home | Inloggen
Aantal schrijvers: 531 | Aantal boeken:

15464

Lambaret, Rachida

Maakt deel uit van: ,

Rachida Lamrabet

Sidiboujedain, 1970

Rachida Lamrabet (Sidiboujedain 1970) is een Vlaamse schrijfster van Marokkaanse origine.

Lamrabet is naast auteur ook juriste voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen.

 

BIOGRAFIE

1970: Geboren in Sidiboujedain in het Noorden van Marokko, in Midar – dat ligt in het Rifgebergte – een zeer arme streek van waaruit veel mensen naar Europa gemigreerd zijn.

 • Zij was nog geen drie toen zij hier toekwam.
 • Groeide op in een wijk in Borgerhout (Antwerpen)
 • Afgestudeerd als juriste.
 • Voor haar stages koos ze niet de gemakkelijkste balie. Voor de balie van Brussel is tweetaligheid een vereiste. Bovendien  blijft de balie een mannenbastion, alhoewel er vandaag ook heel veel vrouwen zijn die dit beroep uitoefenen. Als stagiaire met een allochtone achtergrond baarde zij wel opzien.

2006: Won de Kif Kif literatuurprijs “Kleur de kunst!” met het verhaal Mercedes 207.

 • Het werd opgenomen in Kif Kif. Nieuwe stemmen uit vlaanderen, een bundel verhalen van Nederlandse, Vlaamse, autochtone en allochtone jonge schrijvers waaronder ook Malika Chaara.
 • Lambaret: “Nadat ik de prijs van Kif Kif gewonnen heb, mocht ik een masterclass volgen bij Stefan Hertmans – dat was trouwens een onderdeel van de prijs. Maar dat was niet direct een cursus. Het was een groepje van mensen met andere roots die allemaal met schrijven bezig waren. Dat was zowel educatief als gezellig. Op een heel vriendschappelijke manier werden daar toch wel nuttige ervaringen uitgewisseld. Meer was het niet, maar het was goed omdat je onder gelijkgezinden kon praten over iets dat ons aller passie was, namelijk schrijven. Dat was natuurlijk allemaal heel zinvol, maar toch: dat schrijven zit in mij.”

2007: Debuteerde als romanschrijfster  met Vrouwland.

 • ‘Vrouwland ‘ is de naam die twee Marokkaanse jongens, Abdelkader en Mounir, aan Europa geven. Zij houden niet van zelfzekere vrouwen, maar Mara, die in Antwerpen woont, wil vrij zijn. Zij heeft met haar traditionele leefwereld gebroken en is politica geworden. Ze stelt tot haar ontgoocheling vast dat de partij die haar gevraagd heeft, haar als politica misbruikt. Dan komt er een brief van Younes, een jongen die ze als schoolmeisje tijdens een zomervakantie in Marokko haar ja-woord had gegeven, maar dat niet had gehouden. Ze besluit om terug naar haar geboortedorp te gaan. Het wordt een zoektocht naar haar eigen identiteit, naar haar plaats in de wereld.
 • Vrouwland won in 2008 de Debuutprijs van Boek.be m.m.v. de Provincie Antwerpen.

2008: Publicatie van ‘Een kind van God’ een verhalenbundel over Marokkaanse migranten die hun weg zoeken in de westerse samenleving.

2009: In opdracht van het Arsenaal schreef ze haar eerste theatertekst. ‘Belga’ gaat over de eerste generatie gastarbeiders die vol verwachtingen in België arriveerden eind jaren 60’. Over een vader, zijn zoon en een vrouw. Over de geheime liefde en een complexe vader-zoon-relatie. Over de dromen van gastarbeiders, hun bijdragen tot onze maatschappij en over hun eenzaamheid, zoveel jaren later.

 • Het stuk wordt vertolkt door Lotte Heijtenis (De Smaak van de Keysertjes), Mourade Zeguendi (Les Barons, Union Suspecte) en Mostafa Benkerroum (Hel van Tanger) in een regie van Michael De Cock. Rachida Lamrabet zag het stuk voor de eerste maal volledig op de try-outvoorstelling
 • Rachida Lamrabet maakt ook deel uit van de schrijverskaravaan, een literaire ontmoeting tussen Marokkaanse en Vlaamse schrijvers.

Ze schreef tevens nog een tweede theaterstuk voor Laika: ‘Zetels van goud’

Rachida Lamrabet over schrijven en culturen

 • ‘Het Marokkaanse is een belangrijk deel van wie ik ben… Dat is mijn realiteit en die blijkt uit wat ik schrijf. Dat is wat mij bezighoudt. Ik zie ook geen enkele reden om in mijn volgende boek Jan of Frederik als hoofdpersonage te nemen. Dat schijnt nodig te zijn als ik wil dat men mij serieus neemt als schrijfster. Maar Mara en Younes en Mohammed maken voor mij onlosmakelijk deel uit van deze cultuur. Daar sta ik op. Ik hoor niet bij Marokko, ik hoor hier en mijn geschiedenis en achtergrond zijn een deel van deze samenleving.’ (Bron: De Standaard)

Vlaamse schrijfster

In al haar boeken ontmoeten we nieuwe Belgen die worstelen met zichzelf, hun achtergrond, integratie. Daarnaast toont ze ook erg overtuigend dat de problemen van de multiculturele samenleving naast culturele vooral ook sociaal-economische achtergronden hebben. De strijd tussen allochtonen en Belgen is vaak ook een strijd tussen de lagere arbeidersklasse en de burgerij. En laat dat nu precies ook het thema zijn dat schrijvers als Streuvels, Buysse en Walschap destijds behandelden. In die zin is Lamrabet een erg Vlaamse schrijfster, ze past in elk geval naadloos in een lange traditie van sociale romans. (Uit: De Morgen 13 juni 2012 Karel Van den Broeck)

 

BEKRONINGEN

 • 2006: Kif Kif literatuurprijs “Kleur de kunst!” met het verhaal Mercedes 207
 • 2008:Debuutprijs van Boek.be m.m.v. de Provincie Antwerpen voor Vrouwland.
 • 2009: BNG Nieuwe Literatuurprijs voor de verhalenbundel Een kind van God.
 • 2012: Genomineerd voor de Vijfjaarlijkse Prijs voor podiumteksten van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) met ‘Belga‘ (2010)
De prijs ging naar Tom Lanoye met ‘Atropa. De wraak van de vrede’ (2008)

 

Geraadpleegde bronnen

Websites

 

BIBLIOGRAFIE

De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij

 • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen
 • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles

Chronologisch overzicht

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
2006 Mercedes 207. (verhaal)
2008: opgenomen in de verhalenbundel ‘Een kind van God’.
Meulenhoff-Manteau.

In: Kif Kif. Nieuwe stemmen uit Vlaanderen.
2007 Vrouwland. (roman)

Boekverzorging: Dooreman en Houbrechts
Zetwerk: Karakter Gent
Lamrabet 3
Lamrabet 2 Antwerpen: Manteau. /Amsterdam: Meulenhoff.  -237p.

Afmetingen: 20 x 13.50 (gebonden met stofomslag)
2008 Een kind van God. (verhalen)
Boekverzorging: Herman Houbrechts.
Foto auteur: © Koen Broos
Bevat: NV De Vlaeminck (pp.9-24); Meneer Dubois (pp.25-52); Rachid (pp. 53-72); Bunicâatjes, een kortfilm (pp. 73-100); Van de liefde en de haat (pp. 101-120); De wandeling (pp. 121-138); Aachira Airlines (pp.139-172); een kind van God (pp. 173-188); Jihab (pp.189-212); Ammetis, de slaper (pp. 213-226); Mercedes 207 (mitien oe sebh’a) (pp. 227-250); De fotografe (pp. 251-264); Verklarende woordenlijst (pp.265-268).
 Lamrabet 1 Antwerpen: Manteau. / Amsterdam: Meulenhoff.  -268p.
Afmetingen: 20.20 x 13.70 (gebonden – harde linnen kaft met stofomslag)
Zetwerk: Karakters, Gent.
2009 De slaper en andere verhalen. (verhalen)

Eerdere titel: Een kind van God
Antwerpen: Manteau. /Amsterdam : Meulenhoff.  -127p.

Reeks: Wablieft.
2009 Belga. (Theater)

Tesamen met Michael De Cock.
Niet in boekvorm gepubliceerd
2011 De man die niet begraven wilde worden. (roman)

Boekbezorging: Herman Houbrechts
Foto auteur: Koen Broos.
Zetwerk: Karakters, Gent
Lamrabet 4 Antwerpen: De Bezige Bij. -230p.

Afmetingen: 20 x 13.25 (gebonden – harde kartonnen kaft met stofomslag)