home | Login
Aantal schrijvers: 595 | Aantal boeken:

19.538

 

 

EEN CREATIEVE SAMENWERKING: MARC ANDRIES EN EDDY AUSLOOS

Kijk, soms is er beweging ergens in de luwte van het literaire gebeuren. Zonder veel poeha, in eerder kleine oplages, stuk voor stuk gloeiend van de creativiteit. Ware hebbedingetjes voor de liefhebbers.

We hebben het over de werkstukjes van auteur Marc Andries en graficus/uitgever Eddy Ausloos. Een aantal jaren reeds vinden ze elkaar om dergelijke kunststukjes op te tuigen en uit te geven.

Het was 2012 wanneer er voor het eerst eentje verscheen. Het bezoek is een kortverhaal dat samen hoort met de roman Het vossenjong (2011) – een prachtige roman die – vind ik – ruimschoots wordt onderschat. Het viel meteen op hoe de illustraties en de vormgeving perfect het ritme en de sfeer van het verhaal ondersteunden, meer nog er gewoon gingen deel van uitmaken. De illustrator en vormgever van Het bezoek was Eddy Ausloos.

Ook Dood is dood – we zijn al 2013 – een kortverhaal dat eveneens deel uitmaakt van de ‘vossenjong-cyclus’ ademt die speciale chemie uit wanneer de grafische vormgeving met de inhoud van het kortverhaal naadloos in elkaar overgaan. Een lust voor het oog.

                             

Even kreeg ik de indruk dat we wind wat was gaan liggen, het had gekund, maar in 2019 weten beide kunstenaars hun lezers te verrassen met ‘een wijs boekje’: Het begin van de eeuwigheid’.  Gewoon na elkaar, – zoals ze bij de schrijver zijn opgekomen – staan invallen en gedachten van de schrijver. Spannend om te zien hoe de graficus al even verrassend zijn illustraties op de lezer loslaat. Het zijn, net als de teksten “Spielereien” van de geest, zegt het colofon. Zo is het..

         

2020 bracht ons nog twee bibliofiele werkjes. Marc Andries is geen hardcore dichter – zijn oeuvre bevat slechts één bundel uit zijn beginperiode De gebalsemde zoon (1961) – maar blijkbaar heeft de poëtische muze hem die hele tijd niet losgelaten. Met die gedichten maakten beide kunstenaars een speeldoos Nieuwe verzen zo opgevat dat de lezer naar eigen smaak en inzicht de verzen kan herschikken. Als toemaat bevat elke doos ook een originele aquarel van E. Ausloos.

Even later gaven ze een leporello uit met 8 gedichten van de schrijver, waarbij de graficus de bundel verrijkt met 4 illustraties, de omslag van een kleurige tekening voorziet en als frontispies een zwart-wit-tekening, gehoogd met een calcomanie toevoegt.

                           

Kijk, ik wou dit werk even onder de aandacht brengen, zomaar. Het vindt plaats in de marge, met een fonkelende creativiteit, de vreugde van het maken, het spat ervan af. Het is klein werk, het is fijn werk. De fanfare blijft thuis, misschien willen de makers dat wel zo. Maar laat ik dan een dwarsligger zijn. Ik trompetter het graag rond.

Over Marc Andries:     https://schrijversgewijs.be/schrijvers/andries-marc/

Over Eddy Ausloos:   Eddy Ausloos – Wikipedia