home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Lenaerts, Simone

Maakt deel uit van:

Simone LENAERTS

Antwerpen, 1947

Schrijft romans, organiseert tentoonstellingen, en is vertaalster.

Getrouwd met schilder en schrijver Jan Vanriet.

BIOGRAFIE

1947: Geboren te Antwerpen 1947, groeide op in een communistisch ‘nest’ in Antwerpen,  was onderwijzeres in het lager onderwijs en bezocht als moreel consulent jarenlang diverse strafinrichtingen.

  • Zij is nauw betrokken bij de activiteiten en de tentoonstellingen van haar man, beeldend kunstenaar en dichter Jan Vanriet.
  • Voor de BBL-galerie te Antwerpen organiseerde zij markante exposities van Breyten Breytenbach, E.L.T.Mesens, René Magritte, Marcel Broothaers, Peter Klasen, Oswaldo Romberg, Denis de Rudder, e.a.
  • Met Gerdi Esch en Agnes Goyvaerts publiceerde zij het boek ‘Mode in de lage landen, België’ (uitgeverij Cantecleer / Houtekiet), waarvoor zij de historische bijdrage leverde.

1987: In opdracht van regisseur Walter Tillemans vertaalt zij het toneelstuk  ‘Teibele en haar Demon’ (uitgeverij Dedalus) van Isaac Bashevis Singer, dat een van de grote successen werd van het Raamtheater.

  • Teibele and her Demon verscheen als verhaal  in 1964 in de bundel ‘Short Friday & Other Stories’, in het Nederlands uitgegeven onder de titel ‘Yentl’. In samenwerking met Eve Friedman maakte Singer er in 1978 een toneelstuk van dat in het Tyrone Guthrie Theatre in Minneapolis in première ging, met F. Murray Abraham en Laura Estherman in de hoofdrollen. Datzelfde jaar ontving Singer overigens de Nobelprijs voor literatuur.
Regie: Joseph Millo
Assistentie: Yves Bombay
Vertaling: Simone Vanriet
Decor: Jan Vanriet
Belichting: Chris Van Goethem
Kostuums: Erna Siebens
Muziek: René Vanhove
Pruiken: Nicole Krellstein
Met: An Nelissen, Karel Vingerhoets, Katelijne Verbeke, Marc Peeters, Dirk Lavrysen
Raamtheater: speelperiode: seizoenen 1987-1990
 
  • Voor de krant De Morgen schrijft ze een reisverhaal over Harlem en een reportage over de Provence.

Maart 2008: Debuteert met de roman Zeewater is zout, zeggen ze bij uitgeverij De Geus.

2009: De roman krijgt in Vlaanderen de Debuutprijs 2009, uitgereikt door Boek.be, en wordt in Nederland genomineerd voor de Academica Debutantenprijs 2009.

  • In Zeewater is zout, zeggen ze toont Simone Lenaerts volgens de jury “haar meesterschap als een realistische en intimistische tijdschroniqeur”. “Simone Lenaerts schreef met Zeewater is zout, zeggen ze een roman die op een zeer intelligente wijze door taal en stijl wordt gedreven. Het is literatuur die een ode is aan de kracht en macht van taal. (…) Doorheen de zedenschets van een familie weeft Lenaerts sociale, politieke en historische thema’s. Het drama van de Vlaamse jaren vijftig wordt vertolkt door een gezin dat niet gelukkig is.”

Oktober 2009: In  Spinnenverdriet haar tweede roman, weeft ze de levensdraden aan elkaar van drie vriendinnen: de goddeloos socialistische meisjes Linda Relecom en Nelly Serneels én de van thuis uit katholieke, maar vrijgevochten  Odette Olbrecht. In de herfst van hun leven vinden zen elkaar als bij toeval terug.

Herfst 2011: Op uitnodiging van Next, Verein für zeitgenössische Kunst en deBuren verblijft Simone Lenaerts in Graz, waar ze een tekst schrijft getiteld ‘Een schijn van tijd’.

  • Citybooks is een reeks stadsportretten in woord en beeld door Europese schrijvers en kunstenaars. Op verzoek van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren resideren auteurs en fotografen bij verschillende lokale partners in interessante Europese steden.
  • De resulterende citybooks – verhalen en gedichten – zijn te downloaden als e-book en te beluisteren als podcast in het Nederlands, Frans en Engels. Daarnaast is er per stad een fotoreeks van 24 foto’s en een aflevering van de City One Minutes (video’s). Bovendien bestaat van citybook Graz nu dus ook een papieren editie. (Edition Keiper)

2012: Een schijn van tijd en een interview met Simone Lenaerts werden op 25 juli 2012 gepubliceerd als speciale bijlage in De Morgen.

September 2012: Een derde roman ‘De onvervangbare’ rolt van de persen.

  • De onvervangbare, is een indringend relaas over de naweeën van de holocaust, in de vorm van een dialoog tussen grootmoeder Germaine – in haar tijd nog opgesloten, mishandeld en op transport naar de kampen gezet vanwege haar verzetsdaden – en kleinzoon Robbie, die een toneelstuk over een SS’er schrijft.

 

BEKRONINGEN

2009: Debuutprijs 2009, uitgereikt door Boek.be voor Zeewater is zout, zeggen ze .

  • Tom Van Imschoot in Knack 28 oktober 2009: “Het grote plezier van Spinnenverdriet zit in de details van Lenaerts’ vertelkunst. In het kluwen van noodlottigheid, waarin haar verhaal zelf verstrikt raakt, zijn zij als parels van troost en mededogen.”

 

GERAADPLEEGDE BRONNEN

Websites

 

SMAAKMAKER

 

Fragment uit Zeewater is zout, zeggen ze

Mijnheer Schollaert rookt een sigaret, zijn transistorradio staat aan: ‘mijn portatiefke’, zegt hij. Beige met een wijnrode band. De muziekdeuntjes schallen vrolijk door de lege klas.
‘Rosa, haal eerst de rekenschriften op’, zegt mijnheer Schollaert.
Ik reik hem de stapel schriften aan. Gaat hij de oefeningen nakijken. Hij schrijft altijd een opmerking onder aan het blad. Naargelang puik, knoeiwerk of iets tussenin. Hij noteert de punten in zijn puntenlijst. Mama vindt hem als twee druppels water op Tony Curtis lijken.
‘Ruim wat op, Rosa, en leg de mappen op een nette stapel.’
‘Het bord vegen, mijnheer?’
‘Ja, doe dat.’
Eerst met een kletsnatte spons. De druppels lopen in de mouw van mijn trui. Natte wol voelt vervelend aan. Met de uitgewrongen spons over het bord en dan met de bordvod. Geen nevel van krijtvegen achterlaten, zorgvuldig te werk gaan.
‘Mijnheer?’
‘Ja, Rosa.’
‘Mijnheer, zou dat nu echt waar zijn, mijn vader zegt dat ze in Amerika volhouden dat de aarde plat is.’

Fragment uit Spinnenverdriet

‘Moppy, waar blijft mijn Guinness?’ klonk het kortaangebonden.
Nelly keek op en zag Alex, gebogen over de houten trapleuning.
Zijn blik omlaag, de hare naar boven, haar hoofd in haar nek. Ergens halverwege het trappenhuis moesten hun blikken elkaar raken. ‘Moppy, waar blijft mijn Guinness?’
Die idiote, bevelende vraag stak haar als de punt van een glassplinter. Terwijl ze hem aanstaarde welde ineens het sterke en heldere besef op hoe groot haar afkeer voor hem was. Ze duizelde even, haar oren suisden, en of ze een snelkookpan in zich had begon haar bloed van woede te koken. Ze zou hem om het even wat naar het hoofd hebben geslingerd. Ze keek naar de muts, waarmee ze in haar hand stond. Rustig, rustig, denk aan het beginnende leven in je lijf, riep ze zichzelf in stilte tot de orde. Ze ademde een paar keer diep in en uit.
‘Ik breng je je Guinness’, zei ze koel en verbeten.
‘Minstens een kwartier te laat’, zei Alex.

BIBLIOGRAFIE

De gegevens van deze bibliografie werden onder meer nagekeken bij

  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen.
  • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles.

Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klikt u op de foto.

Chronologisch overzicht

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1987 Teibele en haar Demon. (toneel)

Vertaling van ‘Teibele and her demon’ van I. B. Singer.
Antwerpen: Dedalus. -53p.
2008 Zeewater is zout, zeggen ze. (roman)

Omslagontwerp: Mijke Wondergem
Omslagillustratie: © archief Simone Lenaerts
2009: Bekroond met de Vlaamse debuutprijs.
Lenaerts Simonne 2  2de druk 2009
Breda: Uitgeverij De Geus.-416p.

Afmetingen: 20 x 12.60 (paperback)
Druk: Koninklijke Wöhrmann BV, Zutphen.
2009 Spinnenverdriet. (roman)

Omslagontwerp: Mijke Wondergem
Omslagillustratie: © Jan Vanriet
Breda: Uitgeverij De Geus. -256p.

Afmetingen: 20.80 x 13.50 (paperback)
2011 Een schijn van tijd. (in: citybook Graz)

Op 25 juli verschenen in de krant De Morgen in de reeks reisverhaal als nr 4
Brussel: DeBuren: e-text

Reeks:Citybook
2012 De onvervangbare (roman)

Omslagontwerp en -illustratie: Jan Vanriet i.s.m. Thomas Soete.
 Lenaerts Simonne 1 Breda: Uitgeverij De Geus. -384p.

Afmetingen: 21.50 x 14 (gebonden – harde linnen kaft met stofomslag)