home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Claessens, Henriëtte

Maakt deel uit van:

Henriëtte CLAESSENS

Brasschaat, 28 december 1933 – 6 mei 2006

Pseudoniem van Henriëtte Heuten

Historica, wat zich in haar literair werk weerspiegeld ziet.

Ze is schrijfster van een koloniale roman en een drietal historische romans over de tweede wereldoorlog.

Haar magnum opus is ongetwijfeld Leven en liefdes van Leopold I waarin ze, dank zij de ontdekking van het ‘Fonds Goffinet’, een volledig nieuw licht werpt op de persoonlijkheid van de vorst.

 

BIOGRAFIE

28 december 1933: Geboren te Brasschaat.

Secondair onderwijs: Koninklijk Lyceum, Antwerpen

Vrije leerling moderne geschiedenis en talen: Gymnasium Clara Fey, Bonn, Bad-Godesberg (D)

Privé-onderricht universitair niveau moderne geschiedenis, moderne talen, oude talen en algemeen onderricht.

Late jaren 50: Verblijf in Belgisch Kongo.

de auteur samen met enkele pygmee-vrouwen en kinderen (Ituri-regio, oktober 1959).

1983: Debuteert met de roman Afscheid van Rumangabo over het wel en wee van vrouwen van beroepsmilitairen in een nagenoeg geïsoleerd kamp in de jaren 1959 en 1960, vlak voor de souvereiniteitsoverdracht in Belgisch Kongo.

1987: Haar tweede roman Weerzien aan de Möhnesee verhaalt uitvoerig het bombardement in 1943 van de Möhneseedam in het Duitse Roergebied door de Britse Dambusters .

1992: Voor de oorlogsroman Een wilde Roos (Utrecht, De Koofschep,1992; tweede druk 1993) kreeg ze de Dr. Karel Barbier-prijs (Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde). Het boek gaat over een Antwerpse familie tijdens de Duitse bezetting en de bevrijding van de haven van Antwerpen door het verzet.

1999: In Voor Vorst en Vaderland (Vosselaar, Heibrand, 1999), voert ze een officiersfamilie op met alle perikelen die erbij horen om aan de top te geraken.

2002: Verscheen wat ongetwijfeld haar magnum opus is: een lijvig psychologisch portret Leven en liefdes van Leopold I (Tielt, Lannoo, 2002), waarin ze, dank zij de ontdekking (onder bizarre omstandigheden) van het ‘Fonds Goffinet’, een volledig nieuw licht werpt op de persoonlijkheid van de vorst.

  • In 1993 verwierf de Koning Boudewijnstichting een fonds van verloren gewaande historische archieven, hoofdzakelijk van Leopold I en Leopold II. Het gaat om brieven, notitieboekjes, reisverslagen, contracten, verslagen van missies enz. Leopold I en Leopold II hadden deze duizenden bijzonder belangwekkende documenten ooit toevertrouwd aan hun naaste medewerkers, Adrien, Constant en Auguste Goffinet, die ze in het grootste geheim bewaarden. In die mate zelfs dat niemand zich hun bestaan nog herinnerde… tot hun toevallige ontdekking en de aankoop ervan door de Koning Boudewijnstichting.  Bron: Archieffonds Goffinet , 19de-20ste eeuw

Het werd een zeer goed onderbouwde – niet politieke – biografie, waarin zijn liefde  wordt beschreven voor zijn twee jong gestorven echtgenotes Charlotte van Wales (1796-1817 – troonopvolgster van de Britse kroon) en Louise-Marie van Orléans (1812-1850) en voor zijn minnares Arcadie Claret, ook bekend als Madame Meyer (1826-1897). Uit de brieven uit het bovengenoemde fonds Goffinet blijkt wel degelijk de diepe liefde van Leopold I voor Louise-Marie, wat de meer sensuele aantrekking door de jongere Arcadie niet verhindert.

En verder nog…

Talrijke opstellen van haar hand over (militair-)historische onderwerpen verschenen in kranten (Het Belang van Limburg) en tijdschriften (Topics Pallas Forum van de Landmacht). Haar opstellen over schrijvers verschenen in het multicultureel literair tijdschrift Concept.

In Vlaamse Stam, een onmisbare bron van voorlichting voor de beoefenaar van de familiegeschiedenis publiceerde ze o.m. over de stamboom van de families Fredericq, Comparé, Loveling en Buysse.

Henriette Claessens deed research voor een aantal biografen: Nigel Hamilton (Monty. The Field Marshal, 1944-1976; 1986; JFK. Life and Death of an American President , 1992), Alistair Horne en David Montgomery (Monty. The Lonely Leader. 1944-1946 , 1994); Laurence Leamer (The Kennedy Women. The Triumph and the Tragedy of America’s First Family, 1994).

Henriette Claessens was lid van de Diplomatic Club of Belgium, de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen, het Cyriel Buysse Genootschap, de Stichting Emile Verhaeren en de Katholieke Vlaamse Hogeschooluitbreiding.

6 mei 2006: Overlijden

Addendum: Op dit kaartje van voormalig Belgisch Congo waarop is aangegeven in welke regio verschillende schrijvers – waaronder Henriëtte Claessens– actief waren. Het kaartje is van de hand van Julien Vermeulen en werd gepubliceerd in het themanummer van het Tweemaandelijkse Tijdschrift Vlaanderen nr 225 jg. 38 (1989) nr 2.

Voor vergroting en helderheid => klik op het kaartje

 

GERAADPLEEGDE BRONNEN

Website

 

BEKRONINGEN

1993: Prijs Dr. Karel Barbier, toegekend door de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde voor Een wilde roos.

 

BIBLIOGRAFIE

Woordje vooraf

De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij

  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience –Antwerpen.
  • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles
  • Piet Devos: Van reuzen tot dwergen. Bibliografie – Vlaamse schrijvers in de 20ste eeuw – Eerste drukken. Kortrijk, eigen beheer 2007

Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klik op de foto

Chronologisch overzicht

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1983 Afscheid van Rumangabo. (koloniale roman) Claessens 1 Brecht/Antwerpen: Uitgeverij De Roerdomp. -239p.

Afmetingen: 21 x 13.50 (ingenaaid)
1987 Weerzien aan de Möhnesee (oorlogsroman)

Tekening: Paul Pattijn
Claessens 2 Brecht/Antwerpen: Uitgeverij De Roerdomp. -174p.

Afmetingen: 21 x 13.50 (ingenaaid)
1992 Een wilde roos (oorlogsroman)

Omslagontwerp: Albert Middendorp
Omslagfoto: S.I.D. Evere
1994: 2de druk ibidem
Utrecht/Antwerpen: Uitgeverij De Koofschep. -219p.

Reeks: Pantheonreeks – Hilversum; vol. 72
Afmetingen: 21 x 13.50 (ingenaaid)
1999 Voor Vorst en Vaderland (roman)

Vormgeving: Eric Willems
Foto-omslag: M-R Schiemsky (SID) – Evere
Claessens 4 Vosselaar: Uitgeverij VZW Heibrand -176p.

Afmetingen: 21 x 13.50 (ingenaaid)
Druk: Caers n.v. Oud-Turnhout
2002 Leven en liefdes van Leopold I. (biografie)

Met 50 illustraties, drie stambomen en uitvoerige namenindex en bibliografie.
Tielt: Uitgeverij Lannoo. -433p.

Paperback met flappen