home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Holvoet Hanssen, Peter

Peter HOLVOET HANSSEN

Antwerpen, 12 april 1960

‘Gedichten moeten / een belevenis zijn, niet geschreven lijken.’

Dichter en moderne troubadour.

 Peter Holvoet-Hanssen,  Antwerps stadsdichter 2010-2012, won met zijn dichtbundels tal van prijzen, van de Debuutprijs tot de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap en de Arkprijs van het Vrije Woord. In 2016 verscheen Gedichten voor de kleine reus. In 2018 publiceerde hij de dichtbundel Blauwboek en ging hij op tournee met Mauro Pawlowski. In 2019 ontving hij de Louis Paul Boonprijs.

Hij woont samen met jeugdauteur Noëlla Elpers in Het Kapersnest.

 

BIOGRAFIE

12 april 1960: Geboren te Deurne bij Antwerpen, als jongste van vijf kinderen.

 • Werkt aanvankelijk onder meer als trainer/verzorger van de zeezoogdieren in de Antwerpse Zoo en als hulpverlener in een opvangcentrum voor thuislozen.
 • Schrijft sinds 1979 poëzie  – noemde zijn verzen ‘fistels’, zweren van de hersenen – met in de jaren tachtig eigen genres als ‘baldakijnen’, ‘vliegende tapijten’ en ‘drijvende doodskisten’. Poogt in 1998 in het spoor  van Harry Houdini te ontsnappen uit keurslijven: spoorelementen in een weefsel van toeval én niet-toeval,…
 • Noem deze woordenjutter geen ‘performer’ op het podium maar een ’troubadour’ die zijn lied zingt met een innerlijke noodzaak. Lijf zijn poëzie-organismen niet in bij het post-post-(laat-)modernisme: “als ik ook buiten de territoriale wateren op verkenning ga, ben ik eerder een tritonist“.

1988: Ontmoet zijn partner, de jeugdauteur Noëlla Elpers, met wie hij in 1993 Het Kapersnest opricht. Het Kapersnest promoot literatuur bij jongeren door middel van onder meer theatrale voorstellingen.

1998: Holvoet-Hanssens debuut Dwangbuis van Houdini (Prometheus, 1998) wordt bekroond als ‘beste literair debuut 1999’ (ASLK – de jaarlijkse debuutprijs van de Vereniging Ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen VBVB).

Dit is echter niet zijn eersteling. Dat is ‘Stromboliccio’. Het lukt hem niet om deze bundel, waarin hij de mogelijkheden van de poëzie aftast, uitgegeven te krijgen. Pas na de bekroning van Dwangbuis van Houdini, blijkt de uitgeverswereld bereid om ook dit werkje uit te geven.

 • Zijn gedichten vinden ook hun weg naar allerlei tijfdchriften: ‘Deus Ex Machina’, ‘De Gids’, ‘Optima’, ‘Parmentier‘ en in ‘Rottend Staal Online’.
 • Zijn flamboyante voordrachten, al dan niet bijgestaan door muzikanten, kunnen van zeer intiem tot theatraal-muzikaal uitpakken. Peter Holvoet-Hanssen heeft voorgedragen bij o.a. de Nacht van de Poëzie (1999), De Nachten (1998, 1999, 2000), Watou (1999 en 2000), Literatuurfestival De Wintertuin (1999, 2000) en de Poëziemarathon te Groningen (2001).

Mei 2004: Prozadebuut met ‘De vliegende monnik : een hersenspinsel’.

Mei 2007: Opgenomen door het Reynaertgenootschap als ‘Ridder’ in de Orde van de Vossenstaart.

2010-12: Op 28 januari 20 10 – tevens Gedichtendag – wordt hij stadsdichter van Antwerpen. Hij is de vijfde stadsdichter van de Scheldestad, na Tom Lanoye, Ramsey Nasr, Bart Moeyaert en Joke van Leeuwen.

 • De gedichten die hij in die periode schreef worden samen met de gedichten die verschenen in het Oostends Visserijblad én een dvd met kortfilm, gebundeld in de dubbelpublicatie Antwerpen/Oostende.

2012: Laureaat van de 62ste ‘Arkprijs van het Vrije Woord’. De prijs wordt op 7 juni uitgereikt in Galerie De Zwarte Panter in Antwerpen.

2014: Tien jaar na zijn wervelende ‘anti-roman’ De vliegende monnik waagt Holvoet-Hanssen zich opnieuw aan proza. Zeekrabber expedities is een soort schizofreen spiegelboek met een eerste helft waarin ene Leen Pul (in het echte leven Leendert van den Berg) honderd bladzijden lang vertelt hoe hij in 1943 in het hol van de leeuw mee moest werken aan de Deutsche Edelstahlwerke – en een tweede springlevend verhaal waarin de Venetiaans blonde Finbar heel de dag droomt van verre reizen over woeste baren.

2016: Gedichten voor de kleine reus. Een wonderlijke muziekdoos, de vergankelijkheid al zingend, sprookjesachtig bezwerend.

 • Gedichten voor de kleine reus blijkt ook het eerste deel was van een nieuwe reeks Liedboek voor de grote reus.

2017: Op vraag van het Vlaams Fonds voor de Letteren schreef Peter Holvoet-Hanssen een persoonlijke “sporentocht”: Wereld van de Poëzie in kaart. Het Land van Music-Hall.

 • Dit project bestaat enerzijds uit een gedrukte landkaart (geïllustreerd door Brecht Evens) en anderzijds uit een digitale pendant die nog steeds te consulteren is.

2018: Verschijnt het tweede deel van die reeks, Blauwboek. Gedichten voor de grote reuzin.

 • Holvoet-Hanssen gooit alle trossen los. Hij speelt gretig met zijn eigen werk en dat van zijn bewonderde voorgangers. In de ballade van de fictieve Gérardie Byarvoi luidt het “een talisman met veel gezichten/ zo moet mijn Blauwboek zijn”.

2020: Het gedichtenboek De wolkendragers wordt nummer drie – na Gedichten voor de kleine reus (2016) en Blauwboek (2018) – in de poëziereis die de vernietigende reus Goleman tegemoet gaat.

 • Nabije toekomst. De alom aanwezige reus Goleman verovert de Lage Landen, hij houdt de kleine mensen met angst in bedwang. De poëzie lijdt maar broeit in de onderstroom. De helden van de tegenstroom zijn waternimf Eurydice en dichter Paul van Ostaijen” Dat is het uitgangspunt van ‘DE WOLKENDRAGERS’. “Feilloos gemixt tot fonkelingen in de duisternis”, met de vinger op de pols van deze tijd, bevat het niet enkele muzikale solo-gedichten maar ook proza en liedteksten, samenwerkingen met jong en oud, ziek en gezond.

2023: De bundel Goleman beëindigt Holvoet Hanssen zijn derde poëziereis.

 • De eerste bundel die expliciet als bijdrage aan de nieuwe onderneming wordt gepresenteerd, verscheen in 2016 onder de titel Gedichten voor de kleine reus. Aan het eind haast de reus zich “door het rattenkasteel naar de kolos Goleman” en wordt een “Liedboek voor de grote reus” aangekondigd, met daarin een “blauwe wolf”. Dat liedboek, wordt Blauwboek: gedichten voor de grote reuzin (2018)
 • In dit derde deel, is de laatste reus, de vernietigende Goleman, de beschuldigingen van machtswellust en controlezucht beu. Hij wil sterfelijk worden, in de huid kruipen van zijn grootste rivaal: de mens. Maar hij wil geen gehersenspoelde ‘golem-man’ zijn…

BEKRONINGEN

 • 1999: Fortisbank debuutprijs voor Dwangbuis van Houdini.
 • 2001: Dirk Martensprijs voor literatuur voor Stromboliccio – uit de smidse van Vulcanus.
 • 2008:de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor zijn vierde dichtbundel “Spinalonga“.
 • 2010: De driejaarlijkse Paul Snoek Poëzieprijs van de stad Sint-Niklaas voor zijn dichtbundel Navagio (Prometheus, 2008).
 • 2012: Krijgt als 62ste laureaat de ‘Arkprijs voor het Vrije Woord’ voor De reis naar Inframundo
 • 2019: Ontvangt de Louis Paul Boon prijs, uitgereikt door Honest Arts Movement (HAM) voor Blauwboek.

SMAAKMAKER

DE TOVENAAR KOMT

uit: Dwangbuis van Houdini, Prometheus, Amsterdam, 1998
 
Schilder een zuiders terras in Marseille of zo
je betrekt een luizige kamer in de Rue de Mazenod
eet en drink als een vrolijke Frans met een imaginaire kompaan
kijk op, wrijf je ogen uit: geen rederijkse rijkrijmerij
Hollander, de Vliegende Hollander legt aanEen seigneur komt van de loopplank in fraai mantelpak
zijn koffer stapt parmantig naast zijn baasje
het bestek op tafel springt in de houding op La Marseillaise
en je vriend verslikt zich in zijn bouillabaise
jij wist dat de tovenaar zou komenZijn paleis is als je verbeelding zo groot, zie dat voor ogen
het troont in de romige wolken als Nephelokokkugia
slavinnen likken er zijn toverstaf, hij mikt parels in hun navels
stoot zijn stormrammetje tussen de gatskaken van de goeroe
gooit hem in een kerker zo donker dat zelfs de verlichte siddertAls de tovenaar komtJij vreest zijn toorn niet – bof, je had zeker prijs gehad
meer nog, je sodemietert het servies voor zijn voeten
giet zijn laarzen vol pastis voor hij ‘sim…’ kan zeggen
je zet hem voor een lachspiegel en schildert zijn portret
minzaam krult hij zijn mondhoeken, vindt het ‘impressionnant’
Je simuleert een zonsondergang, heel impressionistisch
tot hij knikkebolt – pak je schildersezel voor hij ontwaakt
want als hij opvliegt, lopen zeepaarden aan de grond
als zijn ballen jeuken, neuken teringlijders zich gezond
roep je hem aan, zal het in Keulen donderen
De tovenaar komt
 

BIBLIOGRAFIE

Woordje vooraf

Deze bibliografie bestaat uit 4 rubrieken

 1. Chronologisch overzicht
 2. Vertalingen (geen volledigheid nagestreefd)
 3. In de bloemlezingen (geen volledigheid nagestreefd)
 4. Beknopt overzicht per genre

De gegevens van deze bibliografie werden onder meer nagekeken bij

 • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen.
 • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles.
 • POËZIECENTRUM vzw – Gent

Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klikt u op de foto.

Chronologisch overzicht.

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1997 Zonder titel  / Ben R. Klein; Zoeken hoe het moet / Philippe van Beek; Zonder titel / Peter Holvoet-Hanssen; Zonder titel / Velimir Lobsang. Antwerpen: De groote Beer. 26, 26, 22, 18 pag.

Reeks: De kleren van de keizer nr 21
Deze publicatie is verschenen op 4 mei 1997 als eenentwintigste nummer van ‘de kleren van de keizer’, een reeks boekjes uitgegeven n.a.v. een reeks literaire namiddagen op zondag.; gesigneerd en genummerd. Vier losse bundels samengebonden in een kartonnen mapje
1998 Dwangbuis van Houdini. (dichtbundel)

Omslagontwerp: Gert Dooreman
Omslagillustratie ‘Houdini’ Culver Pictures.
Foto achterplat ‘Hello Dolly’ Maarten Goossens.
Bevat de cycli: Ouverture; De spelers; De schakels; Ontbrekende knoopsgaten.
Amsterdam: Prometheus. -53p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
1999 Stromboliccio – uit de smidse van Vulcanus. (dichtbundel)

Bevat de cycli: Vulcanus, fistel; Voorbij de roversromantiek stolt de wraak van J. Enterhaeck, baldakijnen; Voorbij vuureiland, rondo; Het kapersnest, largo; Wrak van de zodiak, van mutator tot mutant; Vliegende tapijten, Parlando; Drijvende doodskisten, gestolde dissonanten.
Omslagontwerp; Kummer & Herrman, ontwerpers.
Amsterdam: Bert Bakker. -68p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
2001 Santander – ontboezemingen in het vossenvel. (dichtbundel)

Boekverzorging: Nanja Toebak
Omslagillustratie: ‘Reinaert De Vos, een zondagsblad voor verstandige lieden’, Antwerpen, 1865.
Bevat de cycli: Biotoop; Wolkenkoekoeksoord; Inventaris; De muze en de minstreel; Narrenfeest.
Amsterdam: Prometheus. -78p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
2002 Ik heb de zomerdageraad omarmd: tweeëntwintig liefdegeschiedenis en twee brieven / Arthur Rimbaud.

Keuze en eindredactie Peter Holvoet-Hanssen ;
Vertaald door Hilde Keteleer
Amsterdam: Bert Bakker. -70p.
2004 De vliegende monnik: een hersenspinsel. (novelle)

Omslagontwerp: Marieke Oele
Foto omslag ‘Dizzy’: Bart Slangen
Foto auteur: Patrick de Spiegelaere
 Holvoet 12 Amsterdam: Prometheus.-208p.

Afmetingen: 20 x 12.60 (paperback)
2004 Stad van Letters. Cahier V. (samenwerking met strandbeestkunstenaar Theo Jansen; gedichten en hersenspinsels rond de letter V)

Vormgeving: Nej De Doncker
Eindredactie : Marc Ruyters

Illustraties: Theo Jansen.
Fotografie: Broos Koen & 
Van der klis Loek
Gezet in de Times en Meta Plus en gedrukt op Muncken Print Extra 115 gr. 1.8 van Munckedal.
Basisplaat: Foamalux van Brett Martin.
Nawoord: Magiels Geerdt

Holvoet 14 Antwerpen: (Antwerpen open vzw, Wapper 2). / Gent: Imschoot Uitgevers. -42p.

Reeks: Stad van letters / Antwerpen Wereldboekenstad 2004. – Antwerpen, 2004 – 2005; vol. V
Dit is een van de 26 cahiers die verschijnen t.g.v. antwerpen world book capital 2004;
 
Holvoet 14b
2005 Spina: negen doornen. (dichtbundel – bibliofiele uitgave.) Gent: Druksel. -32p.

Afmetingen: 22 x 16 (ingenaaid)
Colofon: Spina een bunde van Peter Holvoet-Hanssen, werd door Druksel te Gent uitgegeven op 16 april 2005. De vormgeving was van Alligator/Studio. De tekst werd gezet uit folio en gedrukt op Bioset 90 g bij Sintjoris in Merendree.
De oplage bedraagt 126 door de auteur gesigneerde exemplaren, honderd zijn bestemd voor de handel, zesentwintig voor de medewerkers en vrienden van DRUKsel
2005 Spinalonga : 44 gedichten. (dichtbundel – handelseditie)

Omslagontwerp: Marieke Oele.
Omslagillustratie; V-Vrouw, houtskooltekening van Théophile Alexandre Steinlen (1859-1923)
© Met pentekeningen van Noëlla Elpers.
Bevat de cycli: Naar de vaantjes I; Ierse gedichten; Naar de vaantjes II; Spina; Longa; Spinalonga.
Amsterdam: Prometheus. -80p.

Afmetingen: 24 x 17 (gebrocheerd)
2006 Kenias (dichtbundel – groepsboek)

De bundel bevat 2 gedichten van Holvoet-Hanssen, 1 gedicht van Holvoet -Hanssen en Kenny Callens gezamenlijk en 12 gedichten van Kenny Callens onder de titel ‘feniksgedichten’.

Harelbeke: vzw Wit.h (Julius Sabbestraat 45) – z p [27]p.

Afmetingen: 17.70 x 12.80 (gebrocheerd – zachte kaft)
Colofon: Kenias werd geschreven door Kenny Callens i s m Peter Holvoet-Hanssen voor het Phoenix 2006 project van vzw Wit.h en opgevoerd op 13 mei 2006 in de St -Ritakerk te Harelbeke.
Gedrukt op 300 exemplaren te Kortrijk, in drukkerij Acopy waarvan de eerste 50 gesigneerd.

2007 [zonder titel]

Samen met Stubbe Gwenaëlle
Gent, 234-117, 2007.

Afmetingen: 23.40 x 11.60 (ingenaaid)
Gesigneerd door beide auteurs.
Genummerd. 117 exemplaren;
deze publicatie is verschenen op 1 december 2007 n.a.v. Rozenbalkon V.
2008 Navagio : wrakhoutgedichten. (dichtbundel)

Bevat de cycli: Dodenstad; Gebroken woordenjutters; Naar het wrakhoutschip; Navagio; Sneeuwdienst.
Omslagontwerp: Marieke Oele,, Almere
Omslagillustratie ‘El Capitàn’, heliogravure / Chine-collé © Veerle Rooms.
Illustratie achterplat ‘Number four’, , heliogravure / Chine-collé © Veerle Rooms.
Binnenfoto Paster Pype Oostende © Geert Tavernier.
Amsterdam: Prometheus. -61p.

Afmetingen: 24 x 17 (gebrocheerd)
2010 Ontgoocheling 2: derde stadsgedicht geïnspireerd door ‘Een ontgoocheling’ van Willem Elsschot.

Jan Vanriet maakte een tekening met Chinese inkt.
Vormgeving: Jan Vanriet.
De teksten werden gezet uit de Sabon en deze plaquette werd gedrukt op de persen van Epo te Berchem.
Kalmthout: Willem Elsschot Genootschap. – z p [8]p

Afmetingen: 21 x 15 (geniet)
Colofon: Ontgoocheling 2 verscheen als nummer 60 in de WEG serie en werd uitgegeven ter gelegenheid van de uitreiking van de Gouden Veer op 7 juni 2010 in de Marmeren Zaal van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde te Antwerpen.
2010 Torenlied: stadsgedicht vertolkt door koren en stemmen, instrumenten en klokken.

Illustraties: Noëlla Elpers.
Compositie: Oscar en Tobias Spierenburg.
Antwerpen: Antwerpen Boekenstad

Langspeelplaat. Met: Credits, info en het manifest van de docuphonie
2011 De reis naar Inframundi. (bloemlezing en dichtbundel)

Met een woord vooraf door Noella Elpers.
Bevat: Het web; draden.
Omslagontwerp: Marieke Oele
Foto omslag: Jo Clauwaert
Foto auteur: Jo Clauwaert

 

Amsterdam: Prometheus. -175p.

Afmetingen: 24 x 17 ( gebrocheerd)
Zetwerk: Mat-Zet bv, Soest.

 

2012 Antwerpen/Oostende. Stads- en zeegedichten. (dichtbundel)

Overzicht van twee jaar stadsdichterschap
met foto’s van Jo Clauwaert en ontwerpen van Jelle Jespers.
Foto achterplat : Koen Broos

 

Amsterdam: Prometheus. -96p.

Afmetingen: 21 x 14.50 (ingenaaid in harde geïllustreerde kaft)
Twee delen in kartonnen foedraal
CD met de kortfilm ‘De Veer van César’ van Minske van Wijk en Oskar Spierenburg is meegeleverd bij de luxe uitgave.

 

2014 Zoutkrabber Expedities. (roman)

Omslagontwerp & -foto: Jo Clauwaert 
Foto auteur: Jo Clauwaert
Foto’s binnenwerk: Leendert van den Berg; erven Van den Berg;Madame Toutou; Don Fabulist; Ingrid de Mecheleer
Holvoet 11 Amsterdam: Uitgeverij Prometheus -224p.

Afmetingen: 20.00 x 12.50 (paperback)
Zetwerk en opmaak: Willem Morelis
2014 Mythen en tekens (poëzie – groepsboek)

Gedichten van De Crée Marleen; Holvoet-Hanssen, Peter; Persoon, Willem; Van Gasse, Lies bij een beeldend project van Veerle Rooms
Naar het Engels vertaald door Annmarie Sauer.
De Crée M 19 Leuven: Uitgeverij P. -80p.

Afmetingen: 16.80 x 23.80 (paperback – oblong)
Het project MYTHEN & TEKENS/MYTHS & MARKS is het resultaat van méér dan tien jaar onderzoekswerk en reizen doorheen vier culturen op zoek naar prehistorische tekeningen en gravures. Beeldend kunstenaar Veerle Rooms brengt hiermee een synthese met een eigen kijk en hedendaagse uitvoering. De beelden staan in krachtige dialoog met originele gedichten, interactief tot stand gekomen, met de auteurs Marleen de Crée, Peter Holvoet-Hanssen, Willem Persoon en Lies Van Gasse.
2014 Miavoye. Op bedevaart naar Paul van Ostaijen. (groepsboek)

Samenwerking met Pascal Verbeken, Koen Broucke en Koen Peeters – met ‘Nagestuurde gedichten’ van Peter Holvoet-Hanssen.

Antwerpen: De Bezige Bij. -208p.

Afmetingen: 23 x 15 (gebonden – harde geïllustreerde kaft)
Boekverzorging: Dooreman.

2016 Gedichten voor de kleine reus. (dichtbundel)

Bevat de cycli: De tuin der poëten ; Klank van de stad; Het land van Music-Hall; De reus die komt.
F
oto auteur: Koen Broos.
Omslagbeeld: Koen Broucke
Frontispice: Houtsnede van Luc Duflou.
Holvoet 15 Antwerpen: Uitgeverij Polis. -72p.

Afmetingen: 24 x 17 (ingenaaid – kaft met flappen)
2017 Het land van Music-Hall. (vouwkaart)

Getekend door Brecht Evens.
Vormgeving: Beeldzorg
Handzame en aantrekkelijk vormgegeven vouwkaart verscheen ter gelegenheid van Gedichtendag januari 2017
Antwerpen: Uitgeverij Polis. -19p. tekst op achterkant van de kaart

Afmetingen: 56.6 x 80.0 (selfcover)
Reeks: Wereld van poëzie in kaart. (poëziepromotieproject van het Vlaams Fonds voor de Letteren)
De volledige tekstversie is verschenen op Paukeslag.org op Wereldpoëziedag, 21 maart.
2017 Renga. Gehavende stad, poetry novel (uitg. Uriel) getekend door Ludwig Lemaire.

Schakelverhaal (naar het model van de Japanse dichtvorm renga), waarin de auteurs Peter Holvoet-Hanssen, Carmien Michels, Peter Theunynck, Lies Van Gasse en Maud Vanhauwaert met mekaar een poëtische dialoog aangaan. Peter Holvoet-Hanssen i.s.m. Anna Roza Holvoet

Rumst: Uitgeverij Uriel bvba. -80p.

Afmetingen: harde gekartoneerde kaft

2018 Blauwboek. Gedichten voor de grote reuzin. (dichtbundel)

Boekverzorging: Stijn Dams.
Foto achterplat: Jo Clauwaert, Peter Holvoet Hanssen en Lamine Diouf bij © Cosmogolem van Koen Vanmechelen.
Frontispice en tekening p. 101:Jo Clauwaert.
Bevat de cycli: nachtmatroos † ; °kleine reuzin; twee Zweedse gedichten en een Deense toegift; de vijftien staties naar het grote blauw; het wassalon; parley.

Antwerpen: Uitgeverij Polis. -104p.

Afmetingen: 24 x 17 (paperback)
 
2018 Naar Nergens. (dichtbundel) door “Vrijhaven”

Vrijhaven is een dichterscollectief – Peter Holvoet-Hanssen, Ann Cael en Kenny Callens – bijeen gebracht als samenwerkingsproject tussen kunstenaars en mensen met een beperking.
Bevat cycli: Kortrijk; Watou; Menen

Kortrijk: Wit.h vzw, i.s.m. De Figuranten & Het Kapersnest. -53 p.
2020 De wolkendragers. (proza & poëzie)

Bevat: Bovenstroom, onderstroom, tegenstroom.
Boekverzorging: Stijn Dams.
Cover: Ingrid De Ceuleneer, Wolkenjager.
Foto Theo Jansen ‘Op de V-brug( p. 7: Koen Broos.
Omslagbeeld Peter Holvoet-Hanssen met Theo Jansen: Koen Broos.
Gravure p. 8-9: Frans Huys naar Pieter Bruegel de Oude, KBR, Brussel.
Tekening p. 57: Ken Proost.
Houtsnede p. 101: Roger Raveel, De redenaar, 1983 (49.50 x 35.50 cm), Atelier Raveel.

Antwerpen: Uitgeverij Polis/Pelckmans. 102p.

Afmetingen: 24 x 17 (garenloos gebrocheerd – zachte kaft)

2022 Libretto. Lied- en muziekdoos-gedichten. (bloemlezing van liedgedichten en ‘muziekdoosgedichten’ uit eerdere werken)

Boekverzorging: Stijn Dams.
Tekeningen cover en binnenwerk: Noëlla Elpers.
Inleidend hoofdstuk ‘Toonzetting’ is van Noëlla Elpers.
Bevat: Toonzetting, De sneeuwmakers; Liedgedichten; Muziekdoosgedichten; Notatie

Kalmthout: Uitgeverij Pelckmans. -91p.

Afmetingen: 21.50 x 13.50 (gebonden – harde kaft

2023 Goleman (gedichtenbundel) Kalmthout: Uitgeverij Pelckmans.  -120p.

Afmetingen: 24 x 17 (paperback)

 

VERTALINGEN

 • 2005: Peter Holvoet-Hanssen. Vertaler: John Irons. Uitgave: Berchem, Flemish Literary Fund. 28pp. Reeks: Poètes de Flandre. – Berchem; vol. [ 5]
 • 2005: Peter Holvoet-Hanssen. Vertaler: Daniel Cunin. Uitgave: Berchem, Fonds Flamand des Lettres. 29pp. Reeks: Poètes de Flandre. – Berchem; vol. [ 1]
 • 2008: Peter Holvoet-Hanssen. Vertaler: Ronald Brouwer. Uitgave: Berchem, Flemish Literary Fund.31pp. Reeks: Poètes de Flandre. – Berchem; vol. [ 21]
 • 2010: Peter Holvoet-Hanssen. Vertaler: John Irons. Uitgave: Berchem, Flemish Literary Fund. 31pp. Reeks: Poètes de Flandres nr 20

 

IN DE BLOEMLEZINGEN

 • Gedichten 1998, samenstelling Hubert van Herreweghen en Willy Spillebeen, Davidsfonds /Clauwaert, Leuven, 1998.
 • 19de Nacht van de Poëzie, St. Nacht van de Poëzie, Utrecht, 1999.
 • De 100 beste gedichten van 1998, samenstelling Wiljan van den Akker, De Arbeiderspers, Amsterdam, 1999.
 • Gedichten 1999, samenstelling Hubert van Herreweghen en Willy Spillebeen, Davidsfonds /Clauwaert, Leuven, 1999.
 • Sprong naar de sterren, samenstelling Ruben van Gogh, Kwadraat, Utrecht, 1999.
 • Gedichten 2000, samenstelling Hubert van Herreweghen en Willy Spillebeen, Davidsfonds /Clauwaert, Leuven, 2000.

BEKNOPT OVERZICHT PER GENRE

Poëzie

 • 1998 – Dwangbuis van Houdini.
 • 1999 – Strombolicchio. Uit de smidse van Vulcanus
 • 2001 – Santander. Ontboezemingen in het vossenvel
 • 2005/ Spina, DRUKsel, Gent
 • 2006 – Spinalonga
 • 2008 – Navagio. Wrakhoutgedichten
 • 2011 – De reis naar Inframundo, bloemlezing en dichtbundel
 • 2012 – Antwerpen/Oostende, stads- en zeegedichten
 • 2016 – Gedichten voor de kleine reus,
 • 2018 – Blauwboek. Gedichten voor de grote reuzin.
 • 2020 – De wolkendragers.

Proza

 • 2003 – De vliegende monnik, antiroman
 • 2014 – Zoutkrabber Expedities, tweeschelpenroman

Projecten samen met anderen

 • 2004 – V, samenwerking met kunstenaar Theo Jansen; gedichten en hersenspinsels rond de letter V.
 • 2014 – Miavoye. Op bedevaart naar Paul van Ostaijen, samenwerking met Pascal Verbeken, Koen Broucke en Koen Peeters – met ‘Nagestuurde gedichten’ van Peter H.-H.;
 • 2014: Mythen en tekens (poëzie) Gedichten van De Crée Marleen; Holvoet-Hanssen, Peter; Persoon, Willem; Van Gasse, Lies bij een beeldend project van Veerle Rooms
 • 2017 – Renga. Gehavende stad, poetry novel (uitgeverij Uriel bvba) getekend door Ludwig Lemaire met ook Carmien Michels, Peter Theunynck, Lies Van Gasse, Maud Vanhauwaert; Peter Holvoet-Hanssen i.s.m. Anna Roza Holvoet.
 • 2017 – Wereld van de poëzie in kaart. Het Land van Music-Hall (tekening schatkaart door Brecht Evens) i.o. Literatuur Vlaanderen: poëtische sporentocht doorheen de poëziegeschiedenis (digitaal op http://wereld.paukeslag.be) ‘naar het zingende land waar Van Ostaijen leeft’
 • 2018 – Naar Nergens door “Vrijhaven” (vzw Wit.h i.s.m. De Figuranten & Het Kapersnest)

Varia

 • 2002: Ik heb de zomerdageraad omarmd : tweeëntwintig liefdegeschiedenis en twee brieven / Arthur Rimbaud. Keuze en eindredactie Peter Holvoet-Hanssen – Vertaald door Hilde Keteleer