home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Vancampenhout, Luc

Luc VANCAMPENHOUT

Vorselaar, 21 september 1947

 BIOGRAFIE

21 september 1947:  Geboren te Vorselaar als Luc Louis Vancampenhout.

Behaalde het diploma van licentiaat Germaanse filologie aan de KU te Leuven.

Was een tijdlang leraar Nederlands aan de Middelbare normaalschool van het Kardinaal Van Roey-instituut te Vorselaar. Later freelance scenarist.

Zijn licentieverhandeling over het werk van de Nederlandse naturalistische schrijver  J. van Oudshoorn werd in 1981 bekroond met de letterkundige prijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL).

Hij was ook een tijdlang redactiesecretaris van het literair tijdschrift Heibel.

1978: Debuteerde met één ophefmakende zin, maar dan wel een meer dan 160 pagina’s lange, onder de titel Bijna tot La Mancha. De zin begint zo:‘die morgen werd hij wakker met een kop als een prop glaswol’. Hij kreeg er de Prijs voor het Beste literaire Debuut voor.

1981-1983: Er volgden nog drie terecht hoog aangeslagen romans, die meestal gespletenheid als thema hadden, De erfprins (1981) en Met het oog op de jaren negentig (1983).

  • Het volumineuze De erfprins voert een geslaagd zakenman en uiterlijk gelukkig mens ten tonele die samen met zijn vrouw in Spanje doorbrengt. Hij draagt enkele onverwerkte ervaringen uit het verleden met zich mee: de dood van een jeugdvriend, de zelfmoord van een vriendin. Wanneer hij in het zwembad van het vakantiehuisje twee kadavers van konijnen vindt, overvalt hem een verlammende levensangst. Wanneer een vroegere vriend met zijn problemen bij hem soelaas komt zoeken, brengt dat een bij het hoofdpersonage een catharsis teweeg.
  • Met het oog op de jaren negentig gaat over een echtpaar dat met de wagen een reis door Castilië doet. Ze bezoeken allerlei steden en kunsthistorische gebouwen en ruïnes, waarbij het mannelijk hoofdpersonage in zijn verbeelding gesprekken voert met zijn vitalistische overgrootvader, maar ook met mystieke figuren als Johannes van het Kruis en Teresa van Avila. Die pseudogesprekken vormeen een soort tegengif voor zijn persoonlijke problemen en zijn cultuurpessimisme en staan in schril contrast met de uitgeholde praatgroepenpraat van zijn vrouw.

1986:  Met ons gaat alles goed wil een grimmige afrekening zijn met de mei ’68 nostalgie. Een ambivalente schrijversfiguur wil komaf maken met een groepje vrienden van toen (‘verburgerlijkte individuen met een linkse krant maar mt een rechtse levenswijze’) en met zichzelf. “te vroeg klaargekomen” idealisten en wereldverbeteraars. Een geestig, maar bij momenten schrijnend en bijtend relaas, dat gekoesterde zelfgenoegzaamheid en egoïsme, persoonlijke ontgoochelingen en frustraties, would-be engagement tegenover elkaar plaatst en waarin pseudo-intellectualisme gehekeld worden.

Via het theater kwam hij terecht in de wereld van film en televisie.

  • Zijn filmscript Arcana werd bekroond met de Prix Genève Europe, een internationale scenariowedstrijd, georganiseerd door de European Broadcasting Union.

1995-2013: Was achttien jaar lang één van de vaste scenaristen van de TV-één soap Thuis. ‘Ik heb 875 afleveringen geschreven, met veel professioneel plezier, maar toen was het wel genoeg geweest’, zegt Luc. ‘Ik heb er ondertussen echt van genoten om te kunnen terugkeren naar mijn eerste liefde, de roman.’

2006-2008:  Schreef ook mee aan het scenario voor twee afleveringen van Witse: De goede moordenaar (2006) en Corvette (2008)

2013: Een kus van vuur verscheen bij uitgeverij Kramat in Westerlo, volgens de kaft een psycho-thriller.

Zegt Vancampenhout: ‘Er wordt gefocust op de geheime, explosieve relaties tussen twee mannen en één vrouw. Ik heb een voorkeur voor extreme karakters waar een hoek af is die het verhaal doen draaien en keren en ten slotte naar een onafwendbaar hoogtepunt voeren. Ik heb getracht er een spannend, hallucinant, verhaal van te maken over kunst en commercie, ambitie en wrok, be-geerte en bedrog, gruwel en geweld. Ik heb gebruikgemaakt van de vakkennis die ik in al die jaren heb opgebouwd, maar ik heb nu ook gestreefd naar een hoog literair niveau. Dat is misschien een nadeel voor commercieel succes, maar dat is ook niet wat ik beoog. Ik wil vooral dat het boek op zijn literaire waarde wordt beoordeeld, maar het vindt blijkbaar niet zijn weg naar de bestaande kanalen van literaire kritiek.’ (Interview met Marc Peeters in Het Nieuwsblad 5 maart 2014)

2017: Opnieuw een roman: De fantoomgod, uitgegeven bij Lannoo te Tielt. Met De Fantoomgod schreef Luc Vancampenhout de eerste Vlaamse roman over het conflict tussen hersenwetenschap en godsdienst.

BEKRONINGEN

  • 1978: Prijs voor het Beste Literaire Debuut voor Bijna tot La Mancha.
  • 1981: Prijs voor letterkunde van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde  voor zijn studie over de Nederlandse schrijver J. van Oudshoorn.
  • 1990: de Prix Genève-Europe voor het scenario voor een televisiefilm over het leven van de Joodse zanger Joseph Schmidt.

 

GERAADPLEEGDE BRONNEN

Websites

Referenties

  • Luc Lannoy, Vancampenhout, Luc, , in: Janssens e.a (red.). Geboekstaafd. Vlaamse prozaschrijvers na 1945 (1988), p. 257-259.

BIBLIOGRAFIE

De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij

  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen
  • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles.
  • Piet Devos: Van reuzen tot dwergen. Bibliografie – Vlaamse schrijvers in de 20ste eeuw – Eerste drukken. Kortrijk, eigen beheer 2007

Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klik op de foto

 Chronologisch overzicht

Jaar   Titel Fotogalerij   Uitgeverij 1ste druk
 1970  Andante marcato. (dichtbundel)

Deeltitels: Het goddelijk spel; I+ II Haikai.
 Vancampenhout 4  Zonhoven: Uitgeverij Brem -43p.

Afmetingen: 15.80 x 11.70 (ingenaaid)
 1978  Bijna tot La Mancha. (roman)

Omslag: Raf Suttels
Vancampenhout 2  Leuven: De Clauwaert v.z.w. -167p.

Reeks: tweede boek in het uitgavenplan 1978/1979  – Boekengilde De Clauwaert. – Leuven; vol. 31: 2
Afmetingen: 19.75 x 12.50 (gebonden – harde linnen kaft met stofomslag)
Gedrukt en gebonden bij de firma Scheerders van Kerckhove n.v., Sint-Niklaas.
 1981  De erfprins. (roman)

Omslagontwerp: Frans Montauban v S / Claikens & Partners
 Antwerpen: Standaard Uitgeverij / Bussum: Agathon. -273p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
Druk Smits Wommelgem Antwerpen
 1983  Met het oog op de jaren negentig: een tragikomedie. (roman)

Omslagontwerp: Mark Verstockt
 Antwerpen/Bussum: Standaard Uitgeverij. -180p.

Reeks: Standaard Literair (Ruitjesreeks) Vol 1983:2
Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
Druk Smits Wommelgem Antwerpen
 1986  Met ons gaat alles goed. (roman)

Omslagontwerp: Gregie de Maeyer
Vancampenhout 1  Antwerpen/Weesp: Standaard Uitgeverij. -192p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
De omslagillustratie werd elektronisch gecreëerd en gerealiseerd op ASTRON/GRAFOX door Henry Tourneur Jr., 1986
Drukkerij Tengrootenhuyse NV Klaproosstraat 51 2610 Wilrijk
2013 Een kus van vuur (psycho-thriller)

Omslag: ARTrouvé.
Vormgeving binnenwerk: Roelof Goudriaan

Westerlo: Uitgeverij Kramat BVBA. -215p.

Afmetingen: 22.50 x 15 (garenloos gebrocheerd –  zachte kaft met flappen)
Drukwerk: MultiPrintLTD Bulgaria
2017 De fantoomgod (roman) Vancampenhout 5 Tielt: Uitgeverij Lannoo. -272p.

Afmetingen: 22 x 14 (paperback)