home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Vanhole, Kamiel

Kamiel VANHOLE

Etterbeek, 24 mei 1954- 12 juni 2008

Foto: © Anna Vanhole

Kamiel Vanhole was een maatschappelijk geëngageerd schrijver van romans, theaterteksten, gedichten en reisverhalen.

Zijn engagement voor de vrede ( o.a. ‘Bomspotting’), zijn afwijzen van het extreem rechtse gedachtengoed (‘Over de voorrang van rechts’), zijn bewust beleefde belgicisme en zijn warme hart voor zijn geboortestad Brussel, zijn kenmerkend voor zijn oeuvre. Hij nam deel aan vele internationale uitwisselingsprogramma’s en had een open oog en hart voor andere culturen ook wanneer hij die ontmoette in zijn geliefde België.

Tevens vertaalde hij verhalen en essays van o.m. Vladimir Nabokov, John Berger, Marguerite Duras, John Updike, Charles Simic, Joseph Brodsky, Raymond Queneau, en George Steiner.

Herman de Coninck typeerde hem ooit als iemand die ‘niet alleen heeft rondgekeken, maar ook rondgeleefd, rondgevoeld en vooral rondgeaarzeld, omdat hij niet anders kan’.

 

BIOGRAFIE

24 mei 1954: Geboren in Etterbeek als Camille Joseph Marie Louis Yvon Vanhole.

  • Groeit op in Sterrebeek, in een katholiek en naar eigen zeggen kleinburgerlijk milieu. Volgt het middelbaar onderwijs aan het Sint-Jan-Berchmanscollege in Brussel
  • Hij studeert Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Zijn afstudeerscriptie heeft humor en leugen in de romans van Kurt Vonnegut als onderwerp.
  • Na zijn burgerdienst werkt hij een tijdje als scenarioschrijver voor de tekenfilmstudio Graphoui in Brussel en maakt hij samen met Jacques Faton het stripverhaal L’ascension pneumatique de Michel Goffinard.
  • Hij trouwt met Agnès Van Emelen en heeft twee dochters, Eva en Anna.

1981: Debuteert met het verhaal De springtoren in het tijdschrift Soldes Magazines, in de jaren erop gevolgd door publicaties in De ZwijgerHumo, De Brakke Hond, De Gids, Kunst & Cultuur, Escale des Lettres, Gezelliana, Nieuw Wereldtijdschrift, Parmentier, Yang, Revolver, Dietsche Warande & Belfort, Deus Ex Machina, Boelvaar Poef, en de literaire bijlagen van De Morgen, De Standaard, Vrij Nederland, De Volkskrant en Knack.

1990: Debuteert met de melancholieke reisverhalen “Een demon in Brussel” in het spoor van Vincent Van Gogh, Charles Baudelaire en Louis-Ferdinand Céline.

Daarna volgden:

  • Romans als De beet van de schildpad (1993), Overstekend wild (1995, bekroond met de Prijs van  de Provincie Vlaams-Brabant) en het Brussels getinte Bea (2006).
  • De roman O Heer, waar zijn uw zijstraten? en de reisverhalenbundel De spoorzoeker.
  • Theaterteksten als Landschap van Laura (1992, een stuk voor kinderen) en De nacht van Margaretha en Reeuw (2000). Voor zijn stuk Nageslacht, (2001) over de laatste momenten van een boerin en haar varken, werkte hij samen met Josse de Pauw.
  • Gedichten.
  • Vertaalde verhalen en essays van onder andere Vladimir Nabokov, John Berger, Marguerite Duras, John  UpdikeCharles Simic. Joseph Brodsky, Raymond Queneau, en George Steiner.

1992: Van februari 1992 tot februari 1996 fungeert hij als secretaris van het Pen-Centrum Vlaanderen.

1993: Samen met Charles Ducal schreef hij Over de voorrang van rechts, waarin hij de opkomst van het uiterst rechtse Vlaams Blok (het huidige Vlaams Belang) hekelde. Hij zag er een ernstige bedreiging voor de Vlaamse samenleving in.

1995: Publiceert de roman Overstekend wild, een reisverhaal dat zich grotendeels in het noorden van de Verenigde Staten afspeelt, nu en in de vorige eeuw. Het boek, dat opnieuw uiting gaf aan zijn fascinatie voor landschappen, werd bekroond met de Prijs van de Provincie Vlaams-Brabant. en werd genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs 1996 (Long list).

April 1997: Première van De hartstreek, een theatermonoloog over liefde en heimwee die geselecteerd werd voor het Theaterfestival in Antwerpen en Amsterdam.

In het najaar verscheen een novelle die hij samen met Koen Peeters schreef en die de titel Bellevue/Schoonzicht, of de nieuwe kunst van het wandelen meekreeg : een oefening in anarchisme en burgerlijkheid.

2000: Maakt deel uit van de Literatuurexpress Europa 2000, een initiatief van de Duitse literatuurwetenschapper Thomas Wohlfahrt, dat erin bestaat met een honderdtal schrijvers uit 43 Europese landen per luxetrein door Europa te trekken om de culturele communicatie te bevorderen.

In de lente van 2000 gingen twee toneelstukken in première : Reeuw en De nacht van Margaretha.

Samen met Koen Peeters is hij tevens de initiatiefnemer van het project Bloem in Brussel / Bloum à Bruxelles, een stadswandeling voor 24 stemmen die tijdens Brussel 2000 werd voorgesteld.

2001: In oktober neemt Vanhole deel aan het internationale literaire festival The literary Ark in Yerevan, Armenië.

In dezelfde maand gaat Nageslacht in première, dat hij samen met Josse de Pauw schreef. In dat toneelstuk worden de laatste momenten van een boerin en haar varken verbeeld.

2002: In zijn derde roman O Heer, waar zijn uw zijstraten? gebruikt Vanhole zijn ervaringen van de Literatuurexpress om zowel de lichte als de donkere kanten van een Europa te tonen, waarin hij de culturele diversiteit als een leeg modewoord ontmaskert.

Maart 2002: Première van de uit drie voorstellingen bestaande theatermarathon Barbaroi (Het lied van de veerman, Kassa Blanca en Si Dieu le veut), opgevoerd door het MMT en geïnspireerd op De Bani Hilal, een oud Arabisch epos.

  • Reeds eerder vermeldden we zijn engagement als secretaris van het Pen-Centrum Vlaanderen (februari 1992 tot februari 1996)
  • Samen met Koen Peeters (zie ook Schrijvers op post, gepubliceerd in Dietsche Warande & Belfort, jrg. 143, 5, oktober 1998, pp. 545-744.), zette Vanhole 9 Literaire Livings op poten, avondvullende programma’s rond literatuur die de 17de eeuw weer willen invoeren.
  • Samen met Elvis Peeters is hij een van de drijvende krachten achter Bomspotting, een auteursactie om België – en de hele wereld wat hem betreft – weer kernwapenvrij te krijgen.
  • In 2005, 2006 en 2007 is Vanhole voorzitter van de jury voor het literaire luik van Kleur de kunst, georganiseerd door Kif Kif vzw.

2004: Redactielid van Dietsche Warande & Belfort. Hij zal tot aan zijn overlijden deze functie uitoefenen.

2005: In februari 2005 verblijft Vanhole een maand in Montréal als writer in residence.

In hetzelfde jaar verschijnt zijn vierde roman Bea, die zich in Brussel afspeelt.

2006: Op 20 januari 2006 gaat Vanholes toneelstuk voor kinderen De sjeik is rijk in première in Den Bosch.

  • In februari 2006 neemt Vanhole met 24 andere Europese intellectuelen deel aan een seminarie in Rome georganiseerd door La Casa delle Letterature di Roma. Thema: Crediamo davvero nell’ Europa?.
  • Met Yves Petry stelt hij in 2006 Het lied en de wetten samen, een speciaal nummer van Dietsche Warande & Belfort (Dietsche Warande & Belfort, jrg. 151, nr.2, april 2006) dat gewijd is aan literatuur en wetenschap.
  • Op 3 april 2006 wordt Vanholes toneelstuk Margaret’s awakening (vertaling van De nacht van Magaretha) opgevoerd in het Martin E. Segal Theater in New York in het kader van An evening with Belgian playwright Kamiel Vanhole and Actress Jessa Wildemeersch.
  • In oktober 2006 stelt Vanhole met Piet Joosten Berichten aan de bevolking samen, de literaire pendant van de 0110-concerten voor verdraagzaamheid, gepubliceerd in diverse Belgische kranten en weekbladen alsook op internetsites.
  • In december 2006 neemt hij deel aan het Caravan-project georganiseerd door X-Change, culture-science. Samen met Europese, Amerikaanse, Indiase en Iraanse auteurs en kunstenaars reist hij door Iran. De resultaten van de reis (teksten en foto’s) worden gepubliceerd in Iran, a Winter Journey.

2007: In juni 2007 neemt hij in Palermo deel aan een congres dat aan de Europese roman is gewijd. Titel: De labyrinten van het nieuwe millennium. Ontmoetingen tussen Europese schrijvers.

2008: Op 1 april wordt de reisverhalenbundel De spoorzoeker gepresenteerd.

Op 12 juni 2008: Overlijdt Vanhole op 54-jarige leeftijd ten gevolge van longkanker.

 

EPILOOG

Augustus 2008: Zijn reisverhalenbundel De spoorzoeker wordt genomineerd voor de AKO-literatuurprijs 2008 (Long list)

November 2008: Zijn kortverhaal De reis van de slippers, dat in De Brakke Hond nr 96 verscheen, sleept de 2de prijs in de wacht op de wedstrijd ‘Het beste uit de tijdschriften 2008’.

December 2008: Das Schwimmbad auf dem Galgenhügel (vertaling van zijn verhaal Het zwembad op de galgenheuvel) wordt in het kader van de Max Frisch Tage Brüssel op 500 exemplaren gedrukt en uitgedeeld.

2009: In mei 2009 wordt tijdens een hommage aan Kamiel Vanhole in Leuven de strip Een dolende hond van een vader gepresenteerd die hij samen met tekenaar Dirk Geets realiseerde. Ook stelt de redactie van De Brakke Hond een hommagenummer aan de schrijver voor, met ongepubliceerd werk van de auteur (De Brakke Hond, nr.103, zomer 2009).

2010: Naar aanleiding van vijfjarig Theater Artemis onder regisseuse Floor Huygen wordt het boek  Zes theaterteksten voor vele leeftijden uitgegeven. Hierin wordt Vanholes toneelstuk De sjeik is rijk opgenomen.

2012: In De eerste eeuw van Boon uitgegeven ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Louis Paul Boon wordt Vanholes Brief aan Boon opgenomen.

2018: Rollend kruid (Tumble weed) heet de hommage die Passa Porta, Leuven Leest en het Leuvens cultuurcentrum 30CC op maandag 11 juni brengen aan Kamiel Vanhole. Bevriende schrijvers, dichters en acteurs kijken terug op Vanholes oeuvre. Met onder meer Didi de Paris, Charles Ducal, Frans Roggen, Gerda Dendooven, Koen Peeters, Geert van Istendael, Leen Huet…

Oktober 2018: Uitgave van de grafische novelle De derde man in het ruim. Dertig jaar geleden schreef Kamiel Vanhole dit verhaal. “Avonden, dagen en jaren van noeste arbeid, gommen en krabben. Daarna verdween het in de kast. De tijd was er toen niet rijp voor.”, zegt tekenaar Dirk Geets, die eerder reeds twee andere verhalen van Vanhole in tekeningen omzette. Maar nu wel. Dank zij een crowdfunding wordt het project vooralsnog gerealiseerd.

SMAAKMAKER

Straat

Jouw straat is ‘s nachts weer een straatje
geworden, dat met een pijnlijke grimas haar bottinen uittrekt
om, terwijl het water loopt, de praat
van de dag te laten indalen.
 
In het lichtende grijs van de morgen,
als er sneeuw in de lucht hangt
en de postbode nog alle geluid moet bezorgen
waarmee de eerste hond zijn buren wakker jankt,
 
is ze naar buiten gelopen, om verweesd
naar het bleke ballet van de dingen te kijken :
een vensterbank, die linde daar, het feest
van een raam met daarachter de rijken,
 
hun trillende geld naast een vrolijk geweten,
de spikes met de punten,
hun tred van atleten,
en zo zoudt ook gij willen zijn, denkt ze,
strakjes en blij
op geheime thermiek.
 
Maar ze loopt en ze is en ze trekt
zich weer los, ze laat haar hoefjes weergalmen.
En ze loopt tot de middag, verrekt
zich een spier, ze weet dat ze nooit eens mag talmen.
 
Ze loopt op en neer en ze weet zich geen weg,
ze zoekt zich een bult naar wat luwte.
Dan ziet ze iets vreemds, waar geen sleutel op past,
ze duikt in een hoek en ze gruwt er.
 
In het hart van de zomer,
als de tuin in het blauw hangt
en de zon onze bekkens weer botert,
als het fruit naar de mond gaat verlangen,
 
dan blijft ze heel even liggen,
ja, met knipperende ogen. Ze murmelt iets
en droomt zich een beek vol rijmende biggen.
Asfalt, klinkers, spiegelingen.
 
Maar op springt ze weer en snijdt
door een bocht, verliest zich in einder na einder;
mondt uit op een steenweg, keert
smalend rechtsom, en slentert van verre naar heinde.
 
En als dan de vensters weer donker zijn
en hele families verwoed zijn gaan slapen,
komt zij, ook zij tot bedaren. Ze trekt met een kwaaie grijns
haar bottinen uit en slaat haar handen om haar knieën.
 
Ze is nacht nu, zwart als water.
Een raadsel, een straatje.

___

Uit: Bea (2006) p.9

Laat het met water beginnen.
En laat dat water een rivier zijn die door het hoge gras op de straat komt aanrennen.
Laat ook de wind goedzitten, laat de bries uit dezelfde richting komen waaien als de rivier opdat hij haar draf zou kunnen aandragen.
En laat dat liedje ons elke dag opwachten, elke ochtend als we op ons werk verschijnen. Ook al is het zo vertrouwd dat we het niet eens meer horen.
 
We, dat zijn wij: twee jonge gasten uit Kaapverdië. We werken in een carwash aan de Veeartsenstraat. Eenvoudige Spaceboys in krakende overalls. Wij hebben avondschool gevolgd, wij zijn ingeburgerd, wij kunnen Vlaams klappen. En kijk: we hebben werk. Bij een bedrijf in een van de voorsteden. Niet slecht gelegen eigenlijk, zo vlak bij het Zuidstation. En trucks wassen we ook, maar minder dan auto’s.
Verder weten wij niet wat het lot ons nog te bieden heeft, we volgen de geschiedenis van onze zolen en we lachen graag. Dat is ons aan te zien. Ja, we hebben nog veel op met het leven, ook dat is waar. Dat wordt naar ’t schijnt bewonderd in ons.
Maar we zijn geen engelen, net zomin we schoften zijn. Al zijn er nog altijd mensen die dat willen geloven, bij valavond. Kijk, zeggen we dan, we zijn van de aarde: wezens met een tijdelijke verblijfsvergunning. Daarom zijn we hoffelijk. Omdat de anderen ook maar beperkt houdbaar zijn. Als er een agent passeert, zeggen we: ‘Bonjour, monsieur l’agent.” Dan moet zo’n man vaak glimlachen, zeker als hij een revolver draagt.

….

GERAADPLEEGDE BRONNEN

Websites

Referenties

  • Met dank aan Agnès van Emelen voor de vele bijkomende informatie met betrekking tot de biografie van Kamiel Vanhole.

BIBLIOGRAFIE

Woordje vooraf

  • Deze bibliografie werd door Agnès Van Emelen volledig herwerkt en bijgewerkt. Zij baseerde zich rechtstreeks op het archief dat haar man Kamiel Vanhole haar heeft nagelaten.

In samenspraak werd geopteerd om de volgende presentatie te handhaven:

  • Publicaties in boekvorm: chronologisch
  • Overzicht van deze werken alfabetisch per titel
  • Publicaties in verzamelbundels: chronologisch
  • Publicaties in tijdschriften & kranten: chronologisch
  • Vertaalde publicaties in verzamelbundels

Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klikt u op de foto.

Publicaties in boekvorm: chronologisch

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1983 L’ascension pneumatique de Michel Goffinard. (stripverhaal)

(samen met tekenaar Jacques Faton)
Brussel: Uitgeverij Casterman. -48p.

29.60 x 22.70 (gebonden – harde kaft)

 

1990 Een demon in Brussel. (reisverhalen)

Ervaringen tijdens reizen in Europa.
Omslagillustraties Jacques Faton   –  Vormgeving omslag Zeno
Vormgeving binnenwerk CARTA-Lian Oosterhoff.
Bevat de verhalen: Zwarte aarde (pp 11-29); Een demon in Brussel (pp 30-58); Een knekeldans (pp 59-78); Voetwassing (pp 79-97); Morsetekens (pp 98-127); Een Turks bad (pp 128-152); Op deze steenrots (pp 153-159); Reis doo mijn hoofd (pp 160-174).
Amsterdam: J.M. Meulenhoff bv. / Leuven: Kritak -173p.

Reeks: Meulenhoff Editie 1114
Afmetingen: 20 x 12.50 (garenloos gebrocheerd – zachte kaft)
Druk Groenevelt, Landgraaf
1992 Landschap van Laura. (poëtische tekst voor kinderen)

Tekeningen van Laura de Josselin de Jong
Speelse teksten en tekeningen.
Bevat een klein boekje (6 x 4.20cm) getiteld ‘Van horen zeggen’ dat zich met elastiekje in het boek bevindt.

Antwerpen: Dedalus. -40p.

Afmetingen: 17.60 x 12.50 (garenloos gebrocheerd zachte kaft)
Landschap van Laura ontstond als theaterproductie van Speelteater, Gent.
Laura de Josselin de Jong creëerde een landschap, waarop Paul Carpentier muziek schreef die voor Kamiel Vanhole aanleiding was om teksten te schrijven.
Dit boekje is geen spiegel van de voorstelling, maar zou zonder de voorstelling wellicht niet ontstaan zijn.
1993 De beet van de schildpad. (roman)

Het bewogen levensverhaal van een 79-jarige Vlaamse vrouw.
Omslagillustratie Jan Cox, 1986
Foto achterzijde omslag Leopold Oosterlynck
Grafische vormgeving: Karel van Laar
Amsterdam: J.M. Meulenhoff. / Leuven: Kritak. -190p.

Reeks: Meulenhoff editie. – Amsterdam; vol. 1299
Afmetingen: 20 x 12.50 (garenloos gebrocheerd zachte kaft)
1993 Over de voorrang van rechts. (politiek brievenboek)

Een briefwisseling met Charles Ducal over de opkomst van extreem-rechts.
Omslagontwerp: Compagnie Paul Verrept
Vormgeving: EPO
Blz. (7) tot 13 Een inleiding november 1990 (Kamiel Vanhole)
Berchem: EPO,  (Lange Pastoorsstraat 25-27 2600 Berchem). -86p.

Afmetingen: 20 x 12 (garenloos gebrocheerd zachte kaft)
Druk Drukkerij EPO
1995 Overstekend wild. (roman)

Het levensverhaal van een Vlaamse boerenzoon die in de 19e eeuw in Amerika op zoek gaat naar goud.
Bekroond met de Prijs van de Provincie Vlaams-Brabant. Genomineerd voor de Ako-Literatuurprijs 1996 (long list).
Omslagfoto: Henry Hamilton Bennett
Foto achterzijde omslag: Chris van Houts
Vormgeving Binnenwerk Joost van de Woestijne – Vormgeving omslag Zeno
Amsterdam: J.M. Meulenhoff / Leuven: Kritak. -220p.

Reeks: Meulenhoff editie. – Amsterdam; vol. 1435
Afmetingen: 20 x 12.50 (garenloos gebrocheerd zachte kaft)
1997 De hartstreek. (theatermonoloog)

Geselecteerd voor het Theaterfestival in Antwerpen en Amsterdam.
Redactie: Stephan Hendrix; Karin van Leeuwen; Guido Wevers.
Foto’s: Carry Gisbertz, Simpelveld
Lay-out: Bèr Crouzen, Eckelrade
Druk: Scorpio bv, Eckelrade -Bindwerk: Arno Lipsch

 

Maastricht: Het Kruis van Bourgondië, Stichting Theater-werkplaats Limburg. 40p.

Afmetingen: 21.50 x 11 ( in ringmap met harde geïllustreerde omkaft)
De hartstreek werd in seizoen 96/97 uitgebracht en ging in première op 9 april 1997 op lokatie in Maasmechelen (B). Vervolgens speelde de productie in de Euregio en in de Randstad.
Spel:Bert Luppes /Muziek : Hans Penders / Regie: Floor Huygen.

 

1997 Bellevue/Schoonzicht of de nieuwe kunst van het wandelen. (novelle)

Samen met Koen Peeters.
Verslag van een wandeltocht van de twee romanschrijvers van ruim 30 km. langs de kanaalzone van Brussel, een industrieel-archeologisch interessante route.
Omslagfoto’s: Stefan Vanfleteren – Omslagbelletrie: Mariska Cock
Vormgeving: Zeno
1997: tweede druk, exclusief vervaardigd voor het dagblad De Morgen.

 

Amsterdam: J.M. Meulenhoff. -118p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (garenloos gebrocheerd zachte kaft)
Verantwoording: Dit verhaal volgt minutieus de ruim dertig kilometer lange ‘Itinéraire du paysage industrielle bruxellois’, van Vorst tot in Evere zoals beschreven in de gelijknamige uitgave van La Fonderie, een Franstalige vereniging zonder winstoogmerk tte Brussel met grote ambities in de industriële archeologie. De Fonderie is gevestigd in de Ransfortstraat
 
2000 Reeuw. Steekspel om een heuvelrug. (toneelstuk)

Boekverzorging: Martien Frijns
Nijmegen: Van Tilt. -60p.

Afmetingen:18 x 11.50 (garenloos gebrocheerd zachte kaft)
De theaterproductie Reeuw, steekspel om een heuvelrug, werd gemaakt bij Het Huis van Bourgondië in Maastricht en ging daar op 24 maart 2000 in première. Tot en met 31 mei 2000 ging de productie op tournee in Nederland en België.
Regie: Floor Huygen.
Spel: Hadewych Minis & Dirk Tuypens

 

2000 De nacht van Margaretha. (toneelstuk)

Boekverzorging: Martien Frijns3 April 2006: Kamiel Vanhole (schrijver), Peter Anthonissen (dramaturg)  en Jessa Wildemeersch (actrice) zijn uitgenodigd in The Martin E. Segal Theatre in New York voor een avondvullend programma rond het werk van Kamiel Vanhole.
1 mei 2006: De New Yorkse premiére  in The Martin E. Segal Theatre in New York.
7 juni 2006: opvoering in De Markten, Brussel.
9 januari 2007 : Opvoering in het Nederlands in de Bozar in Brussel
2008:  Margaret’s awakening’ werd opnieuw uitgenodigd in Washington, D.C
 
Nijmegen: Van Tilt. -60p.

Afmetingen: 18 x 11.50 (garenloos gebrocheerd zachte kaft)
Geschreven voor het Mechels Miniatuur Theater.
‘De Nacht van Margaretha’ ging in première op zaterdag 20 mei 2000 in Mechelen en werd gespeeld op locatie tot 25 juni 2000. Hernomen in de maanden september en oktober.
Regie: Guido Wevers
Spel: Kris De Volder

 

2000 Bloem in Brussel. Literaire wandelingen. (literaire reisgids)

Koen Peeters en Kamiel Vanhole (Editors)
Foto’s:Patrick de Spiegelaere
Vormgeving omslag: Michel van Beirendonck
Vormgeving binnenwerk: Steven Boland
Amsterdam: J.M. Meulenhoff. -223p.

Reeks: Meulenhoff editie. – Amsterdam; vol. 1810
Afmetingen: 20 x 12.50 (garenloos gebrocheerd zachte kaft)
2000 Bloum à Bruxelles: promenades littéraires.

Koen Peeters et Kamiel Vanhole [eds.]
Fotographie:Patrick de Spiegelaere
Personnage Bloum: dessin de Michel van Beirendonck
 
Bordeaux: Le Castor Astral. -233p.

Collection coéditée par le Castor Astral et les associations “Escales des lettres”
Afmetingen: 21 x 14.00 (garenloos gebrocheerd zachte kaft)

 

2001 Nageslacht. (toneelstuk)

Geschreven voor Zuidelijk Toneel Hollandia.
Gezamenlijk project met Josse De Pauw (‘Des varkens Mijmerij’)

 

Eindhoven: Zuidelijk Toneel Hollandia. -29p.

Afmetingen: 21 x 14.50 (geniet)
2002 O Heer, waar zijn uw zijstraten? (roman)

Vormgeving omslag: Suseela Gorter
Foto op achterzijde omslag: Eva Kinader / FOEN x Photostudio, Berlijn.
Vormgeving binnenwerk: Perfecte Service.

 

Amsterdam: J.M. Meulenhoff bv. -174p.

Reeks: Meulenhoff editie. – Amsterdam; vol. 1981
Afmetingen: 20 x 12.50 (garenloos gebrocheerd zachte kaft)
2002 Barbaroi. (toneel)

Een uit drie delen bestaande theatermarathon.
1. Het lied van de veerman
2. Kassa Blanca
3. Si Dieu le veut
 
De getoonde publicatie bevat de technische fiche, een inleiding van beide regisseurs en de tekst van deel 1: Het lied van de veerman.
Mechelen: Mechels Miniatuur Teater. -45p.

Afmetingen: 24 x 17.10 (geniet)
Geschreven voor het Mechels Miniatuur Teater.
Barbaroi ging in première op 24 maart 2002
Regisseurs: Guido Wevers, Niek Kortekaas.
Spel:Geert Defour; Elke De Roeck; Kris De Volder; Jos Geens; Theo Hijzen; Jan Lauwers, Luc Springuel; Hilde van Haesendonck.

 

2005 Zelfportret in Limburgse baksteen of de prille memoires van een batiment. (verhaal)
Grimbergen: Cultuurcentrum Strombeek vzw. -Niet gepagineerd [24 ]p.

Afmetingen: 21 x 14.70 (geniet)

 

2006 Bea. (roman)

Omslagontwerp: Zeno
Omslagillustratie: © Kristof Kintera, Praag.
Foto auteur: Noud Cornelissen

 

Amsterdam: Uitgeverij Atlas. -239p.

Afmetingen: 21 x 13.50 (garenloos gebrocheerd zachte kaft)
2008 De spoorzoeker: reizen door het literaire verleden van Europa. (reisverhalen)

Omslagontwerp: Zeno
omslagillustratie: Portugal
Auteursfoto: Noud Cornelissen
 
Amsterdam/Antwerpen: Uitgeverij Atlas. -238p.

Afmetingen: 21 x 13.50 (garenloos gebrocheerd zachte kaft)

POSTUUM UITGEGEVEN

2009 Een dolende hond van een vader. Biografie van Willem Elsschot. (grafisch verhaal)

Omslagontwerp: Zeno
Tekst: Kamiel Vanhole
Tekeningen: Dirk Geets.
Amsterdam: Uitgeverij Atlas. -144p.

Afmetingen: 31.30 x 22.60 (soft cover)
2018 De derde man in het ruim. (grafische novelle)

Tekst: Kamiel Vanhole
Tekeningen: Dirk Geets.
Eigen beheer: Dirk Geets.

Met harde kaft op 200 exemplaren.

 

Overzicht per genre alfabetisch op titel

Stripverhaal

  • De derde man in het ruim. (2018)
  • Een dolende hond van een vader. Biografie van Willem Elsschot. (2009)
  • L’ascension pneumatique de Michel Goffinard. (1983)

Reisverhalen

  • Bloem in Brussel. Literaire wandelingen. (2000)
  • De spoorzoeker: reizen door het literaire verleden van Europa. (2008)
  • Een demon in Brussel. (1990)
     

Toneel

  • Barbaroi. (2002)
  • De hartstreek. (theatermonoloog) 1997
  • De nacht van Margaretha. (2000)
  • De sjeik is rijk. (theaterstuk voor kinderen) (2006)
  • Landschap van Laura.(toneelstuk voor kinderen) (1992)
  • Nageslacht. (2001)
  • Reeuw. Steekspel om een heuvelrug. (2000)

Roman

  • Bea.(2006)
  • De beet van de schildpad.  (1993)
  • O Heer, waar zijn uw zijstraten?  (2002)
  • Overstekend wild. (1995)

Brieven

  • Over de voorrang van rechts. (1993)

Novelle

  • Bellevue/Schoonzicht of de nieuwe kunst van het wandelen. (1997)
    Samen met Koen Peeters.

Radioboeken

  • De tuin. (verhaal – 2008) – Radioboek voor deBuren, cd. 19.4.
  • Het verhaal werd tevens in het Engels (The garden) en in het Spaans (El jardín) vertaald en als radioboek uitgegeven .

 

Publicaties in verzamelbundels

Chronologisch gerangschikt

1987 De oorring. (verhaal) In: Knap woud, vooral de bomen.  pp. 96-110. (Uitgeverij: Hadewych, Schoten.)
1990 Een witte vuist. (verhaal) In: Pleidooi voor ontroering.  pp. 137-141. (Uitgeverij: Houtekiet, Antwerpen.)
1990 Het zwembad op de galgenheuvel.(verhaal) In: Verre verlangens.  pp. 49-62.  (Uitgeverij: Contact, Amsterdam.)
1990 Heer, dame, kind. (verhaal)

1999 burengeruchten

Uit de bundel: ‘Burengerucht. Het Vlaamse verhaal doet weer de ronde’. pp. 148-154.

Uitgeverij: Amsterdam: Meulenhoff / Leuven: Kritak.
Afmetingen: 19 x 12 (paperback). 159pp.
Omslagillustratie: Ever Meulen
 
1991 Een Turks bad. (verhaal) In: Goed gebundeld.  pp. 150-174.  (Uitgeverij: Meulenhoff, Amsterdam.)
1992 In de beslagen spiegel. (zelfportret) In : Portretten van papier. Geen paginering. (Uitgave van Paleis vzw, Brussel.)
1993 Een knekeldans. (verhaal) In : De eeuwige oorlog.  pp. 42-60. (Uitgeverij: Meulenhoff, Amsterdam.)
1993 Een greppel zo groot als de oceaan. (verhaal)

1993 Metropolis
In: Metropolis. Stad onder de stroom. pp. 86-93.

Antwerpen: Dedalus. -117p.
Omslagontwerp: Greet Verhoeven en Forentine Peeters.
Het concert ‘Metropolis, stad onder stroom: schrijvers en zangers voor onverdraagzaamheid’ op 11 juli 1993 opp de Antwerpse Groenplaats is een initiatief van de Cultuurraad  van de stad Antwerpen, het weekbad Panorama, Fnac en TVTwee.
1994 Brief uit een klooster. (briefverhaal)

1994 Cahier d'amour

In: Cahier d’Amour. Liefdesbrieven.  pp. 66-68.  (Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam. / Dedalus, Antwerpen.)

Cahiers d’Amour verscheen ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de v.z.w. Behoud de Begeerte en in de marge van de 5de editie van Saint-Amour, een literair programma rond liefde en begeerte.
Boekverzorging: Zeno Amsterdam
Omslagtekening: Jan Bosschaert.
1994 Gammauil 1, 2 en 3. (verhaal) In: Paul Buekenhout [ed.], Van de andere kant. pp. 39-50.  (Uitgeverij: EPO, Berchem.)
1995 Zwarte aarde. (verhaal) In: Thuis best.  pp. 453-472.  (Uitgeverij: Meulenhoff, Amsterdam.)
1995 Een Turks bad. (verhaal) In: Heerlijk weer verhalen.  pp. 92-123.  (Uitgeverij: Meulenhoff, Amsterdam.)
1995 Heer, dame, kind. (verhaal)

In: Een hart in het lijf.  pp. 237-247.  (Uitgeverij: Meulenhoff, Amsterdam. / Manteau, Antwerpen.)
1995 Ouwe sacoche. (verhaal) In: Frank de Crits & Geert van Istendael eds. , Brusselse vergezichten. pp. 49-58.  (Uitgeverij: Standaard Boekhandel, Brussel.)
1996 Het zwembad op de galgenheuvel. (verhaal) In: Reis om de wereld in 1000 bladzijden.  pp. 335-348.  (Uitgeverij: Contact, Amsterdam.)
1996 Een tempeltje van driften. (verhaal) In : Kunst en Cultuur, jrg. 29, 10, oktober 1996, pp. 33-35.
1996 Een tempeltje van driften. (2) (verhaal) In : Kunst en Cultuur, jrg. 29, 11,november 1996, pp. 16-18.
1996 Een tempeltje van driften. (slot) (verhaal) In : Kunst en Cultuur, jrg. 29, 12, december 1996, pp. 22-23.
1997 Achter het hek. Uit: De hartstreek (toneel) In: Grafiek op de grens (2). Libretto. pp.47-51.

Uitgeverij: Kunsten Begijnhof, Hasselt.
1998 Ode aan de ijskap. (verhaal) In: Over x-sjes, de zandloper en de herenbobbel.  pp.111-113.  (Uitgeverij: Meulenhoff, Amsterdam.)
1999 Hout, beton, puin. (verhaal) In: Verhalen van Ligy.  pp. 7-14.  (Uitgever: Stad Ieper – In Flanders Field Museum, Anno’02.)
1999 Geestelijk vader, Stiefmoeder en Zus. In : W. Hansen en Paul Steenhuis [eds.], Familiewoordenboek. Van Aardje naar zijn vaartje tot Zwart schaap. pp. 63-64, pp. 170-171, pp. 216-217.   (Uitgeverij: Meulenhoff, Amsterdam.)
2000 Van het zuiverste water. (verhaal)

In: Bloem in Brussel. Literaire wandelingen. pp. 33-41. (Uitgeverij: Meulenhoff, Amsterdam.)
2000 Uit: Bellevue/Schoonzicht of de nieuwe kunst van het wandelen. (verhaal)

In: Schrijvers in steden. pp. 38 en 57. (Uitgever: Ministerie van de Franse Gemeenschap, Dienst Letteren, Brussel.)
2000 Paddestoelen plukken. (verhaal) en  Een nieuwe keuken. (verhaal) In: Bomspotting. Schrijvers en dichters voor vrede.  pp.38-39. / pp.157-159. (Uitgeverij: EPO, Berchem.)
2003 Uit: Overstekend wild. (verhaal) In: Gezelliana. Kroniek van de Gezellestudie. Echo’s.  pp. 39-40.  (Uitgeverij: Pelckmans, Antwerpen.)
2003 De verliefde moeder. (verhaal)

2003 Met de kroontjespen

In: Met de kroontjespen. 11 verhalen over Kuifje en de koning der Belgen.  pp. 57-70. (Uitgeverij: Hergé-Moulinsart, Lannoo.)
2003 Uit: Bellevue/Schoonzicht of de nieuwe kunst van het wandelen.(verhaal)

Samen met Koen Peeters.
In: Wiels! Catalogus.  p. 43. (Uitgegeven door: Het Centrum voor Hedendaagse Kunst vzw en le Centre des Arts contemporains asbl & Luc Derycke & C0, Gent.)
2003 Zonder titel. In: 750 jaar begijnhof Diest.  p. 38-39. (Uitgeverij: Ripova, Tienen.)
2005
Bombay Blues. (verhaal)
Samen met Koenraad Dedobbeleer
In: De XXIII, XXX, Bundeling cross-over katernen van Dietsche Warande & Belfort, Cera-Foundation.(Uitgeverij: Mer. Paper Kunsthalle vzw, 2005.)
2006 Hoe het land versteende. (essay) In: Wonen in Welvaart. Woningbouw en wooncultuur in Vlaanderen, 1948-1975.  pp. 60-64. Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling.Uitgeverij: uitgeverij 010, Rotterdam, Vlaams Architectuurinstituut en Centrum Vlaamse Architectuurarchieven, Antwerpen.
2006 Hoe het land versteende. (verhaal) In : Knack,29 november 2006.
2007 Zelfportret in hout. (verhaal) In: Het interessante volk. Schrijvers in het Volkskundemuseum. pp. 35-38. (Uitgeverij: Bai, Schoten.)
2008 Gedicht. Zonder titel. In: Uitgedrukt Kunst voor 11.11.11.  p. 62.  (Roularta Books, Roeselare.)
2008 De tuin. (verhaal) Ingelezen op 17 januari 2008 door Eva Vanhole. Radioboek voor deBuren, cd. 19.4.http://www.deburen.eu/nl/programma/detail/radioboeken-caroline-lamarche-kamiel-vanhole.
2010 De sjeik is rijk. (toneel) In: Zes theaterteksten voor vele leeftijden.pp. 214-247.  (Uitgeverij: Uitgeverij international Theatre & Film Books, Amsterdam.)
2012 Brief aan Boon. In: De eerste eeuw van Boon. pp. 184-190. (Uitgeverij: Stichting Isengrimus, Utrecht t.b.v. het L. B. Boon Genootschap.)

 

Publicaties in tijdschriften & kranten

1980 Filmkroniek: Die Blechtrommel. (essay) In : Kultuurleven, jrg. 47, 1, januari 1980, pp. 20-22.
1981 De springtoren. (verhaal) In : Soldes Magazine, jrg. 3, 8/9, 1981, pp.2 van het supplément belge.
1983 Gedichten. In: De Brakke Hond, jrg. 1, 2, december 1983/januari 1984, pp. 24-27.
1984 Potscherven. (stripverhaal)

Samen met tekenaar Dirk Geets
Vanhole 4
In: Wordt vervolgd, 38, pp.3-16, februari 1984.In: Wordt vervolgd, 39, pp.3-18, maart 1984.In: Wordt vervolgd, 40, pp.15-26, april 1984.In: Wordt vervolgd, 41, pp. 9-21, mei 1984.In: Wordt vervolgd, 42, pp.17-27, juni 1984.In: Wordt vervolgd, 43, pp.3-13, juli/augustus 1984.In: Wordt vervolgd, 44, pp.19-26, september 1984.Uitgeverij: Casterman s.a., België.
1985 Tasters. (verhaal) In: De Brakke Hond, jrg. 2, 6, mei 1985, pp. 12-20.
1985 De hoed. (verhaal) In: De Brakke Hond, jrg. 2, 8, december 1985, pp. 12-20.
1985 Zwarte aarde. (verhaal) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 2, 5, oktober 1985, pp. 68-75.
1987 De oorring. (verhaal) In: De Brakke Hond, jrg. 4, 13, maart 1987, pp. 14-20.
1987 Een witte vuist. (verhaal) In: De Brakke Hond, jrg. 4, 15, september 1987, pp. 47-49.
1987 Een volkslied. (verhaal) In: Holder De Polder, Catalogus van het gelijknamige festival. (Uitgegeven door: Holder De Polder vzw, Assenede, 1987, geen paginavermelding.)
1987 Marguerite Duras: een stijl als een deurwaarder. In: De Morgen, zaterdag 12 september 1987, p. 17.
1988 Een demon in Brussel. (verhaal) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 5, 3, juni/juli 1988, pp. 46-57.
1988 Kunstmanen. (essay) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 5, 4, augustus/september 1988, pp. 66-67.
1988 Alpenblues. (essay) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 5, 5, oktober/november 1988, pp. 78-80.
1988 Van nu en gisteren. (essay) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 5, 6, december 1988, pp. 68-70.
1989 Herinneringen van een Boedapestoloog. (essay) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 6, 3, juni/juli 1989, pp. 76-78.
1989 De soldaten van Berckmans. In: De Morgen, 13 oktober 1989, p. 24
1989 Reis door mijn hoofd. (verhaal) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 6, 5, oktober/november 1989, pp. 10-17.
1989 Retour. (verhaal) In: De Brakke Hond, jrg. 6, 24, december 1989, pp. 66-83.
1989 Discretie. (essay) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 6, 6, december/januari 1989, pp. 76-77.
1990 Veeleisende minnaressen. (essay) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 7, 2, maart/april 1990, pp. 79-80.
1990 Een knekeldans. (verhaal) In: De Gids, jrg. 153, 6, juni 1990, pp. 441-453.
1990 Voetwassing. (verhaal) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 7, 1, februari/maart 1990, pp. 63-68.
1990 Een Vlaamse primitief. (essay) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 7, 3, juni/juli 1990, pp. 69-71.
1990 Gods boerinnenmuts. (essay) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 2, 4, augustus/september 1990, pp. 77-80.
1990 Uit het journaal van meneer Grint. (verhaal) In: Drug-Spiegelingen. (Uitgegeven door: Drugvrije Therapeutische Gemeenschap De Spiegel, Brussel, 6 oktober 1990, pp. 7-8.)
1990 Het zwembad op de galgeheuvel. (verhaal) In: De Volkskrant, zaterdag 8 december 1990, pp. 5 & 7.
1991  De schuilkerk van de poëzie. (interview met Cees Nooteboom)  In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 8, 5, september/ oktober 1991, pp. 60-66.
1991 Een perfecte dag voor een revolutie. (verhaal) In: De Volkskrant, zaterdag 2 maart 1991, p. 11.
1991 Emma’s droom. (essay) In: De provinciestad: centrum van cultuur? (uitgegeven door: Federatie van erkende culturele centra – FEVECC -, Kortrijk, november 1991, pp. 4-9.
1992 Het geluk van een migrant. (essay) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 9, 2, maart/april 1990, pp. 38-43.
1992 Mausoleum (essay) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 9, 3, mei/juni 1992, pp. 36-39.
1992 Over de plaats van de kunstenaar in de samenleving. (essay) In: De Morgen, zaterdag 2 april , p. 14.
1993 Dichter bij God. (verhaal) In: Parmentier, jrg. 4, 3, herfst 1993, pp. 64-74.
1993 In memoriam Rita Demeester. In: P.E.N.-tijdingen, 28, maart 1993, pp. 27-28.
1993 Dubravka Ugresic. Joegozombies. (essay) In: P.E.N.-tijdingen, 29, juli 1993, pp. 5-10.
1993 Simsalabim. (essay) In: De Brakke Hond, jrg. 10, 38 , juni 1993, pp. 93-95.
1993 Het crisiszakdoekje. Samen met Gerrit Six. (crisiswoordenlijst) In: De Morgen, zaterdag 20 november, pp. 17-18.
1993 De greyhound, Bergop. (verhaal) In: De Nieuwe Maand, jrg. 36, 9-10, november-december 1993, pp. 11-15.
1994 De stijl van een rivier. Over het werk van Marguerite Duras. (essay) In: De Gids, jrg. 157, 7, juli 1994, pp. 538-543.
1994 Muizenissen. (verhaal) In: Parmentier, jrg. 5, 3, herfst 1994, pp. 73-78.
1994 Verdwijningen. (essay) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 11, 6, november/december 1994, pp. 30-35.
1994 Adoptienieuws. In: P.E.N.-tijdingen, 33-34, september 1994, pp. 59-61.
1994 Woordenboek van de Belgische gemeenplaatsen. Samen met Benno Barnard, Pol Hoste e.a. In: Yang, jrg. 30, 1-2, maart 1994, p. 34.
1994 Fragmenten uit een brief aan Johan de Haes. Kessel-Lo, 28 juni 1993. In: Apollo, literaire culturele kring, jrg. 2, 1, januari 1994, pp. 7- 8.
1994 Een pon van lucht. (verhaal) In: Het laatste Nieuws, zaterdag 6 & zondag 7 augustus 1994, p. 55.
1994 Afscheid van de negende provincie. Een ketting van brieven in Groot-Brabant. Samen met Koen Peeters. In: De Morgen, zaterdag 31 december 1994, pp. 17 & 20-21.
1995 Het merkteken. (verhaal) In: Snoecks 1995, pp. 35-53.
1995 Pantoffelparade. (essay) In: De Brakke Hond, jrg. 12, 46, Lentenummer 1995, pp. 25-26.
1995 Waar ik mijn hoofd neerleg. (verhaal) In: De Vlaamse Gids, jrg. 79, 1, januari-februari 1995, pp. 33-40.
1995 Dans l’herbe noir. (verhaal) In: Kunst & Cultuur, jrg. 28, mei 1995, pp. 22-23.
1995 Hoofdstuk twaalf. (verhaal) In: Parmentier, jrg. 6, 3, voorjaar/zomer 1995, pp. 48-52.
1995 Niet hoera, maar helaas: onze nieuwe adoptant Ma Thida. In: P.E.N.-tijdingen, 37, juni 1995, pp. 3-5.
1995 Het fresco van een miniaturist. (essay) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 12, 6, november/december 1995, pp. 71-72.
1995 Het babel van de verschrikking. (essay) In: Knack, jrg. 32, 9-15 augustus 1995, pp. 69-70.
1995 Beste H, (verhaal in briefvorm) In: Verschillig: Jazz. Contrapunt, jrg. 4, 2, september 1995, pp. 42-44.
1996 De wereld en zijn mombakkes. (essay) In: Parmentier, jrg. 7, 2, 1996, pp. 49-62.
1996 De schepping met woorden vervolmaakt. (essay) In: Vrij Nederland, jrg. 57, 6, 10 februari 1996, pp.61-63.
1996 Heeft Polleke gelijk?. (essay) In: De Brakke Hond, jrg. 13, nr. 50, maart 1996, pp. 8-45.
1996 Ondanks mijn eerder gedane belofte. (essay) In: De Kantieke Schoolmeester, 9, december 1996, pp.117-119.
1996 Adieu. I.M. Wouter Donath Tiegens. In: Parmentier, jrg. 7, 3, najaar 1996, pp.64-70.
1996 Over de opkomst en het verval van de dynamo. (essay) In: De Brakke Hond, nr. 50, 1996. xxx
1996 Van de rozen zonder dorens. (essay) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 13, 1, januari/februari 1996, pp. 68-69.
1996 Radeloze barok. (essay) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 13, 2, maart/april 1996, pp. 93-94.
1996 Heer, dame, kind.(verhaal) In: Het Laatste Nieuws, vrijdag 26 juli 1996, p. 21.
1997 Brandend koren. (verhaal) In: Yang, jrg. 33, 4, december 1997, pp. 423-429.
1997 Uphill. (verhaal) In: The Literary Review, jrg. 40, 3, spring 1997, p. 535-541.
1997 Radica & Doddica. (verhaal) In: De Gids, jrg. 160, 5, mei 1997, pp. 354-355.
1997 Liefste. (toneel) In: De Brakke Hond, 55, augustus 1997, pp. 291-298.
1998 De vervloeking. (verhaal) In: Kunst & Cultuur, jrg. 31, 2, februari 1998, pp. 18.
1998 Lea en Bea. (verhaal) In: Weliswaar, 15, februari- maart 1998, p. 15
1998 Bourgeois. (verhaal) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 15, 1, juni 1998, pp. 40-43.
1998 Reine weigering. (verhaal) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 15, 2, juli/augustus 1998, pp. 68-69.
1998 Koerske . (verhaal) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 15, 3, september 1998, pp. 16-18.
1998 De Dom. (verhaal) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 15, 4, oktober 1998, pp. 16-18.
1998 De Dom (2). (verhaal) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 15, 5, november 1998, pp. 50-54.
1998 Het jaarboek. (essay) In: Nieuw Wereldtijdschrift, jrg. 15, 6, december 1998, pp. 41-43.
1998 Een zekere rilling. (essay) In: De Brakke Hond, jrg. 15, nr. 58, maart 1998, pp. 125-127.
1998 Koen Peeters & Kamiel Vanhole [eds.], Schrijvers op post. In: Dietsche Warande & Belfort, jrg. 143, 5, oktober 1998, pp. 545-744.
1999 Het verbond. (verhaal) In: De Gids, jrg. 162, 5, mei 1999, pp. 344-348.
1999 Kessel-Lo, 17 augustus 1999. (verhaal in briefvorm) In: Dietsche Warande & Belfort, jrg. 144, 6, december 1999, pp. 778-780.
1999 Bomspotting. (oproep tot actie) In: Magazine van het Forum voor vredesactie, jrg. 30, 191, september 1999, p. 6
2000 Reeuw. (toneel) In: De Brakke Hond, 66, maart 2000, pp.51-61.
2000 Het vertrek. De trein. In: De Standaard, 08 juni 2000.
2000 Flabbergasted. Tweede bericht vanop de literatuurtrein. In: De Standaard, 15 juni 2000.
2000 Dansende beren. Derde bericht vanop de literatuurtrein. In: De Standaard, 22 juni 2000.
2000 Verplichte plaspauze. Vierde bericht vanop de literatuurtrein. In: De Standaard, 29 juni 2000.
2000 De man van 16 miljoen. Vijfde bericht vanop de literatuurtrein. In: De Standaard, 06 juli 2000.
2000 De Russische ziel. Zesde bericht vanop de literatuurtrein. In: De Standaard, 13 juli 2000.
2000 De trein van Babel. Laatste bericht vanop de literatuurtrein. In: De Standaard, 20 juli 2000.
2002 Het lied van de veerman. (uit: Barbaroi, toneel) In: Yang, jrg. 39, 1, april 2002, pp. 9-19.
2003 Bombay Blues. (Portfolio ) Samen met Koenraad De Dobbeleer. In: Dietsche Warande & Belfort, jrg. 148, 2, april 2003, pp. 241-259.
2003 De galeriehouder spreekt. (verhaal) In: Dietsche Warande & Belfort, jrg. 148, 4, augustus 2003, pp. 471-474.
2003 Eersteklas kadaver. (verhaal) In: Dietsche Warande & Belfort, jrg. 148, 5, oktober 2003, pp. 630-636.
2003 Pierre. (verhaal) In: Yang, jrg. 39, november 2003, pp. 511-514.
2004 Zinwaan. (essay) In: Deus Ex Machina, jrg. 28, 108, maart 2004, pp. 4-6.
2004 Grensgeval. (verhaal) In: Dietsche Warande & Belfort, jrg. 149, 2, maart-april 2004, pp. 269-270.
2004 Herdenkingstoespraak bij Boons 25e sterfdag. (essay) In: Boelvaar Poef, jrg. 4, 1 & 2, juni 2004, pp. 43-48.
2004 Over trompetbomen en het werkwoord aaien. (reisverhaal) In: Dietsche Warande & Belfort, jrg. 149, 4, juli- augustus 2004, pp .427-443.
2004 Van contrainte naar complainte. (Hommage aan J.M.H. Berckmans) In: Dietsche Warande & Belfort, jrg. 149, 4, juli- augustus 2004, pp. 519-525.
2004 Over wat u voor uw ogen ziet dansen. (essay) In: Dietsche Warande & Belfort, jrg. 149, 6, december 2004, pp.846-848.
2004 De bakker. (verhaal) In: Revolver 124, jrg. 31, 3, december 2004, pp. 87-106.
2004 Vilnius reloaded. (verhaal+ vertaling) In: De Balten komen, Cultuurcentrum Strombeek vzw, Grimbergen, p. 64.
2005 De zeboevariaties. (gedichten) In: Dietsche Warande & Belfort, jrg. 150, 1, februari 2005, pp. 5-11.
2005 De schrijfkamer van Kamiel Vanhole. (foto en tekst van Patrick de Spiegelaere) In: Dietsche Warande & Belfort, jrg. 150, 2, april 2005, pp. 177-178.
2005 Zenne. (verhaal) In: Dietsche Warande & Belfort, jrg. 150, 2, april 2005, pp. 219-224.
2005 Voir un ami crever. (verhaal) In: Parmentier, jrg. 14, 3-4, november 2005, pp.63-65.
2005 Ze zaten aan het water. (gedicht) In: Dietsche Warande & Belfort, jrg. 150, 5-6, december 2005, p.742.
2006 Over het magisterium van de vormen. (essay) In: Yves Petry & Kamiel Vanhole [eds.], Het lied en de wetten. In: Dietsche Warande & Belfort, jrg. 151, 2, april 2006, pp. 237- 243.
2006 De ruis van robots. (Interview met Luc Steels). Samen met Yves Petry. In: Yves Petry & Kamiel Vanhole [eds.], Het lied en de wetten. In: Dietsche Warande & Belfort, jrg. 151, 2, april 2006, pp. 245- 254.
2006 De man die een woord uitvond. (verhaal) In: Yves Petry & Kamiel Vanhole [eds.], Het lied en de wetten. In: Dietsche Warande & Belfort, jrg. 151, 2, april 2006, pp. 279-280.
2006 De fantasie van Kamiel Vanhole. In: De Standaard, 22 september 2006.
2007 Een werkelijk woord. (essay) In: Dietsche Warande & Belfort, jrg. 152, 2, april 2007, pp.323-324.
2007 Uren van bewondering. (essay) In: Stripgids, jrg. 1, tweede reeks, 5, juni 2007, p. 55.
2007 Zelfportret met vetrollen. (verhaal) In: Muziek & Woord, Maandelijks cultureel magazine van Klara, jrg. 33, 398, november 2007, pp. 17-19.
2007 De reis van de slipper. (verhaal) In: De Brakke Hond, 96, herfst 2007, pp. 56-62.
2007 Boonlezing. Louis Paul Boon en Rainer Maria Rilke. (essay) In: Boelvaar Poef, jrg. 7, 4, december 2007, pp.7-18.
2007 Over de roman. (essay) In: Wel, jrg. XXIV, 4, december 2007, p.125.
2007 Verslag van de juryvoorzitter Kamiel Vanhole. In: Kif Kif presenteert: Nieuwe stemmen uit Vlaanderen, Kif Kif.be, pp.3-5.
2009 De verschijning. (verhaal) In: De Brakke Hond, 103, zomer 2009, pp. 109-115.
2009 Kessel-Lo, 13 juni 2007. (Brief aan Yves Leterme) In: De Brakke Hond, 103, zomer 2009, pp. 116-117.
2009 Kessel-Lo, 17 maart 1998. (Brief aan Louis Tobback) In: De Brakke Hond, 103, zomer 2009, pp. 118-119.
2009 Daydreaming in Yazd. (verhaal) In: De Brakke Hond, 103, zomer 2009, pp. 120-121.
2009 Een fuchsia blaadje. (essay) In: De Brakke Hond, 103, zomer 2009, pp. 122-126.
2009 Gedichten. In: De Brakke Hond, 103, zomer 2009, pp. 127-141.
2009 Zwarte engelen. (toneelstuk) In: De Brakke Hond, 103, zomer 2009, pp. 140-144.
2009 Water. (verhaal) In: De Brakke Hond, 103, zomer 2009, pp. 145-151.
 

Vertaalde publicaties in verzamelbundels

1993 Im beschlagenen Spiegel. (essay) Duits. In: Momentaufnahme, Schrifteller aus Belgien und den Niederlanden in Wort und Bild.  pp. 110-113.   Uitgeverij: Universitätsbibliotheek Marburg.
1197 Uphill. (verhaal) Engels. In: The literary Review, New Dutch and Flemish Writing.  pp. 535-541.   Uitgeverij: Fairleigh Dickinson University, Madison, NJ.
1998 Souvenir de la Belgique. (verhaal) Frans. In: Antoine Pickels et Jacques Sojcher [eds.], Belgique toujours grande et belle. pp. 297-299.  Edition Complexe, U.L.B, Bruxelles.
2000 De la plus belle eau. (verhaal) Frans. In: Bloum à Bruxelles, Promenades littéraires. pp. 35-45.  Uitgeverij: Le Castor Astral, Bordeaux.
2000 Fragment de Bellevue, Schoonzicht. (verhaal). Samen met Koen Peeters. Frans. In: Ecrivains en ville. p. 104.  Uitgeverij: Ministère de la Communauté française, Bruxelles.
2000 Train littérature Europe 2000, Bruxelles (verhaal) Frans. In: Escales des lettres, un journal littéraire. p. 32-33.  Uitgeverij: Escale des lettres, Bruxelles.
2001 Die Afrikanische Pforte. (verhaal) Duits. In: Thomas Wohlfahrt en Christiane Lange [eds.], Europaexpress, Ein literarisches Reisebuch. pp. 78-87.  Uitgeverij: Eichborn AG, Frankfurt am Main.
2001 De Afrikaanse poort . (verhaal) Russisch In: Literatuurexpress Europa. pp. 122-123.  Uitgeverij: Raduga, Moskou.
2002 La puerta de África. (verhaal) Spaans. http://www.babelexpress.org/babel/jsp/es/index_core.js
2003 La porte africaine. (verhaal) Frans. In: Littérature en Flandre. pp. 259-265.  Uitgeverij: Le Castor Astral, Bordeaux.
2003 La mère amoureuse . (verhaal) Frans. In: Drôles de plumes, 11 Nouvelles De Tintin au Pays du Roi des Belges. pp. 57-70.  Uitgeverij: Editions Moulinsart.
2003 Fragment uit Bellevue/Schoonzicht. (verhaal) Samen met Koen Peeters. Frans. In: Wiels! Catalogus. p. 44.  Uitgegeven door: Het Centrum voor Hedendaagse Kunst vzw en le Centre des Arts contemporains asbl & Luc Derycke & C0, Gent.
2006 Margaret’s Awakening. (toneel) Engels. Uitgegeven met subsidie van Vlaams Fonds voor de Letteren. Aanwezig in bibliotheek NLPVF. Ongepubliceerde uitgave.
2006 Over wat u voor uw ogen ziet dansen. (essay) Bulgaars. In: Flamandska poezija i eseistika. Plamak , nr. 9 & 10, pp.119-121.
2006 Autorittrato con adipe. (verhaal) Italiaans. In: Transeuropaexpress. L’Europa Alla Prova del Consenso. pp.67-74.  Uitgeverij: Donzelli, Roma.
2007 Autoportrait avec bourrelets. (verhaal) Frans. In: Septentrion, nr. 2, pp.55-60, 2007.
2007 The journey of the slippers = (verhaal) Engels en Perzisch. In: Iran, a winter journey . pp.215-223.  Uitgeverij: X-CHANGE culture-science, Vienna.
2007 Il viaggio delle ciabattine . (verhaal) Italiaans. In: Scrittori d’Europa 2007. pp. 231-238.Uitgeverij: Bonanno Editore, Roma.
2007 El viaje de las chancletas. (verhaal) Spaans. In: Scrittori d’Europa 2007. pp. 239-247.   Uitgeverij: Bonanno Editore, Roma.
2007 Tournée génénérale!  Samen met Alain Berenboom.  Frans. Teksten uit de brochure bij de gelijknamige expo. Diensten Nederlandse en Franse cultuur van de Gemeente Etterbeek.
2008 The garden. (verhaal) Engels. http://www.radiobooks.eu/author.php?id=104&lang=EN
2008 El jardín. (verhaal) Spaans. http://www.radiolibros.eu/author.php?id=104&lang=ES
2008 Bea. Fragment. (verhaal) Bulgaars. In: Proza ot flandrija. Plamak, nr. 3-4, pp. 104-113.
2008 Das Schwimmbad auf dem Galgenhügel. (verhaal) Duits. In: Cahier uitgegeven in het kader van de Max Frisch Tage.  Uitgeverij: Literarischer Treffpunkt, K.U.Brussel/HUB.