home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Vermeiren Leopold

Maakt deel uit van:

VERMEIREN LEOPOLD

Deurne, 7 april 1914 – Mortsel 14 december 2005

Schreef zowel voor volwassenen als voor de jeugd.
Zijn eerste boekjes waren leesboekjes voor schoolgebruik.
Als jeugdschrijver is hij vooral bekend als auteur van de De Rode Ridder-boeken.
Als inspecteur schreef Vermeiren ook enkele didactische werken en maakte hij samen met Lieven Gypen een driedelige – rijk geïllustreerde – kunst- en cultuurgeschiedenis van Vlaanderen voor de jeugd.

BIOGRAFIE

7 april 1914: Geboren te Deurne.

Middelbaar onderwijs aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Antwerpen.

1932: Debuteert de roman, Orolf, de roofridder.

 • Vermeiren behaalde het diploma van onderwijzer. Na het beëindigen van zijn studies aan het Hoger Instituut voor Opvoedkunde te Antwerpen werd hij leraar aan de oefenschool van de normaalschool, de school waar opleidingen tot leraar gegeven worden.

1937: Wordt leraar aan het Xaverius college in Borgerhout en nadien aan de Normaalschool.

1945: Na de Tweede Wereldoorlog start hij een indrukwekkende productie van jeugdboeken.

 • Voor jonge kinderen schrijft hij vooral kabouter- en dierenverhalen met sprookjesachtige elementen zoals een dikke en een magere kabouter die onder verschillende namen in telkens nieuwe series opduiken: de Kriek en Peer reeks (8 delen), Pap en Lap (7 delen), Pom en Pam (8 delen) en Tim en Tom!
 • Voor beginnende lezertjes verschijnt de veelgeprezen Api-reeks,  over het ondeugende aapje Api dat bestaat uit 13 deeltjes.
 • Voor dezelfde doelgroep schrijft hij de serie Wij lezen met Suske en Wiske (12 delen), bij striptekeningen van Willy Vandersteen en ook nog ‘Wij lezen met Rikske en Fikske’
 • Ook zijn sprookjes – o.m. De gouden papegaai (in 1957 voor toneel bewerkt), Het reuzeneiland, Bij de zeeduivels, Het gouden sleuteltje, Pum, de vliegende kabouter – werden graag gelezen.
 • Zijn science-fiction verhalen gevat in de Bob en Stele-serie, waarin de twaalfjarige Bob en zijn volwassen vriend Stele, ingenieur en amateurdetective, spannende avonturen beleven op en onder de aarde en de zee en op Mars, kenden eveneens een groot succes. De invloed van Jules Verne is niet ver weg.

1945: Begint Rode Ridder verhaaltjes te schrijven voor jeugdblad De Kleine Zondagsvriend, de toenmalige jeugdbijlage van de Gazet van Antwerpen. geïllustreerd door Paul Ausloos.

1947: Legt het examen af van inspecteur en trad in die functie in dienst in Halle (Brabant) en daarna in Antwerpen.

1949 tot 1973: Rijksinspecteur voor het basisonderwijs.

1953: Vermeirens eerste boek over ridder Johan en zijn schildknaap Koenraad komt op de markt. Er zullen er nog 63 verhalen volgen met Johan, De Rode Ridder in de hoofdrol. Tegen 1983 zijn er meer dan één miljoen exemplaren in deze reeks verkocht.

De zon lag rood en nog jong in het oosten, zuidwaarts doomde het lage vette polderland, in het westen vloeide de stroom, met aan de overzijde het geweldig grote Dagonwoud, dat het laagland in tweeën snijdt.‘  Zo begint het eerste boek over Vlaanderens bekendste ridder, de Rode Ridder.

 • Aanvankelijk interesseerde zich geen enkel uitgever voor een uitgave in boekvorm. Dat ze dan toch verschenen is te danken aan André Ausloos, directeur van Sheed and Ward, later Zuid-Nederlandse uitgeverij, Antwerpen. Daar verschenen de eerste tien boeken. Bij de uitgeverij De Standaard, Antwerpen, verschenen de volgende delen.
 • Via Karel Verschuere, die ook enkele boeken illustreerde, kwam Leopold in contact met Willy Vandersteen, die besloot een stripreeks over dezelfde ridder te maken.

Vermeiren en De Rode Ridder

 • De titelheld – de rode ridder – is geïnspireerd op de held uit de jeugdroman Jan zonder Vrees van Constant de Kinder uit 1912.
 • Voor Vermeiren moest de Rode Ridder een toonbeeld zijn van ridderlijkheid voor de jonge lezers een drager van deugden als edelmoedigheid, hulpvaardigheid, eerlijkheid. Een ideaalbeeld dus, een rolmodel.
 • Hij vond dat de Rode Ridder de lezer diende te begeleiden naar de volwassenheid. Respect en karaktervastheid waren sleutelwoorden die Vermeiren de jeugd trachtte mee te geven via zijn ridderfiguur. Zijn diep katholiek geloof bracht hem ertoe dit te beschouwen als een opdracht, en deze taak volbracht hij via de wereld van de fantasie, waarin kinderen de soms akelige en teleurstellende werkelijkheid even kunnen vergeten.
 • Hij moest daarin optornen tegen de steeds invloedrijker en uiteindelijk toonaangevende voornamelijk Nederlandse nieuwkomers in het jeugdboekenland die reële – dat wilde zeggen: ‘volwassen’ – toestanden de wereld van het kind binnen brachten in het geëngageerde en probleemgerichte boek.

In 1959 verschijnt van de hand van Willy Vandersteen de eerste De Rode Ridder-strip. Vermeiren heeft zich nooit zelf met de strips beziggehouden, maar wordt soms als cameo opgevoerd door tekenaar/scenarist Karel Biddeloo.

1960: Samen met Lieven Gijpen schrijft hij de rijk geïllustreerde trilogie Vlaanderen, mijn land – Vlaanderen, hart van Europa – Steden van Vlaanderen over de cultuur- en beschavingsgeschiedenis van Vlaanderen.

1978-1985: Onder de pseudoniem Paul Ticher verschijnen een drietal boeken met poëtische licht erotische verhalen: Droomverhalen (1978), De dans van de dromer (acht poëtische licht erotische verhalen, 1983) en Minnaars zijn vulkanen. (negen poëtische licht erotische verhalen, 1985)

1993-1994: Op hetzelfde elan maar nu onder eigen naam verschijnen 2 verhalenbundels: De naakte fee (acht poëtische licht erotische verhalen) en De verliefde kunstenaar (erotische roman)

2000: Het laatste Rode Ridder verhaal nr 64 ‘In de spookstad Petra’ rolt van de persen.

Enkele van zijn werken verschenen in het Esperanto: drie verhalen voor kinderen (De gouden vlinder, Pum, de vliegende kabouter en één Rode-Ridder-verhaal) en vier verhalenbundels voor volwassenen. De verhalen voor kinderen werden uit het Esperanto in het Hongaars vertaald en in deze taal uitgegeven.

Hij werkte ook mee aan “Zonneland”, “Zonnestraal” en “Zonnekind”, weekbladen voor kinderen van diverse leeftijdscategorieën uitgegeven door de Uitgeverij Averbode.

Buiten zijn ridderverhalen schreef Vermeiren ook verscheidene sprookjes, alsook een massa prettige verhaaltjes voor eerste lezertjes. Vele van deze verhalen zijn nooit in boekvorm verschenen.

14 december 2005: Vermeiren overlijdt te Morsel op 91-jarige leeftijd.

Op de rouwmededeling staat: De plechtige uitvaartliturgie had plaats in de kerk H. Hart, Schotensesteenweg te Deurne op woensdag 21 december 2005 om 10 uur. Samenkomst in de kerk. Geen bloemen en kransen Aansluitend laten we hem rusten op de begraafplaats ‘Ruggeveld’ te Deurne. Familie, vrienden en kennissen die bij vergetelheid geen overlijdensbericht ontvingen, gelieven dit als zodanig te beschouwen.

GERAADPLEEGDE BRONNEN

Websites

Referenties

 • D. Roestenburg, De Rode Ridder en het ideaal van Leopold Vermeiren. Van archief tot webexpo, in: Zuurvrij. Berichten uit het Letterenhuis, december 2015, p. 80-88

BIBLIOGRAFIE

Woordje vooraf

De bibliografie telt meerdere overzichten, telkens chronologisch samengesteld.

 • De literaire productie voor volwassenen (onder pseudoniem Paul Ticher en Leopold Vermeiren)
 • Jeugdliteratuur
 • Voor de kinderen
  • Kabouter Kriek en kabouter Peer reeks
  • Wij lezen met Suske en Wiske
  • Ik lees van pap en lap
 • Diverse publicaties
 • De boekenreeks ‘De Rode Ridder’.
  • Aan dit laatste overzicht gaat een korte geschiedenis van de boekenreeks vooraf.

De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij

 • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience –Antwerpen.
 • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles
 • Piet Devos: Van reuzen tot dwergen. Bibliografie – Vlaamse schrijvers in de 20ste eeuw – Eerste drukken. Kortrijk, eigen beheer 2007

Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klik op de foto

Chronologisch overzicht

LITERAIR

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1978 Droomverhalen.

Onder pseudoniem: PAUL TICHER
Bevat: De rode roos (pp 11-15); De verliefde maan (pp, 16-21); De jonge man en de gitaar (pp 22-27); De ring van de prinses (pp 28-37); De schilder en de zeemeermin (pp 38-46); De verliefde bakker (pp 47-58);  Van een schaapherder, die ook dichter was (pp 59-74); Van sneeuwwitje en de kobolden (pp 75-83); De duif en de beiaardier (pp 84-93).
 Vermeiren Ticher 2 Antwerpen: Uitgeverij Alexander Jonckx -93p.

Afmetingen: 21.50 x 14.50 (ingenaaid)
1983 De dans van de dromer (acht poëtische licht erotische verhalen).

Onder pseudoniem: PAUL TICHER
Omslagontwerp: Studio Soethoudt
 Vermeiren Ticher 1 Antwerpen: De Dageraad pvba. -163p.

Afmetingen: 20 x 13 (gebonden met stofomslag)
Gedrukt in België.
Verantwoordelijke uitgever R. van Hevel, Ilsestraat 95, Oevel, België.
1985 Minnaars zijn vulkanen. (negen poëtische licht erotische verhalen).

Onder pseudoniem: PAUL TICHER.
Omslagontwerp: Studio Soethoudt.
Antwerpen: De Dageraad pvba. -137p.

Afmetingen: 20 x 13 (gebonden met stofomslag)
Gedrukt in België.
Verantwoordelijke uitgever R. van Hevel, Ilsestraat 95, Oevel, België.
1988 “Nonsens”poëzie I.

Met illustraties van Jean-Pierre Jansen.
Dilbeek: Kofschip-kring. -48p.
1989 “Nonsens”poëzie II.

Tekeningen: Valère Maenhout.
Opmaak: Jan Colson
Vermeiren Leopold 10 Deurne: Eigen beheer. -48p.

Afmetingen: 20.30 x 14 (gelijmd)
1989 Supermens – “Nonsens” poëzie III

Tekeningen: Valère Maenhout
Opmaak: Jan Colson

Deurne: Eigen beheer. -48p.

Afmetingen: 20.30 x 14 (gebrocheerd – zachte kaft)

1990 Moderne kunst – “Nonsens” poëzie IV

Tekeningen: Valère Maenhout
Opmaak: Jan Colson

Deurne: Eigen beheer. -48p.

Afmetingen: 20.30 x 14 (gebrocheerd – zachte kaft)

1990 Reincarnatie – “Nonsens” poëzie V

Tekeningen: Valère Maenhout
Opmaak: Jan Colson

Deurne: Eigen beheer. -48p.

Afmetingen: 20.30 x 14 (gebrocheerd – zachte kaft)

1992 De nieuwe mens van Borneo – “Nonsens” poëzie VI

Samenstellers: Leopold Vermeiren & Edith Oeyen.
Illustratie: Dieter Prössler

Antwerpen: ’t Kofschip v.z.w. -31p.

Afmetingen: 20.50 x 14.80 (gebrocheerd – zachte kaft)
Reeks: Getijdenreeks 116

1993 De naakte fee. (acht poëtische erotische verhalen)

Onder eigen naam LEOPOLD VERMEIREN.
Vormgeving: Eric Willems.
1995: Vertaald in het Frans als La fée nue : contes érotiques door Brigitte Adam. Uitgegeven bij Dricot te Luik. 205p.
Vermeiren leopold 5 Turnhout: Uitgeverij Heibrand. -101p.

Afmetingen: 21 x 13.50 (paperback)
Zetwerk en druk: Caers n.v., Oud-Turnhout
1994 De verliefde Kunstenaar (erotische roman)

Onder eigen naam LEOPOLD VERMEIREN.
Omslagontwerp: Hans van der Oest.
Foto auteur: Patricia B.
Antwerpen: Berghmans Uitgevers. -151p.

Afmetingen: 21 x 13.50 (paperback)
Zetwerk; Koen Cauwenberghs.
Druk: Caers N.V. Oud-Turnhout.
1996 Kamasutra voor de tweede en derde leeftijd. (erotiek)

Omslag: Rik Blomme

Antwerpen: Uitgeverij D.K.S. -77p.

Afmetingen: 18 x 11 (paperback)

2000 Een korf vol liefde en erotiek. (poëzie)

Onder eigen naam LEOPOLD VERMEIREN.
Vermeiren leopold 4 Deurne: Eigen beheer. -41p.

Afmetingen: 20 x 14 (ingenaaid)

 JEUGDLITERATUUR

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1932 Orolf de roofridder. Een verhaal uit vroeger tijd

Met vijf platen van Fr. V. D. Auwera
1935:
Herdruk samen in één band met De wonderbare brug / Goossens, Armand. – Deurne, [1935]
Antwerpen : ” N. V. Patria. -16p.

Reeks: Onze jongens- en meisjesboeken. – Deurne; vol. 38.
1946

2000
De Rode Ridder.

Reeks van 64 delen
Zie het overzicht ‘De boekenreeks: De Rode Ridder’
1948 S.O.S. Justa I in nood!

Eerste reis met het ondergrondse toestel (de Justa) van Bob en Stele.

Lier: Uitgeverij Van In & Co. -127p.

Reeks: Kleine belfort-reeks. – Lier; vol. 3
1948 Ai!..De tijger. (jeugdroman) Lier: Uitgeverij J. Van In & Co. -82p.

Reeks: Kleine belfort-reeks nr 7. – Lier; vol. 1949: 1
1950 Naar mars.

Illustraties: Riqui
Antwerpen: Chirobanier. -173p.
1950 Het versteende schip.

1984: Heruitgave bij Antwerpen: [Walter] Soethoudt & Co NV. -104p. in de Bob en Stele reeks : voor meisjes en jongens vanaf 10 jaar ; vol 1.
Afmetingen 20 x 13 (gebonden in harde kartonnen kaft)
Omslagtekening en 3 full page illustraties: Ruvanti.
Omslag: Studio Soethoudt.
Averbode: Uitgeverij Goede Pers. -115p.

 

  Editie 1984

1951 De bedolven pyramide. Lier: Uitgeverij J. Van In & Co. -71p.

Reeks: Kleine belfort-reeks. – Lier; vol. 9
1951 Het gouden sleuteltje.

Illustratie en bandversiering van Renaat Demoen
Averbode: Uitgeverij N.V. Altiora. -47p.

Afmetingen: 26.50 x 19.50 (ingenaaid – geïllustreerde licht kartonnen kaft)

1952 De ring met de blauwe steen. (jeugdverhaal)  vermeiren-leopold-2 Lier: N.V. Jozef Van In & Co. -32p.

Afmetingen: 26,40 x 19,40 (ingenaaid).
Reeks: Bonte verhalen. – Lier; vol. 1952: 1
zd
[1952]
Kabouter Goudenhart. (jeugdboek) Lier: Uitgeverij J. Van In. & Co. -60p.

Reeks: Torentjes reeks nr 9
Afmetingen: 22.90 x 17.40 (ingenaaid)

1952 Het sein in de nacht. Tongerlo: St. Norbertus.Boekhandel -32p.
1952 De stad onder de aarde : een fantastisch avonturenverhaal.

Illustraties: Wilfried
Op de omslag luidt de auteursnaam : J.L. Vermeiren.
Tweede reis met het ondergrondse toestel van  Bab en Stele
Tongerlo: St. Norbertus.Boekhandel / Gent : De Oude Linden. -169p.

Nota: ook beschikbaar in twee deeltjes : Reis onder de aarde. & Het geheim van de witte rots

1952 Reis onder de aarde.

Op de omslag luidt de auteursnaam : J.L. Vermeiren.
Afzonderlijke uitgave van het verhaal uit De stad onder de aarde : een fantastisch avonturenverhaal.
Tongerlo: St. Norbertus.Boekhandel / Gent : De Oude Linden. -84p.
1952 Het geheim van de witte rots. (jeugdverhaal)

Afzonderlijke uitgave van het verhaal uit De stad onder de aarde : een fantastisch avonturenverhaal.

Tongerlo: St. Norbertus.Boekhandel/ Gent : De Oude Linden
1952 De gouden papegaai: een fantastisch verhaal.

Illustraties: Aimé van Avermaet.
Borgerhout: Fonteintje. -83p.
1953 Het land onder de zee : een fantastisch avonturenverhaal.

Op de omslag staat als auteursnaam : J.L. Vermeiren.

Tongerlo: St. Norbertus.Boekhandel -175p.

Nota: ook beschikbaar in twee deeltjes : Avontuurlijke reis onder de zee & De verborgen vallei onder de zee.

1953 Avontuurlijke reis onder de zee : een fantastisch avonturenverhaal.

Op de omslag staat als auteursnaam : J.L. Vermeiren.
Derde reis met het ondergrondse toestel van Bob en Stele.£Afzonderlijke uitgave van het verhaal uit Het land onder de zee : een fantastisch avonturenverhaal.
Tongerlo: St. Norbertus.Boekhandel -84p.
1953 De verborgen vallei onder de zee.

Op de omslag staat als auteursnaam : J.L. Vermeiren.
Afzonderlijke uitgave van het verhaal uit Het land onder de zee : een fantastisch avonturenverhaal.
 Tongerlo: St. Norbertus.Boekhandel -92p.
1953 Het reuzeneiland.

Illustraties van Albert Janssens
Borgerhout/Antwerpen : Uitgeverij ” Het Fonteintje “. -64p.
1955 Het zinkende eiland : een fantastisch avonturenverhaal. De vierde reis met het ondergrondse toestel van Bob en Stele. Tongerlo: St. Norbertus.Boekhandel -158p.

Afmetingen: 22 x 15 (ingenaaid)
St Norbertusdrukkerij pvba Tongerlo (Antwerpen

1956 Vliegende mensen. (jeugdroman)

Illustraties van Lieve Schatteman
Vermeiren leopold 1 Leuven: Davidsfonds. -196p.

Reeks: Jeugdreeks van het Davidsfonds. – Leuven; vol. 79.
Afmetingen: 19.60 x 13.30 (ingenaaid)
Druk van de N.V. Scheerders van Kerckhove, St.-Niklaas.
1962 Aan zee! Averbode: Uitgeverij Altiora. -31p.

Reeks: Pap en Lap / Vermeiren, Leopold. – Averbode, 1962; vol. 4.
1970 Jeugdomnibus.

Bevat: De stad onder de aarde (1952); Het land onder de zee (1953); Het zinkende eiland (1955).
Antwerpen /Utrecht : Standaard Uitgeverij. -311p.

Reeks: Standaard Jeugdomnibus
1973 Bontekoe en het brandende schip. (jeugdboek) Antwerpen/Amsterdam:Standaard Uitgeverij.

Reeks: Zegelvikings nr 18
Afmetingen: 21.50 x 14 (gebonden – harde geïllustreerde kaft)
1975 De rode ridder en het gebroken zwaard. (verhaal) Averbode: De goede pers. -31p.

Reeks: Vlaamse filmpjes. – Averbode, 1969, currens; vol. 1150
1985 Pum de vliegende kabouter (kinderverhaal)

Omslag: Beatrijs Lombaerts.

1992: Antwerpen, ’t Kofschip vzw. Gebrocheerd, uitgeversomslag in kleur door Dieter Prössler, Afmetingen: 20.5 x 14.8, 45 pp., illustraties in z/w door Dieter Prössler.

Brecht / Antwerpen: Uitgeverij De Roerdomp. -48p.

Afmetingen: 21 x 13.50 (ingenaaid)

  uitgave 1992

1987 Esperanto !

Auteurs: Rik de Roover – Leopold Vermeiren.
Tekeningen: Roger de klerk.
Kaartje: Paul Verbeeck.
 Vermeiren leopold 3 Antwerpen: Uitgeverij De Sikkel. -32p.

Reeks: Historische verhalen. 35ste reeks nr 2
Afmetingen: 24 x 17 (geniet)
1996 De hemelbestormer. Dagboek van Hans Gram die onverwacht in de hemel kwam. (jeugdboek – science fiction)

Illustraties: Jan Torfs
Antwerpen: D.K.S. -74p.

Afmetingen: 21 x 13.50 (paperback)
Reeks: Pantheonreeks. Vol. 111

VOOR DE KINDEREN

Kabouter Kriek en kabouter Peer reeks

 • Kabouter Kriek en Kabouter Peer vormen samen een avontuurlijk stel. Kriek is de voorzichtige helft. Peer de ondeugende belhamel die zich alleen maar door scha en schande wijs laat maken.
 • Illustraties: Carol Voges.
 • De reeks telt 8 deeltjes
  1. De drie kabouters. (1953)
  2. Kermis in het kabouterland. (1953)
  3. Sint-Niklaas in het kabouterland. (1953)
  4. Kabouter Peer op de boerderij. (1953)
  5. Bij de aapjes. (1963)
  6. Bij de giraffen. (1963)
  7. Vliegende paddestoelen. (1963)
  8. Naar zee. (1978)
 • Oorspronkelijke uitgave: De eerste zeven titels werden voor het eerst uitgegeven bij uitgeverij “Heideland” te Hasselt in de jaren 1953 (de eerste vier titels) en 1963 (de volgende drie titels)
 • Heruitgave: De reeks werd heruitgegeven in 1977/1978 door Uitgeverij Alexander Jonckx pvba, Antwerpen. De tekening is hetzelfde gebleven, de lettering is gewijzigd. Ook zijn sommige titels én de volgorde gewijzigd. In 1978 wordt aan de reeks het achtste deel ‘Naar zee’ toegevoegd.
  De heruitgave van 1977/78 wordt in Nederland verspreid door Drukkerij/Uitgeverij Helmond B.V. – Helmond
Vermeiren Leopold 8 Vermeiren 4

WIJ LEZEN MET SUSKE EN WISKE

Leopold Vermeiren schreef de teksten voor een serie leesboekjes van Suske en Wiske. De illustraties werden verzorgd door Willy Vandersteen
De reeks liep van 1962-1964.
Uitgave: N.V. Standaard-Boekhandel, Antwerpen-Amsterdam. -14p.
Afmetingen: 22.20 x 16.20 (geniet)

Na 12 delen, geschreven door Leopold Vermeiren, kwam er een einde aan deze reeks leesboekjes. In latere jaren werd de draad echter diverse keren opnieuw opgepakt en verschenen er weer nieuwe boekjes voor jonge lezers.

Eerste reeks 1962

 • Het bal van Suske
 • De pop van Wiske
 • Kabouter Tik-Tik
 • Lambik en de ballon

Tweede reeks 1963

 • Lambik droomt
 • Suske en Wiske op de kermis
 • Suske en Wiske in Kabouterland
 • Lambik heeft de hik

Derde reeks 1964

 • De aap van Suske,
 • Suske en Wiske naar school
 • Lambik gaat vissen
 • Lambik helpt de Sint

Vermeiren leopold 6

IK LEES VAN PAP EN LAP

Ik lees van Pap en lap voor beginnende lezertje

7 deeltjes
Samenstelling Leopold Vermeiren – Omslagtekening en illustraties: Renaat Demoen.
Uitgeverij NV Atiora, Averbode. – Afmetingen: 13.20 x 19,5 cm (oblong) – geniet 16p. z.d.

   

 1. Ik lees van Pap en Lap 1 – Leopold Vermeiren – illustraties Renaat Demoen
 2. Ik lees van Pap en Lap 2 – Leopold Vermeiren – illustraties Renaat Demoen
 3. Ik lees van Pap en Lap 3 – Leopold Vermeiren – illustraties Renaat Demoen
 4. Ik lees van Pap en Lap 4 – Leopold Vermeiren – illustraties Renaat Demoen
 5. Ik lees van Pap en Lap 5 – Leopold Vermeiren – illustraties Renaat Demoen
 6. Ik lees van Pap en Lap 6 – Leopold Vermeiren – illustraties Renaat Demoen
 7. Ik lees van Pap en Lap 7 – Leopold Vermeiren – illustraties Renaat Demoen

Voor grote broer of zus vier boekjes over Pap en Lap

4 deeltjes
Samenstelling Leopold Vermeiren – Omslagtekening en illustraties: Renaat Demoen.
Uitgeverij NV Atiora, Averbode. -31p.

 1. O! Die deugniet! (1962)
 2. Van de Sint en van de sneeuw. (1962)
 3. Hoera! Vakantie! (1962)
 4. Aan zee! (1962)

DIVERSEN

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1955 Van Heem tot Vaderland (Vertellingen – schooluitgave)

3de en 4de graad.
Auteurs:  Hendrik Jespers & Leopold Vermeiren (Inspecteurs L.O.)
Tekeningen: Karel Verschuere.
vermeiren_1955_01 Antwerpen: Uitgeversmij NV Standaard Boekhandel / Uitgeverij Sheed & Ward NV. -151p.

Afmetingen: 23.50 x 17 (ingenaaid)
Nota op de achterflap
vermeiren_1955_02
1955 Machtige Schelde, gegroet!

Auteurs: Karel Snyers & Leopold Vermeiren.
Tongerlo: St. Norbertus. -36p.

Reeks: Land en volk. – Tongerlo; vol. 1:1
1956 Deinende zee en golvende duinen.

Auteurs: Karel Snyers & Leopold Vermeiren.
Tongerlo: St. Norbertus. -36p.

Reeks: Land en volk. – Tongerlo; vol. 2:2
1958 Suez machtwerk en twistpunt.

Auteurs: Karel Snyers & Leopold Vermeiren.
Tongerlo: St. Norbertus. -40p.

Reeks: Land en volk. – Tongerlo; vol. 3:5
1958 Ons heerlijk verleden: geschiedenis van Vlaanderen aan de jeugd verteld.

Auteurs: Leopold Vermeiren en Lieven Gijpen.
Geïllustreerd door Stef Van Stiphout
Antwerpen : Zuid-Nederlandse Uitgeverij. -157p.
1963 Vlaanderen, mijn land. Cultuurgeschiedenis voor de jeugd.

Auteurs: Leopold Vermeiren en Lieven Gijpen.
1978: Geheel herwerkte druk, bij Standaard Uitgeverij Antwerpen/Amsterdam.
Boekverzorging: Herman Schevelenbos. – Foto omslag/titelblad: André Lambrechts.
Antwerpen/Amsterdam: Uitgeversmij Standaard-Boekhandel.  -167p.

Afmetingen: 27 x 21.20 (ingenaaid – harde geïllustreerde kartonnen kaft).

  Uitgave 1978

1964 Vlaanderen, hart van Europa. Beschavingsgeschiedenis voor de jeugd.

Auteurs: Leopold Vermeiren en Lieven Gijpen.
Vermeiren Leopold 11_1964_01 Utrecht: Het Karveel NV / Antwerpen: NV Standaard Boekhandel. -159p.

Afmetingen: 27 x 21.20 (ingenaaid – harde geïllustreerde kartonnen kaft.)
Druk: V. Van Dieren, Antwerpen.

1966 Steden van Vlaanderen. Cultuur- en beschavingsgeschiedenis van onze oude steden voor de jeugd.

Auteurs: Leopold Vermeiren en Lieven Gijpen.
Antwerpen: Uitgeverij N.V. De Standaard Boekhandel. -160p.

Afmetingen: 27 x 21.20 (ingenaaid – harde geïllustreerde kartonnen kaft.)
Druk: V. Van Dieren, Antwerpen.

1966 ‘Vlaanderen, mijn land’, ‘Vlaanderen hart van Europa’ en ‘Steden van Vlaanderen’.

Auteurs: Leopold Vermeiren en Lieven Gijpen.
Meerdere herdrukken
Antwerpen: Uitgeversmij Standaard-Boekhandel.

 

Korte geschiedenis van de boekenreeks De Rode Ridder en epiloog.

1946: De reeks begon toen Vermeiren wekelijks korte verhaaltjes schreef die verschenen in het jeugdblad De Kleine Zondagsvriend.

1953: Na enige tijd had Leopold genoeg verhaal voor 4 boeken en hij besloot deze uit te geven. De eerste boeken worden uitgegeven door uitgeverij Sheed & Ward. De uitgeverij raakte echter in de problemen, en de reeks verhuisde naar de Zuid-Nederlandse Uitgeverij.

 • De eerste verhalen spelen zich af in het middeleeuwse Vlaanderen, maar vanaf verhaal nummer 4 (Kruisvaarder) spelen alle verhalen zich af in het Midden-Oosten waar Johan zich bij de Eerste Kruistocht bevindt.

1959: De serie verhuisde naar Standaard Uitgeverij waar in 1959 voor het eerst een Rode Ridder-boek werd uitgegeven. Leopolds naam kwam niet op de cover van de strips, omdat strips toen niet als een educatief medium gezien werden, en dit niet gepast was voor Leopold als onderwijsinspecteur.

In totaal verschenen er 64 boeken; deze zijn echter nog enkel antiquarisch verkrijgbaar.

1975: Het gebroken zwaard verscheen nummer 1150 in de jeugdboekenreeks Vlaamse Filmpjes (1975). Het speelt zich, net als vele van de andere verhalen, af rond Antiochië.

Juni 2013: De Rode Ridder krijgt een tweede leven als romanfiguur in De Vloek van Malfrat, geschreven door Marc Legendre, die tevens samen met Martin Lodewijk een van de huidige scenaristen van de stripreeks is.

Ditmaal spelen zijn avonturen zich niet af ten tijde van de kruistochten maar bij Koning Arthur en Merlijn. Legendre legt hierdoor een link naar zijn scenario’s voor de stripreeks.

Oktober 2013 : Een tweede Rode Ridder-roman werd uitgebracht, getiteld De Gevangene van de Sultan.

Beide boeken zijn uitgegeven bij Uitgeverij Manteau (Antwerpen)

Uitgaven van De Rode Ridder (boekenreeks)
Chronologisch overzicht

Uitgevers van De Rode Ridder-reeks: Antwerpen, Sheed en Ward, 1953-1956; Antwerpen, Zuid-Nederlandse Uitgeverij, 1957-1958; Antwerpen, Standaard Uitgeverij, 1959-1988; Antwerpen, Facet, 1992 – 1993; Antwerpen: Berghmans, 1995-2000.

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1953 De Rode Ridder.

Illustraties door J. de Simpele
Antwerpen: Sheed & Ward.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 1
s.a. De Rode Ridder overwint. Antwerpen: Sheed & Ward.

Reeks: Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 2
[1953] De Rode Ridder in Gevaar Antwerpen: Sheed & Ward. -144p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 3
s.a. De Rode Ridder kruisvaarder.

Illustraties door Paul Ausloos
Antwerpen: Sheed & Ward. -144p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 4
s.a. De Rode Ridder in de leeuwenkuil Antwerpen: Sheed & Ward. -143p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 5
1957 De Rode Ridder valt aan.

Illustraties door Karel Verschuere.
1960: 2de druk  bij Zuid-Nederlandse Uitgeverij, Antwerpen.
Antwerpen: Sheed & Ward. -130p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 6
1956 De Rode Ridder op de ijzeren brug.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Sheed & Ward. -131p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 7
s.a. Rode Ridder. Super-Omnibus.

Illustraties van J. de Simpele
Omslag: Karel Verschuere.
Bevat: De Rode Ridder (pp. 7-122); De Rode Ridder overwint (pp 133-252) en De Rode Ridder in Gevaar (pp 261-382).
Vermeiren Rode Ridder Antwerpen: Zuid-Nederlandse Uitgeverij. -382p.

Afmetingen: 21 x 14.50 (gebonden – harde geïllustreerde kaft)
s.a.
[1957]
In de brandende toren. Antwerpen: Zuid-Nederlandse Uitgeverij. -125p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 8
s.a. In het berenhol. Antwerpen: Zuid-Nederlandse Uitgeverij. -141p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 9
s.a.
[1959]
De blauwe diamant.

Bevat: De uitgedroogde rivierarm; De schatten van de woestijnrover; Ridder Rond; Hulo, de oud-zeerover; De volgende nacht; De Rode Ridder en de blauwe diamant; Stropoppen branden!; Falix zint op wraak.
vermeiren-rode-ridder-10 Antwerpen: Zuid-Nederlandse Uitgeverij. -126p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 10. Afmetingen: 21 x 14.50 (ingenaaid – harde geïllustreerde kartonnen kaft
s.a. Het gouden beeld.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Zuid-Nederlandse Uitgeverij. -131p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 11
1960 In de storm. Antwerpen: Standaard Uitgeverij. / Utrecht: Het karveel. -132p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 12
1960 De Rode Ridder en Zilveren bliksem.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -140p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 13
1961 De Rode Ridder en Dalas, de reus Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -134p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 15
s.a. Op de brandstapel. Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -126p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 16
s.a. Het blauwe vuur.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -126p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 17
1963 Prinses Saïda.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -134p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 18
1963 De rode ridder, de edelmoedige.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -148p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 14
1964 De witte tijger.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -126p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 19
1964 De holle pijl.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -131p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 20
1964 In de vuurgloed.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij / Utrecht: Het karveel. -136p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 21
1965 De rode robijnen.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij / Utrecht: Het karveel. -127p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 22
1966 De zilveren sleutel.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij / Utrecht: Het karveel. -132p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 23
1966 De dappere knaap.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij / Utrecht: Het karveel. -132p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 24
1967 In de slangenkuil.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -148p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 25
1967 De gouden kroon.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -117p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 26
1968 De zwarte kameel.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -112p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 27
1968 De rode magiër.

Omslag en tekeningen: door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -116p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 28
Afmetingen: 21 x 13 (ingenaaid – harde geïllustreerde kartonnen kaft)
1969 De heilige lans.

Omslag en tekeningen: door Karel Verschuere.
Vermeiren Rode Ridder 29 Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -132p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 29.
Afmetingen: 21 x 14.50 (ingenaaid – harde geïllustreerde kartonnen kaft)
1969 De zwarte draak.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -131p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 30
1970 Het gouden schrijn.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 31
1970 De zwarte spin.

Illustraties door Karel Verschuere.

.

Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -123p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 32
1971 De groene smaragd.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -126p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 33
1971 De vuurtempel.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -122p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 34
1972 De diamanten dolk.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -127p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 35
1973 De verdwenen prins.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -139p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 36
1974 Ter dood veroordeeld.

Omslag en illustraties door Karel Verschuere.
1979: 2de druk
Vermeiren Rode Ridder 37 Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -109p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 37
Afmetingen: 21 x 13 (gebonden – harde geïllustreerde kaft)
1975 De rode vulkaan.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -126p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 38
1976 De dodensprong.

Omslag en illustraties door Karel Verschuere.
Vermeiren Rode Ridder 39 Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -112p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 39.
Afmetingen: 21 x 13 (gebonden – harde geïllustreerde kartonnen kaft)
Druk:Smits  Wommelgem
1976 Het spookschip.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -123p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 40
1977 De giftbeker.

Illustraties door Karel Verschuere.
Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -128p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 41
1977 Prinses Korini.

Band en illustraties door Karel Verschuere.
Vermeiren Rode Ridder 42 Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -121p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 42
Afmetingen: 21 x 13 (gebonden – harde geïllustreerde kaft)
1978 De verdwenen schat.

Illustraties door Chris Fontijn.
 vermeiren-rode-ridder-43 Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -126p.

Afmetingen: 21 x 13 (gebonden – harde geïllustreerde kartonnen kaft)
Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 43
Druk: Smits Wommelgem, Antwerpen
1978 Het vuurmonster.

Illustraties door Chris Fontijn.
Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -142p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 44
1979 De verdoemde stad: het verhaal van een dappere doofstomme jongen.

Illustraties door Chris Fontijn.
Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -139p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 45
1979 De slavenjacht.

Illustraties door Stef van Stiphout.
Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -135p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 46
1980 Aspis, de gifslang.

Illustraties door Karel Biddeloo.
Antwerpen Standaard Uitgeverij. -122p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 47
1981 Het Griekse vuur.

Illustraties door Karel Biddeloo.
Antwerpen Standaard Uitgeverij. -126p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 48
1981 De magische ring.

Illustraties door Karel Biddeloo.
Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -123p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 49
1982 De onzichtbare.

Illustraties door Robert Wuyts.
Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -128p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 50
1983 De vliegende man.

Illustraties door Robert Wuyts.
Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -114p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 51
1983 De dodende pijl; met een verhaal over twee moedige meisjes.

Illustraties door Robert Wuyts.
Antwerpen Standaard Uitgeverij. -120p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 52
 1984 De brandende stad : met een verhaal over een moedige gehandicapte jongen.

Illustraties door Robert Wuyts.
Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -115p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 53
 1984  De Rode Ridder en de wrede slavendrijver.

Illustraties door Robert Wuyts.
Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -111p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 54
1985 De vuurproef.

Illustraties door Ronald van Riet.
Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -128p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 55
1986 Zowa, de zeerover. Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -111p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 56
1987 De Dodenvallei.

Illustraties door Karel Biddeloo.
Antwerpen Standaard Uitgeverij. -115p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 57
1987 De wraak van de farao.

Illustraties door Karel Biddeloo.
Antwerpen Standaard Uitgeverij. -109p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 58
1988 De nijlkrokodillen.

Illustraties door Karel Biddeloo.
Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -111p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 59
1988 De wurgslang.

Illustraties door Karel Biddeloo.
Antwerpen/Amsterdam: Standaard Uitgeverij. -112p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 60
1992 Het giftige oog.

Omslagontwerp: Toni Mulder.
Tekening: Marvano.
Redactie: Ronald Grossey / Walter Soethoudt.
Vermeiren Rode Ridder 61 Antwerpen/Dronten: Facet. -111p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 61
Afmetingen: 20 x 13 (paperback)
1993 De zilveren panter.

Omslagontwerp: Toni Mulder.
Tekening: Marvano.
Redactie: Ronald Grossey / Walter Soethoudt.

Antwerpen/Dronten: Facet. -110p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 62
Afmetingen: 20 x 13 (paperback)
1995 De betoverde ringen.

Illustraties door Karel Biddeloo.
Antwerpen: Berghmans Uitgeverij. -120p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 63
2000 In de spookstad Petra.

Illustraties door Karel Biddeloo.
Antwerpen: Berghmans Uitgeverij. -120p.

Reeks: De Rode Ridder / Vermeiren, Leopold. – Antwerpen; vol. 64