home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Schoeters Gaea

Maakt deel uit van:

Gaea SCHOETERS

28 juni 1976

Freelance-journalist, scenarist/librettist en schrijver van romans en theater

Kort curriculum  fictief gehuwd. Motorervaring: 8 jaar, >125.000 kilometer. Bruikbare kennis: gezond verstand. Basic complexloos Russisch. Noties van de wereld (psychologisch, sociaal, literair, fauna). Bijzondere kwaliteiten: goeie planner. Zeurt niet na 10 uur rijden. Koudebestendig. Praat met een hond met een hoed op. Kampeervuurkok. Ingebouwde GPS-terugrijfunctie. Bambi-blik. Verloren-voorwerpen-vinder. Vervelende gebreken: bordkartonnen gezondheid. Hoogtevrees, voornamelijk in bergen. Voornaamste troef: vrouw.

Bron:  Gaea Schoeters

 

BIOGRAFIE

28 juni 1976:  Gaea Schoeters krijst zich de wereld in

1993-1997: Studeert voor Tolk te Antwerpen aan het  RUCA-HIVT / Rijksuniversitair Centrum Antwerpen. Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken, met als afstudeerwerk: A translation from English into Dutch of The Beggar’s Opera by Benjamin Britten with an introduction to the history of English opera.

1998: Aan de slag bij de nieuwsdienst van VT 4. Koopt een eerste motor

2007: Vertrekt met Trui Hanoulle op een eerste Grote Reis: zeven maanden op motor, door alleen maar moslimlanden.

2008: In MMM, Meisjes, Moslims & Motoren, kun je het reisverhaal lezen. Het wordt haar eerste echte boek.

2009: Ann-Sofie Dekeyser verleidt haar tot een journalistieke reis naar de Balkan.

2009 e v : Recensies en af en toe een essay in de bijlage De Standaard der Letteren

2011: Met een kanjer van een boek Diggers. Een kleine grote oorlog levert ze een eerste roman af. Daar hoort een verhaal bij:

 • 2009: aanvankelijk moest Diggers een tiendelige drama-reeks worden voor de televisie. Frank Van Passel vroeg mij & twee collega-scenaristen (Nele Meirhaeghe en Gerrie Van Rompaey) om ‘over de Eerste Wereldoorlog’ te schrijven,, maar ‘zonder één periodescène’. Het vertrekpunt ? ‘Een recent lijk in een oud uniform.’ Een heftige brainstormsessie resulteerde in een prima plot, maar door allerlei externe omstandigheden belandde het verhaal (tijdelijk) op het schap.
 • Schoeters: “Omdat het verhaal te mooi was om het te laten liggen, maakte ik er een boek van: Diggers. Het thrillerplot bleef onveranderd, maar het achterliggende verhaal over vriendschap & verraad kreeg steeds meer de overhand. Het werd een roman over drie vrienden op de grens van de volwassenheid. Er kwam een tweede laag bij, en een derde, en een vierde, en tenslotte zelfs een soundtrack. Voor ik het wist, had ik 608 bladzijden bij elkaar geschreven”.

2014: De kunst van het vallen, haar tweede roman, verschijnt bij de Bezige Bij. Een roman over het onvermogen om onbevangen lief te hebben, en de weigering zich daarbij neer te leggen.

2014 – e v: Een eerste stap naar het theater…

met een operascenario voor de Hitchcock-opera Private View van componist Annelies Van Parys voor Transparant/Opera Vlaanderen/Deutsche Oper Berlin…

… gevolgd door o a  Retorderie Schoeters (2016) een solo-performance op eigen tekst, Het Kanaal (2017), een eigen theatertekst, Niets (2019), een muziektheatervoorstelling waarvoor zij de tekst schreef en dat in 2021 verscheen als jeugdboek.
Zie voor een meer volledig overzicht in de bibliografie

2018: Haar derde roman draagt de intrigerende titel Zonder titel #1, een ambitieus boek, waarin het ritme, de kracht van de taal de plot voortstuwt.

 • Paul, zowat de meest succesvolle theaterregisseur in Vlaanderen, worstelt eindeloos met zichzelf, blaast alle bruggen op en beseft telkens opnieuw dat hij toch weer die bruggen over moet. En nee, het is geen mid-life crisis maar de mededeling dat hij ongeneeslijk ziek is en maar enkele maanden meer te leven heeft die hem de vlucht vooruit heeft doen maken.
 • De auteur verkent de kunst van Rothko, Dante, maar vooral Caravaggio, en zoekt de parallellen op tussen Pauls leven en de boodschappen van deze sublieme kunstenaars.

2020: In Trofee, haar vierde roman, stelt ze de ethische en de pragmatische aspecten van de trofeejacht op groot (Afrikaans) wild ter discussie.

 • Vooral Amerikanen betalen duizenden dollars om in Afrika bijvoorbeeld een beschermde zwarte neushoorn te kunnen schieten, geld waarmee de overheden dan weer hun wildlifeprogramma’s financieren. Eén van de paradoxen waarmee Gaea Schoeters in dit boek aan de slag gaat
 • Schoeters laat in deze roman zo’n jacht mislukken en laat de lezer doorheen de barsten van dit neo-kolonialisme kijken

2020: Na drie jaar samen met Katrien Steyaert schrijvers in binnen en buitenland te hebben geïnterviewd over hoe zij stonden tegenover ‘de dood’, komt het resultaat gebundeld op de markt onder de titel Het einde en hoe het te overleven.

“Ik heb het onsterfelijke willen benadrukken in alle gesprekken”, vertelt Schoeters, “ik wilde van iedereen weten hoe zij tegenover sterfelijkheid en onsterfelijkheid stonden. Scheppende kunstenaars worden gedreven door een verlangen iets achter te laten, of ze dat nu benoemen of niet. Je kunt dat een soort arrogantie noemen, maar als je geen urgentie voelt om iets te vertellen aan de wereld, schrijf je niet”. (in DM-Boeken 18 juli 2020)

2020: Een beetje apart is haar optreden als curator in een reeks poëzieconcerten op de Gentse begraafplaatsen onder de noemer: Adieu : poëzieconcerten als vaarwelmoment in tijden van corona.

 • Elke zondagochtend, van 19/7 tot 20/9, tussen 11 & 12u. werd in open lucht, op tien Gentse begraafplaatsen zo’n concert gepland met een dichter(es) en pianist(e) op het podium. Van het geheel werd een CD gemaakt (zie bibliografie)

2021: Haar muziektheatervoorstelling Niets waarvoor ze in 2019 de tekst schreef i s m componist Annelies Van Parys & scenograaf Anneleen De Causmaecker voor het Festival van Vlaanderen, wordt in boekvorm op de markt gebracht door Uitgeverij De Eenhoorn uit Wielsbeke. Bijgevoegd is ook de muzikale omlijsting gebracht door het Goeyvaerts Trio

 • Een filosofisch verhaal van een topduo. Vertel eens iets? vraagt de hond. Er komt niets, zegt de kat. Echt niets. Er valt een stilte. Ze valt zoals alleen stiltes kunnen vallen. Zonder geluid. Maar dan komen de eerste gedachten. Samen gaan ze op zoek naar niets.

 BEKRONINGEN

2021: Ontvangt de Literaire Prijs van Sabam voor haar roman Trofee

GERAADPLEEGDE BRONNEN

Website

Referentie

 • Gaea Schoeters, Is fictie een bedreigde diersoort ?, in: De Standaard, zaterdag 24 oktober 2020
 • Ann Marie Cordia, Gaea Schoeters, ‘Begraaf me maar als dramaqueen’. Gaea Schoeters bundelt haar gesprekken met schrijvers over doodgaan In: De Morgen Boeken zaterdag 18 juli 2020.

 

SMAAKMAKER

Zo begint ‘Trofee’

Als een roofvogel duikt het vliegtuig uit de inktzwarte hemel naar beneden, om vervolgens af te remmen, even schijnbaar bewegingsloos te blijven hangen en dan een wijde cirkelende beweging in te zetten, alsof het aarzelt tussen twee mogelijke prooien en nog niet besloten heeft op welke het zich zal storten. Beneden, in de diepte, tekenen zich linten van licht af die het duister in repen snijden en waarover andere, kleinere lichtjes als mieren naar elkaar toe bewegen, samentroepen, clusters vormen en weer uitwaaieren. Het land buiten de lichtvlekken is donker, een gapend zwart gat, te donker zelfs om te zien of het vlak of golvend is. Pas later, als het vliegtuig zijn aarzeling opgeeft en verder daalt, tekenen zich patronen af: landruggen bollen op; dalen wijken terug, water scheidt zich af van land. Veel tijd o te kijken is er niet; nu de vogel zijn prooi heeft uitgekozen, duikt hij razendsnel neer. Even nog laten zich gebouwen onderscheiden, vrachtwagens, auto’s, dan raakt het landingsgestel de grond.

Dawid herademt, maar voelt geen opluchting; integendeel, hij wordt…..

Zo begint ‘Zonder titel #1’

Elke dag is een theaterstuk dat pas begint als we de gordijnen opentrekken. Tot op dat moment kunnen we, in het schemerdonker van de ochtend, ongestoord onszelf zijn. Het is pas als het doek van de dag opengaat en de wereld zijn blik op ons richt dat we moeten worden wie we geacht worden te zijn. Ons moeten houden aan de rol die ons leven ons oplegt.

Met die gedachte is Paul ontwaakt, en nu ligt hij, zijn blik gericht op de smalle spleet in de gordijnen, na te denken over de relevantie ervan. Is het waar ? Is het onzin? Doet het ertoe ? Loom struikelen zijn gedachten over elkaar heen: zijn hersenen worden met lichte tegenzin wakker en doen, meer uit gewoonte dan uit enthousiasme, aan ochtendgymnastiek.

Een felle lichtbundel doorsnijdt de ruimte: zijn vrouw komt uit de badkamer. Alsof het stuk achter het gesloten doek alvast begint, zonder dat het publiek mee kan kijken. Het huwelijk: een privévoorstelling. Nog voor Paul zich kan afvragen of we daarin andere rollen spelen, heeft Agnes de deu van de badkamer alweer achter zich gesloten. Naakt loopt ze de slapkamer in. Aan het voeteinde van het bed blijft ze staan en begint, …..

BIBLIOGRAFIE

Woordje vooraf

De bibliografie bevat twee rubrieken

 1. Chronologisch overzicht van werk gepubliceerd in boekvorm
 2. Theater- en podiumwerk

De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij

 • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience –Antwerpen.
 • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles

Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klik op de foto

Chronologisch overzicht

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
2008 Meisjes, Moslims & Motoren: twee vrouwen, twee motoren: een reis door Turkije, Iran, Centraal-Azië en Arabië.(reisverhaal)

Teksten: Gaea Schoeters / Foto’s: Trui Hanouille & Gaea Schoeters.
Vormgeving en kaart: Trui Hanouille
Eindredactie: Piet de Moor.
 2018: heruitgave, Querido Fosfor

Roeselare: Uitgeverij Roularta. -279p. (ill.)

Afmetingen: 24 x 16.80 (garenloos gebrocheerd – zachte kaft)
Gezet in Bembo Book MT Pro en Eurostyle Extended.

2011 Diggers. Een kleine grote oorlog. (thriller)

Omslag en grafisch werk: Trui Hanouille
Foto omslag: Marjan Sterkx.
Foto achterplat: Trui Hanouille.
Trenschmap p. 1 : In Flanders Fields Museum (Hooge – 28 N.W.4 & N.E. 3 (parts of) – 30-6-1917 Schaal 1/10 000.
Illustratie p. 607: “Studying French in the trenches’ The Literary Digest, 20-10-1917.
Foto p. 608: Gaea Schoeters.

Antwerpen: Uitgeverij Manteau/WPG Uitgevers België nv. -608p.

Afmetingen: 21.50 x 14 (paperback)
Reeks: Manteau thriller. – Antwerpen; vol. 2011: 15

2014 De kunst van het vallen. (roman) Antwerpen: Uitgeverij Manteau -256p.

Afmetingen: 21.50 x 14 (paperback)

2017 Marcel. (jeugdboek voor tieners met andere thuistaal)

Design – Trui Hanoulle / Let’s Fly!

Leuven:  Caleidoscopia vzw. -32p.

Reeks: Hikkie s-reeks

2017 Het Kanaal. (theatertekst)

2020: Vertaald naar het Duits door Ira Wilhelm als ‘Der Kanal’.
Crossing Borders – Engelse vertaling van Het Kanaal (Jonathan Reeder & Jane Hedley Prole) i.o.v. Operadagen Rotteram / Muziektheater Transparant.

Antwerpen: Uitgeverij Kartonnen Dozen. -54p.

Paperback
Geschreven i o v Queer Arts Festival & Muziektheater Transparant i.s.m. componist Annelies Van Parys & Muziektheater Transparant – seizoen ’17-’18 (o.a. op Theater aan Zee & in NTGent)

2018 Zonder titel #1  (roman)

Omslag: Dooreman.
Omslagbeeld: Michelangelo Merisi da Caravaggio, Bacchino Malato (detail), Galleria Borghese.
Foto auteur: Ivan Put.
Binnenwerk: Trui Hanouille.

Amsterdam: Querido’s Uitgeverij b.v. -251p.

Afmetingen: 21.50 x 13.60 (paperback)

2020 Tiresias. Hold Your Own. (theatertekst)

Oorspronkelijke tekst © Kate Tempest, 2014
Oorspronkelijke titel: Hold Your Own.
Vertalinge: Gaea Schoeters en Johanna Pas
De vertaling werd gemaakt i o v Heet Toneelhuis.
Cover & Lay-out: Paul Verrept.
Deeltitels: Tiresias, Kind, Vrouw, Man, Blind profijt.

Gent: PoëzieCentrum vzw en Toneelhuis. -134p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
Druk : EPO
Nota: een selectie van de gedichten vormen samen de tekst voor de voorstelling Tiresias in een regie van Guy Cassiers (première najaar 2020). De voorstelling is onderdeel van een tweeluik waarvan het tweede deel bestaat uit ‘Antigone in Molenbeek’ van Stefan Hertmans. Antigone wordt gespeeld door Ikram Aoulad en Tiresias door Katelijne Damen.

2020 Het einde en hoe te  overleven. 119 schrijvers kijken de dood in de ogen. (interviewboek)

De interviews werden eerder in gevondenseerde vorm gepubliceerd in de rubriek ‘Het einde’ van DSL.
Auteurs – Gaea Schoeters, Katrien Steyaert.
Illustrator: JeRoen Murré.

Kalmthout: Uitgeverij Polis. -336p.

Afmetingen: 20 x 15 (harde kaft)

2020 Adieu : poëzieconcerten als vaarwelmoment in tijden van corona.

Auteurs: Lies Colman (pianiste); Gaea Schoeters (curator)
Compilatie: Lies Colmant & Gaea Schoeters.
Taal: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans, Roemeens.
Elf zangers en twaalf dichters proberen de pijn van het afscheid te verzachten.

Met poëzie van Els Moors, Charles Ducal, Paul Demets, Carmien Michels, Christophe Vekeman, Joke van Leeuwen, Nicole Ledegen, Maud Vanhauwaert, Maarten Inghels, Nerkiz Sahin, Miriam Van Hee en Yousra Benfquih.

Affiche

Gent: PoëzieCentrum. 1 compact disc(s) + 1 tekstboekje.

Zang van Lore Binon (sopraan), Jonathan De Ceuster (contratenor), Britt Truyts (sopraan), Annelies Van Gramberen (sopraan), Naomi Beeldens (sopraan), Lieselot De Wilde (sopraan), Kobe Baeyens (bariton) & Noémie Schellens (sopraan), Els Mondelaers (mezzo‑sopraan), Lies Vandewege (sopraan), Elise Caluwaerts (sopraan). Pianobegeleiding door Lies Colman

2020 Trofee (roman)

Omslag: Dooreman.
Omslagbeeld: subman/untitledimages, Cape Town, South Africa.
Foto auteur: Sébastien Van Malleghem.
Binnenwerk: Trui Hanoulle

Amsterdam/Antwerpen: Em. Querido’s Uitgeverij BV. -223p.

Afmetingen: 21.50 x 13.50 (paperback)

2021 (N)iets. (jeugd)

Tekst: Gaea Schoeters. – Tekeningen: Gerda Dendooven – Letters: Gert Dooreman én  muziek van Annelies Van Parys, gespeeld door het Goeyvaerts Trio.

Wielsbeke: Uitgeverij De Eenhoorn. -64p.

Afmetingen: 26.50 x 20.50 (harde kaft)

2022 Cargo. (novelle)

Geschreven naar aanleiding van de 10de verjaardag van Confituur, het Verbond van onafhankelijke Boekhandels.
Omslagontwerp: Dooreman, in opdracht van Confituur en uitgewerkt en begeleid door uitgeverij Querido.
Foto auteur: Marijn Achten
Binnenwerk Trui Hanouille

Uitgave [Confituur]. -34p.

Afmetingen: 18.50 x 12.50 (ingenaaid – harde geïllustreerde kaft)

PODIUM (THEATER/OPERA/…)

Gebaseerd op de gegevens op de website van Gaea Schoeters

jaar Fotogalerij
2014 Private View  (operascenario)

SCENARIST/SHOWRUNNER – operascenario voor de Hitchcock – opera van componist Annelies Van Parys, Transparant/Opera Vlaanderen/Deutsche Oper Berlin

2016 Retorderie Schoeters

Solo-performance – Tekst Gaea Schoeters – SteM Sint-Niklaas

2017 Ah! Cette fable! Angel Series. (liedcyclus)

 – AUTEUR – liedcyclus i.s.m. componist Annelies Van Parys i.o.v. Concertgebouw Brugge

2017/18 Het Kanaal (theatertekst)

AUTEUR – theatertekst i.o.v. Queer Arts Festival & Muziektheater Transparant, i.s.m. componist Annelies Van Parys & Muziektheater Transparant – seizoen ’17-’18 (o.a. op Theater aan Zee & in NTGent)

2017 Schaduwtrein (theaterproject)

 – DRAMATURG & AUTEUR – workshoptraject & theaterproject i.s.m. Trui Hanoulle met anderstalige nieuwkomers & Belgische jongeren, première in Nest Gent.

2017 Heimat (theatertekst)

– AUTEUR – theatertekst i.o.v. Het Schrijversgevang, Monty A’pen, gespeeld door Het Barre Land.

2018 Future Opera (Masterclass librettoschrijven voor jonge componisten)

  – LIBRETTOCOACH – i.o.v. Bergen Nasjional Opera , i.s.m. componist Annelies Van Parys & regisseur Sjaron Minailo – Borealis Festival Bergen,

2018 Usher  (operalibretto)

LIBRETTIST – opera libretto i.s.m. componist Annelies Van Parys i.o.v. Staatsoper Berlin, Folkoperan  Stockholm & Théâtre Nanterre – Amandiers – première in Berlijn.

  • Kameropera (2018) – Belgische & Nederlandse tournee
   Muziek van Claude Debussy / Annelies Van Parys – Libretto van Claude Debussy /Gaea Schoeters gebaseerd op The Fall of the House of Usher van Edgar Allan Poe – In opdracht van  Staatsoper Unter den Linden en Folkoperan Stockholm, i.s.m. Muziektheater Transparant en Opera Vlaanderen
2018 An Archive of Love (muziektheater – libretto)

 – DRAMATURG & AUTEUR – muziektheater libretto i.s.m. componist Annelies Van Parys, i.o.v. Neue Vocalsolisten Stuttgart – première op Operadagen Rotterdam & Sommer in Stuttgart.

2018 Shell Shock / Rouge Sanguine (libretto)

– LIBRETTIST – koorstuk voor componist Annelies Van Parys i.o.v. Accentus.

2019 All is Fair (in Love & War) (concept en libretto)

– DRAMATURG & AUTEUR – concept en libretto i.s.m. componist Annelies Van Parys & Het Geluid Maastricht i.o.v. Neue Vocalsolisten Stuttgart – Opera Forward Festival Amsterdam.

2019 Niets (theatertekst)

– DRAMATURG & AUTEUR – muziektheatervoorstelling i.s.m. Goeyvaerts Trio, componist Annelies Van Parys & scenograaf Anneleen De Causmaecker – Festival van Vlaanderen Mechelen, Kortrijk, Brugge

2021 They have waited long enough! (libretto)

Trilogy of songs (2021) — Concept: Tamar Bruggeman — Muziek: Annelies Van Parys, Calliope Tsoupaki & Aftab Darvishi — Libretto: Gaea Schoeters — Met sopraan Charlotte Waijnberg & auteur Natalie Haynes — Een productie van Wonderfeel, Antwerp Liedfest & Lunalia.