home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Bericht 2015/2 uit mijn atelier: maart 2015

Gegroet iedereen,

Weer is er heel wat water naar de zee gevloeid sinds onze vorige nieuwsbrief. Tijd dus op daar iets aan te doen.

Het is niet meer dan passend om een aantal mensen te bedanken die ons hun boeken ter beschikking hebben gesteld om van de cover een scan te maken. Soms doen we daarbij nog heel wat ontdekkingen. Het blijft spannend. Bedankt dus Erik Vansteenlandt uit Belsele en Dirk mag ik zoals J.H.M. Berckmans zeggen ‘Raimundo’ van de boekbinderij Pampiere Werelt te ’s Gravenwezel.

De voorbije periode werden volgende verbeteringen/toevoegingen uitgevoerd:

BIJGEWERKTE BIBLIOGRAFIEËN:

Lode ZIELENS: Bijgevoegd werden – daar waar mogelijk – gegevens met betrekking tot de latere drukken en eventuele vertalingen van zijn werken naar andere talen.

Johan DAISNE: Zoals wel meer gebeurd, je zoekt naar iets maar botst onverwachts op iets wat je goed kunt gebruiken, maar waar je niet naar op zoek was. De Engelsen hebben daar een mooi woord voor: serendipity. Op de onvolprezen site van DBNL vonden we ‘Bio- en bibliografie ‘van’ en ‘over’ Johan Daisne – digitale met als achterliggende bron: Vlaanderen. Jaargang 39. Christelijk Vlaams Kunstenaarsverbond, Tielt 1990.

Paul VAN OSTAIJEN: Ook hier konden we gebruik maken van de DBNL, met name de anoniem Mededelingen van de Documentatiedienst, ‘van Ostaijen 1896-1928’ In: Mededelingen van de Documentatiedienst (1954-1992)

 

NIEUWE AUTEURS IN SCHRIJVERSGEWIJS

 

Rik WOUTERS: Een Halse dichter, prozaschrijver en literair criticus, beeldend kunstenaar (kunstschilder) en geschiedkundige. Publiceerde creatieve en kritische literatuur in boekvorm, bloemlezingen en al dan niet literaire tijdschriften. Zelfverklaard catalanista, zijn liefde voor Catalunya bezingt hij in verschillende van zijn bundels.

Jan VANTOORTELBOOM : misschien een nieuwe literaire ster ? Zijn drie eerste boeken zijn mijns inziens aanzet tot een sterk oeuvre. West-Vlaming, maar werkt en leeft in Zeeuws-Vlaanderen. Reeds herhaaldelijk bekroond en door menig criticus als geheimtip aangehaald.

Koenraad GOUDESEUNE : Pure sang dichter, geboren te Ieper, maar woont en werkt in Gent. Heeft zes dichtbundels op zijn actief, vier brievenboeken en een verhalenbundel. Zijn gedicht ‘Ieper’ werd gekozen als Gedichtendaggedicht 2006.

Remy de Muynck – Saint-Rémy (1913-1979): Antwerps auteur (hoewel geboren in Brugge). Schreef zowel in het Frans als Nederlands. Hij was uiterst veelzijdig, en actief als aquarellist, graficus, kalligraaf, romancier, dichter , tekenaar en vertaler. Dreef de boekhandel annex uitgeverij Orion (1945-1954) en Librairie des Arts (1958-1972)

Tot de volgende keer !!

 

Jan