Maakt deel uit van:vrouwelijke auteurs
STEPHANIE CLAES-VETTER
Zutphen, 25 februari 1885 – Elsene 9 oktober 1974
Romanschrijfster, echtgenote van Ernest Claes
BIOGRAFIE
24 februari 1885: Johanna Maria Stephanie Vetter wordt geboren te Zutphen in Gelderland (Nederland)
- Haar vader Anton Vetter stamt uit de gegoede katholieke burgerij. Haar moeder Ninette van Ghert is Vlaamse, eveneens stammend uit een oud geslacht. Stephanie Vetter woont tijdens haar jeugd met haar ouders achtereenvolgens te Brussel, Wespelaar, Brummen en Rotterdam. De gave van spreken en schrijven is erfelijk bij de Vetters, Ook haar vader en tante zijn verdienstelijke schrijvers.
- Onder invloed van de geestelijke raadgever van de familie, pater Ermann, en aangespoord door o.m. August Van Cauwelaert begint ook zij te schrijven. Volgt tot haar zeventiende jaar de middelbare school. Studeert tot haar twintigste Frans, Engels en Duits.
1905: Op haar twintigste sterft haar vader. Hierop verhuist het gezin naar Den Haag. Hier begint haar letterkundige loopbaan. Werkt ook mee aan katholieke congressen en vergaderingen.
1909-1914: Redactrice van het damestijdschrift De Lelie (1909-1914).
Augustus 1910: Te Averbode wordt n.a.v de “Kroning van Onze Lieve-Vrouw van het H. Hart”een indrukwekkende feestweek georganiseerd. Van 26 tot 28 augustus vindt er tevens het “Eerste Nederlands Mariacongres” plaats. Op deze bijeenkomst houdt ze op 26 augustus een lezing over “Maria-Vereering en drankbestrijding in Holland” en ontmoet zij voor het eerst Ernest Claes. In september zal zij hem opnieuw ontmoeten en een tijd later zijn ze verloofd.
29 oktober 1912: Huwelijk te Oude-God.
6 maart 1913: Het echtpaar Claes-Vetter wordt officieel geregistreerd als woonachtig te Mortsel, Lindenlei, 87.
- Stephanie Vetter zegt de Nederland vaarwel. Haar hele leven lang blijft zij Hollands wat godsdienstige en morele opvatting betreft, maar zij voelt zich toch dichter bij Vlaanderen, waar haar werken meer bijval vonden.
5 oktober 1913: Geboorte van hun zoon Erik (Kiki).
9 juni 1914: Claes wordt benoemd tot ambtenaar in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en het gezin verhuist naar Sint-Joost-ten-Node (Poststraat 58).
1914: WOI. Ernest Claes wordt gewond en verblijft als krijgsgevangene in Duitsland. Zij woont de eerste twee jaren van Wereldoorlog I met haar zoontje in Nederland.
1915: Het eerste werk van Stephanie Vetter, “Eer de Mail sluit” verschijnt in 1915.
- Het is een romannetje in briefvorm waarvan A. Van Cauwelaert schreef dat het fonkelde van radde gevatheid en geestigheid. Ze was een revelatie in Vlaanderen waar de narratieve taal en stijl en de novelle nogal eens zwaar op de hand waren.
- Dit werkje en de novelle “Vroeg schemer” verschijnen in Nederland. Al haar volgende werken zullen in Vlaanderen uitgegeven worden.
1916: Het gezin herenigd te Le Havre (Frankrijk).
1919: Na de oorlog nemen zij hun intrek in “Huize Terstalle” te Ukkel.
Tijdens het interbellum blijft zij in alle bescheidenheid verder aan haar letterkundige carrière werken terwijl haar echtgenoot uitgroeit tot de bekende en gevierde Vlaamse heimatschrijver. Zij laten zich niet door elkaars werk beïnvloeden. Bij Stephanie Vetter blijft de Hollandse aard bovendrijven, terwijl Ernest Claes uitkomt voor zijn Vlaams-Brabantse ingesteldheid. Beiden hebben een groot respect voor elkaars werk. Het is Stephanie die het documentatiemateriaal van Ernest Claes archiveert en klasseert.
Na enkele novellen zoals “Vertelsels uit het schone hemelrijk” (1920) en “Vroeg schemer” (1924) volgen een aantal omvangrijkere romans.
Het hoofdthema is de huwelijksproblematiek, beleefd vanuit de vrouwelijke psyche. ‘Martine, een ontgoocheling’ (1954) is daar een goed voorbeeld van. Haar romanpersonages behoren tot de Brusselse gegoede burgerij. Haar werken behoren tot het genre van de zedenroman.
10 oktober 1974: Stephanie Claes-Vetter sterft te Brussel en wordt bijgezet bij haar man in de schaduw van de abdij van Averbode.
GERAADPLEEGDE BRONNEN
Websites
BIBLIOGRAFIE
De gegevens van deze bibliografie werden onder meer nagekeken bij
- Erfgoedbibliotheek Hendrik – Antwerpen.
- Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles.
- Piet Devos: Van reuzen tot dwergen. Bibliografie – Vlaamse schrijvers in de 20ste eeuw – Eerste drukken. Kortrijk, eigen beheer 2007
Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klikt u op de foto.
Chronologisch overzicht