home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

El Azzouzi, Fikry

Maakt deel uit van:

Fikry El Azzouzi

Temse, 4 oktober 1978

Schrijver van romans, novellen en jeugdverhalen, columns (o a voor De Morgen en de Standaard) en  theaterteksten voor het SINCOLLECTIEF en Jr.cE.sA.r.

Bekroond met de Arkprijs voor het Vrije Woord (2015) en de  Ultima voor Letteren, een cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap, voor zijn literair en theateroeuvre (2021).

BIOGRAFIE

4 oktober 1978: Geboren te Temse. Zijn ouders komen uit een bergdorpje uit Marokko

  • Fikry El Azzouzi: ‘Ik ben een geboren Temsenaar. Ik liep school op het KTA in de Theo-De-Deckerlaan en voetbalde bij KSV Temse. Ik heb in Antwerpen gewoond en in Sint-Niklaas, maar ik ben altijd teruggekeerd naar Temse. Niet dat ik deze gemeente zo wauw vind, het was altijd een samenloop van omstandigheden. Ik werk als bewakingsagent annex receptionist bij Electrabel in Schelle. Daar heb ik zeeën van tijd. Ik kan elke werkdag minstens drie uur met literatuur bezig zijn. Een ongekende luxe.’

Hij was al een eind in de twintig toen hij columns begon te schrijven voor de website van het intercultureel platform Kifkif en zich aan zijn debuutroman ’Het schapenfeest’ zette. Gedurende een maand schreef hij ongestoord in een flat van auteursvereniging PEN Vlaanderen, maar het gros van zijn boek zag het levenslicht tijdens El Azzouzi’s shifts als nachtwaker voor een energiebedrijf.

2009: In de verhalenbundel ‘Print is dead, Nieuwe schrijvers uit Vlaanderen’, verscheen een korte voorpublicatie van wat later een hoofdstuk van zijn debuutroman zou worden.

April 2010: Publicatie van zijn debuutroman Het Schapenfeest, uitgegeven door Van Gennep te Amsterdam

  • Het boek vertelt met een flinke dosis humor het verhaal van de elfjarige Ayoub. Ayoub moet met zijn vader mee een schaap gaan slachten voor het Offerfeest, maar bedenkt de meest inventieve strategieën om hieraan te ontsnappen en gewoon leuke dingen te kunnen doen.

Sinds 2012 Schrijft (politieke) columns voor de krant De Morgen.

Naast columns en romans schrijft Fikry El Azzouzi ook theaterstukken en maakt hij deel uit van theatercollectief SIN.

December 2012: Première van het stuk IJdele dagen in een regie van Mesut Arslan.

  • Vier mannen delen een groezelig kelderappartement. Een vrouw betreedt hun wereld.
  • IJdele Dagen schetst het universum van vijf mensen die zich elk op hun manier – met of zonder papieren, zwaarmoedig of lichtvoetig, weifelend of gedreven – een weg door het leven banen. Voorspelbaar en onvoorspelbaar, zoals het leven zelf.

Maart 2013: Het eerste stuk dat hij samen met het SIN-collectief maakte: Troost, geregisseerd door Michael De Cock, met in de hoofdrollen Junior Mthombeni en Ikram Aoulad.

  • Troost is een coproductie met de Arenbergschouwburg en ’t Arsenaal en werd opgevoerd door SIN-collectief. Het handelt over thema’s als verslaving, vriendschap en de grootstad en was een groot succes bij een breed publiek.

Oktober 2013: Première op het Mestizo Arts Festival 2013 in de Antwerpse Arenbergschouwburg van het theaterstuk Rumble in da jungle, een totaalspektakel met muziek, woord en slampoetry, live boxing, video beelden… dat ons terugbracht naar Kinshasa 1974.

  • Het Antwerpse theatergezelschap SINCOLLECTIEF, acht slampoets en de veertienkoppige band B.U.R.K.A. namen de historische tweekamp tussen Mohammed Ali, die aanvankelijk kansloos werd geacht tegen de jongere wereldkampioen George Foreman, als uitgangspunt voor een wervelende mix tussen boksmatch, theatervoorstelling en concert!

December 2013: De handen van Fatma, verschijnt bij Uitgeverij Vrijdag te Antwerpen.

  • Fatma is een eenzame vrouw. Ze heeft alleen haar zoon Bilal nog. Bilal bezoekt zijn moeder bijna nooit. Op een dag klopt iemand hard op de deur van Fatma. Het is Hafssa. Zij is illegaal in het land. Fatma neemt Hafssa in huis. Elke vrijdag gaan ze samen naar de markt. Bij hun laatste bezoek aan de markt koopt Fatma appelsienen. Dat had ze beter niet gedaan…

In de gelijknamige theaterproductie van ‘t Arsenaal en Moussem worden tekstfragmenten uit deze novelle gebruikt.

2014: Drarrie in de nacht, is El Azzouzi’s tweede roman.

  • “Drarrie is Arabisch. Het is een meervoud en betekent ‘jongeren’. In het Nederlands betekent het ‘straatjoch’, met alle connotaties die erbij horen: hangjongere, rebels én met de nodige cool. En oh, belangrijk: drarries komen altijd voor elkaar op. Dat is een ongeschreven wet.” (Fikry El Azzouzi in Temse by night: op stap met schrijver Fikry El Azzouzi, in Knack 15 oktober 2014)

April 2015: Nieuwe theatertekst van Fikry El Azzouzi: Reizen Jihad.

  • Reizen Jihad is een familiekroniek die zich afspeelt in de stad. Kersje, een jonge Vlaamse bekeerlinge, vertrekt naar Syrië om te strijden. Haar familie is onthutst: Hoe kon dit gebeuren? Waarom wil zij in een vreemd land oorlog voeren?
  • In Reizen Jihad linkt SINCOLLECTIEF de Syriëstrijders met andere idealistische zeloten in verleden en heden: Oostfronters, Nicaragua-, Franco-, pro-Poetin, pro-Israëlstrijders etc…Ze wilt het verhaal vertellen én begrijpen van jonge Belgen die naar het front vertrekken op zoek naar heldendom. Romantische zielen, avonturiers of een bende idioten?
  • Reizen Jihad is een project rond identiteit en extreme idealen, vertrekkend vanuit het actuele gegeven van de Syriëstrijders. SINCOLLECTIEF wil het debat verder opentrekken naar de gevolgen van mentale gijzeling in een ongelijkwaardige maatschappij.

Credits:

  • Tekst: Fikry El Azzouzi | regie: Junior Mthombeni | spel: Said Boumazoughe, Michael De Cock, Hilde Van haesendonck en Rashif El Kaoui | dans Joffrey Anane en Sara Golijanin | bewegingsadvies: Michiel Alberts |muziek: Cesar Janssens | zang: Hassan Boufous | videoartist: Kristof Bilsen | scenografie: Stef Depover | productie: Nadia Benabdessamad en Ikram Aoulad | research/dramaturgie Fikry El Azzouzi en Nadia Benabdessamad | coproductie t, arsenaal mechelen en Monty Kultuurfaktorij | met de steun van de Vlaamse Gemeenschap

2015: Sincollectief presenteert samen met MAF en Villanella De Hoeder. Een voorstelling over de vergane glorie van een dictator. Wat als een leider op de vlucht moet voor zijn eigen onderdanen? Hoe kon dit gebeuren en waarom? Vroeger een groot leider, nu een hoopje ellende. De Hoeder is een satirische monoloog over gemis, glorie en verval met acteur Chaib Idrissi.

  • Acteur: Chaib Idrissi / Auteur + coach: Fikry El Azzouzi / Regie: Junior Mthombeni/ Partner: SINCOLLECTIEF en Dunia Globe / Coproductie: MAF en Villanella

2015: De 65e Arkprijs van het Vrije Woord gaat naar Fikry El Azzouzi. Hij ontvangt de prijs voor zijn roman Drarrie in de nacht en zijn toneelstuk Reizen Jihad. Volgens de jury laat Fikry een moedige stem horen in de Nederlandstalige literatuur. “Met een behendige pen en snijdende humor schetst hij het beeld van een generatie jongeren die zingeving en identiteit zoekt in onze samenleving. Hij gooit een wereld open die dichtbij is maar helaas voor velen onbekend.”

2015: Maakt samen met Junior Mthombeni, Jibbe Willems en Greg Nottrot de Theater aan Zee theatershow De extremisten. Daarin dissecteren ze de denkwereld van radicale figuren. Hun doel ? Inzichten, niet te verwarren met uitvluchten.

Elke ochtend om 10 uur verdwijnt de groep, geflankeerd door wisselende acteurs en muzikanten in de zaal van Vrijstaat 0. Daar schrijven, denken en debatteren ze rond een extremist-van-de-dag, van de Kouachi broers tot Jezus. Om 21 uur laten ze het publiek binnen.

2016:  PAX Europa, een theatrale reflectie op het Europa van nu, geschreven door Fikry El Azzouzi en geregisseerd door Mokhallad Rasem. Met Sabri Saad El Hamus, Junior Mthombeni, Julia Ghysels, Anna Schoen en Enkidu Khaled. Een productie van De Nieuw Amsterdam, Toneelhuis en ’t,Arsenaal.

2016: Alleen, een monoloog geschreven voor actrice Sara De Roo ging op 14 juni in première in Monty

  • Lees hier het dubbelinterview in De Standaard.
  • Tekst Fikry El Azzouzi | van en met Sara De Roo en Cas Enklaar | met medewerking van Manon de Boer | productie & techniek STAN
    • In de periode voor de première voerden schrijver en actrice een jaar lang gesprekken, dan schrijft hij een monoloog voor haar. Als die monoloog af was, ontstond er een correspondentie over die toneeltekst. De tekst én de brieven vormen samen de basis van L
  • Lees meer: tg STAN | alleen | première – Monty

Oktober 2016: Azzouzi’s derde roman Alleen Zij, een liefdesverhaal, maar eentje waarin culturen elkaar vinden en  soms afstoten, tegen een Europese achtergrond van islam-angst, ietwat dystopisch verwoord in een kader van extreem rechtse repressiviteit.

  • Alleen zij is het sluitstuk van wat een drieluik blijkt. Het bindend personage is Ayoub als jongen in Het schapenfeest (2010), als de drarrie in Drarrie in de nacht (2014) en als volwassene in Alleen zij.
  • De drie teksten werden in 2018 als dusdanig in één band uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag te Antwerpen.

14 Oktober 2016: Première in de KVS te Brussel van het toneelstuk Malcolm X

  • In Malcolm X wordt gedanst, gedicht en gerapt. In het Nederlands, Frans, Zoeloe en Arabisch. Met één rode draad en inspiratiebron: de zwarte, controversiële activist. “Omdat er nood is aan sterke figuren die bullshit en racisme durven benoemen en bestrijden.”
  • Lees meer: 08.2016 – De Morgen – “Wij pikken het niet langer, net als Malcolm X”

Oktober 2016: In de krant De Morgen verschijnt van 23 tot en met 29 oktober een fotoreportage van fotograaf Kurt Deruyter over de Brusselse migrantenwijken Molenbeek en Kuregem. Elke aflevering wordt begeleid door een columnachtig verhaal van El Azzouzi. Woensdag: Bij de baard van de profeet. Donderdag: Alleen voor ernstige verkopers. Vrijdag: Money, mon amour

2018: Presenteert de Spaanse vertaling van Drarries in de nacht (Nosotros en la noche) op het Argentijnse Festival Internacional de Literatura de Buenos Aires (Filba).  In het huisblad van het Letterenhuis Zuurvrij (december 2018, nr 35) schrijft hij daarover een fijnzinnig verhaal Eenzame dans.

2018: Een schooljaar lang ging schrijver Fikry El Azzouzi elke week op de bonnefooi in de GO! Spectrumschool in Deurne en Borgerhout.

  • Hij gaf er workshops over schrijven, brainstormde met de leerlingen rond het maken van eigen teksten en begeleidde een reeks schrijfsessies. Literatuur met toekomstige automecaniciens, houtbewerkers, elektriciens of zorgkundigen? Jazeker. Leerlingen uit het beroepsonderwijs moeten opboksen tegen duizendendrie clichés: hun wereld zou niet verder dan de laatste Hollywoodfilm reiken, hun intellectuele mogelijkheden zouden beperkt zijn, hun gedrag problematisch, hun scholen de ‘vuilbakken’ van het onderwijs. Dit boek wil bewijzen hoezeer die clichés de bal misslaan. Van Mohamed tot Fabiola en van Randy tot Nana, ze vertellen met verve over hun land van herkomst, hun ouders, racisme, de spanningen tussen het cultuurpatroon thuis en de gewoonten in de buitenwereld, enzovoort.
  • Met bijdrages van Mohamed El Amri, Randy Balanday, Givano Jerner, Youssef Ahbaddou, Yago De Jaegher, Clinton Tabi, Abdeljalal El Ghazi, Yves van Gasse, Guy Zekre Dacoury, Nana Alnajabi, Mengs Zekariyas, Mohsen Sadeqi en Fabiola Ngoh.
  • Mee begeleid door schrijfster Ruth Lasters en cultuurcoördinator van de Spectrumschool Bert Roos.

De teksten werden gebundeld in en boek met de titel Mogen de wijze jongens winnen, gij weet Verhalen van jongeren uit het beroepsonderwijs, uitgegeven bij EPO. Redactie: Fikry El Azzouzi.

2019: KVS-gezichten Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens verbinden in een nieuw toneelstuk Dear Winnie, de verhalen van negen actrices, zangeressen en performers uit de Afrikaanse diaspora met dat van Winnie Mandela. Ze verweven kleine menselijke verhalen met een groot verhaal uit onze geschiedenis in een voorstelling met muziek, kracht, hoop en strijdlustigheid.

  • Maar de voorstelling gaat over meer dan Winnie Mandela die, ondanks vernedering, misbruik, misstappen en ballingschap, haar verzet tegen het apartheidsregime onverminderd bleef voortzetten. Dear Winnie, zoomt in op mensen die vandaag hun eigen strijd voeren.
  • Het stuk speelt in de regie van de Vlaamse Junior Mthombeni. Hij is de zoon van  ANC-activist Maurice Mthombeni, die naar Europa vluchtte en van daaruit zijn strijd voortzette. Andie Dushime: “Winnie is een kapstok, de rode draad, waarop we vanuit onze eigen belevingswereld reflecteren; wat zijn wij als zwarte vrouwen in ons leven tegengekomen en welke raakvlakken heeft dat met het leven van Mama Winnie?”

2021: Ontvangt de  Ultima voor Letteren, een cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap, voor zijn literair en theateroeuvre.

2021: In het toneelstuk  Who’s Tupac ?  zie je vier jonge mensen die in een talentenjacht tot het uiterste gaan… Met slechts één doel voor ogen: de volgende Tupac worden.

  • Tupac, legendarische hiphopster, die ondertussen even lang dood is als hij geleefd heeft. De man die van zijn moeder de naam Tupac Amaru Shakur kreeg, als eerbetoon aan Túpac Amaru II, de revolutionaire leider van een legendarische Inca-opstand in de 18e eeuw. Túpac Amaru II vocht voor het Peruviaanse rijk, net zoals Tupac streed voor gelijke rechten.

2021: Schaduwvliegjes is een muzikale zwarte komedie geschreven voor de acteurs Enrique Noviello en Chaib Idrissi.

  • Het is ‘experimenteel trashtheater, over twee wezens die als een soort virus voortdurend muteren en zich voeden met de angsten van de mensen‘, zegt El Azzouzi in De Standaard Weekblad ( 16 januari 2021) p. 47.

2022: Zijn nieuw kinderboek Aicha en de verloren taal gaat over een meisje dat kan praten met dieren en bomen. Zij is een uitverkorene, want slechts om de 99 jaar duikt er iemand op die dat kan. Het is een heel fabelachtig verhaal geworden, met djinns, een breakdansende spin, een leger mieren en een buikdansende koningin.

  • Het boek vult ook een lacune in de jeugdliteratuur doordat El Azzouzi in het boek tevens een mooie schets maakt van een jong Marokkaans-Vlaams gezin. Trui Chielens brengt ze meteen gedurfd in beeld.

GERAADPLEEGDE BRONNEN

BEKRONINGEN

2013: Wint de ‘deAuteursprijs’ voor zijn theatertekst ‘Troost’.

  • deAuteurs is een jonge beheersvennootschap die “weldra zijn 2 verjaardag viert en opgericht werd om beter tegemoet te komen aan de noden van Nederlandstalige auteurs en makkelijker in te kunnen spelen op de eigenheden van het Vlaamse en Nederlandse cultuurlandschap.”

2015: Ontvangt de 65ste Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn roman Drarrie in de nacht en zijn toneelstuk Reizen Jihad.

2021: Ontvangt de  Ultima voor Letteren, een cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap, voor zijn literair en theateroeuvre.

BIBLIOGRAFIE

De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij

  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience –Antwerpen.
  • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles

Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klik op de foto

Chronologische overzicht

ROMANS, NOVELLEN enz.

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
2010 Het schapenfeest. (roman)

Ontwerp omslag: Erik Prinsen
Amsterdam: Van Gennep. -159p.

Afmetingen: 21 x 13.50 (paperback)
Drukwerk: Hooiberg/Haasbeek
2013 De handen van Fatma (novelle)

Foto omslag: Red Star Line Museum
Foto auteur: Dieter Teleman
Omslagontwerp: Mulder van Meurs, Amsterdam
Vormgeving Binnenwerk: theSwitch, Antwerpen
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag. -80p.

Reeks: Wablieft!
Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
2014 Drarrie in de nacht (roman)

Omslagontwerp: Brechtje Van Bel
Vormgeving binnenwerk: Mulder van Meurs
Auteursfoto: Dieter Tielemans. 
 El Azzouzi 3 Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag. -183p.

Afmetingen: 21 x 14 (paperback)
2016: Vertaald in het Duits als Wir da draussen door Ilja Braun. Uitgeverij DuMont Buchverlag GmbH , Köln (gebonden 224p)
2018: In het Spaans vertaald als Nosotros en la noche in een vertaling van Micaela van Muylem (uitgever: Editorial Clase Turista, Buenos Aires)
2018: Gebundeld in één band met Het schapenfeest (2010) en Alleen zij (2016) onder de titel ‘Ayoub’. Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen.
2018: Herwerkt tot theaterproductieRegie: Junior Mthombeni
Muziek: Cesar Janssens.
Van & met Fikry el Azzouzi, Cesar Janssens, Said Boumazoughe, Rashif el Kaoui, Tom van Landuyt, Junior Akwety. Dramaturgie: Gerardo Salinas – Scenografie: Eugenio Szwarcer
2016 Alleen zij (roman)

Omslagontwerp: Brechtje van Bel.
Vormgeving binnenwerk: theSwitch Antwerpen.
Foto auteur: Jimmy Kets.
2017: Duitse vertaling ‘Sie allein  vertaald door Ilja Braun. Uitgever: Köln: DuMont, 2017.
el-azzouzi-5 Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag nv. -206p.

Afmetingen: 21.00 x 13.90 (paperback)
 
2018 Ayoub. (omnibus)

Bevat de teksten van Het schapenfeest, Drarrie in de nacht, Alleen zij.
In alle drie de romans is Ayoub het hoofdpersonage.

Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag. –

Afmetingen: 23 x 15 (ingenaaid – zachte kaft)

2019 De beloning. (roman)

Omslagontwerp: Riesenkind, ’s Hertogenbosch.
Omslagillustratie: Shutterstock.com

Breda: De Geus bv. 256p.

Afmetingen: 21.60 x 13.60 (paperback)

z d
[2020]
Een stille jongen (jeugdverhaal)

Coverillustratie door Roel Renmans.

Gent : Caleidoscopia vzw -31p.

Reeks: Hikkies : verhalen met respect voor diversiteit. – Gent; vol. 1.
Lees het verhaal Een stille jongen van Fikry El Azzouzi online op:
http://www.hikkies.be/hikkies/eenstillejongen/

z d
[2020]
De gang (jeugdverhaal)

 Illustraties van Karen Belmans.

Gent : Caleidoscopia vzw. -32p.

Reeks: Hikkies : verhalen met respect voor diversiteit. – Gent; vol. 2

2022 Aicha en de verloren taal. (jeugdverhaal)

Met illustraties van Trui Chielens.
Omslag: Nancy Koot.
Vormgeving binnenwerk: Irma Hornman, Studio Cursief.

Amsterdam/Antwerpen: Em. Querido’s Uitgeverij. -126p.

Afmetingen: 21.50 x 13.30 (gebonden – harde geïllustreerde kartonnen kaft)

THEATER

2012 IJdele dagen (toneel)

Tekst: Fikry El Azzouzi
Première: 24 oktober in de Arenbergschouwburg. (i.h.k.v. het Mestizo Arts Festival 2012)

Regie: Mesut Arslan
Spel: Idy Mbengue, Aziz Boukhzar/ Mostafa Benkerroum, Yves De Pauw, Evelien Van Hamme en Gustavo Miranda.
Dramaturgie: Kristin Rogghe
Soundscape: Gustavo Miranda
2013 Troost (toneel)

Tekst: Fikry El Azzouzi geschreven voor het SIN collectief.
Perspremière: 2 maart 2013 ‘t Arsenaal

Première: 6 maart 2013 Grote Zaal Arenbergschouwburg
Regie Michael De Cock
Opgevoerd door het SIN Collectief
2013 Rumble in da jungle. (theater)

Concept: Sincollectief
Regie assistent: Fikry Azzouzi
Première oktober 2013 op het Mestizo Arts Festival 2013 in de Antwerpse Arenbergschouwburg
2014 Wachten op gorro. (theatertekst)

Tekst:  Fikry El Azzouzi & NoMoBS (No More Bull Shit)
Een gorro, of krapuul zo u wil, word je genoemd als iemand met Marokkaanse roots té Marokkaans is.

Concept: Sincollectief.

Regie:  Junior Mthombeni
NoMoBS: Yahya Affane, Saïd Boumazoughe, Salahdine Ibnou Kacemi & Mike De Ridder.
Productie:  Nadia Benabdessamad – Femke Hintjens.
Coproductie:  Mestizo Arts Festival
2015 Reizen Jihad (theatertekst)

Tekst: Fikry El Azzouzi geschreven voor het SIN collectief.
Productie: Nadia Benabdessamad en Ikram Aoulad
Dramaturgie: Fikry El Azzouzi en Nadia Benabdessamad
el-azzouzi-4 Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag.

Afmetingen: 21.00 x 14.00 (paperback)

Première: 6, 7 en 8 maart  in Monty Kultuurfaktorij.
31 maart en 1 april in ’t Arsenaal Mechelen.

Regie: Junior MthombeniSpel: Said Boumazoughe, Michael De Cock, Hilde Van haesendonck en Rashif El Kaoui .
Dans: Joffrey Anane en Sara Golijanin
Bewegingsadvies: Michiel Alberts | muziek: Cesar Janssens | zang: Hassan Boufous | videoartist: Kristof Bilsen | scenografie: Stef Depover |
2015 De hoeder. (satirische theatermonoloog)

Geschreven voor acteur Chaib Idrissi
Partner: SINCOLLECTIEF en Dunia Globe / Coproductie: MAF en Villanella
Première: 21 oktober in de Arenbergschouwburg te Antwerpen.

Acteur: Chaib Idrissi / Auteur + coach: Fikry El Azzouzi / Regie: Junior Mthombeni.
 2016 PAX Europa (theatertekst)

Een productie van De Nieuw Amsterdam, ’t,Arsenaal Mechelen, Toneelhuis
Idee / initiatief: Sabri Saad El Hamus en Michael De Cock
el-azzouzi-6 Première: 22 maart 2016.

Tekst: Fikry El Azzouzi.
Regie: Mokhallad Rasem
Dramaturgie: Kristin Rogghe
Cast: Sabri Saad El Hamus, Julia Ghysels, Junior Mthombeni, Anna Schoen en Enkidu Khaled.
2016 Alleen. (theatermonoloog)

Tekst: Fikry El Azzouzi geschreven voor actrice Sara De Roo.
Première door tg STAN in Zaal  Monty te Antwerpen.
Malcolm X (theatertekst)

Met een voorwoord van Dyab Abou Jahjah en een nawoord van Rachida Aziz.Omslagontwerp: Compagnie Paul Verrept.
Coverfoto: Malcolm X in 1964, foto Marion S. Trikosko voor Library of Congress, Prints & Photographs Division, U.S. News & World Report Magazine Collection (reproductienummer LC-DIG-ppmsc-01274).
Foto auteur: © Fikry El Azzouzi.
Vormgeving: EPO. Druk: drukkerij EPO
el-azzouzi-7 Antwerpen: Uitgeverij EPO. -128p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
Première: 14 oktober 2016 KVS te Brussel.

Tekst: Fikry El Azzouzi.
Regie: Junior Mthombeni.
Muziek: Cesar Janssens.
Van & Met: Pitcho Womba Konga, Said Boumazoughe, Jessica Fanhan, Rashif El Kaoui, Sabri Saad El Hamus, Sukina Abdul Noor, Muneera Rashida, Junior Mthombeni, Cesar Janssens, Steven Van Gool, Pieter Van Bogaert, Frank Vaganee, Nico Schepers, Arne Demets, Babs Jobo, Karim Kalonji, Doris Bokongo Nkumu, Nathalie Bokongo Nkumu, Junior Akwety, Hassan Boufous, Onika Meugens-Henderson.
 2016 Brekebeen. (theatermonoloog voor 14+ jarigen)

Tekst: Fikry El Azzouzi en Simon De Vos naar Anton Quintana ’s ‘Boek van Bod Pa’.
Een productie van Laika en Sermoen
voor iedereen vanaf 14 jaar.
Première: 13 oktober 2016 in De Studio te Antwerpen.

Regie:  Simon De Vos.
Spel:  Jonas Vermeulen.
Muziek:  Thomas De Smedt en Pieter De Meester.
2018 Salam (theatertekst)

Tekst Fikry El Azzouzi
Regie: Guy Weizman.
Choreografie: Roni Haver.
Decorontwerp: Ascon de Nijs.
Kostuumontwerp: Slavna Martinovic.
Acteurs: Jack Wouterse, Bien De Moor, Bram van der Heijden, Mohammed Azaay
 Amsterdam: De Nieuwe Toneelbibliotheek. -52p.

Reeks: De nieuwe toneelbibliotheek: teksten. – Amsterdam; vol. 437
Première: zaterdag 10 maart 2018 in de Stadsschouwburg Groningen door Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni + Asko/Schönbergs K(h)AOS
2019 Dear Winnie (theater)

Dear Winnie, is een coproductie van de KVS en het Noord Nederlands Toneel (NNT) met een gemengd Belgisch-Nederlandse cast en Jr.cE.sA.r, het collectief dat Mthombeni vormt met schrijver Fikry El Azzouzi en muzikant Cesar Janssens en dat eerder Malcolm X en Drarrie in de Nacht maakte.

Amsterdam: De Nieuwe Toneelbibliotheek.

Reeks De nieuwe toneelbibliotheek , vol. 529.
Première: 30 november 2019 in de Stadsschouwburg te Groningen &  24 januari 2020 in KVS Brussel.
Regie Junior Mthombeni
tekst Fikry El Azzouzi
Muziek Cesar Janssens
Met: Tutu Puoane, Jade Wheeler, Gloria Boateng, Mahina Ngandu, Alesandra Seutin, Andie Dushime, Ntjam Rosie, Denise Jannah, Joy Wielkens

2021 Who’s Tupac ? (theatertekst)

Tekst: Fikry El Azzouzi.
Regie: Junior Mthombeni
Muziekinstallatie & soundtrack: Cesar Janssens.
Cast: Gloria Boateng, Andie Dushime, Junior Akwety, Alex Akuete & Zediam

Productie & Creatie: Jr.cE.sA.r / NNT & KVS.

Première op 10 september 2021 in de KVS te Brussel.

 

2021 Schaduwvliegjes (theatertekst)

Tekst en regie: Fikry El Azzouzi.
Spelcoach: Junior Mthombeni en Cesar Janssens
Acteurs: Chaib Idrissi en Enrique Noviello.
Muziek:  Enrique Noviello

Productie: Mestizo Arts Platform – Fiëbre vzw, KVS en Rataplan / Coproductie: ARSENAAL/LAZARUS, Arenberg.

Première op 3 februari 2022 in zaal Rataplan te Borgerhout.

Kort overzicht per genre

Romans

  • Het schapenfeest (2010)
  • Drarrie in de nacht (2014)
  • Alleen zij (2016)
  • Ayoub (2018) (bundeling van zijn eerste drie romans)
  • De beloning (2019)

Novelle

  • De handen van Fatma (2013)
  • Malcolm X (2016)

Theater

  • IJdele dagen (2012)
  • Troost (2013)
  • The Rumble in the jungle (2013)
  • De handen van Fatma (2014)
  • Wachten op Gorro (2014)
  • Reizen Jihad (2015)
  • De hoeder (2015)
  • Pax Europa (2016)
  • Alleen (2016)
  • Malcolm X (2016)
  • Brekebeen. (2016)
  • Drarrie in de nacht (2018)
  • Salam (2018)
  • Dear Winnie (2019)
  • Who’s Tupac ? (2021)
  • Schaduwvliegjes. (2021)

Jeugdverhalen

  • Een stille jongen (2020)
  • De gang (2020)
  • Aicha en de verloren taal (2022)

VERTALINGEN

ENGELS

  • Diverse auteurs in bloemlezing : Guest Literature from Flanders. Engels / vert. uit het Nederlands door Michele Hutchison, Astrid Alben, Brian Doyle, Anna Asbury. 2016. In Banipal: Magazine of Modern Arab Literature, nr. 57 (autumn/winter 2016), 140-188. Fictie; Poëzie; Bloemlezing, paperback. Vert. van Bloemlezing. s.l.: n.n., Introd. door Carl de Stycker, Michiel Scharpé en Patrick Peeters. Bevat: Kathleen Vereecken, Bart Van der Straeten, Roderik Six, Tom Van de Voorde, Fikry El Azzouzi en Charlotte Van den Broeck.

DUITS

  • Wir da draussen Duits / vert. uit het Nederlands door Ilja Braun. Köln: DuMont, 2016. Fictie, gebonden. Vert. van Drarrie in de nacht. Antwerpen: Vrijdag, 2014.
  • Sie allein. Duits / vert. uit het Nederlands door Ilja Braun. Köln: DuMont, 2017. Fictie, gebonden. Vert. van Alleen zij. Antwerpen: Vrijdag, 2016.

FINS

  •  (Drarrie in de nacht). Fins / vert. uit het Nederlands door n.n.. s.l.: Ntamo, sinds december 2017, verschijnt 2018?. Fictie, Vert. van Drarrie in de nacht. Antwerpen: Vrijdag, 2014.

SPAANS

  • Nosotros en la noche. Spaans / vert. uit het Nederlands door Micaela van Muylem. Buenos Aires: Clase Turista, 2018. Fictie, paperback. Vert. van Drarrie in de nacht. Antwerpen: Vrijdag, 2014.