home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Vermeiren, Koen

Koen Vermeiren

Antwerpen, 18 december 1953

Literair criticus, romanschrijver, theaterauteur  scenarist, componist en muzikant

 

BIOGRAFIE

18 december 1953: Geboren te Antwerpen.

 • Studeerde klassieke gitaar en richtte begin ’70 de popgroep Poltergeist op
 • Geruime tijd actief als criticus voor allerlei tijdschriften.

1979-1989: Leraar Nederlands in diverse scholen.

1983:  Debuteert met de roman De kus van Selena.

1984: Doctor in de Letteren en Wijsbegeerte aan de UIA te Antwerpen op het proefschrift Willem Frederik Hermans en Ludwig Wittgenstein

1990-1997: Docent aan de Academie voor Schrijfkunst te Antwerpen.

Vanaf  1990: Zelfstandig auteur.

1993: Zijn grootste succesroman  De gek op de heuvel (1993)  is een sterk geschreven en aangrijpend verhaal van en rond een autistische jongen.

1994: Niet minder dan drie toneelstukken worden uitgegeven bij het Toneelfonds J.Janssen:      Droomexpress (bekroond met Visser-Neerlandiaprijs voor het Toneel) ; Luchtkastelen en Herr Ludwig, (bekroond werd met de Nestor de Tièreprijs). In 1999 verschijnt een vierde toneelstuk: De gek op de heuvel, een bewerking van zijn roman uit 1993.

1995: Publicatie van de roman Het elfde gebod

 • De flaptekst zegt  over dit werk terecht: ‘Een realistische roman over de dubbele moraal van onze maatschappij waarin eigenbelang, geldzucht en hypocrisie zo op de spits worden gedreven dat de mens voortdurend met daden verraadt wat hij met woorden belijdt’.

Koen Vermeiren wordt het literaire wereldje beu. Hij zoektt en vindt zijn heil bij de televisie.

 • Het palmares is bepaald indrukwekkend:   een 70-tal scenario’s voor televisiereeksen, in opdracht van VRT en VTM, waaronder F.C. De Kampioenen (VRT Sitcom. 20 afleveringen);  Verschoren & Zoon (VTM Sitcom. 29 afleveringen); Witse (VRT Crimi 14 afleveringen); Zone Stad (VTM-crimi – Co-scenarist van reeksen 4, 5 en 7);  Gilliams & De Bie (VTM-crimi eigen concept 16 afleveringen); De burgemeesters  – Hof van Assisen (VRT)

Hij is echter wél verbitterd over zijn ‘vorige’ literaire leven. In een rondvraag in Gierek nr 94 (www.gierik-nvt.be/Nr94/Gierik94.pdf ) zegt hij hierover het volgende:

Het is inderdaad zo dat ik een aantal jaren geleden heb beslist om te stoppen met het schrijven van essays en daarna ook met literatuur. Ik schrijf nu uitsluitend tv- en filmscenario’s en volgend jaar wellicht opnieuw toneel.
Ik vind het een knap initiatief van jullie, maar heb eigenlijk weinig zin om mij nog eens met dat schrijverswereldje, waar ik overwegend met negatieve gevoelens aan terugdenk, te gaan bemoeien. Want ja, ik ben ontgoocheld, dat geef ik toe.
Uitgevers die hun woord niet houden; de subsidies van het Fonds voor de Letteren die altijd bij dezelfde mensen terechtkomen; op macht beluste literatuurpausen als Bousset, Herman De Coninck destijds, Brems, Reynebeau,Insingel, enz … die het altijd en overal voor het zeggen willen hebben; BV’s die met hun onnozele boekjes de echte schrijvers uit de markt duwen; vooringenomenheid van de media: het zijn altijd dezelfde auteurs die te pas en te onpas aan bod komen (we kennen ze allemaal); het gebrek aan objectieve recensenten en critici die over de nodige vakkennis beschikken …. het wekt allemaal zulke vervelende herinneringen op en ik had echt besloten om die bladzijde voorgoed om te slaan. Bovendien kan ik de reacties op jullie lovenswaardig initiatief al voorspellen, want als je dit soort dingen vertelt, dan word je onmiddellijk beschouwd als zijnde ‘gefrustreerd’, ‘rancuneus’, enz.’

2009: Koen Vermeiren geeft in eigen beheer een nieuwe roman uit: Het avondland.

2011: Met zijn eerste thriller over het FAST-team, De blik,  werd Vermeiren genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2011.

Ook Dode hoek (tweede deel van de FAST-reeks, 2012) en Deadline (derde deel van de FAST-reeks, 2013) worden lovend ontvangen en worden in 2014 opgevolgd door Mist.

 • “Oorspronkelijk zou dit een televisiereeks geworden zijn, de opvolger van ‘Flikken’. Ik had er al een jaar aan gewerkt en het eerste proefscenario lag klaar, maar toen is het in de ijskast beland door besparingen en interne problemen bij de VRT. Zo kwam ik op het idee om er een roman van te maken.” (Bron: Koen Vermeiren in Knack , 9 juni 2011)

2019: Een nieuwe roman Time-out aangekondigd als de eerste niet-politiek correcte roman in Vlaanderen, Het is vooral een boeiend tijdsdocument met een familiekroniek als achtergrond.

Inhoud: In het katholieke en behoudsgezinde Vlaanderen waarin de hoofdfiguur (°1953) opgroeit, is weinig ruimte voor individuele ontplooiing en vrijheid. Wet, Godsdienst en Traditie hebben het voor het zeggen. Zijn grootvader is getekend door de Eerste Wereldoorlog waarin hij tegen de Duitse bezetter heeft gevochten. De jeugd van zijn vader en diens oudere broer is voor altijd verbonden met de Tweede Wereldoorlog. De ik-figuur wordt volwassen in een tijd waarin de Koude Oorlog in schril contrast staat met de vrijheidsdrang van een jonge generatie, die tot de revolte van mei ’68 zal leiden. Er waait een revolutionaire wind door de westerse wereld, die niet alleen voor vrijheid en seksuele ontvoogding zorgt, maar die ook een schijnbaar onuitputtelijke bron van creativiteit en vernieuwing lijkt. De illusie blijft echter niet duren. Als volwassene ziet de hoofdfiguur al de verworvenheden uit zijn jeugd opnieuw verdwijnen onder druk van de politieke correctheid, die zich als een virus over de westerse wereld verspreidt en de poort wagenwijd openzet voor de demonen van vroeger: Wet, Godsdienst en Traditie. Is de strijd voor persoonlijke vrijheid en kritisch denken voor niets geweest?

Koen Vermeiren is ook muzikant en componist. Wie zijn muziek wil beluisteren, downloaden of kopen kan terecht op zijn website www/koenvermeiren.be/muziek

Een greep uit zijn CD’s:

 • Demogorgon (label JazzHalo): composities geïnspireerd op gedichten van Hugo Claus, Paul Verlaine, Georg Trakl, Charles Baudelaire, Paul Van Ostaijen en Ferdinand Pessoa. (1999)
 • Paintings (poltergeist): Een muzikale impressie van 11 schilderijen van bekende kunstenaars die de kunstscene van de voorbije eeuw domineerden.
 • Sculptures bevat 12 oorspronkelijke composities die refereren naar beroemde beeldhouwwerken  Een fusie tussen  pop, rock en jazz .
 • Tweespraak:Solo-album met composities voor klassieke guitar. Gespeeld op een Ramirez-guitar,

Meer CD’s: Landschap met Duif; De Grote Arcana; Stap voor Stap; The Kennel (Kay Records, allemaal eigen beheer).

BEKRONINGEN

 • 1990: Visser-Neerlandiaprijs voor het Toneel (Algemeen Nederlands verbond) voor ‘Droomexpress’.
 • 1991: August Bernaertsprijs voor de roman schaduwen (KANTL)
 • 1994-1995: Nestor de Tièreprijs voor het toneel (KANTL) voor ‘Herr Ludwig’
 • 1996: ASLK-publieksprijs voor televisiescenario’s

GERAADPLEEGDE BRONNEN

Websites

 

BIBLIOGRAFIE & FILMOGRAFIE

De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij

 • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles
 • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience –Antwerpen.
 • Piet Devos: Van reuzen tot dwergen. Bibliografie – Vlaamse schrijvers in de 20ste eeuw – Eerste drukken. Kortrijk, eigen beheer 2007.

 

Chronologisch overzicht

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1982 De kus van Selena (roman)

Omslag Reinaert Uitgave: reproductie van een schilderij van Paul Klee.
1983: Leuven: Davidsfonds. -123p.
Reeks: Romanreeks / Davidsfonds ; vol nr. 642. Afmetingen: 20.25 x 12.50 (paperback – zelfde cover als hardback)
Leuven: Davidsfonds  / Zele: Reinaert Uitgaven -123p.

Afmetingen: 21 x 12.50 (gebonden – harde vollinnen kaft met stofomslag)
1984 Bedrogene van het universum: een taalspelen-analyse van het prozawerk van Willem Frederik Hermans, uitgaande van de levensvorm van het sadistische en chaotische universum. Wilrijk: Universitaire Instelling Antwerpen. -410p.

Reeks: Proefschriften UIA-GER / Universitaire Instelling Antwerpen. Departement Germaanse Filologie. – Antwerpen; vol. 252
1986 Willem Frederik Hermans en Ludwig Wittgenstein : een taalspelen-analyse van het prozawerk van Willem Frederik Hermans, uitgaande van de levensvorm van het sadistische en chaotische universum. (doctoraal) Utrecht : HES. -178p.
1988 De vrolijke eenzaamheid. (roman)

Omslagtypografie: Rikkes Voss
Omslagillustratie: De schoonheid en de dood van Hans Baldung Grien (Kunsthistorisches Museum Wien)
vermeiren-6 Antwerpen/Amsterdam: Manteau. -232p.

Reeks: Grote Marnixpocket ; vol 346
Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
Drukkerij Tengrootenhuysen NV Klaproosstraat 51 2610 Wilrijk
1988 Willy Spillebeen. (essay) Torhout: Vereniging van Westvlaamse Schrijvers.-79p.

Reeks: Monografieën van Westvlaamse Schrijvers
1988 Mei ’68 : twintig jaar later / samensteller : Koen Vermeiren.

Variante titel: Mei ’68 : de stoute jaren
Wevelgem: Kreatief. -111p.
1989 Verboden toegang : Essays over het werk van Willem Frederik Hermans gevolgd door een vraaggesprek met de schrijver. Bezorgd door Wilbert Smulders.

Verzamelbundel essays over WFH door o.a. Hella S. Haasse, Koen Vermeiren ea plus een interview met de meester zelf.
Amsterdam: De Bezige Bij. -276p.
1991 Schaduwen. (roman)

Omslagtypografie: Rikkes Voss
Omslagillustratie Sitzendes Modell (1896) van Edvard Munch
Antwerpen/Amsterdam: Manteau -144p.

Reeks: Grote Marnixpocket ; vol 409
Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
1991 De droomexpress. Toneelspel in 4 bedrijven. (toneel)

Bekroond met de Visser-Neerlandiaprijs 1990 van het Algemeen Nederlands Verbond
Antwerpen: Toneelfonds J.Janssen. -64p.
1993 De gek op de heuvel. (roman)

Omslagontwerp Carine Cuypers
1999: herwerkt voor theater.
2006: verfilmd voor VTM
Vermeiren 9 Antwerpen/Amsterdam: Manteau. -253p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
1993 Dood spoor. (novelle)

Omslagtypografie: Rikkes Voss
Omslagillustratie: Jef Vermeiren (°1894  †1972)
Vermeiren 8 Antwerpen / Amsterdam: Manteau. -104p.

Reeks: Grote Marnixpocket ; vol 434
Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback
1994 Herr Ludwig. (toneel)

Bekroond met de Nestor de Tièreprijs ’94-’95 van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.
Bewerkt tot luisterspel in opdracht van Klara, onder de gelijknamige titel.

 

Antwerpen: Toneelfonds J.Janssen. -55p.
1994 Luchtkastelen. toneelspel in 4 bedrijven (toneel) Antwerpen: Toneelfonds J.Janssen. -64p.
1995 Het elfde gebod. (roman)

Omslagontwerp: Carine Cuypers
vermeiren-7 Antwerpen/Amsterdam: Manteau. -272p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
1999 De gek op de heuvel: tragikomedie in vier bedrijven. (toneel) Antwerpen: Toneelfonds J.Janssen. -88p.
2000 De spiegel van Narcissus: omtrent het mensbeeld in de romanwereld van Willem Frederik Hermans. (essay) Wevelgem: Kreatief. -130p.
2003 Pat. (roman) Leuven: Davidsfonds Literair. -269p.

Reeks: Davidsfonds Literair.
2009 Het Avondland. (roman) Eigen Beheer. -102p.
2011 De blik. ( debuut als politieroman)

Genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2011.
Deel 1 van de Mark Van Den Eede reeks (Fast Team)
Antwerpen/Amsterdam: Manteau.  -374p.
2012 Dode hoek. (politieroman)

Deel 2 van de Mark Van Den Eede reeks (Fast Team)
Omslagontwerp: Will Immink.£Omslagfoto: © Cristina Llerena/ Arcangel Images/HH.
Opmaak binnenwerk: Ready2Print

Antwerpen/Amsterdam: Manteau.  -389p.

Afmetingen: 21.60  x 14.10 (paperback)
Reeks: Manteau thriller vol 2012-14

2013 Deadline. (politieroman)

Deel 3 van de Mark Van Den Eede reeks (Fast Team)
Omslagontwerp: Will Immink.
omslagfoto: © Roberto Pastrovicchio/Arcangel Images.
Opmaak binnenwerk: Publishing411

Antwerpen/Amsterdam: Uitgeverij Manteau.  -397+ IIIp.

Afmetingen: 21.60  x 14.10 (garenloos gebrocheerd – zachte kaft)
Reeks: Manteau thriller vol 2013-2

2014 Mist. (politieroman)

Omslagontwerp: Mulders van Meurs.
Vormgeving binnenwerk: theSwitch

Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag. -384p.

Afmetingen: 21 x 14 (paperback)
2019 Time-out (roman) Koen Vermeiren: Brave new books. (eigen beheer) – 338p.

Afmetingen: 21.00 x 14.80 (paperback)

2021 Het Avondland. Over de laatste dagen van Ludwig Wittgenstein. Koen Vermeiren: Brave new books. (eigen beheer) -143p.

Afmetingen: 18 x 11 (paperback)

 

FILMOGRAFIE

2006 De Gek op de Heuvel  – (Fait Divers reeks van VTM)

 • Regisseur: Christian Vervaet
 • Cast: Elise Bundervoet; Lucas Van den Eijnde; Annemarie Lemaître; Ben De Moor; Eddy Vereycken

 

Overzicht per genre alfabetisch op titel

Romans

 • Deadline (politieroman, 2013)
 • De blik (politieroman, 2011)
 • De gek op de heuvel. (1993)
 • De kus van Selena. (1982)
 • De vrolijke eenzaamheid. (1988)
 • Dode hoek. (politieroman, 2012)
 • Dood spoor. Novelle. (1993)
 • Het Avondland. (2009)
 • Het elfde gebod. (1995)
 • Mist. (politieroman, 2014)
 • Pat. (2003)
 • Schaduwen. (1991)

Essays

 • De spiegel van Narcissus. (2000)
 • Mei ’68 : twintig jaar later. (1988)
 • Verboden toegang. Bijdrage (1989)
 • Willem Frederik Hermans en Ludwig Wittgenstein. (1986)
 • Willy Spillebeen. (1988)

Toneel

 • De droomexpres. Toneelspel in 4 bedrijven. (1994)
 • De gek op de heuvel : tragikomedie in vier bedrijven. (1999)
 • Geheimen uit de biechtstoel. (1987)
 • Herr Ludwig. (1994)
 • Luchtkastelen. toneelspel in 4 bedrijven. (1994)

Scenario’s

 • F.C. De Kampioenen. VRT Sitcom. 20 afleveringen
 • Verschoren & Zoon. VTM Sitcom. 29 afleveringen
 • Witse. VRT Crimi 14 afleveringen
 • Zone Stad. VTM-crimi 5 afleveringen
 • Gilliams & De Bie. VTM-crimi eigen concept 16 afleveringen
 • De burgemeesters  – Hof van Assisen (VRT)

Artikels en essays in tijdschriften

Een 400-tal artikels en essays, hoofdzakelijk over moderne literatuur, die onder meer werden gepubliceerd in:

 • Het Nieuw Vlaams Tijdschrift;
  Dietsche Warande & Belfort;
  Restant;
  Kreatief;
  De Vlaamse Gids;
  Ons Erfdeel;
  Kritisch Literatuur Lexicon;
  Literatuur;
  Boekengids;
  De Standaard der Letteren;
  Kunst en Cultuur.