home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

De Coster, Saskia

Maakt deel uit van:

Saskia De Coster

Leuven, 1976

Veelzijdig auteur, beeldend kunstenaar, performer.

Auteur van romans, verhalen, filmscenario’s, theaterteksten, lyrics voor muzikanten en columns.

Is actief met videokunst (met werk in Z33 te Hasselt) en in het theater (toneelgezelschap Crew en tg Stan).

Haar werk in samenwerking met beeldende kunstenaars is een hoofdstuk apart

Ook de rock-’n-roll kant van de literatuur lokt De Coster: ze doet performances (oa met Dez Mona op De Nachten ), schreef de lyrics voor het nummer ‘Wit’ van Daan. Als tussendoortjes verschijnen veelzijdige verhalen, van een pittig seksverhaal in het maandblad Goedele tot een thrillerverhaal voor de verhalenbundel ‘Stervensuur’

 

BIOGRAFIE

1976: Saskia De Coster is geboren in de winter van 1976. Ze was al op erg jonge leeftijd actief bezig met schrijven.

1989: Op haar dertiende krijgt ze de titel van Nationaal laureaat de Junior Journalist wedstrijd.

1994-1998: Studeerde  aan de K.U. Leuven. Behaalt het licentiaatsdiploma Germaanse filologie.

1998-1999: Master in de literatuurwetenschap.

  • Prof. Wildemeersch (UIA) biedt haar een baan aan om een biografie van Hugo Claus te schrijven. Ze ligt algauw overhoop met Wildemeersch en geeft haar job op.

VOLTIJDS SCHRIJVER … maar ook performer.

2000: Haar debuutverhaal Onder elkaar, een duister verhaal over de desintegratie van een ongewone familie, verschijnt in het Nieuw Wereldtijdschrift. (17de jg. Nr 3, april 2000 pp 63-68).

2002: Debuut in boekvorm met de novelle ‘Vrije val’.

  • Vrije val mag dan al een hoog Verhelst gehalte hebben, haar eigen eigengereide kwaliteiten komen als vanzelf bovendrijven. “Een ster valt uit de hemel. Miljoenen lichtscherfjes trillen na in het water aan mijn voeten. De andere sterren buigen zich voorover, naderen, smelten samen tot een vlek spierwit licht. Te licht. Zwarte spatten.”, zo wordt je in deze naar antieke mythen verwijzende literaire verrassing binnengeleid waarin je af en toe het verhaal bespeurt. Dat verhaal is er inderdaad, maar al de rest is zoek, coherentie en ordeloosheid. Een zeer opmerkelijk debuut.

Nog in 2002 wordt De Coster door de redactie van Brakke Hond geselecteerd voor ‘Mooie jonge honden, nieuw Vlaams literair talent’.

Wordt lid van de kernredactie van het literaire tijdschrift Dietsche Warande en Belfort.

Sinds 2002 neemt ze ook veelvuldige deel aan festivaloptredens in Vlaanderen en Nederland (onder meer De Nachten Antwerpen, Het Groot Beschrijf, Passa Porta, Crossing Border en Inktaap), lezingen in bibliotheken in Vlaanderen en Nederland, vraaggesprekken voor publiek, gespreksavonden, panels en debatten.

Voorjaar 2004: Haar tweede roman, Jeuk, vertoont dezelfde eigenzinnige, opmerkelijke schriftuur als haar eersteling. Het wemelt van allusies op allerlei mythen en legenden, het is een verkenning van de grenzen van een sprookje, grenzen die overigens ver overschreden worden. Het is een pleidooi voor een ongebreidelde verbeelding in de literatuur.

2005: Tournee in Zuid-Afrika, met optredens in Stellenbosch en Kaapstad.

Nog in 2005 schrijft Saskia een modern oratorium ter gelegenheid van 175 jaar België, op vraag van de stad Leuven. “Wij zijn wij”, met muziek van componist Jeroen d’Hoe, wordt uitgevoerd door het Vlaams Radio Orkest en een koor van 250 kinderen.

2006: Doorbraak met Eeuwige roem, een roman waarin het exuberante van haar twee vorige romans ietwat getemperd is. Eeuwige roem volgt het buitenissige parcours – het blijft een wondere wereld – van twee vaak aandoenlijke meisjes wier levens gedoemd zijn om elkaar te kruisen.

Sinds 2006 schrijft de Coster een maandelijkse column voor De Standaard, onder de titel Big Deal. Gewaagde en soms ongewone standpunten voeren de toon. Regelmatig levert ze ook bijdragen voor andere tijdschriften en kranten als Frankfurter Allgemeine Zeitung, de Volkskrant, NRC Handelsblad, Vrij Nederland en le Soir.

  • In 2008 veroorzaakt ze deining met haar satirische lezersbrief in De Standaard. Daarin lacht ze met het beleid van de Boerenbond door de oud-voorzitter op te voeren als een bekeerling tot het vegetarisme. Het levert haar een proces op. Na een slepende procedurestrijd wordt ze in maart 2010 vrijgesproken voor valsheid in geschrifte en veroordeeld tot 1 symbolische euro schadevergoeding.

Begin 2007: Neemt deel aan de populaire Vlaamse quiz De Slimste Mens. Een tournee met Saint-Amour volgt. Tom Lanoye en Tommy Wieringa pleiten voor Saskia’s eigenzinnige werk.

Voor het kunstprogramma LUX haar voorkeuren in high & low art, van Justin Timberlake over Yoshimoto Nara tot de Vlaamse Primitieven.

Op voorstel van het Nederlandse Fonds voor de Letteren wordt ze twee maanden writer in residence in Amsterdam. Ze werkt er aan haar vierde boek ‘Held’ , het verhaal van de haat-liefdeverhouding tussen een negenjarig meisje en een zwijgzaam jongetje, dat hetzelfde jaar nog verschijnt.

  • Het boek wordt genomineerd voor de Tzumprijs en komt op de longlist van de AKO-literatuurprijs.

Nog in 2007: Saskia De Coster werkt geregeld samen met beeldende kunstenaars, onder andere met Arno Geens voor de kunstzinnige inrichting van een zebrapad aan de Groene Boulevard ter hoogte van de Bampslaan te Hasselt, 2007.

  • Het ontwerp heet Oversteekplaats voor huisdieren en bevat de volgende inktzwarte tekst op de zes evenwijdige witte velden van het zebrapad: “Tot wij weg zijn.”, “Snuif iedere lijn.”, “Blijf altijd bij mij.”, “Niet te snel diertje.”, “Ook deze lijn.” en “Volg diertje verder.” Haar ontwerp kadert in een eind 2007 plaatsgrijpend Hasselts kunstproject crossovercrosswalk.

2008: De Costers radioboek ‘Een krokodil aan de tong trekken’ wordt in vijf talen aangeboden op de sites van de Wereldomroep en DeBuren.

Met het experimenteel-technologisch theatergezelschap Crew werkt ze aan ‘U’ tijdens een residentie in Rotterdam en Eindhoven. Met acteur Peter Gorissen brengt ze een non stop 52-uur durende uitvoering van het stuk tijdens Ithaka in Leuven.

2009: Schrijft teksten bij het werk van schilder  Robert Devriendt en de expo Rogier van der Weijden, met werk van onder meer Fabre, De Cordier en Dujourie, die eveneens in het najaar 2009 van start ging.

Ze nam ook engagementen op zich voor goede doelen, zoals een filmpje voor Amnesty International in 2008 en Press for more in mei 2009. De Coster werd ook gespot tijdens workshops voor jongeren die graag de pen willen opnemen (Write Now).

Saskia de Coster heeft wel wat met video, filmpjes en foto’s:

  • Graphic novel met videast Nicolas Provost (Eisner 2009).
  • Voor het Fotomuseum in Antwerpen schrijft ze bij de begoochelende foto’s van Geert Goiris.
  • Poseert ze voor de Crimes de la Passion (2010) van schilder Robert Devriendt
  • Zorgt voor een videogedicht bij de grote expo over Rogier van der Weijden ( najaar 2009) in museum M.

Begin 2009: Voor theatergroep Stan schrijft ze de monoloog ‘Eskimo’ die door actrice Maaike Neuville gebracht wordt tijdens een lentetournee in Vlaanderen en Nederland.

Mei 2009: Tournee in Tsjechië. Haar boek Held vertegenwoordigt er België op de International Book Fair in Praag.

  • Held gaat over autisme en afwijkend gedrag op school. De Coster toont niet zozeer de verschrikking van hoe de buitenwereld inbeukt op wie anders bedraad is, dan wel de kracht van de outcasts. Lien (het hoofdpersonage) zoekt naar een eigen stem om de wereld mee te overdonderen. Haar ideaal is grenzeloze communicatie.

November 2009: Dit is van mij, het vijfde boek van de Coster komt op de markt.

  • Gekooid zijn of niet, dat is de hamvraag in Dit is van mij, een verhaal over het eindeloos uitstellen van gekmakende keuzes en de gekte van liefde. Jakob wil Jade en Jade wil alles.
  • Dit is van mij wordt genomineerd voor de AKO-literatuurprijs en de Gouden Uil.

Nov-dec 2009: Schrijft twee maanden lang een dagelijkse column voor de hippe Nederlandse krant Nrc.Next. in december 2009 verkiest DS Magazine haar tot één van de 25 markantste vrouwen van 2009.

2010 staat in het teken van veel reizen.

Februari 2010: Writer-in-residence in de Canadese cultuurkolonie Winnipeg, Canada (ism de Beursschouwburg, Brussel en het Vlaams-Nederland huis DeBuren – Zie: verslag Radio1). Ze verblijft een maand lang in de meest afgelegen en koude (-50°) streek van Canada en komt terug met een buitenissig verhaal bij foto’s van fotografe Michèle Matyn (winnaar Canvascollectie).

April en mei 2010: Gaat via Het Beschrijf en Artomi naar New York om er een maand te schrijven in Ledig House, Ghent.

Juli wordt de maand voor een verblijf in Berlijn. Tijdens het M-IDzomerfestival treedt ze op mét drumster, voor een drum ‘n word. Saskia heeft trouwens een abonnement op veel festivaloptredens, zoals op De Nachten in Antwerpen, Write Now doorheen Nederland, Crossing Border Den Haag, Wintertuinfestival Nijmegen.

September 2010: Is curator van de openingshappening bij de expo ‘Tegenlicht’ in het SMAK.

December 2010: Laat zich een week lang opsluiten zonder communicatie met de buitenwereld, voor het VPRO-programma De Avonden.

2011: Verblijft een maand in San Francisco, om er aan haar nieuwe boek te werken.

Maart 2011: Op enkele openbare plaatsen (o.a. Centraal Station Antwerpen) verrijst een groot geel ei, een installatie van vzw Pok. De dolgedraaide reiziger kan zich erin terugtrekken en ondergaat een rustgevende trip met soundscape en verhaaltjes. Werk van Saskia.

Maart-april 2011: Gaat met Behoud de Begeerte op tournee door Vlaanderen in het kader van Te Gek voor Woorden?!, een literair-muzikale tournee die de aandacht op een positieve manier op psychiatrie wil richten.

Het tijdschrift Hollands Diep verkiest haar in maart tot één van de tien auteurs van de toekomst. Momenteel werkt ze met fotograaf Johan Jacobs aan een kortfilm die de beeldentaal van de jaren ’30 mengt met nieuwe animatietechnieken. Saskia schrijft de tekst, spreekt de voice-over in en acteert. Muziek is van Ozark Henry.

Voor het zomernummer 2011 van het maandblad Feeling schrijft Saskia de catwalk crimi ‘Oh Jackie O!. (oplage 115 000 ex)

Augustus 2011: Verblijft in Skopje, Macedonië met Abdelkader Benali, in het kader van het Europese project CityBooks. Ze schrijft er het succesvolle citybook Honderdveertig Kilo Liefde, ondertussen vertaald in zes talen.

2012: Werkt intensief samen met beeldend kunstenaar Arne Quinze.

  • Arne Quinze nodigde haar uit om de vervreemding die de ‘Rock Strangers’ (een ruimteljke installatie op de zeedijk te Oostende) uitademen en het intieme van ‘My Secret Garden’ (een binnenproject in de Kunsthal te Rotterdam) te vangen in eigentijdse verhalen en bijzondere filmbeelden.
  • In twee films en twee boeken ging Saskia via verhalen en dagboekfragmenten op onderzoek. Voor de sound bij de Rock Strangers tekent Ozark Henry, de muziek onder de My Secret Garden-film is gemaakt door Vive La Fete.
  • Het hele project mondt uit in de publicatie van twee boeken gebundeld in een box (uitgave van Frame Publishers BV te Rotterdam) waarbij tevens 2 documentaires op DVD met bijhorende soundscape worden geleverd.

11 maart 2013: Publicatie van ‘Wij en ik‘, een familieverhaal dat loopt over een paar generaties en toont hoe een geheim uit het verleden steeds maar groter wordt naarmate er niet wordt over gesproken en het traag maar zeker de familie relatie’s uiteenrijt.

15 januari 2014: Naar aanleiding van de actie Literaire Moeders van Het Letterenhuis schreef ze Mannen, wees gewaarschuwd, vrouwelijke schrijvers rukken op! (De Morgen)

2015: In haar zevende roman Wat alleen wij horen volgen we de bewoners van het Atlasgebouw, een vooroorlogse woonblok dat volgens de firma die er eigenaar van is zijn tijd heeft gehad en dus plaats moet maken voor nieuwbouw.

 

BEKRONINGEN

  • 2007:  Interuniveritaire Literaire Prijs aan de Katholieke Universiteit Leuven.  Cutting Edge Award voor beste Nederlandstalige boek voor Held.
  • 2014: Saskia de Coster wint met haar roman Wij en ik de Opzij Literatuurprijs 2014, de jaarlijkse prijs voor de beste roman van een Nederlandstalige schrijfster.

Ze werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs 2006 en 2007 en de SABAM prijs 2008. Ze werd genomineerd voor de BNG-literatuurprijs 2007.  Haar roman Dit is van mij (2009) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil.

SMAAKMAKER

Ouders

Maria tot het jongetje

Het is goed.
Zeg het nog een keer. Jongen.
Goed. Open je mond en het komt,
je wordt wat geschreven stond.
In de herhaling groei je, jongen,
in de monden, uit je naden.

Je zal woorden spreken.
Mensen zullen ze van je afnemen.
Jongen. Ga maar
tot het einde van de straat.

Hoor wat ze zeggen. Strek je vingers uit
naar later. Later is een vorm van plagen, jongen. Later
is een echo van vandaag in een andere kamer.

(Ooit zal je worden nagemaakt.
Een Japanse roos van papier die opengaat in water.
Een everzwijntje met een pijl in het hart dat zegt ‘raak’.)

Verschenen in: Passies omtrent Rogier. De actualiteit van Van der Weydens beeldtaal

 

GERAADPLEEGDE BRONNEN

 

BIBLIOGRAFIE

De gegevens van deze bibliografie werden onder meer nagekeken bij

  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen.
  • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles.

Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klikt u op de foto.

Chronologisch overzicht

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
2002 Vrije val. (roman)

Foto auteur: Nick Hannes
Amsterdam: Uitgeverij Bert Bakker. -165p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
2004 Jeuk. (roman)

Omslag ontwerp: Luc Derycke

 

Amsterdam: Uitgeverij Bert Bakker/ Antwerpen: Standaard uitgeverij. -124p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)

2006 Eeuwige roem. (roman)

Illustraties binnenwerk : Craigie Horsefield
Omslag ontwerp: Luc Derycke
Foto omslag: Getty Images
Foto auteur: Rob Stevens
De Coster Saskia 5 Amsterdam: Prometheus. -230p.

Afmetingen: 20.00 x 12.00 (paperback)
2006 Dag meneer, dag, kom binnen. (verhaal)

Omslagontwerp: Kris Demey.
Foto omslag: Getty Images.
Foto Said El Haji: Nienke Terpstra.
Foto Annelies Verbeke: Jaco Klamer/HH

2006 verzamelbundel Uit de bundel: 25 onder de 35. 25 verhalen van jonge veelbelovende Nederlandse en Vlaamse schrijvers. (pp 74-81). Uitgeverij Prometheus. -232p.

Ingeleid en samengesteld door Said El Haji & Annelies Verbeke.

2007 Held. (roman)

Omslagontwerp: Gert Dooreman.
Foto auteur: Johan Jacobs.

Amsterdam: Prometheus. -120p.

Afmetingen: 20 x 12.30 (ingenaaid – zachte kaft met flappen)

2007 Een krokodil aan de tong trekken. (verhaal)

Co Auteur: Christophe Vekemans met ‘Vader zeikt de hele godvergeten boel onder’ (nr 15).
Brussel: Radioboeken deBuren.

Reeks: Radioboeken / Een krokodil aan de tong trekken – Saskia De Coster

2009 Dit is van mij. (roman)

Redactie: Inge Jooris
Vormgeving: Dooreman
Foto auteur: Johan Jacobs

Amsterdam: Prometheus. -279p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)

2009 “Eskimo”, een “bijna-monoloog voor een vrouw” voor theatergroep Stan. (monoloog)

Gespeeld door Maaike Neuville. Een schuchtere, jonge vrouw worstelt met haar woorden en gedachten om ze in geregelde banen te leiden.

Première in het Kaaitheater in Brussel op 3 maart 2009
2009 Ouders. (gedicht) In: DWB 2009; 4

Passies omtrent Rogier. De actualiteit van Van der Weydens beeldtaal
2009 Niets gebeurd. (erotisch verhaal)

Tekeningen: Jan de Maesschalck.
2009 Alles kan heter Uit de bundel: Alles kan heter: 15 erotische verhalen. pp. 6-13

Diegem : Sanoma Magazines Belgium. -157p.
Bijlage bij Goedele magazine 12
Afmetingen: 21 x 16 (gebonden in harde kartonnen kaft)
2011 Oh Jackie O! Mode, mannen en mysterie. Een spannende catwalk crimi.

Illustraties: Christophe Lardot.
Correctie: Frieda Dalemans.
Lay-out: Hanneke Thielen.
De Coster Saskia 7 Diegem: Sanoma Magazines. -106p.

Afmetingen: 16 x 11 (pocket)
D
it is een gratis pocket bij Feeling 07/2011 en mag niet afzonderlijk worden verkocht.
2011 Honderdveertig kilo liefde (Skopje) / Wildebeest (Stellenbosch)

Electronisch te lezen:
Honderdveertig kilo liefde / Skopje
Wildebeest / Stellenbosch
De Coster Saskia 2  Honderdveertig kilo liefde en een interview met Saskia de Coster werden op 11 juli 2012 gepubliceerd als speciale bijlage ‘Reisverhalen’ in De Morgen
2011 Moordgrieten. (verhaal)

Boekverzorging: Koen Bruyneel
Zetwerk: Karakters, Gent
Illustraties: Eva Mouton
2011 20 onder 40  Uit de bundel: 20 onder 40. Nieuwe verhalen van de beste jonge schrijvers. pp 178-197.

Antwerpen: De Bezige Bij. -316p.
Afmetingen: 20 x 13.50 (gebonden – harde kartonnen kaft)
2011 Niets gebeurd. (erotisch verhaal) In: Hart en teder. Nederlandse en Vlaamse erotica. pp 22-28
Samengesteld door Thomas Blondeau.
Uitgever: Prometheus Amsterdam. -213p.
Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
2012 Zusjes. (roman) De Coster Saskia 3 Antwerpen: Uitgeverij Manteau. (WPG Uitgevers BE – Algemeen & Import) . -96p.

Reeks: Wablieft.
Afmetingen: 20 x 12.40 (zachte kaft)
2012 My Secret Garden & Rock Strangers.

De korte verhalen geschreven door Saskia de Coster vervolledigen de kunstinstallaties van Arne Quinze.
Art direction: Arne Quize, Saskia de Coster en Dave Bruel.
Op de rug van de cassette:

Rotterdam: Frame Publishers BV. -256 pages / full colour.

Afmetingen: 24.50 x 19 ( twee soft cover boeken in box)
Bevat tevens 2 documentaires op DVD met soundscape gecomponeerd door Vive la Fête (elektronische muziek)
2013 Wij en ik. (roman)

Omslagontwerp: Bart van den Tooren
Omslagillustratie: Saskia de Coster
Foto auteur: Johan Jacobs
De Coster Saskia 1 Amsterdam: Prometheus. -397p.

Afmetingen: 21.30 x 13.70 (paperback)
Zetwerk: Mat-Zet bv, Soest.
2015 Wat alleen wij horen. (roman)

Omslagontwerp: Bart van den Tooren.
Illustratie omslag: Saskia de Coster.
Foto auteur: Johan Jacobs.
Redactie: Inge Jooris
De Coster Saskia 6 Amsterdam: Prometheus. -320p.

Afmetingen: 21.30 x 13.70 (paperback)
Zetwerk: Mat-Zet bv, Soest.
2019 De nachtouders. (roman)

Ontwerp: Lyanne Tonk.
Productiebegeleiding: Tim Beijer.
Auteursfoto: Koos Breukel

 Amsterdam: Das Mag Uitgeverij B.V. -374p.

Afmetingen: 20.00 x 12.70 (paperback – kaft met flappen)

2020 In de rij voor de nachtboot. (novelle)

Geschreven als cadeau voor de ‘Dag van de Onafhankelijke Boekhandel’ op 5 december 2020 bij aankoop van €25 aan boeken bij boekhandels aangesloten bij de boekhandelvereniging Confituur.
Ontwerp: Lyanne Tonk
Productiebegeleiding: Tim Beijer

[Confituur]-uitgave in samenwerking met Das Mag, Amsterdam. -30p.

Afmetingen: 18.40x 12.50 (gebonden in geïllustreerde harde kartonnen kaft)
Oplage: 5000 ex.

2023 Maart (novelle)

Ontwerp: Frank August.
Omslagillustraties: Jasmijn ter Stege.
Productiebegeleiding: Tim Beijer.

Amsterdam: Das Mag Uitgeverij bv. -120p.

Afmetingen: 18 x 11 (ingenaaid – zachte papieren kaft met geïllustreerde stofomslag)
Reeks: De Maanden nr 3

2023 Net echt. (roman)

Ontwerp: Frank August.
Omslagbeeld: Koos Breukel.
Productiebegeleiding: Tim Beijer.
Auteursfoto: Sanne De Block.

Amsterdam: Das Mag Uitgeverij bv. -277p.

Afmetingen: 20 x 12.60 (gebrocheerd – zachte kaft met flappen)

2023 Een kleine filosofie van grote emoties: Jaloezie. (novelle)

Omslagontwerp: Pelckmans uitgevers
Zetwerk: Intertext, Antwerpen
Ook verkrijgbaar als luisterboek.

Kalmthout: Pelckmans Uitgevers nv. -98p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (garenloos gebrocheerd – zachte kaft)
Reeks: Een kleine filosofie van grote emoties.

 

 

.