home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Van Hecke, Lucrèce

Lucrèce Van Hecke

Gent, 17 oktober 1956 – Gent, 17 oktober 1996

 Ze werkte vooral als dichter-beeldend kunstenaar en als recensente en freelance journaliste. Ze was ook lid van dichtersgroepen als Dimensie in Antwerpen en kunstgroep Pegasus in Gent.

 

Redactie en tekst: Wout Vlaeminck.
Schrijversgewijs dankt de heer Wout Vlaeminck voor de idee om een vergeten schrijfster langs deze weg in herinnering te brengen.
 

BIOGRAFIE

17 oktober 1956: Geboorte van Lucrèce Van Hecke te Gent, zus van (inmiddels ex-politicus) Johan Van Hecke.

  • Kind uit welgestelde katholieke burgerij, pa was burgemeester van het belendende Oosterzele, ma had een kledingzaak in Gent. Ze was de tweede van het tot kroostrijk uitdijende gezin, – haar oudere broer Johan werd politicus naar de snit van verschillende stromingen en partijen (CVP, NCD, Open VLD) en bracht het tot Europees parlementslid, voordat hij in 2008 een hotel in Oeganda neerzette en uit de politiek verdween.

1983: Medeoprichter De Werkgroep Poëzie.

“Toentijds bestond in Gent een “Werkgroep Poëzie” binnen de Vrije Akademie waarvoor “door pionierster Lucrèce Van Hecke koortsachtig naar een geschikte werkformule werd gezocht”. Het woord koortsachtig zal haar en haar manier van doen treffend hebben getypeerd. De club bestond uit “dichters, debuterende dichters en dichters in wording, (…) bezield door één gemeenschappelijk idee: dat poëzie een volwaardige literatuurvorm is, – in die zin gepromoot dient te worden, – en een gelijkwaardige partner van de andere bellettristische genres.”

1984: De Werkgroep Poëzie wordt omgedoopt tot de Werkgroep Literatuur’ binnen de Vrije Akademie.

1986: Studies regentaat aan de Rijksnormaalschool (Nederlands-Engels-Zedenleer) en moraalwetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Gent.

Van Hecke volgt ook verscheidene artistieke opleidingen aan diverse onderwijsinstellingen: Hoger St.-Lucasinstituut, de Gentse Academie voor Schone Kunsten en de Koninklijke Muziekacademie: beeldhouwkunst, papier scheppen, zeefdruk, keramiek, raku, fotografie, dictie en voordracht.

1986: Neemt deel aan de actie ‘Gent in de kou’, dat pleit voor het behoud van het Poëziecentrum.

Ook aan de internationale tentoonstelling ‘Antichambre’ in Gent neemt ze deel.

1987: Publicatie gedicht Levenspatroon in een publicatie van Stichting Dimensie. Publicatie van de gedichten Verlos ons van de liefde, Onvermogen I, Onvermogen II en Onvermogen III in de bloemlezing Op hoop van liefde.

1988: Op ‘De poëzietelefoon’ kon je het door haar zelf ingesproken gedicht Narcisme beluisteren.

1991: De Werkgroep Literatuur wordt omgedoopt tot de Schrijversacademie.

1993: Publicatie van gedichten (titels?) in de bloemlezing Woorden voor Anton (Rodenbachfonds), in het tijdschrift Getuigenis en in het tijdschrift Wel.

Oprichting van haar eigen Vrije Schrijversakademie (Zeugsteeg 16, Patershol in Gent). Leden van de Vrije Schrijversakademie zijn o.a. Elisabeth Marain, Marcella Baete, Thomas Rubico en Herman Claeys.

Zelf was Lucrèce Van Hecke ook lid van diverse dichterscollectieven, o.a. ‘De literaire tafel’, ‘Dimensie’ en ‘Pegasus’.

In 1993, het jaar waarin haar vader stierf, verscheen haar bundel ‘Van Eros tot Thanatos’, voorzien van de overbodige ondertitel “Gedichten over liefde en dood”. Een zwart boekje met haar foto achterop, vrolijk lachend tegen de dood in (De foto werd overgenomen bovenaan dit lemma).

1996: Publicatie van haar tweede dichtbundel Terra Incognita.

  • ‘Terra incognita’: opnieuw staat ze opgewekt stralend op het achterplat van het opnieuw zwarte bundeltje, zou ter gelegenheid van haar “40ste herfst” in Gent ten doop worden gehouden in de Hotsy Totsy-gelegenheid van Guido (broer van Hugo) en Motte Claus.

17 oktober 1996: Overlijden van Lucrèce Van Hecke, zelfmoord door een overdosis medicijnen, in hotel Den Yzer aan de Vlaanderenstraat in Gent, drank bij zich, pillen bij zich en een boek over “waardig sterven”..

  • In haar afscheidsbrieven aan vrienden en familie schreef zij dat zij ‘met haar zwarte leven in een witte kist wilde worden begraven en wat er op haar grafsteen moest staan: Dichteres Stichtster Voorzitster Vrije Schrijversakademie Gent. Zo perfectionistisch als ze was, afkerig van drukfouten, op de zerk is ‘akademie’ met een c gespeld.’ (Jeroen Brouwers: Het leven en streven van Lucrèce Van Hecke)

 Van Hecke L 0a

Van Hecke werd begraven op de Westerbegraafplaats van Gent, grafkelder 563.

Na haar dood werd de Schrijversakademie opgedoekt.

NOOT: Lucrèce Van Hecke is steeds financieel afhankelijk van haar moeder gebleven, met het door haar moeder toegestopte geld financierde zij haar Akademie. Van Hecke wordt door haar toenmalige vriendenkring als erg perfectionisch beschreven, wat vaak gepaard ging met hysterische uitvallen en depressies. Net als de dichter Jotie T’Hooft droeg zij uitsluitend zwarte kleren en had zij het interieur van haar woning volledig zwart geschilderd. Van Heckes leven werd gekenmerkt door depressie en waanvoorstellingen. Toen zij besefte dat zij nooit het meesterwerk zou schrijven dat haar de roem zou brengen die zij meende te verdienen, maakte zij een eind aan haar leven.

SMAAKMAKER

“Deux ex Machina”

 Onzegbaar zichtbaar zijn de luie letters
in dit lege landschap van zwarte aarde
waar de tekens talmen klank te zijn
en kleur
 
hier ben ik het spreken vroeg verleerd
 
hier lees ik het leven in zwartschrift
 
en was me wit met weinig woorden
ik louter mij uit-zinnig van verdriet
en schrijf
omdat ik liefst ludiek het leed bedrijf
 
alleen in het holst van mijn woorden
wil ik nog wonen
 
(Uit: Van Eros Tot Thanatos, 1993)

“Stadsimpressie”

de stad geeuwt met een regenmond
tijdloos open
doelloos druppelt het
waanzinnig als bij sterven
en de neurosen groeien er
als paddestoelen uit de grond
 
steeds en vooral
rijpt hier de regen
de derfe geur van onbelang
 
de weerzin werd
schroom
en diep
nog dieper ingeworteld
is er een schaamte
bladloos als weleer
 
ik moet kind zijn
om hier nog te groeien
 
(Uit: Van Eros Tot Thanatos, 1993)

 

GERAADPLEEGDE BRONNEN

Websites

Referenties

  • Jeroen Brouwers, ‘Hier woonde een ongekroonde koningin’. Het leven en streven van Lucrèce Van Hecke, Knack, 4 mei 2011.
  • Wit over zwart : [themanummer over Lucrèce Van Hecke] / [bijdragen door Francis Bekemans, Nicole Ledegen, Johan De Vos, Thomas Rubico e.a.]. Gent : VF en G, Reeks: Vorm, filosofie en gaga 22, 2009. -70p.
  • Het interview met Johan Van Hecke over zijn zus Lucrèce stond in Dag allemaal, 2 april 2002.

BIBLIOGRAFIE

Woordje vooraf

De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij

  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience –Antwerpen.
  • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles
  • POËZIECENTRUM vzw – Gent

Publicaties in tijdschriften en bloemlezingen

  • Het gedicht Levenspatroon in een publicatie van Stichting Dimensie, 1987.
  • De gedichten Verlos ons van de liefde, Onvermogen I, Onvermogen II en Onvermogen III in de bloemlezing Op hoop van liefde, vzw de Werkgroep Vrije Academie Gent, 1987.
  • Publicatie van poëzie in de bloemlezing Woorden voor Anton (Rodenbachfonds), een gedichtenbundel van dichters uit Vlaanderen en Nederland als geschenk ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de dichter Anton van Wilderode
  • Ook in het tijdschrift Getuigenis en in het tijdschrift Wel, 1993 verschenen enkele gedichten

Publicaties in boekvorm

Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klik op de foto

Chronologisch overzicht

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1993 Van Eros tot Thanathos. Gedichten over liefde en dood. (dichtbundel)

Omslagontwerp: Frie Soomers, Antwerpen
Lay-out en illustraties: Gaby De Schepper, Gent
Op de achterplat staat een tekst over Lucrèce van Hecke geschreven door Tony Rombouts.
Van Hecke L 2b
 Van Hecke L 2Van Hecke L 2c Antwerpen/Apeldoorn: Berghmans Uitgevers. -29p.

Afmetingen: 21.90 x 13.40 (ingenaaid)
Colofon: De uitgave “VAN EROS TOT THANATOS. Gedichten over liefde en dood” van Lucrèce Van Hecke, verscheen in het najaar van 1993 in het fonds van Berghmans Uitgevers Antwerpen/Apeldoorn en werd gedrukt op de persen van drukkerij Caers te Oud-Turnhout.
Tekstverwerking: Text Service Center, Gent
1996 Terra Incognita. (dichtbundel)

Illustratie Nicole Dekimpe
Grafische vormgeving: Carlos van Raes
Opmaak: Wilfried de Boeck
Van Hecke L 1b
Van Hecke L 1 Dilbeek: Dilbeekse Cahiers. -40p.

Afmetingen: 21.90 x 13.80 (ingenaaid)