Koen Vermeiren
Antwerpen, 18 december 1953
Literair criticus, romanschrijver, theaterauteur scenarist, componist en muzikant
BIOGRAFIE
18 december 1953: Geboren te Antwerpen.
- Studeerde klassieke gitaar en richtte begin ’70 de popgroep Poltergeist op
- Geruime tijd actief als criticus voor allerlei tijdschriften.
1979-1989: Leraar Nederlands in diverse scholen.
1983: Debuteert met de roman De kus van Selena.
1984: Doctor in de Letteren en Wijsbegeerte aan de UIA te Antwerpen op het proefschrift Willem Frederik Hermans en Ludwig Wittgenstein
1990-1997: Docent aan de Academie voor Schrijfkunst te Antwerpen.
Vanaf 1990: Zelfstandig auteur.
1993: Zijn grootste succesroman De gek op de heuvel (1993) is een sterk geschreven en aangrijpend verhaal van en rond een autistische jongen.
1994: Niet minder dan drie toneelstukken worden uitgegeven bij het Toneelfonds J.Janssen: Droomexpress (bekroond met Visser-Neerlandiaprijs voor het Toneel) ; Luchtkastelen en Herr Ludwig, (bekroond werd met de Nestor de Tièreprijs). In 1999 verschijnt een vierde toneelstuk: De gek op de heuvel, een bewerking van zijn roman uit 1993.
1995: Publicatie van de roman Het elfde gebod
- De flaptekst zegt over dit werk terecht: ‘Een realistische roman over de dubbele moraal van onze maatschappij waarin eigenbelang, geldzucht en hypocrisie zo op de spits worden gedreven dat de mens voortdurend met daden verraadt wat hij met woorden belijdt’.
Koen Vermeiren wordt het literaire wereldje beu. Hij zoektt en vindt zijn heil bij de televisie.
- Het palmares is bepaald indrukwekkend: een 70-tal scenario’s voor televisiereeksen, in opdracht van VRT en VTM, waaronder F.C. De Kampioenen (VRT Sitcom. 20 afleveringen); Verschoren & Zoon (VTM Sitcom. 29 afleveringen); Witse (VRT Crimi 14 afleveringen); Zone Stad (VTM-crimi – Co-scenarist van reeksen 4, 5 en 7); Gilliams & De Bie (VTM-crimi eigen concept 16 afleveringen); De burgemeesters – Hof van Assisen (VRT)
Hij is echter wél verbitterd over zijn ‘vorige’ literaire leven. In een rondvraag in Gierek nr 94 (www.gierik-nvt.be/Nr94/Gierik94.pdf ) zegt hij hierover het volgende:
‘Het is inderdaad zo dat ik een aantal jaren geleden heb beslist om te stoppen met het schrijven van essays en daarna ook met literatuur. Ik schrijf nu uitsluitend tv- en filmscenario’s en volgend jaar wellicht opnieuw toneel.
Ik vind het een knap initiatief van jullie, maar heb eigenlijk weinig zin om mij nog eens met dat schrijverswereldje, waar ik overwegend met negatieve gevoelens aan terugdenk, te gaan bemoeien. Want ja, ik ben ontgoocheld, dat geef ik toe.
Uitgevers die hun woord niet houden; de subsidies van het Fonds voor de Letteren die altijd bij dezelfde mensen terechtkomen; op macht beluste literatuurpausen als Bousset, Herman De Coninck destijds, Brems, Reynebeau,Insingel, enz … die het altijd en overal voor het zeggen willen hebben; BV’s die met hun onnozele boekjes de echte schrijvers uit de markt duwen; vooringenomenheid van de media: het zijn altijd dezelfde auteurs die te pas en te onpas aan bod komen (we kennen ze allemaal); het gebrek aan objectieve recensenten en critici die over de nodige vakkennis beschikken …. het wekt allemaal zulke vervelende herinneringen op en ik had echt besloten om die bladzijde voorgoed om te slaan. Bovendien kan ik de reacties op jullie lovenswaardig initiatief al voorspellen, want als je dit soort dingen vertelt, dan word je onmiddellijk beschouwd als zijnde ‘gefrustreerd’, ‘rancuneus’, enz.’
2009: Koen Vermeiren geeft in eigen beheer een nieuwe roman uit: Het avondland.
2011: Met zijn eerste thriller over het FAST-team, De blik, werd Vermeiren genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2011.
Ook Dode hoek (tweede deel van de FAST-reeks, 2012) en Deadline (derde deel van de FAST-reeks, 2013) worden lovend ontvangen en worden in 2014 opgevolgd door Mist.
- “Oorspronkelijk zou dit een televisiereeks geworden zijn, de opvolger van ‘Flikken’. Ik had er al een jaar aan gewerkt en het eerste proefscenario lag klaar, maar toen is het in de ijskast beland door besparingen en interne problemen bij de VRT. Zo kwam ik op het idee om er een roman van te maken.” (Bron: Koen Vermeiren in Knack , 9 juni 2011)
2019: Een nieuwe roman Time-out aangekondigd als de eerste niet-politiek correcte roman in Vlaanderen, Het is vooral een boeiend tijdsdocument met een familiekroniek als achtergrond.
Inhoud: In het katholieke en behoudsgezinde Vlaanderen waarin de hoofdfiguur (°1953) opgroeit, is weinig ruimte voor individuele ontplooiing en vrijheid. Wet, Godsdienst en Traditie hebben het voor het zeggen. Zijn grootvader is getekend door de Eerste Wereldoorlog waarin hij tegen de Duitse bezetter heeft gevochten. De jeugd van zijn vader en diens oudere broer is voor altijd verbonden met de Tweede Wereldoorlog. De ik-figuur wordt volwassen in een tijd waarin de Koude Oorlog in schril contrast staat met de vrijheidsdrang van een jonge generatie, die tot de revolte van mei ’68 zal leiden. Er waait een revolutionaire wind door de westerse wereld, die niet alleen voor vrijheid en seksuele ontvoogding zorgt, maar die ook een schijnbaar onuitputtelijke bron van creativiteit en vernieuwing lijkt. De illusie blijft echter niet duren. Als volwassene ziet de hoofdfiguur al de verworvenheden uit zijn jeugd opnieuw verdwijnen onder druk van de politieke correctheid, die zich als een virus over de westerse wereld verspreidt en de poort wagenwijd openzet voor de demonen van vroeger: Wet, Godsdienst en Traditie. Is de strijd voor persoonlijke vrijheid en kritisch denken voor niets geweest?
Koen Vermeiren is ook muzikant en componist. Wie zijn muziek wil beluisteren, downloaden of kopen kan terecht op zijn website www/koenvermeiren.be/muziek
Een greep uit zijn CD’s:
- Demogorgon (label JazzHalo): composities geïnspireerd op gedichten van Hugo Claus, Paul Verlaine, Georg Trakl, Charles Baudelaire, Paul Van Ostaijen en Ferdinand Pessoa. (1999)
- Paintings (poltergeist): Een muzikale impressie van 11 schilderijen van bekende kunstenaars die de kunstscene van de voorbije eeuw domineerden.
- Sculptures bevat 12 oorspronkelijke composities die refereren naar beroemde beeldhouwwerken Een fusie tussen pop, rock en jazz .
- Tweespraak:Solo-album met composities voor klassieke guitar. Gespeeld op een Ramirez-guitar,
Meer CD’s: Landschap met Duif; De Grote Arcana; Stap voor Stap; The Kennel (Kay Records, allemaal eigen beheer).
BEKRONINGEN
- 1990: Visser-Neerlandiaprijs voor het Toneel (Algemeen Nederlands verbond) voor ‘Droomexpress’.
- 1991: August Bernaertsprijs voor de roman schaduwen (KANTL)
- 1994-1995: Nestor de Tièreprijs voor het toneel (KANTL) voor ‘Herr Ludwig’
- 1996: ASLK-publieksprijs voor televisiescenario’s
GERAADPLEEGDE BRONNEN
Websites
- www.koenvermeiren.be/ (Eigen website van de auteur)
- lay-out 94 (www.gierik-nvt.be/Nr94/Gierik94.pdf) – zeer interessant nummer omwille van de de enquête over het waarom een aantal auteurs na een beloftevol debuut, soms beginnende schrijverscarrière, afhaken.
BIBLIOGRAFIE & FILMOGRAFIE
De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij
- Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles
- Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience –Antwerpen.
- Piet Devos: Van reuzen tot dwergen. Bibliografie – Vlaamse schrijvers in de 20ste eeuw – Eerste drukken. Kortrijk, eigen beheer 2007.
Chronologisch overzicht
FILMOGRAFIE
2006 | De Gek op de Heuvel – (Fait Divers reeks van VTM)
|
Overzicht per genre alfabetisch op titel
Romans
- Deadline (politieroman, 2013)
- De blik (politieroman, 2011)
- De gek op de heuvel. (1993)
- De kus van Selena. (1982)
- De vrolijke eenzaamheid. (1988)
- Dode hoek. (politieroman, 2012)
- Dood spoor. Novelle. (1993)
- Het Avondland. (2009)
- Het elfde gebod. (1995)
- Mist. (politieroman, 2014)
- Pat. (2003)
- Schaduwen. (1991)
Essays
- De spiegel van Narcissus. (2000)
- Mei ’68 : twintig jaar later. (1988)
- Verboden toegang. Bijdrage (1989)
- Willem Frederik Hermans en Ludwig Wittgenstein. (1986)
- Willy Spillebeen. (1988)
Toneel
- De droomexpres. Toneelspel in 4 bedrijven. (1994)
- De gek op de heuvel : tragikomedie in vier bedrijven. (1999)
- Geheimen uit de biechtstoel. (1987)
- Herr Ludwig. (1994)
- Luchtkastelen. toneelspel in 4 bedrijven. (1994)
Scenario’s
- F.C. De Kampioenen. VRT Sitcom. 20 afleveringen
- Verschoren & Zoon. VTM Sitcom. 29 afleveringen
- Witse. VRT Crimi 14 afleveringen
- Zone Stad. VTM-crimi 5 afleveringen
- Gilliams & De Bie. VTM-crimi eigen concept 16 afleveringen
- De burgemeesters – Hof van Assisen (VRT)
Artikels en essays in tijdschriften
Een 400-tal artikels en essays, hoofdzakelijk over moderne literatuur, die onder meer werden gepubliceerd in:
-
Het Nieuw Vlaams Tijdschrift;
Dietsche Warande & Belfort;
Restant;
Kreatief;
De Vlaamse Gids;
Ons Erfdeel;
Kritisch Literatuur Lexicon;
Literatuur;
Boekengids;
De Standaard der Letteren;
Kunst en Cultuur.