home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Pöezie in Den Hopsack – Voorstelling bundel ‘Niets Verloren’ van Philippe Cailliau

 

035

Philippe Cailleau (links) en Gerrit Westerberg (rechts)

 

Gisteravond 25 september geroezemoes en glazengerinkel in Den Hopsack. Veel volk in een gezellige atmosfeer.

Op het programma staat de voorstelling van de nieuwe dichtbundel van Philippe Cailliau ‘Niets verloren’.

Frank Pollet – een compagnon van jaren leidt de bundel op pittige wijze in. Hij wijst op het bruisende debuut en dichtbundels in de woelige dichtersjaren 1970 waarin Cailliau’s stem zijn weg had gevonden. Hij wijst op de lange tussenjaren waarin de dichter worstelde met zware ziekten. Maar nu is dat voorbij. In 2013 kwam een nieuwe start, gevat geformuleerd in de titel ‘Het boek nul’ en heden is beschikbaar ‘Niets verloren’.

Cauilliau’s poëzie is van beelden barstensvol, is een poëzie die langzaam lezen rijkelijk beloond. Cailliau’s poëzie is een poëzie van vele lagen, die je wel eens durft uit te dagen, op het verkeerde been te zetten, op de alertheid van de lezer beroep doet. Het is geen poëzie die wil behagen. Het is een poëzie die niet verbloemt, tracht door te dringen tot een meerduidige werkelijkheid, “in duel met het leven”, schrijft zijn uitgever op het boekenkaartje.

 

Cailliau 13
Was jij erbij toen ik, me van geen kwaad
Bewust, acht jaar terug geworpen werd
Uit een hoog raam? Mijn blik die brak
Mijn botten werden soepel.
 
Was jij erbij toen ik, me niet bewust van
Veel gevaar, mijn darmen aan de kapstok hing?
Mijn buikvlies klapte weg, de voedingsbaan
Werd ingekort en omgeleid. Wat was ik blij
Dat ik mijn bloed beleed en door het oog
Kroop van een naald. Was jij erbij
 
Toen ik erbij was? Toen ik erbij was, nog,
Om met een open borst mijn navelsliert
Te laten knopen aan een zenuwbaan,
Waardoor het eindelijk weer werd
Voor mijn eigen weerbericht.

 Uit: Niets verloren p. 37

 

 

Maar het was een gezellige boel, daar in Den Hopsack, die avond. Marc Clement zorgde op de piano voor stemmige achtergrondmuziek. Gerrit Westerveld de graficus uitgever van Kleinood & Grootzeer overhandigde het eerste exemplaar. Philippe las voor uit zijn nieuwe bundel.  Er hing tevredenheid in de zaal.

Bibliografie

Philippe Cailliau, Niets verloren. Kleinood & Grootzeer, Bergen op Zoom. -48p. € 16.00

Website Cailliau: http://www.philippecailliau.com/index.php/component/content/?view=featured

Cailliau op Schrijversgewijs: http://schrijversgewijs.be/schrijvers/cailliau-philippe/