Maakt deel uit van:jeugdliteratuurKoloniale literatuurvrouwelijke auteurs
VER BOVEN Daisy
Aarschot, 3 december 1925
Pseudoniem van Daisy Jeanne Berthe Van Hassel
Schrijfster van Congo-romans later van romans en verhalen voor de jeugd.
BIOGRAFIE
3 december 1925: Geboren te Aarschot als Daisy Jeanne Berthe Van Hassel.
1944: Voltooit haar humaniora in het Atheneum van Leuven en kan meteen aan het werk als opsteller op een ministerie in Brussel.
Ze trouwt met Joseph Ver Boven, vandaar haar pseudoniem Daisy Ver Boven, met wie ze vijf kinderen kreeg: Ingrid (1948), Jef (1950), Jan (1951, overleden na een auto-ongeval), Sigrid (1965) en Patricia (1966), een aangenomen dochter
1948-1961: VERBLIJF IN BELGISCH CONGO en BURUNDI
1948 tot 1956: Haar man is gewestbeambte in Oshwe, zij is zijn assistente en beiden werkzaam in de brousse.
- Joseph Ver Boven bezocht de dorpen van zijn werkgebied om er geboorten en sterfgevallen te registreren en om erop toe te zien dat de mensen correct hun velden bewerkten, de hygiëne in in acht hielden, om pv’ s op te stellen en geschillen volgens de rechtspraak te beslechten.
klik op de foto voor vergroting
- Het is een avontuurlijk bestaan. De dagelijkse verplaatsingen van dorp naar dorp gebeuren langs paden te voet of per draagstoel. Dat beiden Lingala spreken bevordert het contact de plaatselijke bevolking.
- In die tijd schrijft ze een regelmatige Kongo-rubriek voor het weekblad Libelle en werkt ze aan het manuscript dat later zal gepubliceerd worden onder de titel ‘La Piste étroite’
1957 tot 1960: Verblijf in Leopoldstad toen haar man assistent-gewestbeheerder in Beneden-Congo was.
1959: Bekroond met de literaire Half-Eeuwfeestprijs (1908-1958) van de organisatie Amitiés Belgo-Congilaises voor de novelle De opgang.
1960: Publicatie van deze eerste roman La piste étroite bij Renaissance du Livre te Brussel.
1960 tot 1961: Wanneer Kongo onafhankelijk en Zaïre wordt, wijken zij en haar man uit naar Ruanda-Urundi, vanwaar zij in 1961 naar België terugkeren.
TERUG IN BELGIË
Terug in België werkt Daisy Ver Boven op verschillende redacties, later richt ze samen met haar man een vertaalbureau op.
1962: Verschijnt haar meest interessante documentaire roman: De rode aarde die aan onze harten kleeft, waarin ze haar ervaringen als koloniaal in Congo neerschrijft.
“We waren alle drie jong, enthousiast en bezield van idealen. We waren bezeten van de hervormingsgeest van bijna iedere gloednieuwe koloniaal, die bij zijn eerste moeizame passen al kritiek heeft op alles wat voor hem werd uitgevoerd, die vergaat van medelijden met de zwarte bevolking en de in zwang zijnde, beproefde methodes volledig afkeurt.
We hebben de kinderziekten doorgemaakt, die in feite het beste bewijs is dat de jonge koloniaal bezield is met veel goede wil en menslievendheid. In de eerste periode van onze genezing hebben we ingezien dat de zwarte niet zo arm, zo ongelukkig en zo verdrukt is als we wel hebben gedacht, en ook niet zo onvoorwaardelijk goed, eerlijk en edel van inborst als we hem gezien hebben. In de tweede periode van de cyclus ondergingen we de terugslag ; de zwarte is in Kongo met de beste zorgen omringd, hij had ruim genoeg om van te leven en neiging om brutaal en arrogant te zijn tegen zijn “weldoeners”. We hervonden ons evenwicht ; de zwarte is niet beter of slechter dan om het even welk ander ras. Het koloniaal bestuur spande zich naar zijn beste vermogen in om het sociaal, economisch en cultureel welzijn op te drijven en dat er veel hiaten en tekortkomingen waren bij de fantastische behoeften die met de dag nog toenamen, kon niemand verwonderen ; het werk dat reeds gedaan is, bleek bij nader inzien niet te onderschatten[ De Rode aarde die aan onze harten kleeft, p. 72-73.].”
(…) Er is een hele tijd voor nodig om te ervaren dat de wereld niet zo licht te veranderen is. Onze trots schiet daar een heel stuk bij in, ten voordele van onze menselijkheid wellicht[ De Rode aarde die aan onze harten kleeft, p. 97].”
- 2021: In het kader van het project Congo herlezen waarbij mensen van Congolese origine een koloniale roman lezen en van commentaar voorzien les Kika Umurisa De rode aarde die aan onze harten kleeft,. Het Letterenhuis heeft de tekst online gepubliceerd. Je kunt hem hier lezen.
1963: Bezoekt het land waar zij bijna vijftien jaar geleefd had opnieuw, om de mensen, de natuur en het blijvende onder gewijzigde omstandigheden weer te zien. Dit resulteert in haar derde roman: Mpasi… Weerzien met Kongo drie jaar na zijn onafhankelijkheid. (Mpasi is Lingala en betekent spijt, verdriet, fatalisme, moedeloze berusting, rouw, onmacht .)
1980: Schrijft een laatste Congo-roman Gevierendeeld. Nadien zal zij voornamelijk jeugdboeken publiceren: Het zondagskind (1983) en Het wilde water (1985) bij Infodok te Leuven.
1989: Bijdrage in het themanummer van het Tweemaandelijkse Tijdschrift Vlaanderen nr 225 jg. 38 nr 2 “De Afrika-roman in Vlaanderen”: ‘De zwarte vrouw in de Afrika-roman’ pp 20-27.
1993: In de reeks Vlaamse filmpjes bij uitgeverij De goede Pers te Averbode verschijnt een eerste bijdrage Mama na Bana ((nr. 2039) , meteen goed voor de 20ste editie van de John Flandersprijs.
- In het verhaal Mama na Bana (Lingala voor Moeder van kinderen), beleeft een blanke jongen met zijn zwarte vriend vreemde belevenissen wanneer ze samen de jungle intrekken om in het aartsvaderlijk dorp een geheimzinnig beeld op te halen.
Enkele weken later verschijnt Griezelige opdracht (Vlaamse Filmpjes nr 2043), een sprookje dat geen sprookje is, geschikte lectuur voor wie al dan niet van sprookjes houdt.
2000: In de reeks Vlaamse Filmpjes verschijnt De laatste heuvel (nr 3022)
2001: Nog in de reeks Vlaamse Filmpjes verschijnt Het struikelspook (nr 3047)
2007: Ver Boven is intussen 82. Haar jongste verhaal voor Vlaamse Filmpjes verschijnt: Dagboek van Thomas (nr 3198)
IN BIJLAGE
Op dit kaartje van voormalig Belgisch Congo is aangegeven in welke regio verschillende schrijvers – waaronder Daisy Verboven – actief waren. Het kaartje is van de hand van Julien Vermeulen en werd gepubliceerd in het themanummer van het Tweemaandelijkse Tijdschrift Vlaanderen nr 225 jg. 38 nr 2. Voor vergroting en helderheid => klik op het kaartje !
GERAADPLEEGDE BRONNEN
Website
- VER BOVEN Daisy – Crespadi
- De Documentaire roman. Analyse van drie documentaire Congoromans, scriptie tot het behalen van de graad van Master in de Geschiedenis aan de Universiteit van Gent Geschiedenis en literatuur. Auteur: Kathleen van Walle , Promotor: Dr. Hans Vandevoorde / Academie jaar 2007 – 2008. Elektronisch beschikbaar: Link – Universiteit Gent.
- Kika Umurisa, Waarom ik fan ben van Daisy Ver Boven. Over ‘De rode aarde die aan onze harten kleeft. Letterenhuis Antwerpen, 2021
Referenties
- De Afrika-roman in Vlaanderen. themanummer van het Tweemaandelijkse Tijdschrift Vlaanderen nr 225 jg. 38 nr 2.
- John Rijpens, Vlaamse Filmpjes. Troetelkind of ondergeschoven kindje ? Academic and Scientific Publishers (ASP), Brussel. 2010. 368pp.
BEKRONINGEN
- 1959: ontvangt de Letterkundige Prijs der “Amitiés Belgo-Congolaises”
- 1960: Letterkundige Halfeeuwprijs 1960 van de Vereniging voor Belgisch-Congolese samenwerking voor haar novelle De Opgang.
- 1960: Driejaarlijkse Prijs voor koloniale letterkunde van de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen voor La piste étroite.
- 1975: „Maurice Malherbeprijs‟ van de provincie Brabant voor Mayana
- 1980: Letterkundige prijs gemeente Ukkel voor Gevierendeeld
- 1982: „August Beernaertprijs‟ van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal-en Letterkunde voor Gevierendeeld
- 1992: John Flanderprijs met Mama na Bana
- 2006 : de cultuurtrofee van de stad Diest, “een onderscheiding voor een duurzaam of uitzonderlijk cultureel gebeuren waarbij het op de voorgrond doen treden van de stad Diest centraal staat.
BIBLIOGRAFIE
De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij
- Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience –Antwerpen.
- Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles
- Piet Devos: Van reuzen tot dwergen. Bibliografie – Vlaamse schrijvers in de 20ste eeuw – Eerste drukken. Kortrijk, eigen beheer 2007
Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klik op de foto
Chronologisch overzicht