Maakt deel uit van:naturalisme
Norbert Edgard Fonteyne
Oedelem, 16 december 1904 – Veldegem, 7 juni 1938
Onderwijzer, romanschrijver.
Zijn roman ‘Kinderjaren’ geeft een levendig beeld van het leven tijdens de WO I in het Duitse etappegebied achter de frontlinie.
BIOGRAFIE
16 december 1904: Geboorte van Norbert Edgar Edmond Medard Fonteyne te Oedelem als zoon van August-Alfons Fonteyne (1861-1932) en Leonie-Marie Strobbe (1861-1941).
- Zijn vader – van liberale en francofone gezindheid – behoorde in dat kleine dorp, als eigenaar van een handel in koloniale waren en enkele landerijen, tot de vooraanstaande inwoners.
- Op een keramieken plaquette bevestigd aan de gevel wordt aan dit feit herinnerd.
- Als 10-jarige overkwam hem Wereldoorlog I. Oedelem, dat niet ver van Brugge ligt, kwam in het Duitse etappegebied achter het IJzerfront te liggen.
1919 – 1923: Volgt de lerarenopleiding aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Torhout.
- Zijn leraar Nederlands, de priester Leo de Geeter moedigt hem aan tot het schrijven van gedichten. Over hem zal Fonteyne in 1935 een monografie publiceren.
1923: Proeven van Fonteynes dichtkunst Wij beiden (1923, een lang gedicht van 319 verzen) en Onderwerping (1924) verschijnen onder het pseudoniem J. Ronie in het tijdschrift Pogen van Wies Moens.
- In 1988 gaf Hans Redee Fonteynes gedicht Wij Beiden een tweede publicatie in het letterkundige tijdschrijft Diogenes (jaargang 5, nr. 1, 1988)
1925-1926: Vervulde zijn legerdienst.
1926 – 1938: Onderwijzer in Veldegem.
- Hij was een voor zijn tijd onorthodox onderwijzer. Waar anderen lesgaven met ijzeren hand, koos hij voor ervaringsgericht onderwijs. Hij ging met zijn leerlingen vaak wandelen zowel in de natuur als naar dorpen en steden.
- Fonteyne liep niet erg hoog op met het toen heersende schoolsysteem. Klassen van meer dan 40 leerlingen waren meer de norm dan de uitzondering. Zijn aanmerkingen op het katholieke schoolprogramma en het Rijksleerplan werden in 1938 een brochure gebundeld: Voor een ruimer moedertaalonderwijs.
1927: Trouwde met Octavia Vandendriesche, een boerendochter uit Veldegem.
1935-1937: Op de studie over zijn leermeester De Geeter (1935) volgden in vrij korte tijd drie romans:
- Pension Vivès (1936), een in Brugge gesitueerde roman over enkele marginale figuren in een pension. (Wordt wel eens vergeleken met Elsschot –Villa des Roses- en Walschap)
- Polder (1937), dat op een ruige realistische, ietwat cynische toon vertelt over een noodlottige liefde van een vrouw tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het boek werd tegelijkertijd bejubeld en verguisd. Het boek zit meer in de naturalistische trant van Buysse.
- Hoe de Vlamingen te laat kwamen (1937) de populaire kerstnovelle over Vlaamse zeerovers die. na bij Christus’ geboorte te laat te zijn gekomen, toch nog met een goddelijke verschijning zullen worden begenadigd.
7 juni 1938: Overlijden van Fonteyne te Veldegem aan een hartklepverlamming, terwijl hij de drukproeven van ‘Kinderjaren’ aan het nazien was.
- Fonteyne was die dag woedend en gefrustreerd van de school thuisgekomen. Hij van de hoofdonderwijzer te horen gekregen dat de schoolreis die hij al weken lang had voorbereid en waarvoor hij alle leerlingen had weten warm te krijgen niet kon doorgaan wegens geldgebrek.
Epiloog
1939: Zijn belangrijkste werk Kinderjaren (postuum verschenen) was een persoonlijke kroniek van zijn jeugdherinneringen in Oedelem (West-Vlaanderen) tijdens Wereldoorlog I.
Het is een auto-biografische roman, in beetje in de trant van Proust, wiens A la recherche du temps perdu hij overigens als motto neemt.
- Deze kroniek is vele dingen tegelijk:
- Fonteyne toont een verloren generatie, de jongeren die dupe zijn geworden van deze oorlog en geconfronteerd worden met een verlies aan normen en nog zonder besef van een nieuwe levensstijl. Cynisme en een zekere geestelijke verwildering zijn daarvan de gevolgen.
- Hij houdt tevens een pleidooi voor de traditionele waarden, het activisme en zijn Vlaams- nationalistische ideeën.
- Het boek is tevens een tijdsdocument over de jaren 1914-1918.
- Het boek beleefde onder meer herdrukken:
- 1965 (ingeleid door Hubert Lampo)
- 1981 (met een nawoord van de Gentse professor Ada Deprez)
- 1998 (ingeleid door de Nederlandse schrijver Benno Barnard). Bernard noemde dit werk “het enige belangwekkende Nederlandstalige literaire werk over een jeugd in Vlaanderen vóór en tijdens de Eerste Wereldoorlog”.
1986: Publicatie van een bundel “Sprookjes van spijt”, met zes moraliserende verhalen die zowel de hoofdpersonages als de lezer met een gevoel van spijt achterlaten.
- In het nawoord van dit boekje vertelt Fernand Bonneure over de nalatenschap van Fonteyne, waarin nog een nooit gepubliceerd dagboek zou rusten, Mijn tijd getiteld. Nog enkele novellen en gedichten, een onafgewerkt vervolg op Kinderjaren en verschillende interessante brieven aan zijn broer.
MEER OVER NORBERT FONTEYNE
- Kritisch lexicon; Oosthoek; WP-lexicon;
- M. Roelants, ‘De Vlaamse romancier N.E. Fonteyne’, in: Schrijvers, wat is er van de mens? (1953), p. 79-88;
- F. Bonneure, ‘Norbert Edgard Fonteyne. Tussen romantiek en realisme’, in: VWS-Cahiers 9 (1974) 3;
- V.E. van Vriesland, in Onderzoek en vertoog, 2 (1958);
- Alstein, `Kinderjaren, een vergeten boek’, in Dietsche Warande & Belfort, 123 (1978).
- Rudolf van de Perre: N.E. Fonteyne, in: Kritisch lexicon van de moderne Nederlandstalige literatuur. Losbladige uitgave
GERAADPLEEGDE BRONNEN
Websites
- Fonteyne, Norbert Edgard – Literair Gent
- Schrijvers en dichters (dbnl biografieënproject I) – GJ van Bork …
Referenties
- Prof. M. Dupuis, De vernieuwing van de romankunst 1913-1941. In: Prof. Dr. M. Rutten; Prof. Dr. J. Weisgerber (red.): Van “Arm Vlaanderen” tot “De voorstad groeit” 1888-1946. Standaard Uitgeverij 1988 pp. 479-480
- Benno Barnard, De Vlaamse godendeemstering. Voorwoord tot Kinderjaren. p 5-14. Uitgeverij Atlas 1998.
- Stefan Brijs, ‘De vergeten Vlaamsche kop’, in: Kruistochten (1998), p. 99-119. Eerder voorgepubliceerd in een gelijknamige reeks in Café des Arts van de krant De Morgen op 30 oktober 1997.
BIBLIOGRAFIE
De gegevens van deze bibliografie werden onder meer nagekeken bij
- Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen.
- Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles.
- anoniem Mededelingen van de Documentatiedienst, ‘Fonteyne 1904-1938’ In: Mededelingen van de Documentatiedienst (1954-1992)
- Piet Devos: Van reuzen tot dwergen. Bibliografie – Vlaamse schrijvers in de 20ste eeuw – Eerste drukken. Kortrijk, eigen beheer 2007
Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klikt u op de foto.
Chronologisch overzicht