home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

bobb bern heeft en nieuwe bundel uit !

Hoera hoera ! bobb bern is met een nieuwe dichtbundel terug onder ons. (meer over deze rasdichter http://schrijversgewijs.be/schrijvers/bern-bobb/)

Het is geweten: de ruimte voor oudere auteurs, a fortiori oudere dichters, is op de met luidruchtige jeugdigheid  ingenomen poëziefora beperkt; zeer beperkt. (maar ook oudere dichters waren eens jong en even luidruchtig, hé)

Maar toch deze ademruimte, al was het maar dat mensen als ik, ook niet meer van de jongsten, ook die oudere generatie nog eens kunnen bejubelen.

Bobb Bern heeft overigens – nog steeds – een zeer authentieke stem, kristalhelder, helder als berglucht bij dauw. Van hem hebben we nu jonathan dringt niet meer, uitgegeven door vzw Arsenaal, de Antwerpse uitgeverij van Eddy Ausloos, die tevens voor de passende kleurrijke illustraties zorgde. Eenvoudig  en zeer mooi. Zowel tekst als uitgave. I love it.

Even proeven

Het begint al met een mooi citaat van rabbi Nahman de Bratslav (1772-1810): “ne demande jamais ton chemin à quelqu’un qui le connaît, car tu ne pourras pas égarer”

 

Nooit verwacht
hoe klaar je beelden hoort
van wat ooit vergeten werd
in ’t rimpelen van water

nooit verwacht
hoe ’t invallen van licht
in ’t verrimpelen van later
pijn toont die verdrongen,

soms verwrongen wordt
in een vermeend gedicht

In het colofon staat dat deze editie in grote lijnen enkel en alleen gaat over taal, lezen en poëzie maken. Kan zijn, maar ook denk ik dan over ’s mensen relaties en emoties daarbij. En de beeldspraak, de beeldspraak…

Jan Venderickx, 10 augustus 2018, met dank aan Ludo Simons en het Boekencafé Boekowski op de Bolivarplaats te Antwerpen, die mij beiden de weg wezen naar deze prachtige bundel.

PS. In het 4de nummer van de POËZIEKRANT augustus 2018 staat op pp 32 en 33 eveneens een gedicht van Bobb Bern met als titel onkritisch verhaal met verdwijning.