Maakt deel uit van:vrouwelijke auteurs
Johanna Spaey
Leuven, 16 januari 1966
Johanna Spaey is schrijver, journalist, recensent en scenarist.
BIOGRAFIE
16 januari 1966: Geboorte van Johanna Spaey te Leuven.
Johanna Spaey groeide op in Wezemaal, midden in het Hageland.
Ze studeerde assyriologie in Leuven en Leiden.
Werkte nadien als redacteur en journalist voor het magazine Flair.
2005: Debuteerde met ‘Dood van een soldaat’, een literaire thriller die zich afspeelt aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ze ontving voor dit boek de Nederlandse Gouden Strop 2005. Op de Boekenbeurs van Antwerpen heeft ze op 1 november 2005 voor dit boek de Hercule Poirotprijs ontvangen, de prijs voor beste Vlaamse misdaadroman.
- Niet onbelangrijk is dat de auteur in diverse interviews steeds heeft benadrukt dat Dood van een soldaat een roman is waarin misdaad voorkomt en dat het psychologische aspect veel belangrijker is. De vermelding op de cover ‘literaire thriller’ is wat haar betreft enkel een verkoopsargument.
2007: “Vlucht”, haar tweede roman, is een kleine psychologische vertelling over twee vrouwen die op de vlucht gaan voor het oorlogsgeweld van Wereldoorlog I. Maar ze gaan niet alleen op de vlucht voor de oorlog. Een verhaal dus over de vluchtelingenproblematiek in een onverbloemde, mooie stijl waarin geen woord te veel staat.
2010: Haar derde roman ‘De eenzaamheid van het westen’.
- Het boek is geïnspireerd op een reëel personage dat Mary Riter Hamilton, een jonge vrouw die door de Canadese Bond der Geamputeerden na de Eerste Wereldoorlog naar Europa gestuurd werd om in België en Frankrijk de voormalige slagvelden te schilderen.
- Toch is het geen biografische roman, maar een poging om te reconstrueren wat het is om aan te komen in een vreemd, verwoest land waar je overal geconfronteerd wordt met de gevolgen van die oorlog: slagvelden waar Chinese arbeiders bezig zijn de lijken te herbegraven, een groot gebrek aan eten, veel misdaad. Men was wel bezig met de wederopbouw maar daar was nog niet zoveel van te merken.
- Het boek is ook een reflectie op een migratie in vroeger tijden. Hoe is het om je land en de mensen die je liefhebt achter te laten en opnieuw wortels te moeten kweken in een land dat overweldigend anders en zeer vreemd is. Eenzaamheid is waarschijnlijk de emotie die alle figuren in het boek bepaalt. Eenzaamheid omdat ze de taal niet goed spreken, omdat ze mensen hebben achtergelaten, maar ook omdat ze er moeite mee hebben zich aan andere mensen te binden.
2013: Onder de overkoepelde titel Ten oorlog leent Johanna Spaey haar pen aan drie non-fictieboeken uitgegeven in het kader van het VRT-programma ‘Ten Oorlog’, waarin Arnout Hauben samen met Jonas Van Thielen en Mikhael Cops drie seizoenen lang langs diverse frontlijnen van de eerste en de tweede wereldoorlog trok of archeologen volgden tijdens hun opgravingen.
- In het eerste deel Een reis langs het front van WO I (2013) leidt de tocht van de Noordzee naar Gallipoli. Onderweg horen en zien ze de nog levende herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. Zijn tocht voert door België, Frankrijk, Italië, Slovenië, Albanië, Macedonië, Griekenland en Turkije. De getuigenissen, herinneringen en ervaringen die Arnout Hauben optekent, zijn even aangrijpend als verrassend.
- In het tweede deel De bevrijding van Europa tijdens WO II (2015) volgen Arnout Hauben en zijn kompanen het spoor van de Amerikaanse en de Russische legers. Er werden dan ook twee routes gevolgd: die van het Amerikaanse bevrijdingsleger en die van het Russische leger onder leiding van generaal Zjoekov.
- In het derde deel Onder Vlaamse velden (2016) volgt Arnout Hauben het archeologenteam tijdens de opgravingen. Samen gaan ze op zoek naar sporen en doen ze kleine vondsten waarachter een groot verhaal schuilt. Ze proberen de stoffelijke resten te identificeren en toetsen hun ontdekkingen aan historische feiten.
2014: Voor Gewonde stad schrijft Johanna een poëtische meer introverte tekst over de gruwelen die Wereldoorlog I in Leuven in de eerste oorlogsmaand van 1914 teisterden. De illustraties – die complementair focussen op het stadsbeeld en de uiterlijke kant van de gruwel – zijn foto’s van echte schilderijen op canvas, een techniek die Van de Perre reeds eerder toepaste (zijn drie ‘geschilderde romans’ over China en het in 2012 gesmaakte Dichter in de massa.)
2018: Kleine encyclopedie van de eenzaamheid.
- In het voorwoord schrijft Johanna Spaey: ‘Je hoeft niet eens op eenzame trektocht of naar een hut in de bergen om te weten hoe alleen-zijn voelt. Je bent het gewoon, thuis en overal.’ Vervolgens overtuigt
2021: Oktober is de mooiste maand – haar vijfde roman – toont hoezeer goed en kwaad met elkaar verbonden zijn. De roman reconstrueert het leven van een voormalig lid van de terreur groep Rote Armee Fraction.
- “Spaeys secure stijl, de doordachte structuur waarin zij verhaallijnen met elkaar laat pivoteren en de genuanceerde analyse van karakters die worstelen met hun keuzes, maken van Oktober is de mooiste maand een verfijnde literaire roman die vooral reflecteert op de vraag waarom mensen onder het mom van het goede toch kiezen voor het kwade”. (John Vervoort, Hoe een man een “killer” wordt. In: De Standaard 13 november 2021)
BEKRONINGEN
2005: Gouden strop & Hercule Poirot prijs voor De dood van een soldaat.
GERAADPLEEGDE BRONNEN
Websites
- Biografie | Johanna Spaey (eigen website)
- Johanna Spaey – Wikipedia
BIBLIOGRAFIE
Chronologisch overzicht