Maakt deel uit van:De romantische school
EMANUEL HIEL
Sint-Gillis-Dendermonde, 31 mei 1834 – Schaarbeek, 27 augustus 1899
Eig. Emmanuel Hiel; pseud.: G. Hendrikssone.
Dichter en flamingant tussen Dender en Zenne (scripsit Emiel Willekens)
Volks, uitbundig en enthousiast dichter die zich inzette voor het liberale en sociaal-democratische gedachtengoed.
Hiel verwierf grote faam als librettist van componist Peter Benoit, voor wie hij oratoria, cantates (Jan Borluut 1875) en liedteksten schreef. (o.a. de oratoria “Lucifer” 1866 en “De Schelde” 1867).
BIOGRAFIE
30 mei 1834: Emmanuel Hiel wordt geboren te Sint-Gillis-Dendermonde als zoon van Henricus Hiel (tuinman van beroep) en van Isabella De Clerck.
- Brengt zijn jeugd door in Dendermonde. Hij volgt er aan de gemeenteschool enkel het lagere onderwijs (tot 1845).
- Nadien begint hij met enkele bescheiden betrekkingen als hulponderwijzer, steenhouwer, klerk in een touwslagerij (1853) en boekhandelaar (1856).
1855: Debuteert in ‘De Gazette van Dendermonde’ met een ultra-romantische roversnovelle ‘Wie ’t zwaard trekt, zal door het zwaerd vergaen” en verder vertalingen uit het Duits en enkele gelegenheidsverzen. Zijn stadgenoot Prudens van Duyse, bij wiens oom, dr. Van Duyse, vader Hiel een tijdlang tuinier was, moedigt hem aan om het literaire pad verder te verkennen. .
21 april 1855: Huwt met Johanna Van Damme. Reeds op 15 mei wordt een dochtertje geboren.
1856: Opent een Nederlandstalig boekenwinkeltje, een hele onderneming in die tijd. Na een vlug faillissement wordt hij op voorspraak van Prudens Van Duyse octrooibeambte te Brussel.
1857: Vestigt zich met zijn gezin definitief te Brussel, waar hij al snel wordt verwelkomd in liberale en Vlaamsgezinde kringen.
- Hij leert er o m Charles De Coster, Peter Benoit en Hendrik Conscience kennen en ontpopt zich ten volle als liberaal en flamingant.
- Willekens noteert: “Op het einde van de vijftiger jaren breekt het flamingantisme zich baan binnenin de liberale ideologie. Vrijzinnigheid, antiklerikalisme en progressiviteit gaan bij de Vlaamse liberalen gepaard met een zich afzetten tegen de doctrinaire franskiljonse vleugel van de partij.” (Emanuel Hiel, Dichter en flamingant tussen Dender en Zenne 1834-1899. Willemsfonds, Brussel 1984, p.21.)
1859: Krijgt een betrekking op het zgn. ‘Vlaamsch Bureau’, een afdeling van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, belast met het behartigen van de specifieke Vlaamse culturele aangelegenheden.
- In de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging lezen we : “Te Brussel maakte hij kennis met flaminganten als Michiel van der Voort en de latere hoogleraar Alfons Willems, die hem van lectuur voorzag en hem vermoedelijk introduceerde in de vereniging Vlamingen Vooruit, in wier jaarboekje voor 1859 de dichter Hiel reeds vertegenwoordigd is (naast onder meer Julius de Geyter, Geeraard-Jan Dodd en Emiel Moyson)”.
1859: Publiceert zijn eerste dichtbundel Looverkens bij onze stambroeders de Hoogduitschers geplukt onder pseudoniem G. Hendrikssone. Het waren meest vertalingen van Duitse dichters, met een twintigtal oorspronkelijke stukjes.
- De opbrengst van deze bundel schenkt hij aan stakende Gentse wevers ter demonstratie van zijn democratisch ideaal: “Uitgegeven ten voordeele van de gezinnen der een en zeventig onlangs te Gent veroordeelde fabriekswerkers”, laat hij in de bundel optekenen.
- Diezelfde bundel met vertalingen van Duitse dichters Bodenstedt, Düringsfeld, Geibel, Heine, Lenau en Uhland verhult ook nauwelijks zijn Germaanse sympathieën. Die Germaanse oriëntatie komt ook tot uiting in zijn latere lofliederen als Hoe zullen wij u danken, o Duitsche broederschaar en Ode aan Bismarck (1894)
1863: In zijn vierde bundel gedichten’ treffen we het mooie Denderliedeken’ aan, dat in 1867 door Peter Benoit op muziek zal worden gezet.
Lustig loopt door ’t Denderdal
’s zomers, zonder groot geschal,
’t groene Denderwater;
’t Golft langs veld en weiden heen,
kust de bloemen en lekt den steen,
’t groene Denderwater.
Aan de boorden beeft het riet,
Neurt een droef en heimlik lied,
’s winters aan het water;
al de vogels vliegen heen!…
’t Stolt tot ijs met bang geween,
’t groene Denderwater.
‘k Dwale droomend aan den kant,…
Hadde ik ’t liefje bij der hand,
aan het groene water,
zomer wierde ’t om mij heen!
’t Wordt nu winter, ‘k zing alleen
bij het groene water.
1864: KEERPUNT IN DE CARRIERE VAN HIEL
1864: De poëzie dient om gezongen te worden; – zo luidt het slagwoord van Hiel.
- De terugkeer van componist Peter Benoit uit Parijs in 1864 is dan ook van doorslaggevend in de carrière van Hiel.
- Net als Hiel was Benoit diepgaand beïnvloed door het radicale en in het volk wortelende flamingantisme , gepaard aan een ondogmatische vrijzinnigheid.
- Hiel werd Benoits tekstdichter: de oratoriums Lucifer (1865) en De Schelde (1867) en een groot aantal liederen, waartoe ook populair geworden fragmenten als Het Lied der Vlamingen (Waar Maas en Schelde vloeien, uit De Schelde) gerekend moeten worden.
1864: Hiels cantate ‘De wind’ wordt bekroond in de muziekprijskamp van Rome, wat hem nationale bekendheid geeft.
1865 tot 1886 : DRUK SOCIAAL ENGAGEMENT – HOGE LITERAIRE PRODUCTIE
1866:Hiel schrijft voor Benoit zijn oratorio Lucifer, dat in 1869 met succes te Antwerpen werd uitgevoerd. Op Lucifer volgde De Schelde (1867), waarvan het succes niet minder groot was.
1867: Leraar declamatie aan het Koninklijk Conservatorium; (Officieel: leeraar van Nederlandsche uitgalming)
1867/1868: Medeoprichter en hoofdredacteur van het Nederduitsch Tijdschrift (1867-1868).
- Aanvankelijk luidt de titel Nederduitsch Maandschrift (1862-1863). Vanaf 1864 verschijnt het blad vier keer per jaar en met als titel Nederduitsch Tijdschrift (1864-1867). In 1868 wordt een naamsverandering doorgevoerd en verschijnt het als Nederlandsch tijdschrift (1868). Tot eind 1866 bestond de redactie uit Frans de Cort, Johan M. Dautzenberg, Désiré Delcroix, Geeraard-Jan Dodd en Emanuel Hiel. Daarna wordt enkel nog Hiel als redacteur vermeld.
Psalmen, zangen, oratoria, liederenkransen… ze vloeien probleemloos uit zijn pen. (zie bibliografie)
1868: Treedt toe tot de vrijmetselaarsloge Les amis philantropiques.
1869: Benoemd tot secretaris-bibliothecaris bij de bibliotheek van het Koninklijk Nijverheidsmuseum. In hetzelfde jaar wordt hij ook lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden.
1870: Er komen grauwe wolken aanzetten. De oorlog breekt uit tussen Duitsland en Frankrijk. Hiel verbergt zijn duitsgezindheid niet.
Hiel schrijft huldeverzen aan de Duitsers nadat ze de Fransen verslagen hadden (1870-1871).
- Zijn Duits-Germaanse sympathieën brachten hem er ook toe on in 1870 Klaus Groth te vertalen, in 1894 een “Ode aan Bismarck” te dichten en in 1883 de onthulling van het Germania-monument bij Koblenz bij te wonen.
1873: Is één van de stichters van de Brusselse Willemsfondsafdeling.
1874: Bij Brockhaus, uitgever te Leipzig, verschijnt een verzamelbundel met de titel Gedichten van Emanuel Hiel.
- De deeltitels zijn: ‘Uit Vlaanderens lijden en strijden’, ‘Vlaanderens heden’, ‘Aan Duitschland’, ‘De Liefde in ’t leven’, ‘Boerenliederen’, ‘Weideliederen’ en ‘Natuurgezichten’. Het boek eindigt met het lyrisch dramatisch gedicht ‘Helga’.
1877: Na het overlijden van zijn eerste vrouw, treedt E. Hiel in 1877 voor de tweede maal in het huwelijk met Mathilde Vernieuw.
1879 – 1884: Liberaal gemeenteraadslid te Schaarbeek.
1879: Hiel bundelt zijn kinderliederen onder de titel Liederen voor groote en kleine kinderen. De uitgave wordt verzorgt door de Antwerpse drukker/uitgever L De la Montagne. Het is een eerste deel van 125 gedichten – oud en nieuw. De Brusselse uitgever Lebègue & Co zal er in 1893 een vermeerderde uitgave van op de markt brengen. Pas in 1896 komt dan het tweede deel, een uitgave bij Adolf Siffer te Gent.
1885: Bij De Seyn-Verhougstraete te Roeselare verschijnt een fraai uitgegeven bundeling: Historische Zangen en Vaderlandsche Liederen.
1886: BENOEMD TOT WERKENDLID VAN DE KONINKLIJKE VLAAMSE ACADEMIE VOOR TAAL- EN LETTERKUNDE;
1886: Hoogtepunt van zijn loopbaan door benoeming tot werkend lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde.
- Hiel zal in de volgende jaren 1886-1893 abundant publiceren in de ‘Verslagen en Mededeelingen der Koninklijke Vlaamsche Academie’. Zijn teksten worden als brochure op de markt gebracht door drukker Alfons Siffer, drukker van de Koninklijke Vlaamse Academie.
1893: Een derde verzamelbundel brengt zijn Monodramen en andere gedichten samen.
1894: De laatste verzamelbundel Symphonieën en andere gezangen, en eindelijk, in 1896, het tweede deel van zijn Liederen voor groote en kleine kinderen.
27 augustus 1899: Overlijdt te Schaarbeek aan een leverziekte.
Aan zijn graf worden lijkredes uitgesproken door onder meer Nestor de Tière, Juliaan de Vriendt, Prosper van Langendonck (1862-1920), Willem Gijssels, K. Bogaerd, Frans Reinhard.
Epiloog
1907: Krijgt een standbeeld op het Poggeplein in Schaarbeek. Dat standbeeld komt er door spontane vrije giften wat Hiel’s populariteit in brede kringen van de bevolking aantoont.
1933/1934: In zes kloeke delen wordt het verzameld werk van Emanuel Hiel door de Brusselse uitgever Hessens op de markt gebracht. Voor de redactie stonden: Laura Hiel; met medewerking van Maria-Hendrika Hiel; Louis en Hedwig de Veen-Hiel; Herman en Willem Hiel. Voor de samenstelling grepen ze terug op de tijdens zijn leven gepubliceerde verzamelbundels, maar vervolledigden de publicaties: ook namen ze tal van niet eerder in boekvorm maar in tijdschriften gepubliceerde bijdragen op.
- De oogst werd verdeeld over zes thema’s, één per boekdeel: Deel 1: Liederen; Deel 2: Kinderliederen; Deel 3: De liefde in het leven; Deel 4: De waarheid in het leven; Deel 5: Oratorio’s – cantates; Deel 6: Historische zangen.
1984: Herdenking van 150ste verjaardag van zijn geboorte.
- Publicatie van een monografie door Emiel Willekens Emanuel Hiel: dichter en flamingant tussen Dender en Zenne, en van een catalogus bij een tentoonstelling in zijn geboortestad Dendermonde.
- Indrukwekkende herdenking op het stadhuis te Schaarbeek, waarbij het radicale Franstalige FDF dreigt om een tegenbetoging te houden. Het stadhuis leek er die dag eerder op een versterkte burcht !
Hiels Vlaamsgezindheid was inderdaad legendarisch.
- Hij weigerde in het openbaar en het gezelligheidsleven iets anders dan Nederlands te spreken of te verstaan wat hem al snel een introductie bezorgde in de vereniging ‘Vlamingen Vooruit,’ waar hij zijn goede vriend Emiel Moyson leerde kennen.
- Ook in andere Vlaamsgezinde bewegingen is Hiel actief: het Willemsfonds, De Distel, het Kunstgenootschap van Brussel, Geen Taal Geen Vrijheid, De Vlaamsche Wacht.
- Hij werkt mee aan tijdschriften als Het Nederduitsch Maandschrift, De Zweep, Flandria, “De Vlaamsche School”, en Het Laatste Nieuws en was secretaris van het 15de Nederlandsch Taal- en Letterkundig Congres (1876) en lid van de commissie van Nederlandstalige straatnamen in Brussel.
- Zijn radicaal flamingantisme uitte zich verder in tal van Vaderlandse strijdliederen (bvb het bekende “Waar Maas en Schelde vloeien” uit Benoits oratorium De Schelde 1867).
Na zijn dood ging zijn dichterlijke faam flink achteruit.
- August Vermeylen in ‘Vlaamse letteren van Gezelle tot heden, wijdt nog vijf regels aan hem: “…die er zo vaak maar op los rijmde, heeft nu en dan toch een innige eenvoud, iets dat vanzelf uit het hart zingt, een soort van elementaire kracht, zwellend van gezonde zinnelijkheid” (p. 26)
- De conclusie van Willekens in 1984 is er misschien nog het dichtste bij: “dichter, flamingant, een som die veel groter is dan de optelling der delen”.
MEER OVER EMANUEL HIEL
- J. Laporte en H. Sprangers, ‘Emanuel Hiel, Vlaams dichter (1834-1899)’, in: Vlaamse Stam 20 (1984) 12, p. 505-522;
- A. Stroobants (red.). Emmanuel Hiel 1834-1899: tentoonstelling 13 tot 23 oktober 1984 stadhuis (1984).
- Bork, Gerrit Jan van en Verkruijsse, P.J. (red.) 1985. De Nederlandse en Vlaamse auteurs van de middeleeuwen tot heden. De Haan: Weesp.
- Luyckx, H., Barnard, B. en Lissens, R.F. (red.) 1986. Winkler Prins Lexicon van de Nederlandse Letterkunde: auteurs, anonieme werken, periodieken. Amsterdam: Elsevier.
- Willekens, Emiel. 1984. Emanuel Hiel: dichter en flamingant tussen Dender en Zenne. Brussel: Willemsfonds.
GERAADPLEEGDE BRONNEN
Websites
- NEDWEB/Literatuur in context – Hiel, Emanuel
- Emmanuel Hiel – Wikipedia
- Emmanuel Hiel · dbnl
Referenties
- Ada Deprez, Bouwstenen voor een geschiedenis van de 19de eeuwse Vlaamse poëziebeoefening (Van Willems tot De Mont). in:Ada Deprez: Walter Gobbers; Karel Wauters (red.): Hoofdstukken uit de Vlaamse letterkunde in de 19de eeuw. Deel 3. KANTL Gent 2003, p 189-191.
- Baccaert, Herman. 1909. Emanuel Hiel, zijn leven en zijn werk. Antwerpen: De Nederlandsche boekhandel.
- Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging. Tielt: Lannoo: Hiel, Emanuel (eigenlijk Emmanuel) – NEVB Online
SMAAKMAKER
Een van zijn kernachtigste stemmingsbeelden is het tafereel van de zee, sluimerend onder de manestralen, waarmee Koning Helgo aanvangt.
Wat schoone nacht! De lentewinden waaien en blazen weidegeuren over zee; De baren bobblen, buitlen, draaien. De mane schemert zacht rein is haar glans als verschgevallen snee; Ze drijft door ’t wolkloos ruim, gelijk een beeld van vree, en lacht met blijde tintelingen op zee…. Wat schoone nacht! Des hemels grijs gewelf, met starrenpracht besprankeld, schijnt ’t kille water zelf, waarin het spiegelbeeld des eilands wankelt, tot minnelust te lokken…. En Helgoland, met lichte nevels overtrokken, door ’t gul geklots der golf in slaap gesust, rust als een bruid die sluimrend d’ega wacht…. Wat schoone nacht!
Hoe zachtjes wiegt
Hoe zachtjes wiegt mij in zijn armen De sterrenrijke zomernacht; Zij die het lot mij heeft gebracht, Heeft als de nacht met mij erbarmen. Ze noopt mij aan haar hart te rusten, Het hart, dat mij zo vurig mint, Terwijl haar wezen glimt van lusten. Als ‘t sterrenlicht zo puur en lind. Zij heeft me nog van niets gesproken. Klaar lacht me toe vol liefdegloed, En wat haar harte lijden moet, Dat houdt ze stil voor mij verdoken. Ach, engel, laat me biddend knielen, Ik ben zo slecht, ‘k ben u niet waard!… Zij : Wilt ge mijn geluk vernielen? Wat min ik boven u op aard? ..Ja, ‘k zal u lieven zonder ende, Wat geeft het, dat gij andren mint, Ik ben zo lichtjes welgezind; Zult gij de blik van mij niet wenden?… ” O, trouwe! ‘k ben door u verslagen, Gij brengt mij nieuwe zielekracht, Neen, nimmer moet het voor mij dagen… Wat is hij schoon, de zomernacht’.BIBLIOGRAFIE
De gegevens van deze bibliografie werden onder meer nagekeken bij
- Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen.
- Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles.
- Poëziecentrum vzw – Gent.
Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klikt u op de foto.
A. Chronologisch overzicht
Jaar | Titel | Fotogalerij | Uitgeverij 1ste druk |
1856 | Eenige galmen bij de vijf-en-twintigste verjaring van ’s Konings krooning. | Dendermonde: Em. Ducaju zoon. | |
1859 | Looverkens bij onze stambroeders de Hoogduitschers geplukt.
Onder pseudoniem G. HENDRIKSSONE. Bevat: [Duitse gedichten] pp 5-41 – Oorspronkelijk pp 43-76 – inhoud pp 77-79 ![]() ![]() |
![]() |
Brussel: Drukk. Van Korn Verbruggen. -71p.
Afmetingen: 17.70 x 13 (ingenaaid) |
1860 | Herinnering aan Prudens Van Duyse. Onder pseudoniem G. HENDRIKSSONE. | ![]() |
Sint-Joost-ten-Oode: Van Korn Verbruggen. -9p.
Afmetingen: 19.20 x 14.40 (ingenaaid) |
1861 | Nieuwe liedekens. Onder pseudoniem G. HENDRIKSSONE. | Gent: I. S. Van Doosselaere. -120p. | |
1863 | Gedichten: 1861-62.
Onder EIGEN NAAM Deeltitels: Liefde; Uit den vreemde; Minnekrans; Vreugde; Vier liedekens van Sybilla; Volk en Land; De Vlaamsche Beweging. Met vier platen door Jan Verhas [JV]. ![]() |
Gent: Hoste – Boekhandelaar Rogghé Boekhandelaar. / Brussel: F. Claassen. -228p.
Druk: Gent : drukkerij van I.-S. Van Dooselaere. Afmetingen: 14 x 11 Electronisch te lezen bij Emmanuel Hiel, Gedichten 1861-62 · dbnl |
|
1864 | Hedwig. Lustspel.
Naar het Hoogduitsch van Wolfgang Müller von Koenigswinter. Op het einde van het stuk maakt Hiel de volgende aantekekening: ![]() |
![]() |
Gent: I. S. Van Doosselaere, drukker-uitgever. -60p.
Afmetingen: 19 x 12.50 (ingenaaid) |
1864 | De Kwijtbrief van Dries, of de Pachter van Baasrode / Tooneelspel in twee bedrijven naer het Fransch van Louis Van Laethem, door Emanuel Hiel | ![]() |
Gent: I. S. Van Doosselaere, drukker-uitgever. -77p.
Afmetingen: 19 x 12.50 (ingenaaid) Reeks: Tooneelbibliotheek -Achtste jaar- nr. 93 |
1864 | De Wind (cantate) Door het Staatsbestuur bekroond. | Brussel: Vander Ghinste. 1 partituur. (muziek van L. Van Gheluwe) | |
1865 | Ella: lustspel in één bedrijf. (theatertekst)
Muziek van E. Cortebeeck![]() |
![]() |
Antwerpen: Drukkerij van Ed. Donné (H Geeststraat 12 en 18). -57p.
Afmetingen: 17.20 x 12.50 (ingenaaid – blauwgoene papieren omslag) |
1866 | Lucifer: oratorio.
Gedicht van Em. Hiel en muziek van P. Benoit. In verschillende talen vertaald 1962: Lucifer: gala-concert 28 januari 1962; Georganiseerd door BRT Nederlandse uitzendingen en de Kultuurrad voor Vlaanderen. -32p. ![]() |
![]() |
Brussel : Sneldrukpers van J. Nijs. -20p.
Afmetingen: 20.70 x 13.50 (ingenaaid) |
1867 | De Schelde. Historisch oratorio.
Gedicht van Em. Hiel en muziek van P. Benoit. Enkele latere drukken: 1870: in ‘Psalmen , zangen en oratorio’s’ pp 45-71 uitgever Marchand, Antwerpen. 1892: Buschmann, Antwerpen. 1902: Brabo, Antwerpen (Nederlandse en Franse tekst) 1907: Antwerpen : Drukkerij Janssens-Anthonis met als titel: De Schelde : historisch-romantisch zanggedicht, in drie deelen. 1946: Antwerpen : Van Tilborg en Kenens. 1951: Brussel : Belgisch Nationaal Instituut voor Radio-Omroep met als titel: De Schelde: romantisch-historisch oratorium in drie delen voor soli, gemengd koor, orgel, harpen en orkest, getoonzet in 1867-1868. -15p. |
![]() |
Brussel: Sneldrukpers van J. Nijs. -35p.
Reeks: Benoit-concerten: programma’s en tekstboekjes. – Antwerpen; vol. [ 3] |
1867 | Fornarina / Emanuel Hiel ; Monodrama naar het Hoogduitsch van Franz Kügler.
Bevat een inleiding door Emanuel Hiel (pp 5-11) en de tekst van het monodrama (pp 13 – 29)
|
![]() |
Dendermonde: Snelperdruk. Emil Ducaju zoon. -29p.
Afmetingen: 16 x 12.20 (ingenaaid) |
1867 | Isa. Drama in drie bedrijven. Gedicht van Em. Hiel en muziek van P. Benoit. | ![]() |
Antwerpen: Boekhandel J. Marchand. / Gent W. Rogghé. -52p. Afmetingen: 16.50 x 12.50 Reeks:Bibliotheek van oorspronkelijke tooneelstukken ; III, 1 |
1868 | Gedichten.
Bevat de cycli: I. O Moedertaal ; II. Denderliedekens; III. Brave lieden; IV. Twaalfliederen van Shakespeare; V. Allerlei; VI. Gezonkene starren; VII. Lichtsprankels; VII. Aan de Vlaamsche vrouwen; IX. Aan de Vlaamsche mannen; X. Aan de Vlaamsche jonkheid |
![]() |
Arnhem: D.A.Thieme. -157p.
Gent en Antwerpen: W. Rogghé en J.W. Marchand & Comp. |
1868 | Prometheus / Oratorium
Tekst van Em. Hiel en muziek van P. Benoit. Bevat een inleiding (pp 1-19) van de hand van E Hiel en een recitatief (pp 21-24) |
![]() |
Dendermonde: Snelpersdruk. E. Ducaju zoon. -24p.
Afmetingen: 20 x 12.50 |
1868 | VI Psalmen. Vrij omgewerkt door Emanuel Hiel.
Uniforme titel: Biblia VT. Libri didactici. Psalmi |
![]() |
Dendermonde, E. Ducaju Zoon (Kerkstraat). -19p.
Afmetingen: 19 x 12.70 (ingenaaid) |
1869 | Aboe Hassan. Gedicht van Hiemer, voor het tooneel omgewerkt. | ![]() |
Gent, Boekhandel van Willem Rogghé / Antwerpen: Marchand en Legros. -23p
Afmetingen: 16.80 x 11 (ingenaaid) |
1869 | De bannelingen: drama in drie bedrijven. (libretto, theatertekst)
Muziek van Willem de Mol.
|
Antwerpen: Marchand en Legros, uitgevers. -78p.
Reeks: Bibliotheek van oorspronkelijke tooneelstukken. – Antwerpen; vol. 5: 7 |
|
1870 | De liefde in het leven: een liederkrans. | ![]() |
Antwerpen: Marchand en Legros, uitgevers. -[III] + 124p.
Afmetingen: 18 x 13.50 (ingenaaid) |
1870 | Psalmen, zangen en oratoria.
Bevat: I. Boek: Psalmen (12 psalmen) – II. Boek: Oratorio’s en zangen [met daarin] De Schelde; Droom in de duinen; Prometheus; Een laatste zonnestraal; Koning Helgo; Levenstijden. |
![]() |
Antwerpen: Marchand en Legros, uitgevers.-[III] +114p.
Afmetingen:18 x 13.50 |
1873 | Dora. Naar het Engelsch van Tennyson | Antwerpen: Druk. A. Fontaine. -8p.
Overdruk uit De Vlaemsche School jg. 9 (1873) pp 1-3. (tekst in DBNL) |
|
1874 | Een laatste zonnestraal: lyrisch oratorio = Un dernier rayon de soleil, oratorio.
Componist: Huberti, Gustave. Tweetalige uitgave Nederlandse tekst op de linkse bladzijde, de Franse tekst op de rechtse. |
![]() |
Brussel: Dehol. -31p. |
1874 | Gedichten.
Deeltitels zijn: Boek 1: Vlaanderens lijden en strijden, uit het verleden. Boek 2: Vlaanderens lijden en strijden, uit het heden. Boek 3: Aan Duitschland; Aan Frankrijk. Boek 4: De liefde in het leven. Boek 5: De Liefde in ’t leven Boek 6: Anakreontika; Uit de Indische Wijsheid; Boerenliederen’, ‘Weideliederen’ en ‘Natuurgezichten’ Boek 7: Allerlei. Boek 8: Van God en de wereld vergeten. Boek 9: Helga (het lyrisch dramatisch gedicht) |
![]() |
Leipzig: Brockhaus./ Brussel Muquardt, -288p.
Reeks: Nederlandsche Bibliotheek ; I Afmetingen: 18.50 x 11.80 (ingenaaid) |
1875 | Krankzinnig | ||
1875 | Liedersolfège door L. van Gheluwe – Bestuurder der muziekschool van Brugge op gedichten van Em. Hiel.
Studieboek voor muziekleer op basis van op toon gezette gedichten van Emanuel Hiel |
![]() |
Brugge: Boek en steendr. Edw. Gaillard & Co -139p. |
1875 | Breidel en De Coninck: 1302 Declamatorium.
Libretto: Emmanuel Hiel
Muziek: Peter Benoit. Latere drukken: 1885: opgenomen in de verzamelbundel Historische gezangen en Vaderlandsche liederen pp 47-78 1887: Opgenomen in: Twee lofgezangen pp pp 13-20. |
![]() Titelblad |
Antwerpen: Drukkerij J.-E. Buschmann.-31p.
Afmetingen: 23 x 15.50 (ingenaaid – gele papieren kaft zwart gedrukt) |
1875 | Jan Borluut. (libretto voor cantate van Peter Benoit)
1885: opgenomen in ‘Historische gezangen en vaderlandsche liederen’ pp 43-46 |
||
1876 | Handleiding tot het onderwijs der aanvankelijke muziekleer bij middel der liedersolfège. | Brugge: Verbeke. -52p. | |
1876 | Jacoba van Beieren.
Getoondicht door Jan Van den Eeden. |
![]() |
Antwerpen: Drukkerij A. Fontaine (Kleinen Dries, 28). -16p.
Afmetingen: 23.20 x 16.50 (ingenaaid) |
1877 | Bloemardinne: lyrisch dramatisch gedicht. | ![]() |
Gent : Algemeene Boekhandel van Ad. Hoste, uitgever (Veldstraat, 43). -16p.
Afmetingen: 21.50 x 13.50 |
1878 | Bloemeken. Een liederkrans. | ![]() |
Leipzig: F.A. Brockhaus. / Brussel: C. Muquardt / Utrecht: W. F. Dannenfelser. -83p.
Afmetingen: 14.90 x 10 (ingenaaid) |
1879 | Aan Ledeganck. | Gent: A. Siffer. -10p. | |
1879 | Hiel’s liederen voor groote en kleine kinderen.
Bevat 125 gedichten |
![]() |
Antwerpen: L De la Montagne./ Amsterdam: J. Noordentop. -112 + [VII]p.
Afmetingen: 19 x 12.50 (ingenaaid). |
1879 | Held Zannekin.
Bevat Eerste zang: Wibert, Jolandes lied, Kerelslied. |
![]() |
Gent: Algemeene Boekhandel van Ad. Hoste, uitgever (Veldstraat, 43). -8p.
Afmetingen: 22 x 13.80 (ingenaaid) |
1879 | Liefde. (gedicht) | ![]() |
Gent: Algemeene Boekhandel van Ed. Hoste, uitgever (Veldstraat, 43). -10p.
Overdruk uit: Nederlandsch Museum. – (1878). – p. 114-123. |
z d [1882] | Durmeliederen. (poëzie)
Bevat 14 gedichten met de rivier de Durme als thema. |
Rotterdam: Nijgh en Van Ditmar. -19p.
Afmetingen: 18.80 x 12 (ingenaaid) |
|
1882 | Het Volk van Gent. Declamatorium.
Mijnen hooggeachten vriende hoogleeraar Dr J.F.J. Heremans opgedragen. |
![]() |
Gent: Afgemeene Boekhandel Ad. Hoste, uitgever (Veldstraat, 49). -9p.
Overdruk uit: Nederlandsch Museum. – (1882). – p. 227-235. |
1883 | Verlichting, cantate. | Antwerpen: Jos. Roeder & Co | |
1883 -87 |
Werkmansliederen, soldatenliederen, zeemansliederen | ||
1885 | Historische gezangen en vaderlandsche liederen.(verzamelbundel – bibliofiel uitgegeven) | ![]() |
Roeselare: de Seyn-Verhougstraete. -[VIII] +206p.
Afmetingen: 19 x 12.50 (ingenaaid) |
1886 | Flandria. Liederen voor ons volk.
Het betreft hier een verzameling liederen waarvoor Hiel de tekst schreef. De muziek is ontleend aan o a Mozart (Annemieke), volksliederen of diverse componisten. |
![]() |
Gent: Boek- en Steendr. I. Vanderpoorten. |
1887 | Twee lofgezangen: Stichting van het gemeentehuis te Schaerbeek en Breidel en de Coninc.
Bevat: Stichting van het gemeentehuis te Schaerbeek (symfonisch gedicht) pp 3-12; Breidel en De Coninck 1302 pp 13-20. |
![]() |
Gent: Drukkerij S. Leliaert, A. Siffer en Cie. -20p.
Afmetingen: 21.60 x 14 (ingenaaid) |
1888 | Dendermonde: symphonisch gedicht.
Rond het thema van het beleg van Dendermonde door Louis XIV in 1667. |
![]() |
Brussel: Drukkerij van “Flandria” D. Van Doorslaer-Verbeken. -24p.
Afmetingen: 18.50 x 12.60 (ingenaaid) |
1888 | Van Maerlant.
Lezingen gehouden in zitting der Koninklijke Academie voor taal- & letterkunde |
Gent: Drukkerij S. Leliaert, A. Siffer & co.-12p.
Afmetingen: 21.80 x 14 |
|
1889 | Agnès Bernauer de engel van Augsburg. Lyrisch monodrama. | ![]() |
Gent: A. Siffer. Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie. -19p.
Afmetingen: 21.50 x 14 (geniet) |
1889 | De laatste. (gedicht) | ![]() |
Gent: Drukkerij S. Leliaert, A. Siffer en Cie. -12p.
Afmetingen: 23.90 x 14 (ingenaaid) |
1889 | De vorster. | Gent: A. Siffer. -38p. | |
1889 | Hymnus aan het menschdom. | ![]() |
Antwerpen: Drukkerij L. Dela Montagne (Wijngaartstraat 10). -19p.
Afmetingen: 24.50x 15.50 (ingenaaid) |
1890 | Anna Boleyn: lyrisch monodrama. | ![]() |
Antwerpen: Drukkerij L. Dela Montagne (Wijngaartstraat 10) -15p.
Afmetingen: 24.50x 15.50 (ingenaaid) |
1890 | Heil den Koning! Feestzang ter gelegenheid van de 25ste verjaring der troonbeklimming Z. M. Leopold II, koning der Belgen, met beider toestemming opgedragen aan Z.M. den Koning en hare K. en K. Hoogheid de Koninginne Maria Hendrika.
Feestzang, getoondicht door Franz Andelhoff, uitgevoerd te Turnhout en te Antwerpen.
|
![]() |
Gent: A. Siffer. Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie. -11p. Overdruk uit: Dietsche Warande. – (1890). – p. 557-563. |
1890 | Mathilda van Denemark. Lyrisch monodrama. | ![]() |
Gent: A. Siffer Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie. (Hoogpoort, 52 & 54). -20p.
Afmetingen: 21.50 x 13.80 (ingenaaid) |
1891 | Charlotte Corday. Lyrisch monodrama. | ![]() |
Gent: A. Siffer Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie. (Hoogpoort, 52 & 54). -32p.
Afmetingen: 21.50 x 13.80 (ingenaaid) |
1891 | Rijkhilde’s vizioen. Lyrisch monodrama. | ![]() |
Gent: A. Siffer. Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie. -24p.
Afmetingen: 22.70 x 14.30 (ingenaaid) |
1892 | Prudens van Duyse: feestzang. | ![]() |
Gent: A. Siffer Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie. (Hoogpoort, 52 & 54). -22p.
Afmetingen: 21.50 x 13.80 (ingenaaid) |
1892 | Zang aan meester Peter Benoit. | ![]() |
Gent: A. Siffer Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie. (Hoogpoort, 52 & 54). -14p.
Afmetingen: 21.50 x 13.80 (ingenaaid) |
1892 | Wintersymphonie.
Ie Vertoog. Wees gegroet, gegroet, gij woeste winter. |
![]() |
Dendermonde: Snelpersdruk Aug. De Schepper-Philips. -47p.
Afmetingen: 21.50 x 13.80 (ingenaaid) |
1893 | Lady Macbeth. Lyrisch dramatisch gedicht uit het Fransch. | Brussel: F. Hayez | |
1893 | Meester Frans-August Gevaert. | Gent: A. Siffer Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie. (Hoogpoort, 52 & 54). -30p.
Afmetingen: 21.50 x 13.80 (ingenaaid) |
|
1893 | Monodramen en andere gedichten. (verzamelbundel)
Nota: De tekst Vlaamsche Herberg in deze verzamelbundel is een andere tekst dan die van de afzonderlijke uitgave dd 1893 |
![]() |
Gent: Drukkerij A. Siffer. -185p. |
1893 | Vlaamsche herberg. (humoreske) | ![]() |
Gent: A. Siffer. Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie. -12p.
Afmetingen: 21.30 x 14 (ingenaaid) |
1893 | Liederen en gezangen voor groote en kleine kinderen. Eerste boek.
2de Vermeerderde uitgave van 1879 |
Brussel : Boekhandel J. Lebègue en Co. -148p.
Afmetingen: 19.70 x 13 (ingenaaid) |
|
1894 | O Vlaanderland, welk angstgekerm… 1382. | Gent: A. Siffer. Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie. -12p.
Overdruk uit: Verslagen en Mededeelingen der Koninklijke Vlaamsche Academie. – (1894). – p. 36-41 |
|
1894 | Rollier. (historische lofzang) | ![]() |
Gent: A. Siffer. Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie. -18p.
Afmetingen: 21.50 x 13.80 ( ingenaaid) |
1894 | Symphonieën en andere gezangen. (verzamelbundel) | ![]() |
Gent: Drukkerij A. Siffer. -247p.
Afmetingen: 20 x 12.50 (ingenaaid) |
1895 | Arme moeder, blijde moeder. | Gent: A. Siffer. -13p. | |
1895 | Arme moeder, milde moeder | Gent: A. Siffer. Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie. -10p.
Afmetingen: 21.30 x 13.80 |
|
1895 | Arme moeder, zalige moeder. | Gent: A. Siffer. Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie. -14p.
Verslagen en Mededelingen der Koninklijke Vlaamsche Academie. – (1895). – p. 437-444 |
|
1895 | Droomerijen. | Gent. A. Siffer. -14p. | |
1895 | Meester-zangers. | Gent: A. Siffer. -9p. | |
1895 | Twee dichters: Isidoor Teirlinck en Reimond Styns.
Opdracht: mijnen edelen vrienden den dichters Isidoor Teirlinc en Reimond Styns. |
![]() |
Gent: A. Siffer. -12p.
Afmetingen: 20 x 13.50 (geniet) Overdruk uit: Verslagen en Mededeelingen der Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal- en Letterkunde. – (1894). – p. 423-428 |
1895 | Wilm de Lantsheere. Tafereelen uit den ‘beloken tijd’ 1798. | ![]() |
Gent: A. Siffer. Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie. -31p.
Afmetingen: 22.80 x 14 |
1895 | Achttien eenstemmige volksliederen voor huis en school. Muziek van Joost de Mol. Eerste bundel. [voor de lagere klassen] | Brussel: D. Windels. -41p. | |
1895 | Callirhoë. Uit het Fransch van L. Solvay. | Brussel: F. Hayez | |
1895 | Struensee. Drama in vijf bedrijven, naar het Fransch van J. Guillaume, metrisch vertolkt door E. Hiel | ||
1896 | Alvar. Drama in drie bedrijven, metrisch vertolkt uit het Fransch van E. Béde: muziek van P. Gilson. | ||
1896 | De wekkerin des levens. | ![]() |
Gent: A. Siffer. Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie. -11p.
Afmetingen: 22.80 x 14 (geniet)
Overdruk uit: Dietsche Warande. – (1895). – p. 375-381. |
1896 | Liederen en gezangen voor groote en kleine kinderen. Tweede boek.
Bevat 124 gedichten |
![]() |
Gent: A. Siffer. -204p. Afmetingen: 20 x 12.50 |
1896 | Opdracht. Gedicht. | ![]() |
Gent: A. Siffer. Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie. -13p.
Afmetingen: 21.70 x 14 (ingenaaid) |
1897 | Aan Ledeganck / door Emanuel Hiel, werkend lid der koninklijke vlaamsche Academie. | Gent : A. Siffer. Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie. -10p. | |
1899 | Boekerij van wijlen dichter E. Hiel: openbare verkoop op 3, 4, 6 en 7 november 1899,…, in de zaal Bluff = Bibliothèque de feu le poète E. Hiel: vente publique les 3, 4, 6 et 7 novembre 1899,…, en la salle Bluff. Titel varieert: Bibliotheek van dichter Em. Hiel. | Brussel: Verteneuil & Desmet. -64p. | |
1899 | De Schelde. (historisch oratorium)
Gedicht van E Hiel, muziek van H. Benoit. Eerste uitvoering in den Nederlandschen Schouwburg op zaterdag 18 december 1999. |
![]() |
Gent: G. B. D. Hemelsoet (St-Jansstraat 22). -18p. |
POSTUME UITGAVEN |
|||
1911 | Gedichten van Emanuel Hiel. (bloemlezing) Samengesteld door Isidoor Teirlinck, Nestor De Tière, W. Gysels Bevat: Looverkens; Nieuwe liedekens; Gedichten 1861-1863; Gedichten 1863-1868; Psalmen, gezangen en oratorio’s; Een laatste zonnestraal; De liefde in het leven; Gedichten verschenen bij Brockhaus, Leipzig; De waarheid in het leven. | ![]() |
Antwerpen: De Nederlandsche Boekhandel. -388p.
Op titelblad: Gent, Drukkerij Gebroeders F. & R Buyck, Steendam, 59. |
1933 -1934 |
Volledige werken van dichter Emanuel Hiel. (in 6 delen) Verzameld door Laura Hiel; met medewerking van Maria-Hendrika Hiel; Louis en Hedwig de Veen-Hiel; Herman en Willem Hiel. Deel 1: Liederen; Deel 2: Kinderliederen; Deel 3: De liefde in het leven; Deel 4: De waarheid in het leven; Deel 5: Oratorio’s – cantates; Deel 6: Historische zangen. | Brussel: Drukkerij A. Hessens (Komediantenstraat, 12) . (6 delen)
Afmetingen: 22 x 14 (ingenaaid). |
|
1933 | Liederen (verzamelbundel) Deel I van Verzamelde werken in 6 delen Verzameld door Laura Hiel; met medewerking van Maria-Hendrika Hiel; Louis en Hedwig de Veen-Hiel; Herman en Willem Hiel. Bevat: Strijdliederen, flamingantenliederen, vaderlandsche liederen; Werkmansliederen; Boerenliederen; Soldatenliederen; Zeemansliederen;Llangs duin en zee; Scheldeliederen; Denderliederen; Durmeliederen; Leieliederen; Heideliederen; Weideliederen; Studentenliederen; Drinkliederen; Dansliederen. | ![]() |
Brussel: Drukkerij A. Hessens (Komediantenstraat, 12) . -408p.
Afmetingen: 22 x 14 (ingenaaid) |
1933 | Kinderliederen (verzamelbundel) Deel II van Verzamelde werken in 6 delen Bevat: Kinderliederen; kindercantaten; wiegeliederen; fabelen; kerstliederen; natuurgezichten | ![]() |
Brussel: Drukkerij A. Hessens (Komediantenstraat, 12) . -276p.
Afmetingen: 22 x 14 (ingenaaid) |
1933 | De liefde in het leven. (verzamelbundel) Deel III van Verzamelde werken in 6 delen Bevat: Bloemeken, een liederkrans; aan johanna’s nagedachtenis; aan de nagedachtenis van sibylla (asli); herinnering aan jane; lichtsprankels; anakreontika; stille klachten; zielelevens eens dichters; vreugdvol en leedvol, liederen van minne | ![]() |
Brussel: Drukkerij A. Hessens (Komediantenstraat, 12) . -369p.
Afmetingen: 22 x 14 (ingenaaid) |
1933 | De waarheid in het leven. (verzamelbundel)
Deel IV van Verzamelde werken in 6 delen. Bevat: De waarheid in het leven; Gezonkene starren; Brave lieden; Van God en wereld vergeten; Psalm in gezangen; Leekenbrevier van Leopold Schefer; Spreuken; |
![]() |
Brussel: Drukkerij A. Hessens (Komediantenstraat, 12) . -408p.
Afmetingen: 22 x 14 (ingenaaid) |
1934 | Oratorio’s – cantates. (verzamelbundel) Deel V van de Verzamelde werken in 6 delen. Bevat: Cantaten – oratorio’s; symphonien – hymnen; feestzangen; feestliederen; bruiloftsliederen; rouwzangen | ![]() |
Brussel: Drukkerij A. Hessens (Komediantenstraat, 12) . -428p.
Afmetingen: 22 x 14 (ingenaaid) |
1934 | Historische zangen. (verzamelbundel) Deel VI van de Verzamelde werken in 6 delen. Bevat: Historische zangen; monodramen – declamatorium – balladen | ![]() |
Brussel: Drukkerij A. Hessens (Komediantenstraat, 12) . -440p.
Afmetingen: 22 x 14 (ingenaaid). |
Vertalingen/bewerkingen
-
- Kervyn de Lettenhove
Geschiedenis van Vlaenderen onder zyne graven vertaling van E Hiel - Kervyn de Lettenhove
Geschiedenis van Vlaenderen onder het huis van Burgon dië Vertaling van E Hiel - Goethe, Johann Wolfgang
1876. La Chanson de Mignon, mélodie pour voix de soprano. Bergen: F. Henderickx-Roos. (muziek van G. Huberti)
1878. Meilied. Gent: Ed. Todt. (muziek van G. Huberti) - Heine, Heinrich
1887. Gij bemint mij niet. Gent: J. Vuylsteke. (muziek van G. Huberti) - Hiemer, T.K.
1869. Aboe-Hassan. Gent: Rogghé. -23p. - Joly, Victor
1869. De bannelingen: drama in drie bedrijven. Antwerpen: Marchand. -78p. (muziek van Willem de Mol) Bibliotheek van oorspronkelijke tooneelstukken. – Antwerpen; vol. 5: 7 - Laethem, Louis van
1864. De kwijtbrief van Dries of de pachter van Baasrode. Gent: van Doosselaere.
- Kervyn de Lettenhove
BEKNOPT OVERZICHT
DICHTWERKEN, ORATORIO’S, CANTATES …
- 1859: Loverkens. Brussel, Drukkerij van K Verbruggen
- 1860: Herinnering aan Prudens van Duyse. Brussel
- 1861: Nieuwe Liedekens. Gent, J.S. Van Dooselaere
- 1863: Gedichten 1891-1862. Gent, Hoste, Rogghé; Bryussel, F. Claessens
- 1865: Lucifer Oratorio. Muziek van Peter Benoit. Brussel, Gebr. Schott; Mainz, B. Schott Söhne; London, Schott & Co; Parijs, Schott.
- 1865: De wind. Bekroonde cantate. Brussel, J. Nijs
- 1867, De Schelde. Brussel, J. Nijs
- 1868: Gedichten. Arnhem: D.A.Thieme. Gent en Antwerpen: W. Rogghé en J.W. Marchand & Comp.
- 1868: VI Psalmen. Dendermonde, E. Ducaju Zoon
- 1868: Prometheus. Oratorio. Dendermonde, E. Ducaju Zoon
- 1870: Psalmen, gezangen en oratorio’s. Antwerpen, Marchand en Legros
- 1870: De liefde in het leven. Antwerpen, Marchand en Legros
- 1873: Dora. Naar het Engelsch van Tennyson. Antwerpen – A. Fontaine
- 1874: Gedichten. Leipzig: Brockhaus. / Brussel Muquardt,
- 1875: Liedersolfège met L. van Gheluwe. Brugge, Gaillard & Co
- 1876: Breydel en De Coninck, Declamatorium. Antwerpen:: J.E. Buschmann
- 1877: Bloemardine. Lyrisch dramatisch gedicht. Gent, Ad. Hoste
- 1879: Liederen voor groote en kleine kinderen. Antwerpen, L de la Montagne; Amsterdam: J. Noordentop. (Vermeerderde uitgave in 1893, bij J. Lebègue & Co te Brussel)
- 1879: Bloemeken. Utrecht, W. F. Dannenfelser
- 1882: Durmeliederen. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar
- 1883: Verlichting, cantate. Antwerpen: Jos. Roeder & Co
- 1885: Historische zangen en vaderlandsche liederen. Roeselaere, De Seyn-Verhougstrate
- 1889: Hymnus aan het Menschdom. Antwerpen: L de la Montagne
- 1889: Vrijheidshymne. Amsterdam
- 1892: Winter-Symphonie. Dendermonde, Aug. De Schepper-Philips
- 1893: Lady Macbeth. Lyrisch dramatisch gedicht uit het Fransch. Brussel: F. Hayez
- 1893: Monodramen en andere gedichten. Gent, A. Siffer
- 1894: Symphonieën en andere gedichten. Gent, A. Siffer
- 1895: Callirhoë. Uit het Fransch van L. Solvay. Brussel: F. Hayez
- 1896: Liederen voor groote en kleine kinderen. (tweede boek). Gent: A. Siffer
- 1896: Heidebloempjes. Kinderliederen, muziek van F. Andelhof. Amsterdam: Brix van Walbergh; Brussel, Nationale Drukkerij.
- 1897, Comala, muziek van P. Gilson. Brussel: F. Hayez
- 1897: Achttien eenstemmige Volksliederen. Muziek van Joost de Mol. Brussel, D. Windels
- 1898: Vijf soldatenliederen. Muziek van Peter Benoit. Antwerpen: Thibaut
- 1900: Van Maerlantszang. Muziek van G. Huberti. Brussel, Gebroeders Schott.
TONEEL
- 1864: Hedwig. Lustspel. Gent: I. S. Van Doosselaere, drukker-uitgever
- 1864: De Kwijtbrief van Dries, of de Pachter van Baasrode. Gent: I. S. Van Doosselaere drukker-uitgever.
- 1865: Ella. Lustspel. Muziek van Edward Gortebeeck. Antwerpen: Ed. Donné
- 1867: Isa. Drama. Muziek van Peter Benoit. Antwerpen: Ed. Donné
- 1867: De eedverbondenen. Drama
- 1867: Fornarina. Monodrama. Naar het Hoogduitsch van Franz Kügler. Dendermonde: E. Ducaju, zoon
- 1869: De bannelingen. Drama, naar het Fransch van Victor Joly.Muziek van Willem de Mol. Antwerpen: Marchand en Legros
- 1869: Aboe Hassan. Gedicht van Hiemer, voor het tooneel omgewerkt. Gent, W. Rogghé; Antwerpen: Marchand en Legros
- 1890: Mathilde van Denemark. Lyrisch monodrama. Gent: A. Siffer
- 1890: Charlotte Corday. Lyrisch monodrama. Gent: A. Siffer
- 1891: Agnes Bernauer Lyrisch monodrama. Gent: A. Siffer
- 1892: Rijkhildes visioen Lyrisch monodrama. Gent: A. Siffer
- 1892: Anna Boleyn Lyrisch monodrama. Gent: A. Siffer
- 1895: Struensee. Drama, naar het Fransch van J. Guillaume
- 1896: Alvar. Drama, metrisch vertolkt uit het Fransch van E. Béde: muziek van P. Gilson.
Teksten op muziek
- s.d. Kinderlust en -leed: symphonisch gedicht voor kinderstemmen en orkest. Brussel: Breitkopf en Härtel. 62p. (muziek van G. Huberti)
- s.d. Molen, wind en graan. Antwerpen: Muziekfonds. 32p. (muziek van G. Paul)
- s.d. Slapedoe. Rotterdam: Lichtenauer. 3p. (muziek van A. H. Fagel)
- s.d. Twee liederen: voor eene zangstem met begeleiding van pianoforte. Amsterdam: Roothaan. 7p. (muziek van E. de Hartog)
- 1865. Ella: lustspel in één bedrijf. Antwerpen. 57p. (muziek van E. Gortebeeck)
- 1867. Isa: drama in 3 bedrijven. Antwerpen. (muziek van P. Benoit)
- 1869. De Schelde: historisch oratorio. Antwerpen: Marchand. 16p. (muziek van P. Benoit)
- 1876. De toekomst, volkslied. Gent: Ed. Todt. (muziek van J. Vanden Eeden)
- 1878. Denderliedeken. Gent: Ed. Todt. (muziek van P. Benoit)
- 1878. Gebroken hart verlangt de Rust. Gent: Ed. Todt. (muziek van P. Benoit)
- 1878. Mijn hart is vol verlangen. Gent: Ed. Todt. (muziek van P. Benoit)
- 1880. Een vrouwken gezwind te spinnen zat. Brussel: ‘De Standaard’. 2p. (muziek van M. Schoemaker)
- 1882. Gij zijt ons lief. Gent: V. Gevaert. (muziek van P. Benoit)
- 1884. Welkomgroet aan de Transvalers. Gent: I. Vanderpoorten. (muziek van K. Miry)
- 1886. Kindertooneelen. Eerste reeks. Gent: I. Vanderpoorten. 61p. (muziek van K. Miry)
- 1888. Gent. Gent: J. Vuylsteke. (muziek van L. van Gheluwe)
- 1889. Avondbede. Gent: J. Vuylsteke. (muziek van G. Antheunis)
- 1895. De wind: cantate. Brussel: Vander Ghinste. 1 partituur. (muziek van L. Van Gheluwe)