Paul Jacobs
Mortsel, 24 januari 1949
Radio- en tv-maker en schrijver
BIOGRAFIE
24 januari 1949: Geboren te Mortsel, aan de Liersesteenweg 80.
1962: Middelbaar onderwijs aan het Sint-Jan Berchmanscollege op de Meir te Antwerpen, waar hij actief was in een eigen gestencild klasblad met de titel “Toeten” (van ‘toeten noch blazen’). Op de Antwerpse Boekenbeurs van 1967 slaagde hij erin om Godfried Bomans voor ‘Toeten’ te interviewen.
1968: Na de retorica belandde Jacobs op het HRITCS (Het Hoger Rijksinstituut voor Toneel en Cultuurspreiding – vandaag het RITS). Onder zijn docenten Jo Röpke, Ivo Michiels, Jaap Kruithof, Karel Jonckheere, Dré Poppe. Toch kon de studie hem niet blijvend bloeien en werd hij geleidelijk aan door andere activiteiten opgeslorpt..
1969-1970: Hij werd freelance, stak cabaretprogramma’s in mekaar, trad op en werd opgemerkt door Radio I producer Jan Geysen die hem voor het BRT 1-radioprogramma Dagboek naar Brussel haalde om satirische teksten en parodieën te schrijven.
- Zijn eerste verhaal ‘Pannekoeken’ verscheen in november 1969 in het Nederlandse weekblad ‘Wereldkroniek’ onder het pseudoniem Paul Brit. Nadien volgden bijdragen aan ‘Libelle’, ‘Ons Volk’, ‘Rosita’, de Belgische en Nederlandse ‘Panorama’ en de Bruna-pocket PULP van Ab Visser.
- Vanaf 1970 schreef Jacobs tientallen reportages voor het weekblad TV-Express.
1971 en ’80 : Losse medewerker bij BRT-2 Omroep Antwerpen.
1978: Zijn eerste boek onder de titel Nee, dank u, ik heb al een boek rolt van de persen bij uitgever Walter Soethoudt.
1981: Ging aan de slag als producer bij Radio 1.
- In die functie maakte hij onder meer Het Vermoeden, De Taalstrijd en het interviewprogramma Vriend & Vijand.
- Voor de VRT-televisie bedacht hij de quizzen Jij of wij, I.Q. (met Herman Van Molle), Kennis van Zaken en De Tekstbaronnen en het humoristische panelprogramma De Rechtvaardige Rechters.
1982: Verschijnt een eerste verhalenbundel: Een zondag in de middeleeuwen.
1983 tot 1991: Na een BRT- producersexamen mocht Jacobs zelf programma’s maken, en het eerste was meteen een schot in de roos: ‘Het vermoeden’, een legendarische middagshow gepresenteerd door grande dame Betty Mellaerts. Jacobs is terecht heel trots op de stoet van interessante Vlamingen en Nederlanders die dag na dag voorbijkwam voor een goed en beklijvend gesprek.
1986-1988: Daarna kwam ‘De taalstrijd’, met een legendarisch dreamteam: Guy Mortier, Marc Uytterhoeven en Myriam Thys, en spelleider Daniël Van Avermaet. Het was wat de naam zei: een geestig en snel steekspel met woorden, verfrissend en nieuw op de radio.
1986: Verschijnt de jeugdroman Het raadsel van Rose Cottage : een avontuur van Lans en Larosse.
1992-1993: Volgde het humoristische programma ‘De perschefs’, met onder anderen Daniël Van Avermaet, Guy Mortier, Mark Uytterhoeven, Myriam Thys en de imitatoren Jan Van Gool en Gerrie Soetaert.
1993-2004: ‘De toestand is hopeloos maar niet ernstig’, was meer dan tien jaar lang vaste prik op zondagavond op Radio 1. Een columnprogramma, toen het woord column nog niet bestond.
1994-1999: Nog op de radio is zeker ook het zondagse interviewprogramma ‘Vriend en Vijand’ vermeldenswaard, met honderden lange gesprekken, onder meer met Annie M.G Schmidt, Toon Hermans, Gerard Reve, Harry Mulisch.
1997: Voor Theater Arca in Gent schreef hij de komedie Komt u hier dikwijls?, later bekroond met de prijs van de provincie Antwerpen voor toneel.
2000-2006: ‘De Tekstbaronnen‘ met Jo de Poorter, Chris Dusauchoit.
2001-2005: ‘De Rechtvaardige Rechters’ dat ook op tv kwam, maar daar lang niet zo leuk was, zonder de magie en de verbeelding van de radio.
2005: Gaat vervroegd met pensioen.
Hij trekt naar Frankrijk en vindt er een leuk villaatje in de Gers waar hij jaarlijks enkele weken een vacantie doorbrengt.
Na 2005 komt de romanproductie pas goed op gang, met romans, waaronder vijf thrillers – o.a. ‘De rode badkuip‘(2008), ‘Een ijskoud gerecht‘(2009), ‘De laatste grap‘ (2010), Het droomdagboek van Lavoisier (2011) en Dood van een egoïst (2013). – en de verhalenbundel ‘Zeer van harte‘ (2012).
2014: Rolt een autobiografie van de persen onder de suggestieve titel: Ik moest hier toevallig zijn. Hoe vriendinnen en vrienden, werk en boeken mijn leven hebben gered. Jacobs reflecteert over zijn kinderjaren, zijn ouders, zijn schooltijd en vooral zijn carrière als radiojournalist en –producer.
Paul Jacobs als scenarist:
In de dramareeks Made in Vlaanderen van de Vlaamse televisie werden drie scenario’s van hem verfilmd: De man die niet van gedichten hield (1981), Het Landhuis (1989, filmdebuut van Michael Pas) en Moordterras (1991, regie Roland Verhavert). Voor de VRT/Ikon-serie Oog in Oog schreef hij het scenario van De oude bibliotheek (1992).
Lees meer hierover in de afdeling filmografie
2016: Zijn zevende misdaadroman rond ex-televisieproducer Thomas Breens ligt in de winkelrekken: Tien grote talenten.
MEER OVER PAUL JACOBS
Radio- en tv-maker Paul Jacobs schrijft misdaadromans
GERAADPLEEGDE BRONNEN
Website
Referentie
- John Rijpens, Paul Jacobs ‘On Air’, VPOB (Redactie: DannY De LaeT, Pothoek 46, 2060 Antwerpen). Reeks: Serial Thriller V, 2014, -43p.
BEKRONINGEN
- 1993: de Sabamprijs voor zijn volledige radiowerk.
- 1999: Prijs van de provincie Antwerpen voor toneelwerk, Radio- en TV-spel voor Komt u hier dikwijls ?
- Persprijs van de Radio- en TV-pers voor Het Vermoeden, De Taalstrijd en Vriend & Vijand,
- Humo’s Pop Poll voor De Taalstrijd;
BIBLIOGRAFIE
Woordje vooraf
De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij
- Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience –Antwerpen.
- Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles
- Piet Devos: Van reuzen tot dwergen. Bibliografie – Vlaamse schrijvers in de 20ste eeuw – Eerste drukken. Kortrijk, eigen beheer 2007
- De heer Paul Jacobs was zo vriendelijk mij toe te staan om het geheel van door hem geschreven boeken bibliografisch na te kijken en er de cover van in te scannen.
Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klik op de foto
Chronologisch overzicht
FILMOGRAFIE
1979: De man die niet van gedichten hield.
- TV Film in opdracht van de Belgische Radio en Televisie (BRT) (70 minuten)
- Release Datum: 7 januari 1981
- Regie: Dré Poppe
- Cast: Frank Aendenboom (Peter Hofman), Walter Rits (Nic van Bavel), Marilou Mermans (Rita), Leslie De Gruyter (Karlo Bel), Florence Jamin (Christine), Ingrid De Vos (Mikkie), Rik Bravenboer (conciërge), Alex Cassiers (publiciteitsagent), Herbert Flack (Dick De Rijck), Carmen Jonckheere (assistente), Joe Kennis (taxichauffeur), John Willaert (omstaander).
1989: Het landhuis
- TV Film in opdracht van de Belgische Radio en Televisie (BRT) (65 minuten)
- Release Datum: 26 november 1989 (België)
- Regie: Raf Verpooten
- Cast: Michael Pas (Hugo), Antje De Boeck (Marjan), Nolle Versyp (man), Gunther Lesage (Stef), Stanny Crets (Freddy), Rik Andries (agent), Roger Bolders (slager) , Ludo Bisschots (verkoper), Walter Claessens (Gust), Harry De Peuter (bediende), Goele Derick (agente), Denise De Weerdt (mevr. Torfs), Elke Dom (Elsje), Polly Geerts (moeder), Carry Goossens (bediende) e a
- Hugo (Michael Pas) zit in zijn eerste licentie economie – we zijn in 1989. Tegelijk traint hij voor de 110 meter horden. En hij heeft nog een andere sport: meisjes versieren. Maar als zijn laatste verovering (Antje De Boeck) plots verdwijnt, gaat hij obsessioneel op zoek …
- Regisseur Raf Verpooten en scenarist Paul Jacobs leveren een magisch-realistisch verhaal af, met perfecte setdressing en een bijzondere muziekscore. Leuven eind jaren 80 terugzien roept veel jeugdsentiment op. De koten, de telefoons, de kranten in het bibliotheekarchief … Michael Pas toont zich van zijn sportiefste kant: hij loopt zijn hordenraces zelf. En we zien een magistrale Denise De Weerdt in haar Mechels dialect. Dat de andere acteurs – volgens de geest van de tijd – keurig hun eind-t’s uitspreken, nemen we er graag bij.
1991: Moordterras.
- TV Film in opdracht van de Belgische Radio en Televisie (BRT) (65 minuten)
- Release Datum: 15 september 1991 (België)
- Regie Roland Verhavert
- Cast: Hilde Heynen (Martine), Erik Goossens (Johan, haar man), Ludo Bisschots (Arno), Magda Lesage (secretaresse), Jacky Morel (hoofdinspecteur politie), Marijke Pinoy (directrice), Ugo Prinsen (stiefvader), Nora Tilley (Ve), Jeanine Schevernels (rechter), Ronny Waterschoot (Bruno)
1991: Oog in oog: liefde tussen de boeken (De oude bibliotheek)
- Oog in oog is een VRT-Ikon reeks van 15 monologen verfilmd tussen 1991 en 1992. Liefde tussen de boeken ging in maart 1992 in première.
- Regie: Eric Oosthoek
- Willy Vandermeulen (oude bibliothecaris).
RADIOWERK
- Het Vermoeden (met Betty Mellaerts en de schattenjacht De jacht op de zilveren klepel, 1984) (1983-’91)
- De Taalstrijd (met onder anderen Daniël Van Avermaet, Guy Mortier, Mark Uytterhoeven en Myriam Thys) (1986-’88)
- Madiwodo (1989-’94)
- Mensenkennis (met Betty Mellaerts) (1993)
- De Perschefs (met onder anderen Daniël Van Avermaet, Guy Mortier, Mark Uytterhoeven, Myriam Thys en de imitatoren Jan Van Gool en Gerrie Soetaert) (1992-’93)
- Vriend & Vijand (interviews) (1994-’99)
- De Toestand is Hopeloos maar niet Ernstig (columns) (1993-2004)
- De Tekstbaronnen (met Jo de Poorter, Chris Dusauchoit) (2000-2006)
- De Rechtvaardige Rechters (met onder anderen Jo Van Damme, Marc Reynebeau, Jean Blaute, Alain Grootaers, Patrick De Witte, Jan Verheyen, Ivo De Wijs) (2001-’05)
- Dat geeft de burger moed (interviews met Ingrid Vanderveken) (2000-’01)