Maakt deel uit van:vrouwelijke auteurs
Gaea SCHOETERS
28 juni 1976
Freelance-journalist, scenarist/librettist en schrijver van romans en theater
Kort curriculum fictief gehuwd. Motorervaring: 8 jaar, >125.000 kilometer. Bruikbare kennis: gezond verstand. Basic complexloos Russisch. Noties van de wereld (psychologisch, sociaal, literair, fauna). Bijzondere kwaliteiten: goeie planner. Zeurt niet na 10 uur rijden. Koudebestendig. Praat met een hond met een hoed op. Kampeervuurkok. Ingebouwde GPS-terugrijfunctie. Bambi-blik. Verloren-voorwerpen-vinder. Vervelende gebreken: bordkartonnen gezondheid. Hoogtevrees, voornamelijk in bergen. Voornaamste troef: vrouw.
Bron: Gaea Schoeters
Behalve romans ook libretto’s – teksten voor de opera – vaak in samenwerking met componiste Annelies Van Parys. Hun werk wordt uitgevoerd op de Biënnale van Venetië of in binnen- en buitenlandse operahuizen.
BIOGRAFIE
28 juni 1976: Gaea Schoeters krijst zich de wereld in.
1993-1997: Studeert voor Tolk te Antwerpen aan het RUCA-HIVT / Rijksuniversitair Centrum Antwerpen. Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken, met als afstudeerwerk: A translation from English into Dutch of The Beggar’s Opera by Benjamin Britten with an introduction to the history of English opera.
1998: Aan de slag bij de nieuwsdienst van VT 4. Koopt een eerste motor
2006: Bundelt onder de pseudoniem Pia Fraus (Latijn voor vrome leugen of leugentje om bestwil) een reeks erotische stukken die ze in de jaren 90 schreef voor het holebi-tijdschrift ‘ZIZO’. De bundel kwam op de markt onder de titel “Vrijages”. De publicatie werd zeer goed ontvangen. Er volgden meerdere drukken. In 2013 verscheen een tweede bundel met verhalen onder de titel “Meer vrijages”. Wie schuilging achter het pseudoniem Pia Fraus zou 20 jaar lang een raadsel blijven.
In een interview in ‘Touché’ op Radio 1 op 8 juni 2025 vertelt Gaea Schoeters waarom ze deze teksten onder pseudoniem publiceerde: “De reden dat ik 20 jaar geleden niet onder mijn eigen naam schreef, is dat je niet wil binnenkomen in een hokje waar je nadien bewust weer uit moet klimmen. Ik wilde niet mijn hele leven dé schrijfster zijn van die bundel erotische verhalen, waarna al je latere werk daaraan wordt afgemeten. Bovendien werd op een bepaald moment het spel van het niet vertellen spannender dan dat van het wel vertellen. Of ze zich ooit voor die verhalen heeft geschaamd? “Helemaal niet, ik ben er nog steeds heel blij mee.” (Bron: VRT NWS 2025/06/08)
2007: Vertrekt met Trui Hanoulle op een eerste Grote Reis: zeven maanden op motor, door alleen maar moslimlanden.
2008: In MMM, Meisjes, Moslims & Motoren, kun je het reisverhaal lezen. Het wordt haar eerste echte boek.
2009: Ann-Sofie Dekeyser verleidt haar tot een journalistieke reis naar de Balkan.
2009 e v : Recensies en af en toe een essay in de bijlage De Standaard der Letteren
2011: Met een kanjer van een boek Diggers. Een kleine grote oorlog levert ze een eerste roman af. Daar hoort een verhaal bij:
- 2009: aanvankelijk moest Diggers een tiendelige drama-reeks worden voor de televisie. Frank Van Passel vroeg mij & twee collega-scenaristen (Nele Meirhaeghe en Gerrie Van Rompaey) om ‘over de Eerste Wereldoorlog’ te schrijven,, maar ‘zonder één periodescène’. Het vertrekpunt ? ‘Een recent lijk in een oud uniform.’ Een heftige brainstormsessie resulteerde in een prima plot, maar door allerlei externe omstandigheden belandde het verhaal (tijdelijk) op het schap.
- Schoeters: “Omdat het verhaal te mooi was om het te laten liggen, maakte ik er een boek van: Diggers. Het thrillerplot bleef onveranderd, maar het achterliggende verhaal over vriendschap & verraad kreeg steeds meer de overhand. Het werd een roman over drie vrienden op de grens van de volwassenheid. Er kwam een tweede laag bij, en een derde, en een vierde, en tenslotte zelfs een soundtrack. Voor ik het wist, had ik 608 bladzijden bij elkaar geschreven”.
2014: De kunst van het vallen, haar tweede roman, verschijnt bij de Bezige Bij. Een roman over het onvermogen om onbevangen lief te hebben, en de weigering zich daarbij neer te leggen.
2014 – e v: Een eerste stap naar het theater…
met een operascenario voor de Hitchcock-opera Private View van componist Annelies Van Parys voor Transparant/Opera Vlaanderen/Deutsche Oper Berlin…
… gevolgd door o a Retorderie Schoeters (2016) een solo-performance op eigen tekst, Het Kanaal (2017), een eigen theatertekst, Niets (2019), een muziektheatervoorstelling waarvoor zij de tekst schreef en dat in 2021 verscheen als jeugdboek.
Zie voor een meer volledig overzicht in de bibliografie
2018: Haar derde roman draagt de intrigerende titel Zonder titel #1, een ambitieus boek, waarin het ritme, de kracht van de taal de plot voortstuwt.
- Paul, zowat de meest succesvolle theaterregisseur in Vlaanderen, worstelt eindeloos met zichzelf, blaast alle bruggen op en beseft telkens opnieuw dat hij toch weer die bruggen over moet. En nee, het is geen mid-life crisis maar de mededeling dat hij ongeneeslijk ziek is en maar enkele maanden meer te leven heeft die hem de vlucht vooruit heeft doen maken.
- De auteur verkent de kunst van Rothko, Dante, maar vooral Caravaggio, en zoekt de parallellen op tussen Pauls leven en de boodschappen van deze sublieme kunstenaars.
2019: De eerste Dead Ladies Show – sprankeled café chantant – komt op de planken in de loop van december 2019 in resp. 4/12/2019 – Beursschouwburg BXL / 5/12/2019 – LOD Gent / 14/12/2019 – Vrijstaat Oostende.
- Gaea Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen. Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren. Na de drie lecture performances volgt een miniconcert, waarin een zangeres onder begeleiding van pianiste Lies Colman hulde brengt aan een grande dame van weleer. De eigenste Dead Ladies Song is van de hand van componist Annelies Van Parys, Gaea Schoeters zorgde – met de onmisbare hulp van Rona Kennedy – voor de tekst.
Het concept werd sindsdien elk kwartaal vernieuwd met een nieuwe editie met drie lecture-performances & een mini-recital over vrouwen die schitterden tijdens hun leven maar vergeten raakten na hun dood.
In 2025 werd een marathon voorstelling georganiseerd in het Concertgebouw te Brugge. (zie daar)
2020: In Trofee, haar vierde roman, stelt ze de ethische en de pragmatische aspecten van de trofeejacht op groot (Afrikaans) wild ter discussie.
- Vooral Amerikanen betalen duizenden dollars om in Afrika bijvoorbeeld een beschermde zwarte neushoorn te kunnen schieten, geld waarmee de overheden dan weer hun wildlifeprogramma’s financieren. Eén van de paradoxen waarmee Gaea Schoeters in dit boek aan de slag gaat
- Schoeters laat in deze roman zo’n jacht mislukken en laat de lezer doorheen de barsten van dit neo-kolonialisme kijken
2020: Na drie jaar samen met Katrien Steyaert schrijvers in binnen en buitenland te hebben geïnterviewd over hoe zij stonden tegenover ‘de dood’, komt het resultaat gebundeld op de markt onder de titel Het einde en hoe het te overleven.
“Ik heb het onsterfelijke willen benadrukken in alle gesprekken”, vertelt Schoeters, “ik wilde van iedereen weten hoe zij tegenover sterfelijkheid en onsterfelijkheid stonden. Scheppende kunstenaars worden gedreven door een verlangen iets achter te laten, of ze dat nu benoemen of niet. Je kunt dat een soort arrogantie noemen, maar als je geen urgentie voelt om iets te vertellen aan de wereld, schrijf je niet”. (in DM-Boeken 18 juli 2020)
2020: Een beetje apart is haar optreden als curator in een reeks poëzieconcerten op de Gentse begraafplaatsen onder de noemer: Adieu : poëzieconcerten als vaarwelmoment in tijden van corona.
- Elke zondagochtend, van 19/7 tot 20/9, tussen 11 & 12u. werd in open lucht, op tien Gentse begraafplaatsen zo’n concert gepland met een dichter(es) en pianist(e) op het podium. Van het geheel werd een CD gemaakt (zie bibliografie)
2021: Haar muziektheatervoorstelling Niets waarvoor ze in 2019 de tekst schreef i s m componist Annelies Van Parys & scenograaf Anneleen De Causmaecker voor het Festival van Vlaanderen, wordt in boekvorm op de markt gebracht door Uitgeverij De Eenhoorn uit Wielsbeke. Bijgevoegd is ook de muzikale omlijsting gebracht door het Goeyvaerts Trio
- Een filosofisch verhaal van een topduo. Vertel eens iets? vraagt de hond. Er komt niets, zegt de kat. Echt niets. Er valt een stilte. Ze valt zoals alleen stiltes kunnen vallen. Zonder geluid. Maar dan komen de eerste gedachten. Samen gaan ze op zoek naar niets.
2024: In het Concertgebouw te Brugge speelt op 10 & 11/11/2024 de DEAD LADIES SHOW. Café chantant met 30 lecture performances & muziek van 20 vrouwelijke componistes (48u). Concept: Gaea Schoeters. Aan de piano: Lies Colman. Op het podium: 30 gastsprekers en 11 zangers! Inclusief nachtprogramma o.l.v. de Brugse Stadsdichters. Een productie van Gaea Schoeters & Passaporta i.s.m. Concertgebouw Brugge & Kaap Oostende. Lees meer: Dead Ladies Show op haar website.
2025: Met de Ultima voor Letteren eert de jury “een auteur die al jaren haar stem laat horen en cultuur maakt die er toe doet. Haar werk raakt belangrijke thema’s aan: van existetiële vragen over leven en dood tot actuele kwesties rond ongelijkheid, identiteit en feminisme.”
BEKRONINGEN
2021: Ontvangt de Literaire Prijs van Sabam voor haar roman Trofee
2025: De “Ultima voor Letteren” – de jaarlijkse cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap – wordt toegekend aan Gaea Schoeters
GERAADPLEEGDE BRONNEN
Website
Referentie
- Gaea Schoeters, Is fictie een bedreigde diersoort ?, in: De Standaard, zaterdag 24 oktober 2020
- Ann Marie Cordia, Gaea Schoeters, ‘Begraaf me maar als dramaqueen’. Gaea Schoeters bundelt haar gesprekken met schrijvers over doodgaan In: De Morgen Boeken zaterdag 18 juli 2020.
SMAAKMAKER
Zo begint ‘Trofee’
Als een roofvogel duikt het vliegtuig uit de inktzwarte hemel naar beneden, om vervolgens af te remmen, even schijnbaar bewegingsloos te blijven hangen en dan een wijde cirkelende beweging in te zetten, alsof het aarzelt tussen twee mogelijke prooien en nog niet besloten heeft op welke het zich zal storten. Beneden, in de diepte, tekenen zich linten van licht af die het duister in repen snijden en waarover andere, kleinere lichtjes als mieren naar elkaar toe bewegen, samentroepen, clusters vormen en weer uitwaaieren. Het land buiten de lichtvlekken is donker, een gapend zwart gat, te donker zelfs om te zien of het vlak of golvend is. Pas later, als het vliegtuig zijn aarzeling opgeeft en verder daalt, tekenen zich patronen af: landruggen bollen op; dalen wijken terug, water scheidt zich af van land. Veel tijd o te kijken is er niet; nu de vogel zijn prooi heeft uitgekozen, duikt hij razendsnel neer. Even nog laten zich gebouwen onderscheiden, vrachtwagens, auto’s, dan raakt het landingsgestel de grond.
Dawid herademt, maar voelt geen opluchting; integendeel, hij wordt…..
Zo begint ‘Zonder titel #1’
Elke dag is een theaterstuk dat pas begint als we de gordijnen opentrekken. Tot op dat moment kunnen we, in het schemerdonker van de ochtend, ongestoord onszelf zijn. Het is pas als het doek van de dag opengaat en de wereld zijn blik op ons richt dat we moeten worden wie we geacht worden te zijn. Ons moeten houden aan de rol die ons leven ons oplegt.
Met die gedachte is Paul ontwaakt, en nu ligt hij, zijn blik gericht op de smalle spleet in de gordijnen, na te denken over de relevantie ervan. Is het waar ? Is het onzin? Doet het ertoe ? Loom struikelen zijn gedachten over elkaar heen: zijn hersenen worden met lichte tegenzin wakker en doen, meer uit gewoonte dan uit enthousiasme, aan ochtendgymnastiek.
Een felle lichtbundel doorsnijdt de ruimte: zijn vrouw komt uit de badkamer. Alsof het stuk achter het gesloten doek alvast begint, zonder dat het publiek mee kan kijken. Het huwelijk: een privévoorstelling. Nog voor Paul zich kan afvragen of we daarin andere rollen spelen, heeft Agnes de deur van de badkamer alweer achter zich gesloten. Naakt loopt ze de slaapkamer in. Aan het voeteinde van het bed blijft ze staan en begint, …..
BIBLIOGRAFIE
Woordje vooraf
De bibliografie bevat twee rubrieken
- Chronologisch overzicht van werk gepubliceerd in boekvorm
- Theater- en podiumwerk
De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij
- Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience –Antwerpen.
- Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles
Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klik op de foto
Chronologisch overzicht
PODIUM (THEATER/OPERA/…)
Gebaseerd op de gegevens op de website van Gaea Schoeters