Dimitri Casteleyn
Tielt, 23 december 1966
Ondernemer, televisiemaker en theaterdirecteur, schrijver.
“Als tiener had ik een pact met mezelf gesloten”, zegt Casteleyn. “Ik zou ondernemer worden en ik zou schrijven. Maar wel in die volgorde. Niet samen. Dat zag ik niet goedkomen. Ik schreef toen wel al wat gedichten en ik won in de jongerencategorie van de Literaire Prijs van de stad Harelbeke. Wat niet zo slecht was: ook mensen als Peter Verhelst en dichter Paul Demets zijn daar ooit begonnen.”
In: Interview in De Morgen 30 december door Rik van Puymbroeck, De wending van Dimitri Casteleyn.
BIOGRAFIE
23 december 1966: Geboren te Tielt.
1987: Schrijft wel al wat gedichten en wint in de jongerencategorie van de Literaire Prijs van de stad Harelbeke. Een goed voorteken misschien: ook mensen als Peter Verhelst en dichter Paul Demets zijn daar ooit begonnen.
Casteleyn studeert Germaanse Filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven met een eindwerk over Vlaamse poëzie. Daarna behaalt hij een masterdiploma in de bedrijfskunde (MBA) in Reims.
Tijdens die MBA loopt de 21-jarige Casteleyn stage bij de toenmalige BRT, nadien blijft hij er twee jaar werken, hij gaat aan de slag bij multinationals BP Nutrition en SCA Packaging.
1994: Richt het communicatiebureau Ellips Communication op, dat zich toelegt op communicatieadvies aan bedrijven (dat hij in 2001 verkoopt).
1995-1997: Start en leidt de intranetbouwer e-COM. Wanneer dit bedrijf marktleider wordt in België, koopt Alcatel het in 1997 op.
Het is een periode waarin Casteleyn de wereld rondreist, voordrachten houdt op internationale conferenties en verschillende communicatieprijzen binnenhaalt.
- In 1993 wint hij de Prijs van beste Vlaamse CV (Brussel), in 1998 de prijs voor de beste beursgang van het jaar (Nutreco) in Amsterdam. Het jaar daarop mag hij de Henri Sijthoff prijs voor beste financieel-economisch jaarverslag (Nutreco) in Amsterdam in ontvangst nemen.
2001: Na de verkoop van Ellips Communication aan Omnicom, gaat Casteleyn geleidelijk aan weer schrijven.
1989-2004: Verschillende publicaties in de literaire tijdschriften Dietsche Warande & Belfort en Poëziekrant.
2005: Literair debuut met poëziewerk “Omgekeerd“.
Sedert 2005 is hij een veelgevraagde gast op literaire happenings en in literaire jury’s.
2008: Wordt gedelegeerd bestuurder van Theater Malpertuis.
2009: Zijn eerste bundel met kinderverhalen verschijnt bij uitgeverij De Eenhoorn – een ‘filosofische verhalenbundel’, zegt hijzelf – met als titel: “Een mooie verrassing”.
Voor de Boekenbeurs bundelt hij in 2010 dertig “sms -gedichten”.
2010: Richt, samen met o.a. Lieven Billiet en Peter Vandekerckhove, het TV-Verhalenhuis De Raconteurs op, dat meteen zeer positief ontvangen wordt in de Vlaamse pers- en mediawereld
De Raconteurs maken audiovisuele producties, waarin het boeiende, levensechte verhaal centraal staat, in welk genre ook.
- Najaar 2011 verschijnt de eerste reeks van De Raconteurs op CANVAS: de achtdelige reeks Drie Generaties. Een gelijknamig boek van De Raconteurs verschijnt bij Uitgeverij Manteau.
- Eind 2012 verschijnt de TV- reeks ‘Meneer de Burgemeester’
- In 2013 de tv-reeksen ‘100 jaar Vooruit’ en in het najaar ‘De leraarskamer’
- In 2014 loopt Grand Central Belge als tv-reeks voor VRT, naar het gelijknamig boek van Pascal Verbeken.
Wanneer bij Canvas in juni 2014 plots crisis uitbreekt, waardoor voor onbepaalde tijd geen opdrachten meer aan externe productiehuizen toevertrouwd worden, komen De Raconteurs in zwaar stormweer terecht. Ze zijn nog even doorgegaan, maar in november van dat jaar wordt de zaak geliquideerd met een kleine winst.
2013: Debuteert als romanschrijver bij uitgeverij Vrijdag met ‘De verjaardag’.
- Gerard, een professor genetica en virologie aan de KUL voedt zijn zoon Kaspar op in een atoomschuilkelder ver weg van de wereld. Zijn illegale Afrikaanse vriendin moet mee ondergronds, verzet zich waar ze kan, maar moet het onderspit delven. Voor de 16de verjaardag van Kaspar gebeurt er iets onmogelijks dat hun verdere levens verandert.
- Het is een goed geschreven debuut met thrillerachtige allures en vleugje science fiction, gebed in een herkenbare hedendaagse maatschappij.
2016: Zijn tweede roman Witte kamers rolt van de persen.
- Een autoritaire vader – wetenschapper, professor in de nanotechnologie – drijft zijn dochter de waanzin in, als hij haar lief inzet als proefpersoon voor een door hem ontwikkeld getrouwheidsvirus.
- Dirk Leyman (De Morgen Boeken 24/2/206) is alvast niet erg positief: ‘Een slordige roman vol haken en ogen, goed voor vervaarlijke schroeiplekken bij de doodgemoedereerde lezer’.
GERAADPLEEGDE BRONNEN
Websites
Referenties
- Karl Van den Broeck, een übermensch in de kelder. De Morgen Boeken & Wetenschap 19 juni 2013 p.2
- Karl Van den Broeck, Gaan zenders nog wel overleven ? Dimitri Casteleyn combineert tv-productiehuis met literatuur. De Morgen, 28 juni 2013.
- Rik van Puymbroeck, De wending van Dimitri Casteleyn, in: De Morgen 30 december 2015
BIBLIOGRAFIE
De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij
- Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen.
- Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles.
- POËZIECENTRUM VZW – Gent
Chronologisch overzicht