Maakt deel uit van:Lierse schrijvers
Frans Marten van den Eynde
Lier 24 december 1828 – Asse , 19 augustus 1899
Frans Marten van den Eynde schreef toneelstukjes voor scholen en enige raadgevingen aan ouders en opvoeders.
BIOGRAFIE
24 december 1828: Geboren te Lier
1850 tot 1859: Hoofdonderwijzer te Dworp. (bij Halle, prov. Brabant)
1859: Hoofdonderwijzer te Assche.
1863 – ??: Literaire activiteit begon vrij laat en beperkte zich tot toneelstukjes voor schoolgebruik.
- Thema’s als de verdediging van het schoolgaan ( o a in Waarom de arme leeren moet, of wat men met schoolgaan wint, 1886) en het afkeuren van hoogmoed staan centraal (Baas Peter, of Hoogmoed breekt den hals, 1877).
- Een belangrijk bijkomend thema is de spaarzaamheid, kaderend in de burgerlijke moraal die voorhield dat iedereen door spaarzaamheid een zekere welstand kon bereiken.
Blijkbaar voelde hij zich ook geroepen tot het schrijven van enkele “Raadgevingen aan de ouders en opvoeders”.
19 augustus 1899: overleden te Asse.
Geraadpleegde bronnen
Website
- Auteurs – dbnl • digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren
- Staf Loots (m.m.v. Marianne Dossche), De Engel-bestierder. Bio-Bibiolgrafie over de Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur uit de negentiende eeuw. Uitgeverij Dedalus, Guldensporenstraat 29, 2200 Antwerpen. 1983. -199p.
Referentie
- Lectuurrepertorium
- Jan van Coillie & Staf Loots, ’s Levens kweekschool. Overzicht van de kinder- en jeugdliteratuur in Vlaanderen in de negentiende eeuw.in: Refleks 2-3 viesies op de jeugdliteratuur jg. 1984 Uitgeverij Van In, Lier / NBLC, Den Haag.-136p.
SMAAKMAKER
2e Koepleet
Onze stiel van snuisteryen
Brengt maer kleine winsten mêe:
Doch, ik wil het luid belyen,
‘k Ben met mynen stand te vrêe.
Ik weet wel dat vele menschen
Zoo als ik niet zyn gezind,
Maer wat zou men beters wenschen
Als men goed zyn broodje wint ?
Hedaer ! Jufvrouw ! mynheer !…hebt gy niets noodig van daeg ? —- Ziet eens wat nieuwe sortering van brillen, met en zonder glazen, voor zieke en gezonde ogen, brillen om by ’t licht te werken, om wandelen te gaen en … nog meer andere brillen, LORGNONS, enz. — Zoo als ge ziet, ik verkoop van alles, en, God zy dank ! ik win deftig myn brood en kan van myne winst myne ouders reeds eenigen onderstand verleenen, die, hoop ik, niet lang meer op den armboek zullen staen, als God my maer de gezondheid laet ! …
Sommige menschen durven zeggen, dat myn stieltje maar eene armzalige broodwinning, dat het een arm stieltje is; maer lieve deugd ! alle stielen zyn goed, als men maer eerlyk is en er zyn brood mêe wingt. En ik ben in dat geval; — ik ben dubbel verheugd omdat ik nu zeggen mag dat ik door eigen werkzaamheid verdien. O ! VERDIEND brood smaekt zooveel zoeter dan GEBEDELD brood; dit laetste heeft zulken bitteren smaek ! Ik ken nu het verschil, en ik hoop dat al de armen dit verschil ook eens smaken zullen.
Ja, als men JONG en GEZOND is, dan is het onze eigene schuld als men BEDELEN moet; men moet vlytig zyn en het werk zoeken tot men et gevonden heeft; vlytige en bekwame werklieden zyn er nooit teveel.
Daarom, gy vooral, jonge lieden, de handen uit de mouwen ! Bedelen voor u is eene schande, een teeken van luiheid; weg met de bedelary ! —Laet de aelmoes voor oude en ziekelyke menschen; leert werken en gy zult de hand niet moeten uitreiken, en gy zult het geluk hebben zelf uwe arme ouders te kunnen ondersteunen. Door het werk alleen kunt gy nuttig zyn en uw tydelijk en eeuwig geluk bewerken. Wat my betreft, ik ben dubbel tevreden met myn lot; en die met weinig vergenoegd is, is nog van de gelukkigsten; dus zing ik maer altyd voort:
Koop gy wat ?
Dit of dat ? enz.
(onder het zingen treedt hij af)
Uit: F.M. van den Eynde, Waerom bedelen ? Alleenspraek, in: Vlaemsche en Fransche Tooneelstukjes van zedelijken en aengenaemen inhoud, opzettelijk voor gemeentescholen vervaerdigd. Lier, 1864.
BIBLIOGRAFIE
De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij
- Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience -Antwerpen
- Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel – Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles.
- Staf Loots (m.m.v. Marianne Dossche), De Engel-bestierder. Bio-Bibliografie over de Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur uit de negentiende eeuw. Uitgeverij Dedalus, Guldensporenstraat 29, 2200 Antwerpen.199p.
Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klik op de foto
Chronologisch overzicht