home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Naegels, Tom

TOM NAEGELS

Borgerhout, 14 oktober 1975

Tom Naegels is romanschrijver, columnist en journalist.

“Eerste Vlaamse auteur die met een roman op de proppen kwam die de multiculturele samenleving in al haar rauwe schakeringen wist te vatten en er een breed maatschappelijk debat mee op gang bracht.”

Schrijft ook onder de pseudoniem Barbara Hofman

 

BIOGRAFIE

14 oktober 1975: Geboren in Borgerhout, waar hij opgroeit.  Zijn ouders zijn onderwijzers in het Antwerps stedelijk onderwijs.

 • Naegels voltooit zijn middelbare studies in het Koninklijk Atheneum en studeert later Germaanse Talen aan de Universiteit van Antwerpen (de toenmalige UFSIA en UIA)
 • Vandaag woont hij in het Antwerpse district Berchem.

1993: Een eerste publicatie:  een genummerde oplage van een poëziebundel, Feest bij de Kleine Godin.

1995: Een eerste doorbraak met het verhaal Elise!

1997: Debuteert met vijf verhalen, ‘vijf stukjes van de kosmos’, samengebracht onder de titel Het heelal in!.

1999: Begint als journalist bij de Nieuwe Gazet, de Antwerpse editie van Het Laatste Nieuws.

 • Het eerste jaar coördineert hij de cultuurpagina, daarna wordt hij algemene reportageschrijver, gespecialiseerd in de langere, leuk geschreven, tong-in-wang reportages. “Ik ben de chef zotten-van-de-dag van de redactie. Alle weirdo’s met een project mag ik opbellen, interviewen, doen geloven dat we het echt belangwekkend vinden wat ze doen, en nee, dat we hen niet belachelijk zullen maken.” (Uit Los.)
 • Twee jaar lang schrijft Naegels de wekelijkse Zoo-krant.
 • Maar hij volgt ook de Antwerpse politiek en samenleving, met een bijzondere interesse in multiculturele thema’s.

1999: In hetzelfde jaar verschijnt zijn tweede roman, Meester Kader.

 • Het verhaal is best intrigerend: op zaterdag 17 mei ’97 valt Kinshasa in handen van Kabila, verliest de meubelmaker Rachid Constandt zijn grootvader Henri, zijn beste vriend Jonathan én zijn vriendin Tessa. Rachid gaat op onderzoek uit en het immense archief van zijn grootvader leidt hem van de Antwerpse dierentuin naar de vervuilde Congostroom. En dan botst hij op meester Kader, een waarzegger die zich voorbereidt op de toespraak van zijn leven.

2002: Schrijft een kinderboekje met een heerlijk mysterieuze en poëtische titel: Hoe ik vergeten raakte.

2002: Is Walvis – Tom Naegels tweede roman – een pleidooi voor een open, tolerante, multiculturele maatschappij ? Een zoektocht naar de betekenis van liefde, politiek en kunst in de maatschappij ? De literaire kritiek weet er niet altijd raad mee.

 • Zomer 2003,  pal in het centrum van de Antwerpse marge : twee zoekende tienermeisjes Dana en Merel vormen samen het kunstenaarsduo ‘Daantje, de Merelkampioen’; hun enige act heet ‘Plaktang’, een “opera-voor-op-straat” op het ritme van de morsecode, opzwepend dus en jeugdig artistiekerig. Aan de andere kant voert Naegels het personage op van een trotse middenstander op pensioen voor wie de maatschappij bestaat uit ‘heroïneverslaafden, nietsnutten, beroepsbetogers, krakers en werkloze Arabieren die leven van de staat.’
 • De kritiek schrijft over deze roman nogal ambivalent. Het is niet dat de ideeën en verhaallijnen niet interessant of relevant zijn het is meer dat de auteur er niet in slaagt om die ideeën en verhaallijnen aan elkaar te smeden tot één, van a tot z overtuigende en samenhangende roman.  “En zo is ook Naegels tweede roman een halve mislukking geworden”, besluit Jeroen de  Preter in de Boekenbijlage van de Morgen op 13 februari, “ zij het dan een mislukking van de interessantste soort”, voegt hij eraan toe.

 2003: Zegt het journalistenbestaan bij De Nieuwe Gazet vaarwel en besluit verder van de pen te leven.

 • Dat doet hij niet alleen met het schrijven van eigen romans (en zelfs een toneelstuk, nl. Beleg), maar ook door zijn werk als ghostwriter en het uitvoeren van verschillende opdrachten (vb. biografie van Gilles De Bilde, het bewerken van televisieseries als Aspe en Witse,en het te boek stellen van de reeks ‘Hoe? Zo!’).
 • Bovendien heeft hij zijn eigen column Spijkerschrift in De Standaard op zaterdag.

2005: Eindelijk een boeketje superlatieven voor Naegels derde roman Los.

 • In  Los – een autobiografische reportageroman, met de auteur zelf in de hoofdrol – lopen drie verhalen door elkaar.
  1. Er is het stervensproces van Toms grootvader: een verkapt pleidooi voor een verdergaande euthanasiewet.
  2. Er is de ontwikkeling van Toms contacten met Marokkanen: een genuanceerd, even hilarisch als teneerdrukkend beeld van een gemeenschap die meer als scheldwoord dan als nieuwsitem wordt opgevoerd.
  3. En tenslotte is er Toms relatie met Nadia, een Pakistaanse.

2006: Het eerste toneelstuk van Tom Naegels ,,Beleg” gaat in première in het Mechelse ’t Arsenaal (regie: Michaël De Cock)  en speelt zich af in de nachtwinkel van een Pakistaanse huisjesmelker die twee illegalen huisvest. Toch heeft het stuk weinig met huisjesmelkerij of illegalen te maken, en nog minder met politiek.

2007: Los wordt bekroond met de Gerard Walschapprijs.

2008:  ‘Los’ wordt verfilmd door Jan Verheyen en speelt eind 2008 in de bioscoop. De film wordt goed onthaald op het Filmfestival in Montréal (21 augustus-1 september) waar hij in wereldpremière wordt vertoond.

2009: Naegels’ vierde roman met als titel: Beleg, of: Hoe mijn lief mij bedroog met een Masaï, en hoe dat ons huwelijk in gevaar bracht brengt opnieuw in een breed caleidoscopisch tableau de asielzoekersproblematiek te berde.

 • Dirk Leyman, recensent voor De Morgen merkt in zijn boekbespreking (16 september 2009) op:  “Maar ere wie ere toekomt: Tom Naegels was de eerste Vlaamse auteur die met een roman op de proppen kwam die de multiculturele samenleving in al haar rauwe schakeringen wist te vatten en er een breed maatschappelijk debat mee op gang bracht.”

2009: In Spijkerschrift: de beste stukken bundelt hij een selectie van 57 columns die hij wekelijks schreef voor de zaterdag editie van de krant De Standaard.

2010:  In het kader van Geletterde Mensen  toert Naegels samen met de Belgisch-Marokkaanse acteur Mounier Ait-Hamou, bekend uit de film Les barons, in december 2010 en januari 2011 door Vlaanderen met voorstelling over de grootstad en de manier waarop mensen van allerlei pluimage en etnische achtergrond er met elkaar omgaan.

2010: In ‘Volk’ geven Tom Naegels en Marjorie Blomme een stem aan het volk. Anderhalf miljoen mensen – dat is 15% van de Belgen – leeft onder de armoedegrens. En ja,  dat is keihard slikken voor de nietsvermoedende lezer-bewoner van dit koninkrijk, nochtans notoir lid van het clubje van twintig rijkste landen ter wereld.

 • Negen verhalen, waarin  we midden in evenzoveel levens gegooid worden, levens van gewone mensen die het moeilijker hebben dan anderen om financieel rond te komen. Harde verhalen vaak, maar ook beminnelijke, pakkende, verrassende, en altijd: echte.

2011-2016: Ombudsman van de krant De Standaard. Lees hier het stukje dat hij als afscheid schreef Quid N-VA?  Ombudsman Tom Naegels neemt na vijf jaar afscheid. De vraag die hem het vaakst gesteld werd, moest hij nog beantwoorden.

2013: Het scrapbook vol columns, essays, anekdotes en bedenkingen ‘Alles of niets verschijnt.

 • Na 10 jaar columnist bij de krant De Standaard houdt Naegels er mee op. Maar niet zonder terug te kijken op die tien jaar. Dit boek is een becommentarieerde geschiedenis van het moderne Vlaanderen geworden. Over het Vlaams Belang, LDD, VLOTT, Liberaal Appel. Over onze steden, onze angsten, onze politici, onze media en onze misdadigers.

BEKRONINGEN

 • 2005: De Gerard Walschapprijs voor Los

GERAADPLEEGDE BRONNEN

Websites

BIBLIOGRAFIE & FILMOGRAFIE

De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij

 • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen
 • Koninklijke Bibliotheek van België –Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles.
 • Piet Devos: Van reuzen tot dwergen. Bibliografie – Vlaamse schrijvers in de 20ste eeuw – Eerste drukken. Kortrijk, eigen beheer 2007.

Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klikt u op de foto.

Chronologisch overzicht.

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1993 Feest bij de kleine godin : driemaal zes liefdesgedichten voor Els Maes. Antwerpen: The Private Press. -18p.
1997 Het heelal in ! Vijf stukjes van de kosmos (verhalen)

Omslagontwerp: Peter Van de Corte
Foto achterplat: Michel Wiegandt.
Bevat: Het heelal in (pp 9-28); Chris, de duif (pp 29-48); Elise! (pp 49-78); Komeet (pp 79-110); Zij drijft i mijn bleke ogen (pp 111-128)
Antwerpen: Manteau. -128p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
1997 Mijn liefde wordt gekweld door duizend plagen. De beste verhalen uit de Decamerone. (bloemlezing – vertaald uit het Italiaans)

Oorspronkelijke auteur: GIOVANNI  BOCCACCIO
Oorspronkelijke titel: Decameron, 1349-1353
Geselecteerd door TOM NAEGELS.
Uit het Italiaans vertaald door  FRANS DENISSEN.
Omslagontwerp: Wil Immink

Antwerpen: Uitgeverij Manteau. – 285p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)

1999 Meester Kader (roman)

Omslagontwerp: Eva Stuyts / Johan Buys
Antwerpen: Manteau. / Standaard Uitgeverij. -233p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
2001 Hoe ik vergeten raakte (kinderverhaal)

Illustraties en omslagtekening: Irma Smeets.
 Naegels Tom 2 Wielsbeke: Uitgeverij De Eenhoorn bvba (Vlasstraat, 17). -60p.

Afmetingen: 21 x 14.40 (gebonden – harde geïllustreerde kaft)
Druk: Oranje, Sint-Baafs-Vijve
2002 Walvis (roman)

Omslag: Studio Ron van Roon, Amsterdam.
Foto omslag: Image Store
 Naegels Tom 7 Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar. -197p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
2004 Wandelgids Antwerpen boekenstad: schrijvers in en over Antwerpen: vier wandelingen.

Literaire wandelgids naar aanleiding van Antwerpen Wereldboekenhoofdstad.
Tielt: Lannoo -179p.
2005 Stad van Letters . Cahier O

Introductie Tom Naegels en Peter Rogiers: Lief Brijs.
Vormgeving: Nej De Doncker
Eindredactie : Patrick Calvelo

Beeldmateriaal: Peter Rogiers
Portretten pp. 51-52: Koen Broos
Druk en gravure: Imschoot Gent
Gezet in
Adobe Garamond en Impact en gedrukt op Muncken Print Extra 115 gr. 1.8 van Munckeda
Basisplaat: Foamalux van Brett Martin.

Naegels Tom 4 Antwerpen: ABC 2004 (Antwerpen open vzw, Wapper 2). / Gent: Imschoot Uitgevers.

Reeks: Stad van letters / Antwerpen Wereldboekenstad 2004. – Antwerpen, 2004 – 2005; vol. O.
Dit is een van de 26 cahiers die verschijnen t.g.v. antwerpen world book capital 2004;

Naegels Tom 4b

2005 Los (roman)

Gerard Walschap Literatuurprijs in 2006
Longlist voor Libris literatuurprijs
Verfilmd door Jan Verheyen.
April 2005: 2de druk.
2005: 5de druk.
2006: 9de druk.
2008: 11de druk – filmeditie bij Meulenhoff/ Manteau, Amsterdam, Antwerpen.
2012: 13de druk.
2015: Steven De Lelie – drijvende kracht achter Theater aan de Stroom – bewerkt ‘Los’ tot een monoloog, en voert die in januari en februari 2015 op in Theater Aan De Stroom.
Amsterdam: Meulenhoff/Manteau -183p.
2005 Het boek Saïda. Biografie van Saïda Boujdaine. (roman)

Boekverzorging: Dooreman & Houbrechts
Zetwerk: Griffo, Gent.
Autobiografie van een Marokkaanse vrouw die op vierjarige leeftijd met haar familie naar Belgie͏̈ emigreerde.
Naegels Tom 3 Antwerpen: Manteau/Amsterdam: Meulenhoff -159p.

Afmetingen: 20 x 13.50 (paperback)
2005 O dierbaar België. België bekeken door beroemde ogen.

Citatenboek ter gelegenheid van 175 jaar België, cadeau bij Het Nieuwsblad.
Illustraties: Herr Seele.
Vormgeving omslag en binnenwerk: Studio Lannoo
Tielt: Lannoo nv. -191p.

Afmetingen: 20 x 15 (gebonden – stevige kartonnen geïllustreerde kaft)
Gezet, gedrukt en gebonden bij Drukkerij Lannoo nv, Tielt

2006 Leon en de ever. (verhaal)

Omslagontwerp: Kris Demey.
Foto omslag: Getty Images.
Foto Said El Haji: Nienke Terpstra.
Foto Annelies Verbeke: Jaco Klamer/HH

2006 verzamelbundel Uit de bundel: 25 onder de 35. 25 verhalen van jonge veelbelovende Nederlandse en Vlaamse schrijvers. (pp 165-172). Uitgeverij Prometheus. -232p.

Ingeleid en samengesteld door Said El Haji & Annelies Verbeke.

2006 Arusha. (verhaal)

Samen met: IJsjes met Pasen van Naïma Albdiouni.
Twee speciaal voor radiouitzending geschreven verhalen.
Thema: een verontrustende vakantieverhaal van de jonge blanke Europeaan Axel die in Arusha, Tanzania op een nachtelijk uur samen met een Masai vrouw in een hotelkamer belandt.

Brussel: DeBuren. 1 CD

Reeks: Radioboeken Brussel vol 5.
Radioboeken / Arusha – TomNaegels
2009 Beleg, of: Hoe mijn lief mij bedroog met een Masaï, en hoe dat ons huwelijk in gevaar bracht. (roman)

Boekverzorging: Herman Houbrechts
Zetwerk: Annemie van den Eede.
2011: Vertaald in het Hongaars als Válófélben door Tibor Bérczes. Uitgever: uitgeverij Silenos te Budapest
Naegels Tom 1 Amsterdam: Meulenhoff/Antwerpen: Manteau -228p.

Afmetingen: 20 x 13.50 (gebonden – harde linnen kaft met stofomslag)
2009 Spijkerschrift: de beste stukken. (columns)

Boekverzorging: Herman Houbrechts.
Zetwerk: Karakters, Gent
naegels-tom-5 Amsterdam: Meulenhoff/Antwerpen: Manteau -239p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
2009 Arusha. (kortverhaal voor Stories for Life)

In het kader van Music for life.
 
In 2006 uitgebracht als radioboek vol 5 bij DeBuren te Brussel

 

2009 Stories for live In de bundel Stories for live  pp 97-107.

Uitgave van Boek.be, Borgerhout. -107p.
Afmetingen: 20 x 12,50 (paperback)
Vormgeving omslag en binnenwerk: Tom Hautekiet en Tom Stuykens.
Fotografie: Koen Broos.
Papier:Maxi Offset 100 gr.
Cover: Invercote Creato Mat 240 gr
2009 Stationsroman.

Een initiatief van NMBS-Holding en Eurostation waarin 5 auteurs achtereenvolgens een stuk van het verhaal schrijven.
Auteurs: Herman Brusselmans (pp. 5-14), Joke Van Leeuwen (15-25), Tom Naegels (26-36), Anne Provoost (7-49), Oscar Van den Boogaard (50-60).
Eindredactie: Vicky Vanhoutte.
Coverbeeld: Rein Vyncke.
Zetwerk François Millecamps

Brussel: Eurostation, Brogniezstraat 54, 1000 Brussel. -64p.

Afmetingen: 16 x 10.50  garenloos gebrocheerd.
Deze stationsroman kwam live tot stand in het station Antwerpen Centraal van 20 tot en met 24 september 2009 ter gelegenheid van de officiële inhuldiging van het vernieuwde station. In opdracht van NMBS Holding en Eurostation.

2010 Volk. (getuigenissen over armoede)

Samengesteld door Tom Naegels en Marjorie Blomme.
Met een nawoord ‘Armoede beter begrijpen’ van Lize Van Dijck, medewerker van OASeS (Universiteit Antwerpen)
Uitgave i.s.m. Recht-Op vzw;
Geïllustreerd met 40 pagina’s kleurenfoto’s van François De Heel
Berchem: EPO. -184p.
2010 Het fort is gevallen. (erotisch kortverhaal)

Omslagontwerp en vormgeving: Katleen Miller.
Samenstelling: Danny Ilegems.
Illustraties: Jan De Maesschalck.
Fotogravure: Steurs.

Uit de bundel: Alles kan heter (2). 15 erotische verhalen pp 6-13

Uitgave van Sanoma Magazines Belgium.
Druk Printer Portuguesa

2011 ‘Neen’, zei de buurman. (verhaal)

Boekverzorging: Koen Bruyneel
Zetwerk: Karakters, Gent
Illustraties: Eva Mouton
2011 20 onder 40 Uit de bundel: 20 onder 40. Nieuwe verhalen van de beste jonge schrijvers. pp 236-249.

Antwerpen: De Bezige Bij. -316p.
Afmetingen: 20 x 13.50 (gebonden – harde kartonnen kaft)
2013 Alles of niets. (gebundelde selectie van zijn columns in De Standaard)  Naegels Tom 6 Antwerpen: De Bezige Bij. -400p.

Afmetingen: 23 x 15 (zachte kaft)
2021 Nieuw België. Een migratiegeschiedenis 1944-1978.

Vormgeving: Mario Debaene.
Coverfoto: © Stephan Vanfleteren
Auteursfoto: © Hervé Debaene

Tielt: Uitgeverij Lannoo nv.  -480p.

FILMOGRAFIE

2008 Los . Naar de gelijknamige roman van Tom Naegels.

 • Regisseur: Jan Verheyen
 • Scenario:
 • Cast: Pepijn Caudron; Sana Mouziane; Jaak van Assche; Stany Crets; Koen De Graeve; Sofie van Moll; Karin Tanghe
2008 Killing Time. Animatiefilm van 8 minuten op basis van een ultrakort verhaal ‘Het mannetje in de klok‘ uit de roman Meester Kader

Overzicht per genre alfabetisch op titel

Eigen literair werk in boekvorm (poëzie, romans, verhalen enz.)

 • Beleg, of: Hoe mijn lief mij bedroog met een Masaï, en hoe dat ons huwelijk in gevaar bracht. (roman) (17/09/2009)
 • Feest bij de kleine godin : driemaal zes liefdesgedichten voor Els Maes. (poëzie) 1997
 • Het heelal in ! Vijf stukjes van de kosmos (verhalen) 14/05/1997
 • Hoe ik vergeten raakte (kinderverhaal) 01/10/2001
 • Los (roman) 15/03/2005
 • Meester Kader (roman) 15/02/1999
 • Walvis (roman) 01/02/2002

Verzamelde columns, opiniestukken

 • Spijkerschrift: de beste stukken. (2009)
 • Alles of niets. (2013)

Bloemlezer

 • Mijn liefde wordt gekweld door duizend plagen: de beste verhalen uit de Decamerone. (1997)

Verhalen in anthologieën (zeer waarschijnlijk onvolledig)

 • Arusha. Verhaal op radio CD  van De Buren (2006) en in Stories for Life (2009)
 • Leon en de ever. Verhaal in de bundel 25 onder de 35 (2006)
 • ‘Neen’, zei de buurman. Verhaal in de bundel 20 onder 40 (2011)
 • Stationsroman. Medewerking aan een kettingverhaal (2009)

===

Een greep uit de ‘Boeken in opdracht’ of de  ‘Spookschrijverij’

1998

 • De XII werken van Vanoudenhoven  – Boek van het gelijknamige showprogramma rond Rob Vanoudenhoven
 • Grenzen Voorbij  Een Doe-Boekje voor de Stichting Flanders Technology, wetenschap voor kinderen en jongeren.

2003

 • De tuin van het leven. Achter de schermen van de Antwerpse Zoo en dierenpark Planckendael.
 • Hoe? Zo! 1 Boek van de gelijknamige wetenschapsquiz op Eén

2004

 • Gilles. Mijn verhaal. Autobiografie van Gilles De Bilde
 • Grenzeloze Liefde. Boek van de gelijknamige reportagereeks op Eén
 • Aspe was hier. Making-of van de VTM-reeks Aspe
 • Buik op kinderslot. Populair wetenschappelijk boek van dokter Paul Devroey over vruchtbaarheidsgeneeskunde
 • Witse. Het verhaal van een eigenzinnige politieman. Novellisatie van een verhaal van de televisiecommissaris.
 • Wandelgids Antwerpen Boekenstad  Literaire wandelgids naar aanleiding van Antwerpen Wereldboekenhoofdstad

2005

 • Hoe? Zo! 2  Tweede boek van de wetenschapsquiz op Eén
 • Witse. Oog om oog.  Novellisatie van een verhaal van de bekende televisiecommissaris
 • Dierbaar België  Citatenboek ter gelegenheid van 175 jaar België, cadeau bij Het Nieuwsblad
 • Bart in alle staten  Bart Van Doorne toont de Verenigde Staten zoals ze echt zijn. Boek van het gelijknamige VTM-reportagemagazine
 • Het Boek Saida   Biografie van Saida Boujdaine

2010

 • Volk  Negen levensverhalen van mensen in armoede

Verhalen voor kinderen

1997

 • Spannend!   Hommage aan Kuik en Vark, personages van Koos Meinderts. In bibliofiele editie verschenen in 1997, bij De Groote Beer

2002

 • Spiegelliegeltje  Bewerking van Sneeuwwitje, uit Héél lang geleden. Bekende schrijvers vertellen hun lievelingssprookjes. Lannoo, 2002