home | Inloggen
Aantal schrijvers: 556 | Aantal boeken:

16059

 

Mortier, Erwin

Erwin Mortier

Mortier 0

Hansbeke, 23 november 1965

Schrijver van romans, novelles, theater, dichtbundels en essays, vertaler

Een rode draad door zijn oeuvre is een grote bekommernis om de taal en de herinnering die erin vervat ligt.

 

BIOGRAFIE

28 november 1965: Geboren te Hansbeke, een dorpje aan de zuidergrens van het Meetjesland en deelgemeente van Nevele.

 • Mortier woont samen met radio- en televisiemaker Lieven Vandenhaute.
 • Erwin Mortier studeerde kunstgeschiedenis in Gent en behaalde het diploma van psychiatrisch verpleegkundige.

1991 – 1999: Verbonden als wetenschappelijk medewerker aan het Museum Dr. Guislain, waar hij werkte omtrent het onderwerp Geschiedenis van de Psychiatrie.

 • In deze periode publiceerde hij in diverse literaire tijdschriften als De Gids, De Revisor, Het Nieuw Wereldtijdschrift en Optima.

1999: Debuut met de zeer succesvolle roman Marcel, die werd bekroond met de Gerard Walschapprijs, de Van der Hoogtprijs en het Gouden Ezelsoor. Daarnaast werd het boek genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de longlist van De Gouden Uil. Een jaar na verschijning waren veertigduizend exemplaren verkocht, vertalingen verschenen in het Engels, Duits, Frans en Bulgaars.

Sinds 1999: Mortier leeft uitsluitend van zijn pen.

 • Mortiers tweede roman, Mijn tweede huid werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en De Gouden Uil.

2001: Zijn poëziedebuut Vergeten licht (2001) ontving de C. Buddingh’-prijs.

2002: Publicatie van de derde roman Sluitertijd en een essaybundel Pleidooi voor de zonde.

2004: Overstap van Uitgeverij Meulenhoff naar De Bezige Bij, waar datzelfde najaar zijn novelle Alle dagen samen verscheen. In deze novelle beschrijft hij zeven dagen in het leven van een jongen van vijf, wiens overgrootvader stervende is.

2005: In de bundel Uit één vinger valt men niet, verschijnen gedichten bij foto’s van Lieve Blancquaert . De foto’s in deze bundel werden genomen in het voormalige Klooster van de Minderbroeders of ‘freremineuren’ te Gent. Lieve Blancquaert maakte de foto’s vlak nadat de laatste paters in 2004 het klooster verlieten.

2005: Wordt voor een periode van twee jaar stadsdichter van Gent. De stadsgedichten die hij in die periode schrijft, worden in de bundels Uit één vinger valt men niet en Voor de Stad en de Wereld gepubliceerd en bij zijn afscheid in januari 2007 in de uitgave Stadsgedichten 2005–2006 gebundeld.

2007: Publiceert  Avonden op het Landgoed. Op reis met Gerard Reve, een reisverslag én een indringend portret van de oudere schrijver Gerard Reve.

Oktober 2008:  In de WO I-roman Godenslaap laat Mortier de bejaarde Hélène terugkijken op haar leven ten tijde van de oorlog en hoe ze toen haar Britse man Matthew had ontmoet. Zes jaar later zal Mortier in De spiegelingen, het verhaal van Hélènes broer Edgard vertellen, die eveneens verliefd was op diezelfde Matthew.

Uiteindelijk zullen beide romans in 2018 gebundeld worden onder de titel Boeken van de troost, aangevuld met een novelle in briefvorm waarin Matthew zelf aan het woord komt en die de twee romans als de handen van een biddend mens in elkaar laat vouwen.

2009: Met Voor de stad en de wereld, de gedichten tot dusver, blikt de schrijver terug op tien jaar arbeid als dichter en proza. Zijn debuutroman Marcel beleefde in dat jaar een feestelijke elfde druk.

Naast werk als columnist voor onder andere de krant De Morgen en de klassieke zender Klara werkt hij ook als ghostwriter voor onder andere Goedele Liekens.

2010 – 2012: Houdt in Ieper in 2010 de Vredeslezing en krijgt van de provincie West-Vlaanderen de vraag of hij zijn schouders wil zetten onder GoneWest, het herdenkingsproject van de Grote Oorlog.

 • Dus zet hij een boekenreeks op, bestaande uit belangrijke boeken over de oorlog die nooit eerder in het Nederlands waren vertaald, zoals Vera Brittains Testament van de jeugd, David Jones’ Tussentijd en Donald Hankeys Student onder de wapenen. En vertaalt ook zelf een drietal markante getuigenissen van oorlogsverpleegsters.
  • Het kielzog van de oorlog, van de Amerikaanse verpleegster Ellen N. La Motte – 1916 – vertaling 2009.
  • Verboden gebied, van de Amerikaanse verpleegster Mary Borden – 1929 – vertaling 2011.
  • Dagboek zonder data, van de Britse vrijwilligster Enid Bagnold – 1917 – vertaling 2012.

2012: Tijdens de najaarsproductie van 2012 voerden Le Concert Olympique en Jan Caeyers de volledige Egmontmusik op. 84 van Beethoven uit. Voor die gelegenheid schreef Erwin Mortier een volledig nieuwe tekst, ter vervanging van het oorspronkelijke drama van Goethe. Er waren voorstellingen in Antwerpen, Leuven en Brussel.

“Geniet hij van de weeklacht van de vrouw,
die god van ons,
waar een half garnizoen overheen gaat
tot haar schoot slechts razend gedierte baart?
 
Warmt hij zijn handen aan de walm
van het vuur waarin een lichaam verkoolt
en een vlam een hese kreet zingt
in een verbrijzeld strottenhoofd?
 
Speldt hij de kinderenmoorden als zeldzame
vlindersoorten op zijn ondoorgronde scheppingsbord,
met als spelden de speren
die hun rug doorboorden?”

Erwin Mortier (uit “Slaap ons in. Vijf monologen geïnspireerd op Goethe’s tragedie ‘Egmont’”.)

2015:  Mortiers debuut als toneelauteur met het stuk “Passions humaines”.

 • In zijn tekst schildert Mortier een groot historisch fresco, met een stoet van illustere figuren als Koning Leopold II, de architect Victor Hugo, de schrijver Georges Eeckhoud, maar ook een gamma aan menselijke dramatiek, sociale morele en ideologische tegenstellingen.
 • Het stuk – op vraag van Guy Cassiers, artistiek leider van het Toneelhuis – neemt de monumentale beeldengroep De menselijke driften/Les passions humaines van Jef Lambeaux (1852-1908), als uitgangspunt, een werk dat destijds reeds voor heftige controverses zorgde tussen enthousiaste liberalen en verbolgen katholieken. Une histoire, aussi belge que la Belgique, quoi !

2015: In het kader van het culturele herdenkingsprogramma van de Provincie West-Vlaanderen ‘GoneWest’, voor de herdenking van de Groote Oorlog schrijft Mortier een theatermonoloog Verboden gebied. Vrouw  in Niemandsland voor de  actrice Elsie de Brauw.

 • De theatertekst gaat terug op de vertaling die hij in 2011 maakte van het boek van Mary Borden, The Forbidden Zone’ (William Heinemann, Londen, 1929)

2018: 10 jaar na de publicatie van zijn grote WO I-roman Godenslaap, gevolgd door De spiegelingen in 2013, bundelt Mortier deze twee romans samen in één band onder de titel Boeken van troost, met een toemaatje erbij in de vorm van een brievennovelle.

 • “Ik lig stilaan zo’n acht jaar aan de IJzer”, zegt hij in de krant De Morgen op 31 oktober. “Misschien wordt het stilaan tijd voor mijn demobilisatie.”

BEKRONINGEN

 • 1999 – Seghers-Literatuurprijs (Gerard Walschapprijs) voor Marcel
 • 2000 – Rabobank Lenteprijs voor Literatuur voor Groeten uit Nieuwvliet
 • 2000 – Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs
 • 2000 – Debutantenprijs voor Marcel
 • 2000 – Gouden Ezelsoor voor Marcel
 • 2002 – Cees Buddingh’-prijs voor Vergeten Licht
 • 2009 – AKO-Literatuurprijs voor Godenslaap.;
 • 2009: Erwin Mortier wint de Tzumprijs voor de beste literaire zin

Ik volg de cadans van mijn handschrift en zoek naar de in letters gestolde, kwezelachtige wellust van het meisje dat ik ooit geweest moet zijn, het wicht dat op de drempel van haar adolescentie haar schriftuur even strak aantrok als de  dunne lederen veters waarmee ze haar laarsjes dichtreeg – hoe ze het vlees van het woord in de baleinen van de zinsbouw dwong, tot haar eigen lijf vol striemen stond en ze naar uitbraak verlangde. (Uit ‘Godenslaap’).

  • Mortier ontvangt 75 euro’s, een bedrag aan euro’s evenredig aan het aantal woorden in de zin, met daarnaast een fraaie beker.
  • De jury: “De winnende zin is buitengewoon melodieus (lees maar eens hardop voor), maar het is vooral een zin die dwingt tot herlezen. De beeldspraak die Mortier hanteert, brengt een herinnering op gang. Maar het beeld wordt ook weer werkelijkheid (‘tot haat lijf vol striemen stond’) en de zin eindigt weer in een nieuw beeld dat op het benauwende leven van de hoofdpersoon slaat.”
  • Andere genomineerde ‘zinnenschrijvers’: Martin Bril, Dimitri Verhulst, Bert Natter, Gerrit Komrij en Erik Vlaminck.

Bron: De Morgen 11 september 2009

 • 2010: “Het vrijdenkerscollectief ’t Zal Wel Gaan” heeft de Geuzenprijs 2010 toegekend aan Erwin Mortier en Etienne Vermeersch. De andere genomineerden waren Anne Provoost, Hans Teeuwen en Tom Lanoye.
 • 2013: De prestigieuze “Prix du meilleur livre étranger” (Prijs voor het Beste Buitenlandse Boek) in Frankrijk is in de categorie essay uitgereikt aan de Belgische auteur Erwin Mortier voor zijn boek ‘Psaumes balbutiés. Livre des heures de ma mère’ (‘Gestameld Liedboek. Moedergetijden’).

 

GERAADPLEEGDE BRONNEN

Websites

SMAAKMAKER

BRIEF ACHTENTWINTIG
Als ik zwijg kan ik u horen. Wat ik hoor
legt mij het zwijgen op. Wat ik verzwijgen moet
 
hoor ik met mijn ziel vol tanden aan.
Als ik u uitspreek scheuren de talen mij open
 
–dus ik zwijg en ik slaap
in het voorhoofd van uw nacht.
 
Blijf, trek het laken der firmamenten
niet van mij af. Laat uw naakte hemel
 
en diens hemisferen als een dakloos
raadsel op mijn ogen rusten.
 
Leg een vinger op mijn lippen Liefste.
Uit één vinger valt men niet.

Uiteindelijk reinigt alles zich, altijd

Uit: Vergeten licht. (2002)

Uiteindelijk reinigt alles zich, altijd. Waarom
anders heft het huis zijn goten hoog op zinken
 
pijpen rank als libellenpoten
langs de gevels, om dorstig te wachten
 
tot de wolken splijten ? Het dak
wordt dak wanneer het regent.
 
Veld van glinstering. De pannen blozen
nu de pijpen gulzig slikken.
 
Langs rozen, langs leipeer
en klimop omlaag. Tot ergens,
 
onder de keukenvloer, een maag
de vangst opslaat.
 
Voor ons, voor later.

BIBLIOGRAFIE

De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij

 • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen
 • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles
 • Piet Devos: Van reuzen tot dwergen. Bibliografie – Vlaamse schrijvers in de 20ste eeuw – Eerste drukken. Kortrijk, eigen beheer 2007
 • POËZIECENTRUM vzw – Gent

Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klikt u op de foto.

Chronologisch overzicht

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1999 Marcel. (roman)

Vormgeving omslag: Neno
Vormgeving binnenwerk: Brigitte Slangen.
Foto © Lieve Blancquaert.
Bekroond met de Gerard Walschapprijs, de Van Der Hoogtprijs en het Gouden Ezelsoor voor het beste debuut.
Mortier 1 Amsterdam: J.M. Meulenhoff bv. -141p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (gebonden – harde linnen kaft met stofomslag)
2000 Mijn tweede huid. (roman)

Omslagillustratie: Quinten Matsys, ‘Maria met kind’ (detail), Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.
Vormgeving omslag: Neno
Vormgeving binnenwerk: Brigitte Slangen
Foto achterzijde omslag: Lieve Blanquaert
Genomineerd voor onder andere de Libris Literatuurprijs en De Gouden Uil

 

 

Amsterdam: J.M. Meulenhoff bv. -191p.

Afmetingen: 19.80 x 12 (eerste druk in gebonden editie)
2000 Vergeten licht. (gedichten)

Deeltitels: Het graf van mijn kind; Huis in ons; Lijfliederen.
Bekroond met de C. Buddingh’-prijs.
Het omslag en het binnenwerk werden ontworpen door Neno: Patricia Nauta en Cees Van den Oever.
De omslagfoto’s ‘Entrée’, stoepen te Antwerpen 1982, zijn gemaakt door Cees Van den Oever.

 

Mortier 8 Amsterdam: J.M. Meulenhoff bv. -45p.

Afmetingen:21.50 x 14 (gebrocheerd)
Colofon: ‘Vergeten licht verscheen in december 2000 in opdracht van uitgeverij J.M. Meulenhoff bv te Amsterdam, ter gelegenheid van de jaarwisseling.
De tekst werd gezet uit de Ehrhardt, gedrukt door Drukkerij Groenevelt te Landgraaf en gebonden door boekbinderij De Ruiter te Zwolle.

 

2001 Sterrennacht. (hoorspel) In juni 2001 uitgezonden door de de Vlaamse openbare omroep , geënt op de Drie Zusters van Tsjechov.
2002 Sluitertijd. (roman)

(ook als luisterboek, voorgelezen door Mortier zelf)
Boekverzorging: Marry van Baar
Omslagfoto: Photonica/Image Store
Foto auteur: Lieve Blancquaert
Mortier 2 Amsterdam: Uitgeverij Cossee bv. -192p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (gebonden – Harde linnen kaft met stofomslag)
2003 Pleidooi voor de zonde. (Bundeling van in kranten en tijdschriften gepubliceerde artikelen)

Omslagillustratie: Felix Valloton, Rote Pfefferfrüchte auf rundem, weisslackiertem Tisch, 1915. Museum Solothurn.
Boekverzorging: Marry van Baar
Foto auteur: Bert Nienhuis

 

Amsterdam: Uitgeverij Cossee bv. -192p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (gebonden – harde geïllustreerde kaft)
Nota: De opgenomen artikelen verschenen eerder tussen 1998 en 2003, soms in enigszins andere vorm, in diverse kranten en tijdschriften.

 

2004 Alle dagen samen. (novelle)

Omslagontwerp: Brigitte Slangen.
Omslagillustratie: Millenium/Image Store.
Foto auteur: Stephan Vanfleteren.
Typografie: Adriaan de Jonge, Amsterdam.
Mortier 13 Amsterdam: De Bezige Bij. -95p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (gebonden – harde linnen kaft met stofomslag)
Druk Wöhrmann, Zutphen.
2004 Open Alle Dagen . Brief aan mijn onderwijzer. (kortverhaal in briefvorm)

Omslagontwerp: Will Immink.
 2004 De eerste keer Uit de bundel: De eerste keer.  (pp.135-142)

Afmetingen: 20 x 12.40 (paperback)
Uitgever: Manteau / Standaard Uitgeverij  Antwerpen. -153p.
 
2004 Nog kraakt het ons (gedichten) !! niet verschenen. Amsterdam: Cossee.
2005 Uit één vinger valt men niet. Gedichten bij foto’s van Lieve Blancquaert. (gedichten)

Boekverzorging Dooreman
Mortier 10 Amsterdam: De Bezige Bij. -101p.

Afmetingen: 16.2 x 12.60 (gebonden – harde kaft)
Druk Hooiberg, Epe.

 

2005 Naar nergens smaken. Schrijverscredo. (essay)

Hugo Puttaert maakte een boekontwerp waarbij een glazen kaft en kalkpapier de sfeer oproepen van de uitgangsbeelden van de schrijver.
Kessel-Lo: Literarte. -40p.
2005 André Verroken. Een monografie.

Co-auteur, met Geert Bekaert.
Gent: WPG Uitgevers BE Ludion-206p.

Afmetingen: 25.7 x 25.5 (gebonden)

 

2006 Voor de Stad en de Wereld. (gedichten – handdelseditie)

Foto: Sven Van Baarle.
9 gedichten van Erwin Mortier, verschijnt in het voorjaar 2006 in een boekproject naar een concept van Kris Landuyt.Dit boekproject omvat twee uitgaven:
-de ongenummerde editie (handelseditie) brengt naast elk gedicht ook een handschriftversie van het gedicht “in statu nascendi”

 

Amsterdam: Boekhandel De Slegte. -190p.

Afmetingen: 26 x 18 (ingenaaid)
Colofon:’ Voor de Stad en de Wereld’ van Erwin Mortier is een uitgave van Boekhandel De Slegte en verschijnt als 4de deel in de reeks poëzie-uitgaven. De boekverzorging was in handen van Kris Landuyt en Uitgeverij 521 te Amsterdam.
De tekst werd gezet uit de Dolly en gedrukt op 150 grs.bioset door drukkerij Giethoorn te n Brink te Meppel. Het bindwerk werd verzorgd door binderij Van Waarden te Zaandam.Het vers ‘Mit brennender Sorge’werd geschreven als stadsgedicht voor de Stad Antwerpen. Het vers ‘Algemene Mobilisatie’ werd geschreven voor de Dag van de Extreme Armoede, op 17 oktober 2006.
2006 Voor de Stad en de Wereld. (gedichten – bibliofiele editie).

-De op 54 exemplaren genummerde en gesigneerde bibliofiele editie verschijnt in samenwerking met Ergo Pers Gent en bevat telkens één origineel handgeschreven gedicht. Jan Decleir maakte er 4 etsen bij.
Gent: Ergo Pers.

2006 Jerusalem revisited: a monologue = Terug naar Jeruzalem: een monoloog = Retour à Jérusalem. (theatermonoloog)

Drietalig.
Franse vertaling: Marie Hooghe
Deze theatertekst – geschreven voor Muziektheater Walpurgis- werd gecomboineerd met een gezongen interpretatie van “Il combattimento di Tancredi e Clorinda” van Claudio Monteverdi. De choreografie was van Roberto Olivan
Amsterdam: De Bezige Bij. -63p.

“A moving testimony.
Can I ask you what drives you to such places?
Compassion I said. Outrage.
To show us here in our little cosy corner of the planet what’s going on out there.”
Uit: Jerusalem revisited.

 

2007 Stadsgedichten 2005–2006. (gedichten)

Publicatie op 24 januari 2007 op de huldeavond ter gelegenheid van het afsluiten van het stadsdichterschap van Erwin Mortier. Deze publicatie komt niet in de handel.
Mortier 6 Gent: Stad Gent en Poëziecentrum vzw. –[30]p.

Afmetingen: 22 x 12.50 (gebrocheerd)
Colofon: Deze uitgave van de Stad Gent in samenwerking met het Poëziecentrum vzw, bundelt alle in 2006 en 2007 geschreven stadsgedichten van Erwin Mortier, en verscheen op 24 januari 2007.
De tekst werd gezet uit Bliss en gedrukt op bioset 90gr door Sanderus te Oudenaarde.
Ontwerp en vormgeving werden verzorgd door Alligator/Studio.
De oplage bedraagt 515 exemplaren waarvan er 15 door Rein Ergo werden afgewerkt en door de dichter genummerd en gesigneerd.
2007 Avonden op het landgoed. op reis met Gerard Reve, 18-26 augustus 1997. (kroniek)

Omslagontwerp: Brigitte Slangen.
Omslagfoto: Venus en de maan boven Paranal © Gerhard Hüdepohl.
Typografie: Adriaan de Jonge

Amsterdam: De Bezige Bij. -124p.

Afmetingen: 19 x 12 (gebonden – harde linnen kaft met stofomslag)
Druk: Clausen & Bosse, Leck

2008 Godenslaap. (roman)

Omslagontwerp: Brigitte Slangen
Omslagbeeld: Leon Spilliaert, Blauwe oranje marine c/o Pictoright Amsterdam.
Vormgeving Binnenwerk Adriaan de Jonge
Mortier 3 Amsterdam: De Bezige Bij. -405p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (gebonden – harde linnen kaft met omslag)
Druk: Clausen en Bosse, Leck
Er bestaat ook een luxe editie.
2009 Voor de stad en de wereld, de gedichten tot dusver. (gedichten – verzamelbundel)

Bevat: Voor de stad en de wereld; Terug naar Jeruzalem; Barbe-bleue. Negen variaties op Maeterlincks Ariadne en blauwbaard; Uit één vinger valt men niet; Vergeten licht.
Omslagontwerp: Brigitte Slangen
Foto auteur: Sven van Baarle
Vormgeving binnenwerk: Adriaan de Jonge

 

Mortier 7 Amsterdam: De Bezige Bij. -190p.

Afmetingen:20 x 14.70 (gebonden – harde kaft met stofomslag)
Druk Claussen & Bosse, Leck.

 

2009 ‘Hugo Claus. De Mooiste Kleren’.  Bloemlezing samengesteld door Erwin Mortier.

Een keuze uit proza, poëzie en toneel; nawoord Erwin Mortier.
Bevat: Ik; Wij; Vaders; Zonen; Moeder; Monstre sacré; Heidense altaren; Grondeloos; Een ridder vol rare woorden [Erwin Mortier]; Verantwoording
Omslagontwerp: Brigitte Slangen
Omslagillustratie: Hugo Claus
Foto Auteur: Stefan Vanfleteren
Vormgeving binnenwerk: Adriaan de Jonge
Mortier Claus 2009 3 Amsterdam: De Bezige Bij. -367p.

Afmetingen: 21.50 x 13.50 (gebonden – harde linnen kaft met stofomslag)
Druk Clausen & Bosse, Leck

 

2009 ‘Marcel’ als klein gebonden boek. (roman)

11de druk, feestelijke editie naar aanleiding van de 10de verjaardag van de roman
Amsterdam: De Bezige Bij. -204p.
2009 Het kielzog van de oorlog. Het menselijke wrakhout van het slagveld, gezien door een Amerikaanse hospitaalverpleegster.

Oorspronkelijke auteur: ELLEN N. LA MOTTE.
Oorspronkelijke titel: The Backwash of War. The Human Wreckage of the Battlefield, as Witnessed by an American Hospital Nurse. (G.P. Putnam’s & Son, 1916)
Vertaling uit het Engels en voorwoord door Erwin Mortier.
Omslagontwerp: Studio Jan de Boer
Omslagillustratie: John Hopkins Medical Institutions
Foto auteur: Mesny
Vormgeving binnenwerk: Ceevan Wee, Amsterdam
Amsterdam: De Bezige Bij. -160p.

Afmetingen: 19.50 x 12.30
Druk Thieme Boekentuin, Apeldoorn

 

2010 Wat voorbij is, begint pas. Lichtzinnige meditaties over het schrijven. (Bundeling essays en lezingen)

Omslagontwerp: Brigitte Slangen
Omslagbeeld: J.M.W. Turner, The Angel Standing in the Sun, Tate Gallery, Londen; Art Media / Heritage-Images / Imagestate
Foto auteur: Lieve Blanquaert
Vormgeving binnenwerk: Adriaan de Jonge
Amsterdam: De Bezige Bij. -223p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (gebonden – harde geïllustreerde kaft)
Druk Clausen & Bosse, Leck.

 

2010 Afscheid van Congo. Met Jef Geeraerts terug naar de evenaar. (reisverslag)

Omslagontwerp: Brigitte Slangen
Omslagbeeld: Carl De Keyzer
Vormgeving binnenwerk: Peter Verwey, Heemstede
 Mortier 20 Amsterdam: De Bezige Bij. -277p.

Afmetingen: 21.50 x 13.50 (gebonden – harde kaft met stofomslag )
Druk Clausen & Bosse, Leck.

 

2010 Niemand weet dat ik een mens ben. (verhalen van minderjarige vluchtelingen)

Boekverzorging en omslagontwerp: Kris Demey
Omslagbeeld en foto’s : Lieve Blanquaert.

 

Mortier 11 Amsterdam: De Bezige Bij. -192p.

Afmetingen: 11.50 x 16.50 oblong (gebonden – harde kaft)
Druk Guido Maes, Gent
Bindwerk Delabie Books, Marke

 

2010 Een ontsnappingskunstenaar.Essay over Franz Hellens.

Bevat het verhaal ‘Tussen de straat en de tuin’, van Hellens zelf, in een vertaling van Leonard Nolens.
Het essay kan beschouwd worden als een naschrift bij Godenslaap.
Vormgeving: Barends en Pijnappel
Mortier 4 Amsterdam: Uitgeverij Voetnoot. -57p.

Reeks: Belgica-reeks nr 4 (onder leiding van Dirk Leyman)
Afmetingen: 16.50 x 10.50 (gelijmd)
Drukwerk: Drukkerij Slinger
2011 Gestameld liedboek – Moedergetijden. (kroniek – handelseditie)

Vormgeving omslag: Brigitte Slangen.
Omslagbeeld: Erven Cy Twombly
Foto auteur: Lieve Blancquaert
Vormgeving binnenwerk: Adriaan De Jonge
Mortier 5 Amsterdam: De Bezige Bij. -192p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (gebonden – harde grijze linnen kaft met stofwikkel)
Druk: Clausen & Bosse Leck
Gestameld liedboek verscheen tevens in een bibliofiele luxe editie
2011 Gestameld Liedboek – Moedergetijden. (kroniek – bibliofiele uitgave) Amsterdam: De Bezige Bij / Boekhandel De Slegte.-196p.

Afmetingen: handgebonden in foedraal.
Van ‘Gestameld Liedboek’ verschijnen 30 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren. Zes geletterde exemplaren blijven hors commerce. Zij werden alle met de hand gebonden in verschillende sierpapieren en met bewerkt Vlaams linnen beplakt door Paul Groenendijk Mooie Boeken Amsterdam. Erwin Mortier maakte foto’s van zijn originele handschrift, elk boek kreeg hiervan een originele, gesigneerde print ingestoken. Het geheel werd vervat in een beletterde schuifdoos.

 

2011 Verboden gebied (roman – vertaling)

Oorspronkelijke auteur: MARY BORDEN
Oorspronkelijke titel: The Forbidden Zone’ (William Heinemann, Londen, 1929)
Inleiding en vertaling door Erwin Mortier
Omslagontwerp: Studio Jan de Boer
Vormgeving binnenwerk: Aard Bakker

 

Amsterdam: De Bezige Bij. -174p.

Afmetingen: 21 x 12.50 (gebonden – harde geïllustreerde kaft)
Druk: Clausen & Bosse Leck

 

 

2012 Dagboek zonder data. (roman – vertaling)

Oorspronkelijke auteur: ENID BAGNOLD
Oorspronkelijke titel: A Diary without Dates. (William Heinemann, London 1918)
Vertaald en ingeleid door Erwin Mortier

 

 

Amsterdam: De Bezige Bij. -142p.
2012 Slaap ons in. Monologen bij Beethovens muziek voor Goethe’s tragedie ‘Egmont’

Met een nawoord van Jan Caeyers.
Deze reeks van 5 monologen werd geschreven op vraag van Le Concert Olympique en zijn dirigent Jan Caeyers voor de integrale uitvoering van Ludwig van Beethovens opus 84: muziek bij de tragedie Egmont van J.W. von Goethe.

 

Antwerpen: De Slegte / Le Concert Olympique, – [Z.p.]

Deze uitgave verscheen in 2 edities: voor Le Concert Olympique werden 600 exemplaren gedrukt, voor Antiquariaat De Slegte werden 50 exemplaren gedrukt op luxe-papier en door beide auteurs gesigneerd; 12 Romeins genummerde exemplaren bleven “hors commerce” .

2013 Tussen de bedrijven. (Uit het Engels vertaalde roman)

Oorspronkelijke auteur: VIRGINIA WOOLF
Oorspronkelijke titel: Between the Acts. (1941 Hogarth Press, Londen.)
Vertaald en ingeleid en van aantekeningen voorzien door Erwin Mortier
Omslagontwerp: Studio Jan de Boer
Omslagillustratie: Hollandse Hoogte
Foto auteur: Hulton Archive
Vormgeving binnenwerk: Ceevan Wee, Amsterdam
Amsterdam: De Bezige Bij. -224p.

Afmetingen: 21 x 12.50 (gebonden – harde geïllustreerde kaft)
Druk: Clausen & Bosse Leck
2013 Spiegelingen. (roman)

Vormgeving omslag: Brigitte Slangen
Omslagbeeld: John Keith Vaughan, Standing Figure, 1960, The Fitzwilliam Museum Cambridge c/o Pictoright, Amsterdam 2014
Foto auteur: Lieve Blanquaert
Vormgeving binnenwerk: Adriaan de Jonge.
Mortier 15 Amsterdam: De Bezige Bij. -300p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (gebonden, hard kartonnen kaft, stofomslag)
Druk:Koninklijke Wörhmann, Zutphen
Bibliofiele luxe editie: Naast de commerciële uitgave van De spiegelingen verschenen er eveneens 20 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren in een lamellenband. Deze werden in suède gebonden door Pau Groenendijk Mooie Boeken (Amsterdam). De initialen zijn van de hand van Karina Meister. Vier geletterde exemplaren bleven hors commerce. Elk exemplaar bevat een extra bijlage, geselecteerd door de auteur.
2014 Slagveld achter het front. (Bundeling van drie eerder afzonderlijk verschenen romans over de 1e wereldoorlog.)

Bevat: Het kielzog van de oorlog, van de Amerikaanse verpleegster Ellen N. La Motte (2009); Verboden gebied, van de Amerikaanse verpleegster Mary Borden (2011); Dagboek zonder data, van de Britse vrijwilligster Enid Bagnold (2012)
 mortier erwin 0 Amsterdam: De Bezige Bij. –

 Afmetingen: 20.30 x 12.60 (paperback)
2014 De blinden. (toneel – vertaling)

Oorspronkelijke auteur: Maurice Maeterlinck
Oorspronkelijke titel: Les Aveugles (1890)
Vertaald door Erwin Mortier
 mortier vertaling 5  Antwerpen: uitgeverij Bebuquin/Toneelhuis. –
2015 Les passions humaines. De menselijke driften. (toneel)

Vormgeving omslag: Brigitte Slangen
Foto voorzijde omslag fragment van ‘Passions humaines’ van Jef Lambeaux. Photo News SA/NV/Hollandse Hoogte
Foto auteur: Lieve Blanquaert
Vormgeving binnenwerk: Adriaan de Jonge.
Druk: Koninklijke Wörhmann, Zutphen

Geschreven op vraag van artistiek directeur Guy Cassiers. Het stuk vertrekt van het bas-reliëf ‘Les passions humaines’, van beeldhouwer Jef Lambeaux. Het kunstwerk wordt het hoofdpersonage van een Belgisch docudrama met een tweetalige cast, op een tekst van Erwin Mortier en een vertaling van Marie Hooghe.

Mortier 18 Amsterdam : De Bezige Bij. -224p.

Afmetingen: 20.70 x 13.30 (gebonden harde kaft met stofomslag)
Première: 21 april 2015 in Le manège (rue des Soeurs Noires 4A), Bergen.
Regie: Guy Cassiers.

Cast:
Katelijne Damen, Tom Dewispelaere, Kevin Janssens, Marc Van Eeghem, Claire Bodson, Thierry Hellin, Vincent Hennebicq, Serge Larivière, Muriel Legrand, Candy Saulnier, Jorre Vandenbussche.
Dramaturgie:
Erwin Jans Kostuum- en decorontwerp: Tim Van Steenbergen

2015 Verboden gebied. Vrouw  in Niemandsland.’, (theatermonoloog)

Met een Engelse vertaling door David Colmer.
Vormgeving omslag: Brigitte Slangen.

Beeld voorzijde omslag Howard Hodgkin, A Storm, Courtesy Gagosian Gallery ©2015 Tate, Londen .
Vormgeving binnenwerk: Adriaan de Jonge.
Druk: Pantheon Drukkers Amstelveen.
Geschreven in het kader van ‘GoneWest’, het culturele herdenkingsprogramma van de Provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van de Groote Oorlog.
De theatertekst gaat terug op de vertaling die hij in 2011 maakte van het boek van Mary Borden, The Forbidden Zone’ (William Heinemann, Londen, 1929)

 Mortier 19 Amsterdam/Antwerpen: De Bezige Bij. -79p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (gebonden – harde kaft met stofomslag)
Première: 10 juni 2015 in het CC Ieper – Het Perron, Fochlaan 1, 8900 Ieper.
Spel: Elsie de Brauw.   Regie:
Johan Simons.

2017 Omtrent liefde en dood. (herinneringen- mijmeringen)

Omslagontwerp: Brigitte Slangen.
Omslagbeeld © Antoni Tàpies, Vermell Damunt Diari, c/o Pictoright Amsterdam 2017.
Foto auteur: Lieve Blancquaert.
Vormgeving binnenwerk Adriaan de Jonge.
 
 Mortier 21 Amsterdam/Antwerpen: De Bezige Bij. bv. -104p.

Afmetingen:  20 x 12.4 (gebonden – harde kartonnen kaft met stofomslag)
Druk: Wöhrmann, Zutphen
2017 Kop dicht en graven. (toneeltekst – vertaald uit het Frans)

Oorspronkelijke auteur: HALA MOUGHANIE.
Oorspronkelijke titel: Tais-toi et creuse.
Vertaling: Erwin Mortier.
Boekontwerp: Compagnie Paul Verrept.
Redactie: Marc van Steenkiste.
Auteursfoto © Milad Ayoub

Brussel: Moussem Nomadisch Kunstencentrum. / Antwerpen: Bebuquin. 61p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (ingenaaid)

2018 Boeken van de troost (bundeling + novelle)

Bevat: Godenslaap (2008), Spiegelingen (2013) en een nieuwe brievennovelle

Amsterdam/Antwerpen: De Bezige Bij. bv. -688p.

Afmetingen: 22.30 x 14.70 (gebonden – harde kartonnen kaft met stofomslag)

 

Overzicht per genre alfabetisch op titel

Poëzie

 • Stadsgedichten 2005–2006. (2007)
 • Uit één vinger valt men niet.(2005)
 • Vergeten licht.(2000)
 • Voor de Stad en de Wereld. (2006)
 • Voor de stad en de wereld, de gedichten tot dusver. (2009)

Romans & Verhalen

 • Alle dagen samen. (2004)
  • ‘Alle dagen samen’ als Luisterboek. Antwerpen; De Bezige Bij
  • Les Dix Doigts des Jours. Ed. Fayard. Trad. Marie Hooghe (2007)
 • De spiegelingen. (2014)
  • Verscheen ook in een bibliofiele luxe-editie.
  • Gebundeld in 2018 samen met Godenslaap en nieuwe brievennovelle in Boeken van de troost
 • Gestameld liedboek. – Moedergetijden (2011)
 • Godenslaap. (2008)
  • Godenslaap’ als e-book (2009)
  • Gebundeld in 2018 samen met De spiegelingen en nieuwe brievennovelle in Boeken van de troost
  • Sommeil des Dieux. Ed. Fayard. Trad. Marie Hooghe. (2010)
  • Götterschlaf. Dumont Verlag. Christiane Kuby (Übersetzer) (2010)
 • Marcel. (1999)
  • ‘Marcel’ Duitse editie. Ed. Suhrkamp. Waltraud Hüsmert (Übersetzer) (2001)
  • ‘Marcel’ Engelse editie. Ina Rilke (Translator) (2001)
  • ‘Marcel’ Franse editie. Ed. Fayard. Trad. Marie Hooghe. (2003)
  • ‘Marcel’ in Vintage Paperback. Ina Rilke (Translator) (2004)
  • ‘Marcel’ als klein gebonden boek (2009) 11° druk, feestelijke editie naar aanleiding van de tiende verjaardag van de roman
 • Mijn tweede huid. (2000)
  • Ma Deuxiéme Peau. Ed. Fayard. Trad. Marie Hooghe. (2004)
  • Meine Zweite Haut. Ed. Suhrkamp. Ira Wilhelm (Übersetzer) (2003)
  • My Fellow Skin. The Harvill Press. Ina Rilke (Translator) (2003)
 • Sluitertijd. (2002)
  • ‘Sluitertijd’ als Luisterboek(2003)
  • Temps de Pose. Ed. Fayard. Trad. Marie Hooghe (2005)
  • Shutterspeed. Harvill Secker Ltd London. Ina Rilke (Translator) (2007)
  • Belichtungszeit. (2007)

Hoorspel & andere teksten voor de Bühne

 • Sterrennacht. (2001)
 • Slaap ons in. Monologen bij Beethovens muziek voor Goethe’s tragedie ‘Egmont’ (2012)

Non Fictie & Essays

 • Afscheid van Congo. Met Jef Geeraerts terug naar de evenaar. (reisverslag) (2010)
 • André Verroken. Een monografie. (co-auteur, samen met André Verroken en Geert Beekaert) (2005)
 • Avonden op het landgoed. Op reis met Gerard Reve, 18-26 augustus 1997. (2007)
 • Een ontsnappingskunstenaar. Over Franz Hellens. (2010)
 • Naar nergens smaken. Schrijverscredo. (2005)
 • Omtrent liefde en dood. (herinneringen- mijmeringen) (2017)
 • Pleidooi voor de zonde. (2003)
 • Niemand weet dat ik een mens ben. Minderjarige vluchtelingen en hun verhaal’ (met fotografe Lieve Blancquaert).(2010)
 • ‘Wat voorbij is begint pas. Lichtzinnige meditaties over het schrijven’ (2010)

Vertalingen

 • Dagboek zonder data. Enid Bagnold – (2012)
 • De blinden. Maurice Maeterlinck. – (2014)
 • Het kielzog van de oorlog. Ellen N. La Motte (2009)
 • Kop dicht en graven. Hala Moughanie (2017)
 • Tussen de bedrijven. Virginia Woolf (2013)
 • Verboden gebied. Mary Borden (2011).

Bloemlezingen

 • ‘Hugo Claus. De Mooiste Kleren’. (2009)