home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Vanriet Jan

Jan Vanriet

 

Antwerpen, 21 februari 1948

Schilder van de suggestie – Dichter van de heldere melancholien

Multitalent schilder, graficus, illustrator en dichter

Is getrouwd met schrijfster Simone Lenaerts

BIOGRAFIE

21 februari 1948: Jan Vanriet is geboren in Antwerpen als Jan Louis Lucien Vanriet.

  • Zijn ouders, die elkaar leerden kennen in het concentratiekamp van Mauthausen, baten op dat moment een slagerij uit in Hoboken.
  • Op de middelbare school komt de jonge Vanriet voor het eerst met literatuur in contact, meer bepaald in het Atheneum van Hoboken.

1967: Debuteert als dichter met Einde van een tijdrekening, een bundel die uitgegeven wordt als Yang Kahier.

  • Van deze publicatie verschenen aanvankelijk 4 exemplaren in een bibliofiele editie die verspreid werden onder de vrienden van de auteur. De ‘herdruk’ verscheen kort daarna in de reeks Yang Kahiers, waarvan de eerste 40 exemplaren een originele gesigneerde schets van de auteur bevatten. Een jaar later verschijnt zijn tweede bundel Niemand heeft bezwaar in diezelfde reeks.

1969: Met gehavend gemoed werd door Jan Vanriet, in afwachting van een schilderij, bijzonder hartelijk opgedragen aan de dichter Hugues C. Pernath. De bundel bevat de cycli ‘Met gehavend gemoed’, ‘Na de zesde dood’, ‘Pithecantropus erectus’ en ‘De naam van haar minnaar’. Met gehavend gemoed verscheen in de reeks Yang poëzie reeks nr. 5. Ook het werk van Marcel Van Maele, Lucienne Stassaert, Roland Jooris en Patricia Lasoen verscheen in die reeks.

1970: De poëzie van Jan Vanriet blijft niet onopgemerkt. Hoofdredacteur Lionel Deflo publiceert in zijn tijdschrift Kreatief, een dossier onder de titel Nieuw Realistische Poëzie in Vlaanderen (jrg. 4, nr 3, 1970).

  • Buiten Jan Vanriet zelf, worden Roland Jooris, Daniël van Ryssel, Patricia Lasoen (dichters rond het tijdschrift Yang), Gerd Segers (Revolver), Luk Wenseleers, Herman de Coninck en Ludo Abicht (Ruimten) en Stefaan van den Bremt (Kreatief) weerhouden als dichters van deze nieuwe literaire beweging.

1971: De bundel Met de Ramblers uit vissen. – een uitgave van het literaire tijdschrift Revolver, door Gerd Segers – toont een beeldrijkere en associatievere poëzie dan zijn vorige bundels.

  • Voor Revolver zal hij vanaf 1974 de omslagen tekenen

1972: Beëindigt zijn studies aan de Koninklijke Academie te Antwerpen en exposeert een eerste keer in galerie De Zwarte Panter. Meteen daarna begint een samenwerking die tien jaar zal duren met Jan Lens en de galerie Lens Fine Art.

1973: Uitgeverij Paris-Manteau  publiceert Vast Tapijt, de inmiddels vijfde dichtbundel van Vanriet. De dubbelkunstenaar verzorgt tevens het omslagontwerp voor het werk.

1974: Er sluipt meer engagement in zijn poëzie. Bella Ciao – de titel verwijst naar een Italiaans lied van verzet – bvb is één lang gedicht dat eindigt met een lang citaat uit het gedicht ‘Aan Hitler’ van Ferdinand Vercnocke, een boegbeeld van de collaboratie.  De invloed van Hugues C. Pernath en Hugo Claus laat zich gelden. Met Nieuw Realisme heeft deze bundel nog weinig te maken.

  • In opdracht van BRT-radio schrijft hij de gedichtensuite Staat van beleg, waarvoor Bob Porter muziek zal componeren. Hij publiceert in weekbladen zoals Vrij Nederland en voor het maandblad Avenue verzorgt hij de redactie van de literaire bijdrage uit België.
  • Hij neemt deel aan de biënnale van Menton en exposeert in Milaan bij Naviglio en in Hannover bij Brusberg. Het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel en de Kunstverein te Darmstad tonen de reeks Dood in Venetië. Het Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen koopt enkele werken.

1974: Bij Uitgeverij Veys te Tielt verschijnt, onder de titel Omtrent de werkelijkheid, een uitgebreid documentair fotoalbum over de nieuw-realistische poëzie in Vlaanderen. Omslag is van Raoul de Keyser “Prikkeldraad 1967”.

  • In dit overvloedig geïllustreerd boek komen naast de tijdschriften van die periode (Ruimten, Yang, Revolver, Kreatief), ook de volgende kunstenaars aan bod: Ludo Abicht, Herman de Coninck, Lionel Deflo, Hubert de Vogelaere, Roland Jooris, Patricia Lasoen, Gerd Segers, Stefaan Van den Bremt, Jan Vanriet, Daniël Van Ryssel, Hedwig Verlinde, Luk Wenseleers.

Vanriet ontpopt zich als voortreffelijk aquarelschilder en zijn werk vindt zijn weg bij uitgevers van boeken. Een paar voorbeelden:

  • 1977: Jan Vanriet en Werumeus Buning, Maria Lécina, 100 tekeningen en aquarellen, Uitgeverij Lotus, Antwerpen, 1977
  • 1978: Dood in Venetië, aquarellen bij een verhaal van Thomas Mann, Uitgeverij Lotus, Antwerpen, 1978.
  • 1979: Het Teken van de Hamster, aquarellen bij een gedicht van Hugo Claus, Uitgeverij Lotus, Antwerpen, 1979.
  • 1981: Nic van Bruggen en Jan Vanriet, Odalisken, Galerij Vecu, Antwerpen, 1981

1982: Samenwerking met de kunstgalerij Isy Brachot te Brussel en Parijs.

  • Edward Lucie-Smith publiceert een monografie Jan Vanriet (bij Manteau, Antwerpen) over zijn werk en Pierre Restany schrijft de tekst bij Vanriets eerste expositie in Parijs, L’état de siège du regard (Uitgave Galerie Isy Brachot, 1983).
  • Vanriet wordt geselecteerd voor de biënnale van Sao Paulo en begint een lange reeks exposities in Californië, meestal bij Wenger Gallery in San Diego en later in Los Angeles.

Zijn werk komt in de verzamelingen van o.a. het Museum of Art te San Diego, het Museum of Contemporary Art in La Jolla en de Hewlett Packard Corporation te Palo Alto. Het Ministerie voor Nederlandse Cultuur publiceert een nieuwe monografie.

Hij wordt directeur van de Stedelijke Academie te Hoboken.

1984: Na zijn deelname aan de Biënnale te Venetië (1984) volgt een uitnodiging voor de Olympiad of Arts te Seoul. Zijn monumentaal doek compte à règler komt aldaar in de collectie van het Museum of Contemporary Art.

In het zelfde jaar publiceert hij de dichtbundel Geen hond die brood lust bij Uitgeverij Manteau.
Dan rust zijn pen tot in 2008, het jaar waarin de bundel Stormlicht verschijnt.

Sedert 1987 ontwerpt Jan Vanriet toneeldecors, o.a. voor het Raamtheater, Geletterde Mensen en de internationale literaire tournees van Behoud de Begeerte in Madrid, Barcelona en Londen, voor de VRT en KVS-Brussel.

1990: Behaalt de Bijzondere Prijs op het Art Festival te Seoul, met John Chamberlain en Mimmo Rotella. Ondertussen verblijft hij twee keer in New York waar hij werkt in het atelier van Bernar Venet. Hij krijgt portretopdrachten van Harry Torczyner, het Parlement en de K.U. Leuven.

1993: In het kader van Antwerpen ’93 opent het kunstencentrum Elzenveld zijn nieuwe expositieruimten met een grote tentoonstelling van Vanriets recent werk. Dit was niet zijn enige bijdrage aan dit feestelijk jaar. Hij realiseert eveneens de plafondschildering in de gerestaureerde Bourlaschouwburg.

  • Deelname aan exposities in Dublin, Michigan, Frankfurt, Johannesburg, Luxemburg.
  • Voor de nieuwe hoofdzetel van de Kredietbank te Brussel schildert hij Het betoverd domein, een geïntegreerde muurschildering van 110 m lengte. Ook het drieluik aan de energie voor Electrabel ontstaat.
  • Hij beëindigt zowel een serie van 50 portretten als de reeks Volgens Johannes, 35 grote werken waarbij Benno Barnard een episch gedicht schrijft: publicatie van het boek bij Lannoo, expositie bij de Stichting Veranneman te Kruishoutem.
    • Benno Barnard, Maurits Sabbe en Jan Vanriet, Volgens Johannes, Uitgeverij Lannoo, Tielt, 1995

1996: Uitgeverij Lannoo brengt de indrukwekkende monografie Jan Vanriet 1984-1986, met Freddy de Vree als auteur.

  • Ondertussen is er de hernieuwde samenwerking met galerie De Zwarte Panter te Antwerpen. 4
  • Nieuwe werken vinden onderdak in het McNay Art Museum te San Antonio en in de collecties van de bijvoorbeeld Deutsche Bank, Royal Belge, Crédit Lyonnais, Zürich.
  • Ook het Stedelijk Prentenkabinet te Antwerpen verwerft enkele voorstudies tot Johannes.

1998:  Hugo Claus schrijft gedichten bij 10 etsen van Vanriet, gepubliceerd in het boek De aap in Efese.

  • Uitgeverijen in Nederland en Frankrijk (Balland, Le Seuil) brengen zijn werk op de omslagen van romans. Hij tekent affiches, o.a. voor de Boekenbeurs 1999 (VBVB).
  • Vanaf december 2000 tekeningen in ZENO [De Morgen]
  • Voor de zetel van uitgeverij Roularta te Evere schildert hij een murale serie van 85 meter lengte.

2001: Wordt bekroond met de Van Acker Prijs (na o.a. Hugo Claus, Frans Masereel, Roger Raveel).

Tentoonstelling van De reiziger is blind  in de Hallen van het Belfort te Brugge, februari-maart 2001. De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Stad Brugge en de Cultuurdienst Brugge in samenwerking met Art Concern.
Bij deze gelegenheid verschijnt het boek De reiziger is blind bij Uitgeverij De Geus, Breda.

September 2003: Start de wekelijkse column EenOog in Weekend Knack.

Mei 2004: Overzichtstentoonstelling Transport in het Lippisches Landesmuseum Detmold.

  • 2004 Hugo Claus en Jan Vanriet, Flagrant, De Slegte & Revolver, 2004

2004: Vanriet krijgt de opdracht om een metrostripverhaal te maken voor de muren van het metrostation De Brouckère La ville bouge au creux de ma main in Brussel.

  • Het 210 meter lange kunstwerk bezingt de hoofdstad in kleurrijke tekeningen, stadsfoto’s en tekst. Het werk werd afgedrukt op panelen van PolyVision (zeefdruk op metaal)
  • Aan de basis van dit kunstwerk ligt een gedicht van Benno Barnard. Tekstfragmenten uit dit gedicht en een lied van Jacques Brel waarin hij zingt over Brussel en het Brouckèreplein kan men in het werk terugvinden.
  1. Testamenta, een tentoonstelling met 104 tekeningen in het Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen.

2007: Een intense samenwerking met de Nederlandse auteur Cees Nooteboom resulteert in de boeken Een Winterreise en Rode regen.

2008: Een fel opgemerkte expositie Meikever,vlieg! in Galerie De Zwarte Panter.

  • Marc Ruyters publiceert het boek Jan Vanriet, Parcours 1966-2008, een monografie over het werk van de kunstenaar, maar tevens een document met een grote biografische inslag. Het boek wordt bibliofiel uitgegeven door Uitgeverij Snoeck i.s.m. Vrienden van De Zwarte Panter.
  • In hetzelfde jaar begint Vanriet een nieuwe column in DeMorgen Magazine, Joetoeb,

Na 24 jaar stilzwijgen publiceert hij de dichtbundel Stormlicht.

2010: Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen nodigt Jan Vanriet uit tot een kunst-act om het museum te sluiten. (er zijn langdurige renovatiewerken gepland). Zijn tentoonstelling Closing Time brengt een selectie uit meesterwerken uit de collectie van het museum in confrontatie met een retrospectieve keuze uit eigen werk. Closing Time lokt 88.000 bezoekers.

2012: De serie aquarellen Partie de Campagne wordt getoond in de Galerij De Zwarte Panter en verwerkt tot een gelijknamige boek dat bij Ludion verschijnt. Marc Didden schrijft de begeleidende tekst.

  • In ‘Partie de campagne’ toont de schilder Jan Vanriet zijn liefde voor Frankrijk aan de hand van eenenzeventig kleurrijke aquarellen, die gebaseerd zijn op evenveel zomerse taferelen uit de gelijknamige korte film van Jean Renoir uit 1936.

Uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen publiceert een nieuwe dichtbundel, Leegstand.

2013: Met de tentoonstelling Closed Doors opende in 2013 Jan Vanriet de nieuwe galerie van Roberto Polo te Brussel.

2013/2014: Tentoonstelling ‘Gezichtsverlies’, te zien van 27.11.2013 tot 30.03.2014 in Kazerne Dossin te Mechelen.

  • Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt het pakkende boek ‘Gezichtsverlies’, waarin Stefan Hertmans en György Konrád de essentie ontleden van het werk van Jan Vanriet: het verhaal van het menselijk tekort, het indrukwekkende getuigenis van een groot en gepassioneerd schilder.

2015: Tot 1 maart 2015 toont Jan Vanriet veertig portretten van Holocaustslachtoffers in het Joods Museum in Moskou.

  • Het was een tentoonstelling die, uitgerekend zeventig jaar na de bevrijding van de nazikampen door het Russische leger, niet alleen massale belangstelling kreeg van de Moskouse media maar ook een groot aantal bezoekers lokte.
  • In die werken, waarvan een aantal eind 2013 onder de titel Gezichtsverlies in de Mechelse Dossinkazerne te zien waren, geeft Vanriet de omgebrachte mensen “een tweede leven”. “Ze zijn nu weer aanwezig”, zegt hij daar zelf over

2018: Publicatie van Radeloos geluk, een caleidoscopisch zelfportret van schilder-dichter en de expositie Ex Voto.

  • Radeloos geluk is de weerslag van een veelzijdig, geëngageerd kunstenaarsleven – een egodocument vol boeiende herinneringen aan historische gebeurtenissen en opmerkelijke figuren. Osip Mandelstam, Stefan Zweig, Hugo Claus, Remco Campert, Harry Mulisch, Pablo Picasso, David Hockney, György Konrád en Thomas Mann passeren de revue, maar ook voetballer Ferenc Puskás, Ischa Meijer, Corry Brokken en de koningshuizen der Lage Landen behoren tot het tableau de la troupe.
  • In een meeslepend amalgaam van beschouwingen, mijmeringen, dagboekaantekeningen en reisreportages, neemt hij de lezer mee naar de turbulente dagen van de Praagse Lente, naar het New York van de jaren tachtig, naar – willekeurige greep – de Provence, Jeruzalem, Wenen, Graz, Berlijn, Parijs, Moskou, en naar het Amsterdam van zijn vele Nederlandse (literaire) vrienden.
  • Maar vooral observeert hij het politieke, literaire en culturele leven en levert hij commentaar, dat soms scherp is, soms satirisch, maar dat bovenal getuigt van mededogen en inzicht.
  • Radeloos geluk is ook een caleidoscopisch zelfportret van schilder-dichter Jan Vanriet, een zoektocht naar eigen identiteit, afgezet tegen het familiedrama tijdens de Tweede Wereldoorlog en tegen het canvas van zijn tijd.

GERAADPLEEGDE BRONNEN

Website

SMAAKMAKER

VENTOUX

Aan de tuintafel vloeit rosé
vanavond worden we prettig

poken in roddels
lanterfanten langs politiek
en vegen voor de vreemde deur

We kwetteren bewondering
voor magerzuchtige klimmers
boven de boomgrens

Uit: Moederland p 41

 

BODE

De toekomst is hardhorig
en Cassanda mompelt

Alweer haar verhaal gehoord

We zwijgen het voort
Ja, we kennen het deuntje

Vermoeiend hoe we het kennen

Ach nee,
dat het zo zal eindigen ?

Uit: Moederland p 56

 

BIBLIOGRAFIE

Woordje vooraf

De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij

  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience –Antwerpen.
  • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles
  • POËZIECENTRUM vzw – Gent

Het overzicht van het oeuvre van Jan Vanriet wordt in de volgende rubrieken aangeboden

  1. Chronologisch overzicht literaire uitgaven (uitgebreid)
  2. Beknopt overzicht per genre, incl. catalogi en andere niet-literaire publicaties
    1. Gedichtenbundels en literaire proza
    2. Producties i s m andere schrijvers
    3. Catalogi
    4. Publicaties over het werk van Jan Vanriet
    5. Uitgaven Revolver

Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klik op de foto

Chronologisch overzicht

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1967 Einde van een tijdrekening. (gedichtenbundel) Gent: Yang.

Reeks: Yang Kahier nr 8

1968 Niemand heeft bezwaar (gedichtenbundel) Gent: Yang.

Reeks: Yang Kahier

1969 Met gehavend gemoed. (gedichtenbundel)

Bevat de cycli: Met gehavend gemoed; Na de zesde dood; Pithecantropus erectus; De naam van haar minnaar

Gent: Yang.-49p.

Afmetingen: 20 x11.80 (paperback)
Reeks:  Yang poëzie reeks nr 5.

1971 Met de Ramblers uit vissen. (gedichtenbundel)

Bevat de cycli: Ansichtkaarten en bloedeigen vertellingen; Italian movie; Burokratisch relaas; Giotto.
Omslagontwerp: Geerd, François en Jan.
Visualisatie: François De Bauw.
Druk: Kroll & Courtin – Antwerpen.

Antwerpen, Revolver Jrg.3, nr.7

Afmetingen: 31.70 x 20.40 (ingenaaid)
Colofon: Voorwaar, deze bundel is weerom een weergaloze Revolverproductie (jrg.3 aflevering nr zeven.

1973 Vast Tapijt. (gedichtenbundel)

Bevat de cycli: Vast tapijt; Spie uit de werkelijkheid; Madrigalen; Getijden.
Omslagontwerp: Jan Vanriet.

Amsterdam & Brussel: Paris-Manteau. -63p.

Afmetingen: 21 x 12 (ingenaaid)

 1974 Bella Ciao. (gedichtenbundel)

Omslagontwerp: Jan Vanriet.
Foto: Herman Selleslags

Antwerpen: Uitgeverij  Ontwikkeling. -55p.

Afmetingen: 22.50 x 14 (ingenaaid)

 1974 Omtrent de werkelijkheid. (documentair fotoalbum over het nieuw realisme in Vlaanderen)

Omslag: Raoul de Keyser: “Prikkeldraad 1967”.
Vormgeving: Jan Vanriet.
Bevat: De tijdschriften; Visie op het nieuw realisme.

Tielt: Uitgeverij Veys. Niet gepag.

Afmetingen: 24 x 23.50 (ingenaaid)
Reeks: Kreatief.  Literair- en kunstkritisch tijdschrift. 8e Jaargang, nummer 1.

 1979 Staat van beleg. Een voorspel. (gedichtenbundel)

Deze gedichtencyclus werd uitgevoerd met muzikale begeleiding door het Jazzorkest van de BRT.

 

Antwerpen: Uitgeverij Manteau.Brussel: Elsevier.  -37p.

Afmetingen: 20 x 12 (ingenaaid – kaft met flappen)
Colofon: De gedichtencyclus ‘Staat van beleg’ werd geschreven in opdracht van Roland van Opbroecke voor BRT-1. Bob Porter componeerde de muziek die uitgevoerd werd door het jazzorkest van de BRT. Het programma ging voor het eerst op 20 augustus 1978, en werd herhaald op 1 september en op 2 september 1978.

 1984 Geen hond die brood lust. (gedichtenbundel)

Bevat de cycli: Sterven; Niets is voorbij.
Omslagtekening: Jan Vanriet.
Typografie: Rikkes Voss

Antwerpen: Uitgeverij Manteau. -32p.

Afmetingen: 21.50 x 13.50 (ingenaaid – kaft met flappen)
Colofon: Deze gedichten werden geschreven zowat tussen december 1979 en april 1983.
Twee gedichten, ‘Ars poëtica’ en ‘Tabletten op nachtkastje’  geraakten eerder reeds verdwaald in andere bundels.
Geen hond die brood lust van Jan Vanriet werd in opdracht van uitgeverij A. Manteau nv te Antwerpen gezet in de Trump Mediaeval 11/12 gedrukt bij Smits te Wommelgem; Boekbinderij De Bruyn & Goffeau te Schoten zorgde voor de afwerking.

1997 Hieronymus

Met drie gedichten en negen schilderijen van Jan Vanriet.
Verscheen ter gelegenheid van de expositie bij Link, Smidswater 15 in Den Haag, van 20 april tot 17 mei 1997.
Curator van de tentoonstelling is George C. Mulder.
Fotografie Felix Tirry – Druk Epo, Antwerpen.

In: Revolver, Driemaandelijks tijdschrift Jaargang 23 nr 4, (april 1997)

Afmetingen: 25.50 x 20 (garenloos gebrocheerd – zachte kaft)
Een bijgevoegde nota vermeldt dat de tentoonstelling werd uitgesteld naar 12 oktober 1997 tot 14 november 1997.

2001 Ophelia.

Publicatie ter gelegenheid van de tentoonstelling van Jan Vanriet in Galerij KoenArt in Watou van 17 juni tot 11 augustus 2001.
De fotografie is van Felix Tirry.
Copyright Jan Vanriet & L’ Air de Madame

Watou: Galerie KoenArt. – [46] pag., Ill.

Afmetingen: 24 x 17 (ingenaaid – kaft met flappen)
Colofon: Ophelia is een uitgave van Galerij KoenArt te Watou ter gelegenheid van de tentoonstelling van Jan Vanriet , 17 juni – 11 augustus 2001.
De expositie is in samenwerking met Art Concern, Kortrijk.
Er is en aparte editie met 2 kleurenetsen op koper, genummerd van 1 tot en met 20.
Daarnaast zijn er nog 6 exemplaren voor de kunstenaar medewerkers genummerd van I tot en met VI.

 2008 Stormlicht. (gedichtenbundel)

Enkele gedichten verschenen eerder in de tijdschriften Revolver en Poëziekrant, de bloemlezing Gedichten 2004 (Hugo Brems en Willy Spillebeen) of in catalogi bij tentoonstellingen van Jan Vanriet.

Sliedrecht : Uitgeverij Wagner & Van Santen. -78p.

Afmetingen: 21.50 x 13.80 (ingenaaid – kaft met flappen)
Colofon: Stormlicht, gedichten van Jan Vanriet, werd uitgegeven in mei 2008 door Wagner en Van Santen Uitgevers te Sliedrecht. De tekst werd gezet uit de letter DTL Haarlemmer, en gedrukt op 130 grams Bioset door Drukkerij Van den Dool te Sliedrecht. Het bindwerk werd verzorgd door Boekbinderij Bentveld te Zoetermeer. Tekeningen Jan Vanriet, typografie Richard van den Dool, Dordrecht.

 2012 Leegstand. (gedichtenbundel)

Boekverzorging: Stijn Dams.
Foto auteur: Koen Broos.
Bevat de cycli: I. Identiteit; II. De antropoloog; III. Verraderlijke zon IV. Te missen

Antwerpen: De Bezige Bij. -91p.

Afmetingen: 22x 15 (ingenaaid – kaft met flappen)
Colofon:

 2014 Oud zeer. (bloemlezing uit eigen werk) Uitgave Plantin Instituut voor Typografie.

Een keuze uit de gedichten 1973-2013.
De uitgave is het resultaat van de Expert Class Book Design 2014 van het Instituut en werd ontworpen door Johan Jacobs.

 2016 Moederland. (gedichtenbundel)

67 gedichten en 29 aquarellen.
Omslagontwerp: Jan Vanriet.
Typografie: Thomas Soete en Jan Vanriet.
Foto auteur: © Hans Vercauter.

Amsterdam: Uitgeverij Hollands Diep. -131p.

Afmetingen: 24 x 16.50 (ingenaaid – kaft  met flappen)

2018 Radeloos geluk (memoires) Amsterdam: Hollands Diep. -576p.

Afmetingen: 22.80 x 15.10 (met zachte kaft)

2019 Kouwe kleren. Gedichten, 2008-2019. En een afsluitend gesprek met Johan Reyniers. (verzamelbundel)

‘Kouwe kleren’ brengt het drieluik van de dichtbundels ‘Stormlicht’ (2008), , ‘Leegstand'(2012) en ‘Moederland'(2016), die Vanriet als een eenheid beschouwt. De continuïteit wordt aangetoond met ongepubliceerde gedichten.
Omslagfoto op het voorplat:  Alexia Leysen
De foto’s bij de gedichten werden door Jan Vanriet met de gsm gemaakt.
Omslagontwerp:  Dooreman

met en zonder
buikband

Gent: PoëzieCentrum vzw. -285p.

Afmetingen: 23,7 x 16 (gebonden met harde kartonnen kaft en buikband)
Druk: Wilco, Amersfoort.

Nota: er bestaat ook een exclusieve uitgave in een oplage van 20 exemplaren voorzien van een genummerde en door de auteur gesigneerde met aquarel ingekleurde print (formaat 15,8 x 21 cm).

2020 Heldenleven : gedichten en gouaches. (gedichtenbundel)

Met  41 gouaches telkens op de linkerpagina en evenveel gedichten telkens op de rechterpagina.
Boekverzorging: Stijn Dams.
Fotografie: Dominique Provost.
Omslagbeeld: Jan Vanriet.
Foto auteur: Koen Broos.

Kalmthout: Uitgeverij Polis. -96p.

Afmetingen: 24 x 17 (gebonden – harde kaft)

2021 De pizza en de Dood. Gedichten uit de quarantaine (gedichtenbundel)

Auteursfoto: Hans Vercauter.
Omslagillustraties en tekeningen : Jan Vanriet.
Omslagontwerp: Christoph Noorzij

Amsterdam: Uitgeverij van Oorschot. -123p.

Afmetingen: 22 x 14 (garenloos gebrocheerd – zachte kaft)
Colofon: Pizza en de Dood (Gedichten uit de quarantaine) van Jan Vanriet werd in opdracht van Uitgeverij Van Oorschot te Amsterdam, gezet uit de Arno door Perfect Service te Reeuwijk en gedrukt en garenloos gebrocheerd door Wilco te Amersfoort. Het omslagontwerp werd vervaardigd door Chtistoph Noorzij. De tekeningen op het omslag en in het binnenwerk werden vervaardigd door Jan Vanriet.

2021 Rovers (roman)

Coördinatie: Sam De Graeve; Nils De Malsche & Joni Verhulst.
Redactie: Marcel van den Boogert.
Boekverzorging: Dooreman.
Zetwerk: Crius Group.
Omslagillustraties: Jan Vanriet.
Auteursportret: Simonne Lenaerts

Gent: Borgerhoff & Lamberigts. -341p.

Afmetingen: 22 x 15 (zachte kaft met flappen)

2023 Bloot verder. (roman)

Coördinatie: Sam De Graeve, Nils De Malsche & Joni Verhulst.
Eindredactie: Marcel Van den Boogert.
Correctie: Wilbert Surewaard.
Boekverzorging: Dooreman.
Coverbeeld: Herman Selleslags.
Auteursportret: Dominique Provost.

Gent: Borgerhoff & Lamberigts. -325p.

Afmetingen: 22 x 15 (garenloos gebrocheerd – zachte kaft met flappen)

 

BEKNOPT OVERZICHT PER GENRE INCLUSIEF CATALOGI EN ANDERE NIET LITERAIRE PUBLICATIES

GEDICHTENBUNDELS en literair proza

  • Einde van een tijdrekening, gedichten, Gent: Yang. 1967
  • Met gehavend gemoed, gedichten, Gent, Yang 1969
  • Met de Ramblers uit vissen, gedichten, 1971, Antwerpen, Revolver Jrg.3, nr.7
  • Vast tapijt, gedichten, 1973, Amsterdam/Brussel: ParisManteau.
  • Bella Ciao, gedichten, 1974, Antwerpen: Ontwikkeling
  • Staat van beleg, gedichten, 1979, Antwerpen: Uitgeverij Manteau
  • Geen hond die brood lust, gedichten, 1984, Antwerpen: Uitgeverij Manteau
  • Ophelia, Koenart, Watou, 2001
  • Stormlicht, gedichten, uitgeverij Wagner & Van Santen, 2008
  • Leegstand, gedichten, uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen, 2012
  • Oud zeer, gedichten, Plantin Instituut voor Typografie, 2014
  • Moederland, gedichten, Hollands Diep, 2016
  • Radeloos geluk, Hollands Diep, 2018
  • Kouwe kleren, gedichten 2018-2019, PoëzieCentrum vzw. 2019
  • Heldenleven : gedichten en gouaches, gedichten, Polis 2020
  • De pizza en de Dood. Gedichten uit de quarantaine. gedichten, Uitgeverij Van Oorschot, Amsterdam.
  • Rovers (roman), uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, Gent. 2021
  • Bloot verder. (roman), uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, Gent. 2023.

 

PRODUCTIES IN SAMENWERKING MET ANDERE SCHRIJVERS

  • Jan Vanriet ( & Marc Didden), Partie de Campagne, Uitgeverij Ludion, 2012

Uitgave Vrienden van de Zwarte Panter i.s.m. Uitgeverij Ludion ter gelegenheid van de tentoonstelling van Jan Vanriet van 8 september tot 28 oktober 2012.
Met 2 volledig geaquarelleerde giclee prints van Jan Vanriet.

      
Donkerblauwe linnen map samen met gelijknamige monografie – naar concept van Jan Vanriet, met een tekst van Marc Didden en een gedicht van Jan Vanriet – in een donkerblauwe linnen cassette, 24.60 x 24.70 cm. 25 exemplaren gesigneerd en genummerd 1-25. Vormgeving Thomas Soete.
*Teksten: Bijt de vis (Jan Vanriet) – Van Vader op zoon’ (Marc Didden)

  • Jan Vanriet. Parcours 1966-2008
    • Uitgave Uitgeverij Snoeck i.s.m. Vrienden van De Zwarte Panter, ter gelegenheid van de tentoonstelling “Meikever, vlieg!” in de Zwarte Panter van 11 mei tot 22 juni 2008. Met 2 tekeningen van Jan Vanriet.  Zwarte linnen map samen met de gelijknamige monografie – door Marc Ruyters met fotografie van Herman Selleslags – in een rode linnen cassette 25.30 x 18.20 cm. 45 exemplaren gesigneerd en genummerd: 1-45. Ontwerp: Jan Vanriet. Vormgeving Thomas Soete.
            
  • Cees Nooteboom (tekeningen Jan Vanriet), Roter Regen, Suhrkamp, 2007
  • Cees Nooteboom (tekeningen Jan Vanriet), Rode Regen, uitgeverij Atlas, 2007
  • Cees Nooteboom & Jan Vanriet, Een Winterreise, Literarte, 2007
  • Patrica Lasoen & Jan Vanriet, Voor de tijd vatbaar, Litera Este, 2007
  • Jan Vanriet, Dichterdood, met gedichten van Maarten Doorman, Catalogus, Galerie De Zwarte Panter, 2006
    • Uitgave Vrienden van de Zwarte Panter i.s.m. Uitgeverij Ludion ter gelegenheid van de tentoonstelling van Jan Vanriet in De Zwarte Panter van 20 oktober 2006 tot 17 januari 2007.
      Catalogus met een gesigneerde tekening van Jan Vanriet in envelop met opdruk, Vij gedichten van Maarten Doorman en fotografie van Felix Tirry, 23.90 x 17 cm. 15 exemplaren gesigneerd en genummerd 1-15
      Vormgeving Jan Vanriet.
  • Jan Vanriet & Hugo Claus, Zeezucht, 25 gedichten van Hugo Claus en 25 schilderijen van Jan Vanriet, uitgave Literaal & Behoud de Begeerte, 2003

  • Bernard Dewulf & Jan Vanriet, Transport, Art Concern, Kortrijk, en Cultureel Comité Sint-Amandsberg, 2002
  • Roger de Neef & Jan Vanriet, Syllabus van de roos, Poëziecentrum, Gent, 2002
  • Jean Pierre Rondas & Jan Vanriet, De reiziger is blind, Uitgeverij De Geus, Breda, 2001
  • Stefan Hertmans, Café Aurora, Uitgeverij De Geus, Breda, 2000
  • Hugo Claus en Jan Vanriet, Een aap in Efese, De witte adelaar, 1998, 10 gedichten en etsen
  • Fernand Auwera en Jan Vanriet, Mooie, gekwetste ziel, Uitgeverij Manteau, Antwerpen, 1984
  • Jan Vanriet en Werumeus Buning, Maria Lécina, 100 tekeningen en aquarellen, Uitgeverij Lotus, Antwerpen, 1977
  • Jan Vanriet, Dood in Venetië, aquarellen bij een verhaal van Thomas Mann, Uitgeverij Lotus, Antwerpen, 1978
  • Hugo Claus en Jan Vanriet, Flagrant, De Slegte & Revolver, 2004

  • Nic van Bruggen en Jan Vanriet, Odalisken, Galerij Vecu, Antwerpen, 1981
  • Jan Vanriet, Het Teken van de Hamster, aquarellen bij een gedicht van Hugo Claus, Uitgeverij Lotus, Antwerpen, 1979
  • Jan Vanriet, Een tochtgat op de lente, 5 etsen bij een tekstfragment van Jan Vanriet, De Zwarte Panter , 1973
    • Uitgave Galerie De Zwarte Panter. Met 5 etsen bij een tekstfragment door Jan Vanriet, gekalligrafeerd door Herbert Binneweg.
      Doorschijnend plastic map, 38 x 28 cm. 15 exemplaren gesigneerd en genummerd, 10 exemplaren 1-10 en 5 exemplaren A-E
      Etsdruk Roger van Akelijen-Panter Print
  • Jan Vanriet, Toinot & aan het strand, met 2 suites gedichten en 8 zeefdrukken.
    • Uitgave Galerie De Zwarte Panter, ter gelegenheid van de tentoonstelling van Jan Vanriet in De Zwarte Panter van 20 mei tot 3 juni 1973.  Met 2 suites gedichten en 8 zeefdrukken van Jan Vanriet.

       
Papieren omslag in een cassette van plexiglas, met situatiefoto’s van Raoul van den Boom en met kalligrafie van Herbert Binneweg, 50 x 35 cm. 45 exemplaren gesigneerd en genummerd 40 exemplaren 1-40 en 5 exemplaren A-E
Realisatie en coproductie Jan Vanriet en Roger Vandaele – Panter Pers. Zeefdruk Roger Vandaele – Panter Pers. Ontwerp Herbert Binneweg.

CATALOGI

  • Jan Vanriet, Ex Voto, Galerie De Zwarte Panter, 2018
    • Uitgave Vrienden van De Zwarte Panter, ter gelegenheid van de tentoonstelling van Jan Vanriet in De Zwarte Panter van 28 april tot 24 juni 2018
      Met twee met aquarel ingekleurde prints van Jan Vanriet.

Donkerblauwe kartonnen map samen met gelijknamige monografie – met teksten van Eric Rinckhout en Jan Vanriet, en fotografie Dominique Provost – in een lichtblauwe kartonnen cassette, 26.90 x 19.90 cm. 25 exemplaren gesigneerd en genummerd 1-25. Vormgeving Thomas Soete. Uitvoering Handboekbinderij Jansen (Edegem)

  • Jan Vanriet (Andrew Graham-Dixon, Martin Herbert, Charlotte Mullins), The Music Boy, New Art Gallery Walsall, 2016
  • Jan Vanriet (Adam Zagajewski, Paul Huvenne, Zofia Machnica), Pieśń Losu, Song of Destiny, National Museum Gdansk, 2015
  • Jan Vanriet, Omens / Tekens, Galerie De Zwarte Panter, 2015
    • Uitgave Adriaan Raemdonck en Vrienden van De Zwarte Panter, ter gelegenheid van de tentoonstelling “Omens – Work on paper” van Jan Vanriet in De Zwarte Panter van 2 mei tot 21 juni 2015.
            
      Met 3 bijgekleurde etsen van Jan Vanriet in gelijknamige monografie. Papieren map samen met gelijknamige monografie – met 36 aquarellen en een gedicht van Jan Vanriet en met vertaling door Ted Alkins- in een okerkleurige omslag, 18.70 x 24.60 cm. 35 exemplaren gesigneerd en genummerd 25 exemplaren 1-25 en 10 exemplaren I-X
      Vormgeving Thomas Soete.
  • Jan Vanriet, Losing Face – ЯН ВАНРИЕТ, ТЕРЯЯ ЛИЦО, Jewish Museum, Moscow, 2015
  • Jan Vanriet, Gezichtsverlies / Losing Face. 2013

Verschenen naar aanleiding van de tentoonstelling Jan Vanriet, Gezichtsverlies / Losing Face, in Museum Kazerne Dossin in Mechelen van 28 november 2013 tot 30 maart 2014

      • Bevat :Een inleiding van de hand van Prof. Dr Herman Van Goethem (UA). Een eigen gezicht is rebellie van Geörgy Konrad – Sensuele schilderkunst, historische restitutie. Over het werk van Jan Vanriet door Stefan Hertmans. Gedichten van Jan Vanriet uit de bundel Leegstand (De Bezige Bij Antwerpen 2012)
      • Tweetalige uitgave Nederlands Engels. Vetaling: Mari Alföldy, Ted Alkins, David Depestel
      • Fotografie: Felix Tirry, Hugo Mertens, Dominique Provost
      • Vormgeving en zetwerk: Thomas Soete
      • Druk: Printing DeckersSnoeck
      • Achterplat: Herman Selleslags
      • Afmetingen: 28 x 23.50 (gebonden – harde geïllustreerde kartonnen kaft rug in linnen)
  • Jan Vanriet (& Eric Rinckhout), Closed Doors, catalogus Roberto Polo Gallery, Brussel, 2012
  • Jan Vanriet, De Groet, catalogus Museum Plantin-Moretus | uitgave De Zwarte Panter, 2010
    • Uitgave Vrienden van De Zwarte Panter, ter gelegenheid van de tentoonstelling van tekeningen van Jan Vanriet in het Museum Plantin-Moretus (Antwerpen) van 25 juni tot 19 september 2010.
      Met 4 litho’s van Jan Vanriet in een gelijknamige catalogus.
      Catalogus met kartonnen kaft en rode rug, met enkele ongepubliceerde gedichten van Jan Vanriet en 14 aquarellen en tekeningen van de reeks Remco Groet, 24.50 x 20.10 cm.
      Vormgeving Thomas Soete naar concept van Jan Vanriet.
  • Maarten Doorman en Eric Rinckhout, Closing Time, uitgeverij Ludion | De Bezige Bij, 2010
  • Jan Vanriet, Jef, uitgave De Rode 7, 2009
  • Jan Vanriet, Testamenta, inleiding Hans Kroeze, Catalogus, Kloostermuseum Ter Apel, 2006
  • Paul Huvenne, Guido Vanheeswijck, Cees Nooteboom, Stefan Hertmans, Jo Cornille en Marc Ruyters, Testamenta, Catalogus Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen, 2005
  • Karel Dierickx en Jan Vanriet, Omgekeerde leugens, Galerie De Zwarte Panter, Antwerpen, 2005
    • Uitgave Vrienden van De Zwarte Panter ter gelegenheid van de tentoonstelling in De Zwarte Panter 22 april tot 17 juni 2005
      Met 2 lithografieën in 3 kleurgangen van Jan Vanriet en Karel Dierickx in degelijknamige catalogus uitgegeven als premie voor het tijdschrift “Revolver”, en met foto van Simone Vanriet, 33.90 x 20.7 cm
      40 exemplaren gesigneerd en genummerd, 25 exemplaren  1-25 en 15 exemplaren I tot XV.
      Lithodruk Rudolf Broulim
  • Cees Nooteboom en Vera Scheef, Transport, Lippisches Landesmuseum Detmold, 2004
  • Jan Vanriet, Raaf, Galerie De Zwarte Panter, Antwerpen, 2003
  • Jan Vanriet, Propaganda!, Galerie Isy Brachot, Paris, 1989
  • Marcel van Jole, Acquarelli di Jan Vanriet, Galleria del Naviglio, Milano, 1981
  • Nic van Bruggen, Jan Vanriet, Lens Fine Art, Antwerpen, 1977
  • Herbert Albrecht, Jan Vanriet, Brusberg Bericht 22, Hannover, 1976
  • Gerd Segers, Jan Vanriet, Belgisches Haus, Köln, 1974
  • Gerd Segers, Jan Vanriet, Lens Fine Art, Antwerpen, 1974

PUBLICATIES OVER HET WERK VAN JAN VANRIET

  • Jan Vanriet (Eric Rinckhout), Het Dienstbare Beeld, Willem Elsschot Genootschap, 2015
  • Jan Vanriet (Charlotte Mullins), Vanity, uitgeverij Lannoo, 2015
  • Jan Vanriet (Stefan Hertmans & György Konrád) Gezichtsverlies | Losing Face, uitgeverij Ludion, 2013
  • Marc Ruyters, Jan Vanriet, Parcours 1966-2008, uitgeverij Snoeck, 2008
  • Jan Vanriet, De testamenten, met teksten van Marc Ruyters en Luc Devisscher, Davidsfonds Uitgeverij, 2005
  • Freddy de Vree, Jan Vanriet, Uitgeverij Lannoo, Tielt, 1996
  • Benno Barnard, Maurits Sabbe en Jan Vanriet, Volgens Johannes, Uitgeverij Lannoo, Tielt, 1995
  • Marcel van Jole, De Plafondschilderingen van Jan Vanriet, De Bourlaschouwburg, Uitgeverij Lannoo, Tielt, 1993
  • Pierre Restany, Matière et Mémoire, Centrum Elzenveld, Antwerpen, 1993
  • Simone Lenaerts en W. Roggeman, De gemengde gevoelens van Jan Vanriet, Museumfonds Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Brussel, 1990
  • Jan Vanriet, Anthologie des Impasses, Galerie Isy Brachot, Brussel 1989
  • Jan Vanriet, Futures and Options, Wenger Gallery, Los Angeles, 1987
  • Flor Bex en Jan Foncé, Jan Vanriet, Discours sur la Mythologie pour Travailleurs 2, Galerie Isy Brachot, Brussel, 1986
  • Pierre Restany, Une monumentale encyclopédie des mythes à usage commun, Discours sur la Mythologie pour Travailleurs 1, Galerie Isy Brachot, Brussel, 1986
  • Wim Meeuwis, Jan Vanriet, or the Subtle Disruption, Internationale Culturele Samenwerking, Biennale di Venezia, 1984
  • Pierre Restany, Jan Vanriet, L’état de siège du regard, Galerie Isy Brachot, Paris, 1983
  • Edward Lucie-Smith, Jan Vanriet, Uitgeverij Manteau, Antwerpen, & van Gennep, Amsterdam, 1982
  • Marcel van Jole, Jan Vanriet, Art & Biblo Press, Uitgeverij van Gennep, Amsterdam, 1980
  • Marcel van Jole, Jan Vanriet, Ministerie van Nederlandse Cultuur, Biënnale Sao Paulo, 1979
  • Herbert Albrecht, Jan Vanriet und die Illustration, Kunstverein Darmstadt, 1978

 

UITGAVEN REVOLVER

  • Jan Vanriet, Boontje, linosnede (30 x 17 cm, 1994), in Revolver 131, p 88, 2006
  • Jan Vanriet, Beeldend werk, schilderijen van Jan Vanriet, uitgave Revolver 135, 2007
  • Jan Vanriet, Raaf, ter herinnering aan Eddy van Vliet schilderijen van Jan Vanriet met gedicht, uitgave Revolver, 2003
  • Jan Vanriet, Hieronymus, Revolver, Driemaandelijks tijdschrift Jaargang 23 nr 4, (april 1997)
    • Met drie gedichten en negen schilderijen van Jan Vanriet. Verscheen ter gelegenheid van de expositie bij Link, Smidswater 15 in Den Haag, van 20 april tot 17 mei 1997. Curator van de tentoonstelling is George C. Mulder.
      Fotografie Felix Tirry – Druk Epo, Antwerpen.
    • Een bijgevoegde nota vermeldt dat de tenstoonstelling werd uitgesteld naar 12 oktober 1997 tot 14 november 1997.
  • Marc Ruyters en Herman Selleslags, Het Bourlaplafond van Jan Vanriet, Revolver 2, 1993
  • Jan Vanriet, Beeldtaal, 26 schetsen als alfabet, Revolver 3/4, 1990
  • Jan Vanriet, Dogmes & Instructions, Revolver 4, 1987