Maakt deel uit van: Nieuwe stemmen met diverse achtergrond
Fikry El Azzouzi
Temse, 4 oktober 1978
Columnist, theaterauteur en schrijver.
BIOGRAFIE
4 oktober 1978: Geboren te Temse. Zijn ouders komen uit een bergdorpje uit Marokko
- Fikry El Azzouzi: ‘Ik ben een geboren Temsenaar. Ik liep school op het KTA in de Theo-De-Deckerlaan en voetbalde bij KSV Temse. Ik heb in Antwerpen gewoond en in Sint-Niklaas, maar ik ben altijd teruggekeerd naar Temse. Niet dat ik deze gemeente zo wauw vind, het was altijd een samenloop van omstandigheden. Ik werk als bewakingsagent annex receptionist bij Electrabel in Schelle. Daar heb ik zeeën van tijd. Ik kan elke werkdag minstens drie uur met literatuur bezig zijn. Een ongekende luxe.’
Hij was al een eind in de twintig toen hij columns begon te schrijven voor de website van het intercultureel platform Kifkif en zich aan zijn debuutroman ’Het schapenfeest’ zette. Gedurende een maand schreef hij ongestoord in een flat van auteursvereniging PEN Vlaanderen, maar het gros van zijn boek zag het levenslicht tijdens El Azzouzi’s shifts als nachtwaker voor een energiebedrijf.
2009: In de verhalenbundel ‘Print is dead, Nieuwe schrijvers uit Vlaanderen’, verscheen een korte voorpublicatie van wat later een hoofdstuk van zijn debuutroman zou worden.
April 2010: Publicatie van zijn debuutroman Het Schapenfeest, uitgegeven door Van Gennep te Amsterdam
- Het boek vertelt met een flinke dosis humor het verhaal van de elfjarige Ayoub. Ayoub moet met zijn vader mee een schaap gaan slachten voor het Offerfeest, maar bedenkt de meest inventieve strategieën om hieraan te ontsnappen en gewoon leuke dingen te kunnen doen.
Sinds 2012 Schrijft (politieke) columns voor de krant De Morgen.
Naast columns en romans schrijft Fikry El Azzouzi ook theaterstukken en maakt hij deel uit van theatercollectief SIN.
December 2012: Première van het stuk IJdele dagen in een regie van Mesut Arslan.
- Vier mannen delen een groezelig kelderappartement. Een vrouw betreedt hun wereld.
- IJdele Dagen schetst het universum van vijf mensen die zich elk op hun manier – met of zonder papieren, zwaarmoedig of lichtvoetig, weifelend of gedreven – een weg door het leven banen. Voorspelbaar en onvoorspelbaar, zoals het leven zelf.
Maart 2013: Het eerste stuk dat hij samen met het SIN-collectief maakte: Troost, geregisseerd door Michael De Cock, met in de hoofdrollen Junior Mthombeni en Ikram Aoulad.
- Troost is een coproductie met de Arenbergschouwburg en ’t Arsenaal en werd opgevoerd door SIN-collectief. Het handelt over thema’s als verslaving, vriendschap en de grootstad en was een groot succes bij een breed publiek.
Oktober 2013: Première op het Mestizo Arts Festival 2013 in de Antwerpse Arenbergschouwburg van het theaterstuk Rumble in da jungle, een totaalspektakel met muziek, woord en slampoetry, live boxing, video beelden… dat ons terugbracht naar Kinshasa 1974.
- Het Antwerpse theatergezelschap SINCOLLECTIEF, acht slampoets en de veertienkoppige band B.U.R.K.A. namen de historische tweekamp tussen Mohammed Ali, die aanvankelijk kansloos werd geacht tegen de jongere wereldkampioen George Foreman, als uitgangspunt voor een wervelende mix tussen boksmatch, theatervoorstelling en concert!
December 2013: De handen van Fatma, verschijnt bij Uitgeverij Vrijdag te Antwerpen.
- Fatma is een eenzame vrouw. Ze heeft alleen haar zoon Bilal nog. Bilal bezoekt zijn moeder bijna nooit. Op een dag klopt iemand hard op de deur van Fatma. Het is Hafssa. Zij is illegaal in het land. Fatma neemt Hafssa in huis. Elke vrijdag gaan ze samen naar de markt. Bij hun laatste bezoek aan de markt koopt Fatma appelsienen. Dat had ze beter niet gedaan…
In de gelijknamige theaterproductie van ‘t Arsenaal en Moussem worden tekstfragmenten uit deze novelle gebruikt.
2014: Drarrie in de nacht, is El Azzouzi’s tweede roman.
- “Drarrie is Arabisch. Het is een meervoud en betekent ‘jongeren’. In het Nederlands betekent het ‘straatjoch’, met alle connotaties die erbij horen: hangjongere, rebels én met de nodige cool. En oh, belangrijk: drarries komen altijd voor elkaar op. Dat is een ongeschreven wet.” (Fikry El Azzouzi in Temse by night: op stap met schrijver Fikry El Azzouzi, in Knack 15 oktober 2014)
April 2015: Nieuwe theatertekst van Fikry El Azzouzi: Reizen Jihad.
- Reizen Jihad is een familiekroniek die zich afspeelt in de stad. Kersje, een jonge Vlaamse bekeerlinge, vertrekt naar Syrië om te strijden. Haar familie is onthutst: Hoe kon dit gebeuren? Waarom wil zij in een vreemd land oorlog voeren?
- In Reizen Jihad linkt SINCOLLECTIEF de Syriëstrijders met andere idealistische zeloten in verleden en heden: Oostfronters, Nicaragua-, Franco-, pro-Poetin, pro-Israëlstrijders etc…Ze wilt het verhaal vertellen én begrijpen van jonge Belgen die naar het front vertrekken op zoek naar heldendom. Romantische zielen, avonturiers of een bende idioten?
- Reizen Jihad is een project rond identiteit en extreme idealen, vertrekkend vanuit het actuele gegeven van de Syriëstrijders. SINCOLLECTIEF wil het debat verder opentrekken naar de gevolgen van mentale gijzeling in een ongelijkwaardige maatschappij.
Credits:
- Tekst: Fikry El Azzouzi | regie: Junior Mthombeni | spel: Said Boumazoughe, Michael De Cock, Hilde Van haesendonck en Rashif El Kaoui | dans Joffrey Anane en Sara Golijanin | bewegingsadvies: Michiel Alberts |muziek: Cesar Janssens | zang: Hassan Boufous | videoartist: Kristof Bilsen | scenografie: Stef Depover | productie: Nadia Benabdessamad en Ikram Aoulad | research/dramaturgie Fikry El Azzouzi en Nadia Benabdessamad | coproductie t, arsenaal mechelen en Monty Kultuurfaktorij | met de steun van de Vlaamse Gemeenschap
2015: Sincollectief presenteert samen met MAF en Villanella De Hoeder. Een voorstelling over de vergane glorie van een dictator. Wat als een leider op de vlucht moet voor zijn eigen onderdanen? Hoe kon dit gebeuren en waarom? Vroeger een groot leider, nu een hoopje ellende. De Hoeder is een satirische monoloog over gemis, glorie en verval met acteur Chaib Idrissi.
- Acteur: Chaib Idrissi / Auteur + coach: Fikry El Azzouzi / Regie: Junior Mthombeni/ Partner: SINCOLLECTIEF en Dunia Globe / Coproductie: MAF en Villanella
2015: De 65e Arkprijs van het Vrije Woord gaat naar Fikry El Azzouzi. Hij ontvangt de prijs voor zijn roman Drarrie in de nacht en zijn toneelstuk Reizen Jihad. Volgens de jury laat Fikry een moedige stem horen in de Nederlandstalige literatuur. “Met een behendige pen en snijdende humor schetst hij het beeld van een generatie jongeren die zingeving en identiteit zoekt in onze samenleving. Hij gooit een wereld open die dichtbij is maar helaas voor velen onbekend.”
2015: Maakt samen met Junior Mthombeni, Jibbe Willems en Greg Nottrot de Theater aan Zee theatershow De extremisten. Daarin dissecteren ze de denkwereld van radicale figuren. Hun doel ? Inzichten, niet te verwarren met uitvluchten.
Elke ochtend om 10 uur verdwijnt de groep, geflankeerd door wisselende acteurs en muzikanten in de zaal van Vrijstaat 0. Daar schrijven, denken en debatteren ze rond een extremist-van-de-dag, van de Kouachi broers tot Jezus. Om 21 uur laten ze het publiek binnen.
2016: PAX Europa, een theatrale reflectie op het Europa van nu, geschreven door Fikry El Azzouzi en geregisseerd door Mokhallad Rasem. Met Sabri Saad El Hamus, Junior Mthombeni, Julia Ghysels, Anna Schoen en Enkidu Khaled. Een productie van De Nieuw Amsterdam, Toneelhuis en ‘t,Arsenaal.
2016: Alleen, een monoloog geschreven voor actrice Sara De Roo ging op 14 juni in première in Monty
- Lees hier het dubbelinterview in De Standaard.
- Tekst Fikry El Azzouzi | van en met Sara De Roo en Cas Enklaar | met medewerking van Manon de Boer | productie & techniek STAN
- In de periode voor de première voerden schrijver en actrice een jaar lang gesprekken, dan schrijft hij een monoloog voor haar. Als die monoloog af was, ontstond er een correspondentie over die toneeltekst. De tekst én de brieven vormen samen de basis van L
- Lees meer: tg STAN | alleen | première – Monty
Oktober 2016: Azzouzi’s derde roman Alleen Zij, een liefdesverhaal, maar eentje waarin culturen elkaar vinden en soms afstoten, tegen een Europese achtergrond van islam-angst, ietwat dystopisch verwoord in een kader van extreem rechtse repressiviteit.
- Alleen zij is het sluitstuk van wat een drieluik blijkt. Het bindend personage is Ayoub als jongen in Het schapenfeest (2010), als de drarrie in Drarrie in de nacht (2014) en als volwassene in Alleen zij.
- De drie teksten werden in 2018 als dusdanig in één band uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag te Antwerpen.
14 Oktober 2016: Première in de KVS te Brussel van het toneelstuk Malcolm X
- In Malcolm X wordt gedanst, gedicht en gerapt. In het Nederlands, Frans, Zoeloe en Arabisch. Met één rode draad en inspiratiebron: de zwarte, controversiële activist. “Omdat er nood is aan sterke figuren die bullshit en racisme durven benoemen en bestrijden.”
- Lees meer: 08.2016 – De Morgen – “Wij pikken het niet langer, net als Malcolm X”
Oktober 2016: In de krant De Morgen verschijnt van 23 tot en met 29 oktober een fotoreportage van fotograaf Kurt Deruyter over de Brusselse migrantenwijken Molenbeek en Kuregem. Elke aflevering wordt begeleid door een columnachtig verhaal van El Azzouzi.
Woensdag: Bij de baard van de profeet. Donderdag: Alleen voor ernstige verkopers. Vrijdag: Money, mon amour
2018: Presenteert de Spaanse vertaling van Drarries in de nacht (Nosotros en la noche) op het Argentijnse Festival Internacional de Literatura de Buenos Aires (Filba). In het huisblad van het Letterenhuis Zuurvrij (dec 2018, nr 35) schrijft hij daarover een fijnzinnig verhaal Eenzame dans.
GERAADPLEEGDE BRONNEN
BEKRONINGEN
2013: Won de deAuteursprijs voor zijn theatertekst ‘Troost’.
- deAuteurs is een jonge beheersvennootschap die “weldra zijn 2 verjaardag viert en opgericht werd om beter tegemoet te komen aan de noden van Nederlandstalige auteurs en makkelijker in te kunnen spelen op de eigenheden van het Vlaamse en Nederlandse cultuurlandschap.”
2015: Ontvangt de 65ste Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn roman Drarrie in de nacht en zijn toneelstuk Reizen Jihad.
BIBLIOGRAFIE
De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij
- Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience –Antwerpen.
- Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles
Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klik op de foto
Chronologische overzicht
ROMANS, NOVELLEN enz.
THEATER