Maakt deel uit van:zonder categorie
Jef Aerts
Leuven, 26 mei 1972
Heden voltijds schrijver, die zich – sinds 2012 – vooral toelegt op het werk voor kinderen en jongeren.
Met een meanderend parcours langs theater, muziek, romans voor volwassenen, wat gedichten ook.
BIOGRAFIE
26 mei 1972: Geboren te Leuven.
- Hij groeit op in Linden, een groen dorp op een steenworp van Leuven. Als kind droomt hij ervan om boer te worden; als puber kiest hij voor het kunstenaarschap, in de eerste plaats voor de muziek, dan beeldende kunst en als goede derde de literatuur.
1990: Na de middelbare school schrijft hij zich in aan de faculteit Rechten, waar hij het na een jaar voor bekeken houdt.
- Als negentienjarige, besluit hij resoluut om schrijver te worden en daarvoor kun je het best Germaanse studeren. Na de Nederlandse en Engelse literatuur, volgen nog theaterwetenschap en, als vrij student, Sanskrit en Indologie. Toch zou het voor de prille twintiger vooral de popmuziek zijn, met de bands Rubbish Heap, Kolinsky en Tydal dat hem naar de meest uiteenlopende podia zou brengen.
- Nog aan de universiteit gaat hij bij Het Belang van Limburg aan de slag als verslaggever podiumkunsten. Na twee jaar stapt hij over naar het weekblad Tijd Cultuur (een bijlage van dagkrant De Tijd).
- Intussen lonkt de theaterpraktijk: Jef werkt voor het Antwerpse gezelschap De Roovers als dramaturg en is ook naast de speelvloer te gast bij o.a. Luxemburg, Dimitri Leue en Woestijn 93.
NAAR EEN BELOFTEVOL SCHRIJVERSCHAP… EN STEEDS DE MUZIEK EN HET THEATER
1998: Publicatie van de debuutroman ‘Haeren Majesteit’, een wat hybride roman over jonge mensen die op het punt staan om in het leven te stappen en zich afvragen wat ze in godsnaam kunnen uitrichten in de wereld zoals die zich aan hen presenteert.
- Eenzelfde thema vindt men in die periode bij Yves Petry (het jaar van de man, 1999) of Christophe Vekemans (Alle mussen zullen sterven, 1999). Bij Aerts is de vraag ‘Iets doen of niet ?’ Maar als je iets doet, laat het dan knallen.
Van het een komt het andere: de eerste ‘literaire’ optredens volgden op o.a. de Cultuurmarkt, Zuiderzinnen, De Nachten, Crossing Border, net als tv-optredens in o.a. De Zevende Dag en Laat De Leeuw.
2000: Twee jaar later volgt ‘Vertezucht’. Een eigenzinnige roman over extreme verlangens, die door veel mensen werd gesmaakt.
2001: In het najaar van 2001 bewerken De Roovers het boek voor het theater, op een prachtige locatie in de toenmalige KVS/Bottelarij te Molenbeek.
- Ook in 2001 wordt Jef geselecteerd om met Peter Verhelst als ‘peter’ deel te nemen aan de ‘Meesterproef voor jonge kunstenaars’ van Vlaams Bouwmeester Bob van Reeth.
- Dit resulteert in een mentale fit-o-meter die werd geëxposeerd bij het paviljoen van Toyo Ito tijdens Brugge 2002. Later wordt deze installatie ook uitgenodigd op De Nachten in deSingel te Antwerpen en tijdens Open Monumentendag in Sint-Truiden.
3 februari 2002: Ivo Van Hove ensceneert bij Toneelgroep Amsterdam Jefs bewerking van Monteverdi’s ‘L’Incoronazione di Poppea’ in de Amsterdamse stadschouwburg.
- Première: 3 februari 2002 in Stadschouwburg Amsterdam.
2003: Publicatie van ‘De Nadagen’, een boek in een heldere taal over een verloren liefde en het leven op het platteland. Het verhuizen maakte in die periode ook in realiteit deel uit van Jefs leven: van Heverlee verhuist hij naar een boerderij in Lubbeek, om vervolgens terug te keren naar Leuven.
April 2004: Werkt met Pat Lauwers aan de eerste full cd van het popduo Tydal, in een productie van Rudi Genbrugge. ‘Table for Two’ verscheen bij het Gentse Culture Records. Vooral de singles ‘Under Taboo’, ‘Satellite’ en ‘Grey’ werden flink gedraaid op Radio 1 en 2.
April 2004: Première in het sanatorium van Hilversum van ‘Hoogtezon’ , een bewerking voor twee acteurs van Thomas Manns meesterwerk De Toverberg. Ivo Van Megen voert de regie voor het theatergezelschap ZTHollandia.
April 2006: Jef Aerts debuteert bij de Bezige Bij als dichter met de bundel Voor je er bent.
- De verzameling gedichten wordt goed ontvangen en de titel krijgt een extra laag mee: zijn vriendin Katlyn bevalt op 28 augustus van hun dochtertje Lilith in een bad in de muziekkamer van de oude boerderij in Bierbeek die ze toen woonden.
- Gedichten van Jef Aerts verschenen eerder reeds in literaire tijdschriften als Bunker Hill, DW&B en De Contrabas. Hij publiceerde gelegenheidsgedichten in Knack en De Morgen.
- Zijn poëzie werd opgenomen in de verzamelbundels Bomspotting (2000) en Un Quijote contemporáneo (2005 – een tweetalige anthologie), en geselecteerd voor De dagkalender van de poëzie 2007 en Het kaartenhuis van de poëzie.
- Met Steven Dhondt maakt hij in 2012 het graphic poem ‘Schaduwwolf’.
2006: Deeltijds redacteur voor het ‘Vlaams Theater Instituut’ te Brussel. (zijn eerste ‘echte baan’, zegt hij op zijn website, ‘zij het dan deeltijds naast de workshops en cursussen die hij thuis organiseert’).
Augustus 2008: Geboorte van dochtertje Lilith in de muziekkamer van hun oude boerderij in Bierbeek.
Oktober 2008: Publicatie van zijn vierde roman, Rue Fontaine d’Amour, wellicht zijn meest gave roman
- Rue Fontaine d’Amour of Minnebronstraat is een echte Brusselse straat die het hoger gelegen burgerlijke Schaarbeek afscheidt van het arme, door immigranten bewoonde dal en het nabij gelegen Josephatpark.
2009: Schrijft in opdracht van Vlaams – Nederlands Huis De Buren het radioboek Hondsroos.
2010: Vormt samen met zangeres Katlyn de Ghellinck en gitarist Jan Aerts het muzikale project Momomatique.
2011: Verhalen of gedichten voor kinderen worden opgenomen in de verzamelbundel Wegwezen! en in enkele edities van Querido’s Poëziespektakel.
2012: EEN DEFINITIEVE (?) STAP RICHTING JONGE LEZERS
Juni 2012: Jef Aerts’ eerste kinderroman “Het kleine paradijs” verschijnt bij Em. Querido’s Uitgeverij, Amsterdam en is meteen een schot in de roos
- De twaalfjarige Lilita gaat op zoek naar haar vader in een verre stad, die is afgesloten door een torenhoge muur. Het boek werd genomineerd voor de Boekenleeuw 2013 en de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2014.
- De Nederlandse pers schreef erover: ‘Het kleine paradijs kan in handen van het juiste kind een levens- of in elk geval leescarrière veranderend boek zijn. Zo’n boek waarover een schrijver later zegt: ‘Toen ik dàt las…’ Geef het daarom elke literaire veelvraat van elf en ouder te lezen. Je weet nooit wat het teweegbrengt.’
2013: Publiceert een tweede tekst voor kinderen “Groter dan een droom”, een troostend prentenboek dat hij maakte met de Nederlandse illustratrice Marit Törnqvist, waar zowel auteur als illustratrice met veel kunde en sereniteit het moeilijke thema van doodgaan en verlies weergeven.
2013: Jef Aerts derde kinderboek Vissen smelten niet speelt in het nu, maar ademt de mysterieuze sfeer van een oud sprookje.
- Een jongen maakt een tocht in de bittere kou over een ijsweg die het dorp met de stad verbindt. In zijn tas zit de lievelingsvis van zijn zieke vader. Die wil hij redden van de verkoop. Maar de overtocht betekent al gauw meer dan louter avontuur.
- Bekroond met de Zilveren Griffel.
2015: Paard met laarzen, is Aerts vierde kinderboek. Geïllustreerd door Judith van Istendael.
- Iedere dag rijdt Fieke op haar fiets naar haar hele bijzondere vriendin, Olga. Jef Aerts omschrijft haar zo: ‘Er woont een vlinder op haar gezicht. Als je lang genoeg kijkt, kan je hem zien zitten. Daar, tussen al die lintjes en barsten rond de ogen en de mond slaapt een insect. Een vlinder van gekreukt papier. Soms kan je hem horen ritselen onder het rimpelige vel. Olga had een heleboel rimpels. En dus een pracht van een vlinder. Haar neus was het dikke lijf. Als ze lachte, flapperden de vleugels op en neer.’ Woorden in zinnen, gerangschikt in een ritme van poëtische harmonie: dit is wat het boek kenmerkt. Jef Aerts schrijft prachtig en er gebeuren vreemde dingen in het boek.
2017: Kersenhemel, een verhaal over weggaan en weer terugkomen. En hoe échte vriendschap altijd blijft duren. Geïllustreerd als een lange fries door Sanne Te Loo.
2018: De blauwe vleugels. Illustraties: Martijn van der Linden.
- Josh en zijn grote broer Jadran vinden een jonge, gewonde kraanvogel. Ze willen hem weer leren vliegen zodat hij zijn familie achterna kan naar het Zuiden. De broers doen de grote blauwe vleugels van hun moeder om, uit de tijd dat ze nog in musicals meespeelde, en laten de kraanvogel zien hoe het moet. Daarvoor klimmen ze almaar hoger. Als Josh door toedoen van zijn impulsieve broer van de brandladder valt en in het ziekenhuis belandt, verandert alles.
2020: Elke dag iemand anders. Illustraties: Merel Eyckerman.
- Vermommingen à volonté. Wildebras Juno met het hoogoptorende kroeshaar hult zich dagelijks in nieuwe vermommingen. Dan is ze bliksemjager, dan weer diepzeeduiker of racepiloot. Ze stuift het hele huis rond. Maar haar broertje Billie kan dat tempo niet volgen. Wanneer besteedt ze eens aandacht aan hem ?
2021: De nacht van Ronke. Illustraties: Marit Törnqvist.
- ‘Als ik hoognodig moet rennen, kun je me maar beter niet tegenhouden.’ De blinde Ronke wist al jong dat ze atleet wou worden. Op een sterrenkundekamp ontmoet ze Noun, haar buddy die haar loopgedrag aanmoedigt. En haar in zijn kielzog meeneemt.
2024: Roversjong. Illustraties: Martijn van der Linden
- Kip Vjera is een bofkont. Ze ontsnapt aan de strooptocht van een vos, puur omdt ze onder een bessenstruik zit te broeden. Maar wacht even, bij de schuur stuit ze op een rillend vosje dat na de jachtpartij achterbleef. Moederkloek Vjera aarzelt niet om het vosje onder haar vleugels te nemen. Maar is dat geen adder aan de borst koesteren ? Een verhaal over een onwaarschijnlijke vriendschap en de zoektocht naar wie je echt bent.
BEKRONINGEN
- 2014: Wint de Boekenleeuw voor ‘Groter dan een droom’ (Querido)
- 2014: Grösser als ein Traum werd door de ‘Junge Jury’ van de Konrad-Duden-Schule uit Bad Hersfeld (Duitsland) bekroond met de DUDO 2014.
- 2014: Zilveren Griffel voor Groter dan een droom.
- 2014: Zilveren Griffel in de groep 9-12 jaar voor Vissen smelten niet
- 27 maart 2015: ontvangt de Cultuurprijs van de gemeente Kortenaken voor zijn werk als jeugdauteur.
GERAADPLEEGDE BRONNEN
SMAAKMAKER
BIBLIOGRAFIE
- Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen.
- POËZIECENTRUM VZW – Gent.
- STICHTING LEZEN / Focuspunt Jeugdliteratuur – Antwerpen.
Om een foto in de fotogalerij te vergroten klik op de foto
Chronologisch overzicht
Jaar | Titel | Fotogalerij | Uitgeverij 1ste druk |
1999 | Haeren Majesteit. (roman)
Omslagontwerp: Johan Buijs.
Foto omslag: Karin Demedts . Foto achterplat: Stef Stessel. |
Antwerpen: Manteau. / Amsterdam: De Bezige Bij. -268p. Afmetingen: 20 x 12.50 (garenloos gebrocheerd – zachte kaft) | |
2000 | Bomspotting: schrijvers en dichters over vrede. (poëzie) Samen met anderen. | Berchem: EPO -171p. | |
2001 | Vertezucht. (roman)
Omslagontwerp: Kris De Mey. Foto achterplat: Karin Demedts. Datzelfde jaar door toneelgroep De Roovers in de Brusselse KVS tot toneel herwerkt. |
Antwerpen: Manteau / Standaard Uitgeverij nv. -255p.
Voor Nederland: De Bezige Bij, Amsterdam Afmetingen: 21.50 x 13.80 (gebonden – harde grijslinnen kaft met stofomslag) |
|
2003 | De nadagen. (roman) Omslagontwerp: Volken Beck Omslagfoto: Hans van der Meer/ De Verbeelding Auteursfoto: Roeland Fossen | Amsterdam: De Bezige Bij. -172p. Afmetingen: 20 x 12.50 (garenloos gebrocheerd – zachte kaft) Zetwerk: Peter Verwey Grafische producties Zwanenburg Druk Groenevelt Landgraaf | |
2006 | Voor je er bent. (gedichtenbundel)
Omslagontwerp: Nanja Toebak.
Omslagillustratie Zefa images ! O Graf! Corbis
Auteursfoto op de achterflap: Marco Mertens
Typografie: Adriaan de Jonghe. Bevat de cycli: Wat een landschap; Het vooropgestelde; Geleewiekte engelen; Advent; Voor je er bent. |
Amsterdam: De Bezige Bij. -62p. Afmetingen: 20 x 12.50 (gebrocheerd – zachte kaft) Druk De Boekentuin Zwolle | |
2008 | Rue Fontaine d’Amour. (roman) | Amsterdam: De Bezige Bij. -189p. | |
2009 | De hondsroos. (radioboek) | Deel 91 in de serie radioboeken van Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Radioboek #91 – ‘Hondsroos’ – Jef Aerts – Radioboeken (podcast) | |
2012 | Het kleine paradijs. (kinderboek) Omslagillustratie: Korneel Detailleur. Omslag: Barbara van Dongen Torman | Amsterdam-Antwerpen: Em. Querido’s Uitgeverij bv. -160p. Afmetingen: 21.40 x 13.20 (gebonden – harde geïllustreerde kaft) | |
2013 | Groter dan een droom (prentenboek) Geïllustreerd door de Nederlands-Zweedse illustratrice Marit Törnqvist. Vormgeving: Barbara van Dongen Torman | Amsterdam-Antwerpen: Em. Querido’s Uitgeverij bv. -42p. Afmetingen: 25 x 19.40 (gebonden – harde geïllustreerde kaft) | |
2013 | Vissen smelten niet. (kinderboek 10+) Omslagillustratie: Korneel Detailleur. Omslag: Barbara van Dongen Torman | Amsterdam-Antwerpen: Em. Querido’s Uitgeverij bv. -151p. Afmetingen: 21.40 x 13.20 (gebonden – harde geïllustreerde kaft) | |
2015 | Paard met laarzen. (kinderboek 7-12 jaar)
Omslag en illustratie: Judith van Istendael. Vormgeving: Barbara van Dongen Torman |
Amsterdam-Antwerpen: Em. Querido’s Uitgeverij bv. -197p. Afmetingen: 22.30 x 14.40 (gebonden – harde geïllustreerde kaft) | |
2017 | Kersenhemel. (prentenboek) Tekst: Jef Aerts – Illustraties: Sanne te Loo. | Amsterdam-Antwerpen: Em. Querido’s Uitgeverij bv. -48p.
Afmetingen: 25.80 x 28.10 (gebonden – harde geïllustreerde kaft) |
|
2018 | De blauwe vleugels. (kinderboek 10+)
Illustraties: Martijn van der Linden |
Amsterdam-Antwerpen: Em. Querido’s Uitgeverij bv. -184p.
Afmetingen: 22.3 x 14.3 (gebonden – harde geïllustreerde kaft) |
|
2020 | Elke dag iemand anders. (kinderboek vanaf 3-5 jaar))
Illustraties: Merel Eyckerman |
Amsterdam-Antwerpen: Em. Querido’s Uitgeverij bv. -32p.
Afmetingen: 20.30 x 25.9 (gebonden – harde geïllustreerde kaft) |
|
2021 | De nacht van Ronke. (jeugdroman 10-12 jaar)
Illustraties: Marit Törnqvist |
Amsterdam-Antwerpen: Em. Querido’s Uitgeverij bv. -166p.
Afmetingen: 22.30 x 14.10 (gebonden – harde geïllustreerde kaft ) |
|
2024 | Roversjong. (jeugdroman – voor 6+)
Illustraties: Martijn van der Linden |
Amsterdam-Antwerpen: Em. Querido’s Uitgeverij bv. -64p.
Afmetingen: 23.80 x 17.60 (gebonden – harde kaft) |