home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Vandecasteele, Joost

JOOST VANDECASTEELE

Schrijver, theatermaker en stand-up comedian

 

BIOGRAFIE

1979: Geboren te Brugge.

1999: Vandecasteele studeert theaterregie in Brussel aan het RITS.

2001: Probeert als voorbereiding voor de monoloog Sparta 2010 stand-up comedy uit. Faalt veel, schittert soms en belooft zichzelf nog beter te worden.

2002: Met zijn theatermonoloog Sparta 2010 wint hij de Theater Aan Zee-prijs 2002.

2004: Kiest ervoor om beide disciplines theater en comedy verder uit te bouwen

2005 -2009: Lid van het theatercollectief Abattoir Fermé.

Diverse korte verhalen – later gebundeld in Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij – vinden hun weg naar tijdschriften als Lava, Deus ex machina, De Brakke Hond, De Revisor en Vice magazine.

Schrijft voor en speelt met Union Suspecte ‘They eat people’, een politieke satire over de Vlaamse onafhankelijkheid.

Mag langskomen bij een uitgeverij, voor drie gesprekken die nada,nul, niks opleveren.

2008: Vraagt aan literaire agent Paul Sebes om te helpen een geschikte uitgeverij te vinden voor zijn schrijfsels. Kiest voor De Arbeiderspers omdat redacteur Peter Nijssen gewoon de juiste dingen zegt en nooit moeilijk doet over debuteren met kortverhalen.

 • Nog in 2008 neemt hij deel aan de Canvas Casino Comedy Cup waar hij in aflevering 5 van een podium dondert. Hij zal wel voor altijd op youtube herinnerd worden als ‘die harige man die valt van een podium’.

2009: Zijn literaire debuut, een verhalenbundel met de titel Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij, – waarin onder meer het prijswinnende verhaal Nooit meer vrede -, verschijnt voorjaar 2009 bij De Arbeiderspers.

 • Het zijn verhalen over overleven in een vijandige metropolis, omgaan met excessief geweld, ongebreidelde consumptie, rebellie en irritante exen.

Het succes van de roman doet hem besluiten om zijn actieterrein uit te breiden tot drie disciplines: theater, comedy en literatuur.

Laat zich af en toe horen en zien op radio en televisie, met wisselend succes

Nog in 2009 maakt hij voor het Kaaitheater ‘Otaku’, zijn eerste officiële serieuze comedy show (selectie Theaterfestival 2010)

2010: Een tweede roman rolt van de persen ‘Opnieuw en opnieuw en opnieuw’, waarmee hij ei zo na de BNG Nieuwe Literatuurprijs wint.

 • De BNG Nieuwe Literatuurprijs is een oeuvreprijs ter waarde van 15.000 euro, bedoeld voor Nederlandstalige auteurs jonger dan veertig jaar die al twee of meer literaire prozawerken hebben geschreven, maar nog niet zijn doorgebroken.

2012: Zijn derde roman ‘Massa’ bevestigt de visionaire aanpak van Vandecasteele, met een tikkeltje sciencefiction, maar is sciencefiction niet steeds aan de realiteit gekoppeld ?

April 2013: Première van Sorry voor alles in theater Bronks, Brussel, daarna tournee.

10 oktober 2013: Zijn vierde boek ‘Vel’ verschijnt bij De Bezige Bij Antwerpen.

2014: Toert door Vlaanderen met de stand-up comedy show: In onaanvaardbare staat.

18 maart tot 5 april 2014: Gaat samen met Jeroen Olyslaegers op tournee in de 32ste aflevering van Geletterde Mensen een productie van Behoud de Begeerte.

Maart 2016: Uit de wonde die de aanslagen hartje Brussel sloegen, borrelt een geweldig ‘luidop boek’ op: Habeas Corpus.

 • Performance: Vandecasteele staat op sokken en zonder bril op een kale scène. Enkel een wit, lichtgevend wereldbolletje – helemaal achteraan op de scène – houdt hem gezelschap. Die opstelling is uiteraard niet toevallig: Vandecasteele staat er als de verteller van wat er op die wereld én daarbuiten gebeurt. Want ook ruimtewezens voert Vandecasteele moeiteloos op. Anderhalf uur lang schetst hij het ontstaan en bestaan van een hallucinante donkere, dreigende wereld waarin geweld, egoïsme en kilte meer dan ooit zegevieren. Hij neemt ons mee op een hallucinante trip langs de superdupersnelweg die via de evenaar loopt en alle landen met elkaar verbindt. Langs die snelweg doolt ook een meisje, Bella.
 • Boek in wording: Vandecasteele gebruikt de inzichten van die premièrereeks om de tekst voor Bella, de papieren boekvariant van Habeas Corpus, te perfectioneren.

2017: Vanaf 8 februari 2017 ‘Generatie B’ op TV zender Canvas, producent De Mensen. Gebaseerd op ‘Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij’ en geregisseerd door Pieter van Hees.

 • ‘Op een woensdag of een donderdag werd de economische rating van België verlaagd van AA+ tot B. Alles wat volgt, is waar. Soms wat overdreven, maar niet veel.’
 • Met dit uitgangspunt kiest Generatie B resoluut en onbeschaamd voor absurde comedy, met een nadruk op het generatieconflict tussen de jongeren op wiens schouders alle nadelen van deze nieuwe economische crisis rusten, en de babyboomers die dankzij hun politieke macht heel goed voor zichzelf zorgen en niet van plan zijn hun luxueuze comfort op te geven.
 • Generatie B volgt zes jongeren die moeten proberen te overleven in de ‘apocalyptische’ grootstad Brussel. Een revolutie is nakend….
 • De hoofdrollen in de reeks worden gespeeld door Jeroen Van der Ven, Ella-June Henrard, Efrat Galai, Eva Binon, Jeroen Perceval, Mungu Cornelis en Zouzou Ben Chikha.

 2017: In samenwerking met tekenaar Jeroen Los verschijnt de roman in beelden Bella.

2019: Een nieuwe roman: Wraakengel

Wraakengel is pure vintage Vandecasteele, opnieuw met vaart geschreven, boeiend en met gelaagde inhoud. Een mix van pulp en sciencefiction maar ook vele ingrediënten uit het gewone leven. Telkens geven zijn boeken- ook dit nu weer – je het gevoel dat de auteur wijst op een verder niet definieerbare diepere maatschappelijke realiteit. Je voelt het, het is er ergens, maar waar en wat ?

 • Inhoud: Esther – ze kon zo je buurvrouw zijn – heeft een problematische dochter, een afwezige echtgenoot, een saaie baan en een gigantisch geheim: elke confrontatie met agressie maakt bij haar een oerkracht los die haar bovenmenselijk sterk en onbevreesd maakt. Vrouwen kunnen haar inhuren om wraak te nemen op mannen die het verdienen; als Esther tenminste een oppas kan regelen. Ze heeft altijd gedacht dat ze de enige was met zulke krachten, tot ze het bestaan ontdekt van een organisatie die vrouwen opjaagt zoals zij. Esther staat voor de keuze: haar gezin beschermen of de waarheid achter haar krachten achterhalen.

2020: Joost Vandecasteele doet een stap in de wereld van de games. Samen met gamestudio Happy Volcano ontwerpt hij “The Almost Gone”. Vandecasteele schrijft het verhaal (over alcoholisme, echtscheiding en andere weinig prettige thema’s) en de studio bouwt de game.

 • In de Morgen van 26 juni 2020 besluit Vandecasteele: “…het naamloze personage in The Almost Gone” is er een dat je vóélt. Een met een ziel, verstand en   Daarom ook zie ik The Almost Gone niet als een eenmalige zijsprong. Door hieraan te werken heb ik economischer, scherper, concreter leren schrijven. Een gameproject zoals The Almost Gone vind ik een natuurlijke evolutie van mijn soort schrijven.”

BEKRONINGEN

 • 2007:  Brandende Pen prijs voor het beste korte verhaal met Nooit meer vrede , in Lava gepubliceerd.
 • 2010: Prijs van Beste Literaire Debuut of debuutprijs voor Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij.
  • Het juryrapport luidt als volgt: Vandecasteele troont ons mee in een spooky en tegelijk ook hedonistisch universum dat slechts een paar ademtochten in de toekomst ligt. De tien verhalen uit ’Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij’ denderen aan een helse rotvaart over je heen en zijn als een vernuftig onderaards gangenstelsel met elkaar verbonden.
  • Het boek werd ook genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs en de Academica Debutantenprijs.
 • 2010: De roman Opnieuw en opnieuw en opnieuw haalde de shortlist van de BNG Nieuwe Literatuurprijs.

GERAADPLEEGDE BRONNEN

BIBLIOGRAFIE

Woordje vooraf:

De bibliografie bestaat  uit drie rubrieken

 1.  Chronologisch overzicht ‘Romans en verhalen’ & ‘Theaterteksten’
 2. Filmografie
 3. Joost Vandecasteele in vertaling

De gegevens van deze bibliografie werden onder meer nagekeken bij

 • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen.
 • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles.
 • ‘Vertalingendatabank’ van Literatuur Vlaanderen.

Chronologisch overzicht

Romans en verhalen

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
2009 Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij. (verhalenbundel)

Omslagontwerp: Paulina Matusiak
Omslagillustratie: Paulina Matusiak / Eddy Wenting.
Bevat: Hoe ik God uit het meisje kreeg (pp.7-14); Genesis: CityBis (pp.15-24); Nooit meer vrede (pp. 25-43); Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij (pp.44-101); Hand tot mond (pp.102-113); Laatste gesprek met Brulletje (pp.14-130); Weer een dag zonder iets bij te leren (pp.131-137); Waarom ik doe wat ik doe (pp. 138-146); Negen (pp.147-175); Bijna-Mens (pp.176-206); Verantwoording p.207.
2012: Heruitgegeven is en mid price versie en extra verhaal door De Bezige Bij Antwerpen.
Amsterdam/Antwerpen: Uitgeverij De Arbeiderspers. -207p.

Afmetingen: 21.50 x 13.50 (garenloos gebrocheerd)

2012: Vertaald naar het Spaans door Gonzalo Fernández alsPor qué el mundo funciona perfectamente sin mí’. Uitgever: Tropo Editores, Zaragoza: 2012

2010 Opnieuw en opnieuw en opnieuw. Een Neo-Spartaanse hard-boiled liefdestragedie. (roman)

Omslagontwerp: Paulina Matusiak
Omslagillustratie: Paulina Matusiak / Eddy Wenting.
Vandecasteele 5 Amsterdam/Antwerpen: Uitgeverij De Arbeiderspers. -308p.

Afmetingen: 21.50 x 13.50 (paperback)
2010 Veel te veel van het goede (erotisch kortverhaal)

Omslagontwerp en vormgeving: Katleen Miller.
Samenstelling: Danny Ilegems.
Illustraties: Jan De Maesschalck.
Fotogravure: Steurs

Uit de bundel: Alles kan heter (2). 15 erotische verhalen pp 40-47

Uitgave van Sanoma Magazines Belgium.
Druk Printer Portuguesa

2011 Wachten tot het iets betekent. (verhaal)

Boekverzorging: Koen Bruyneel
Zetwerk: Karakters, Gent
Illustraties: Eva Mouton
2011 20 onder 40 Uit de bundel: 20 onder 40. Nieuwe verhalen van de beste jonge schrijvers. pp 90-103.

Antwerpen: De Bezige Bij. -316p.
Afmetingen: 20 x 13.50 (gebonden – harde kartonnen kaft)
2012 Massa. (roman)

Boekverzorging: Herman Houbrechts
Foto omslag: Koen Broos.
2014: Vertaald naar het Spaans door Gonzalo Fernández als ‘Masa’.   Uitgever: Tropo Editores Zaragoza.
Vandecasteele 2 Antwerpen: De Bezige Bij. -250p.

Afmetingen: 21.60 x 14 (paperback – zacht kartonnen kaft met flappen)
Zetwerk: Karakters, Gent
2012 Mijn Amerika. (essay over American comedy) In: Mijn Amerika: Vlamingen en Nederlanders over hun Amerika. Red. Jo Detavernier. Uitgeverij Pelckmans. -208p.

Afmetingen: 22 x 14 (paperback)

2012 Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij (verhalenbundel)

Heruitgave van 2009 in mid price versie met extra verhaal.
Antwerpen: De Bezige Bij. -208p.

Afmetingen: 21.60 x 13.90 (paperback)

2013 Vel. (roman)

Boekverzorging: Herman Houbrechts
Zetwerk: Ready2print
Foto auteur: Geertje De Waegeneer

 

Antwerpen: De Bezige Bij. -214p.

Afmetingen: 21.50 x 14 (ingenaaid – zacht kartonnen kaft met flappen).
2016 Jungle. (roman)

Omslagontwerp: Dog and Pony, Amsterdam.
Auteursfoto: Geertje de Waegeneer
Typografie: Perfect Service, Schoonhoven
Vandecasteele 4 Amsterdam: Lebowski Publishers. -255p.

Afmetingen: 21 x 13.50 (paperback)
2017 Bella. (roman)

Ism tekenaar Jeroen Los
Coverontwerp: Dog and Pony, Amsterdam
Ontwerp binnenwerk en achterflap: Jeroen Los
Vandecasteele 6 Amsterdam: Lebowski Publishers. -96p.

Afmetingen: 24.90 x 18.50 (paperback)
2017 Generatie B of hoe de wereld perfect functioneert zonder mij. (verhalen) Amsterdam: Lebowski Publishers. -192p.

Afmetingen: 21.00 x 13.50 (paperback)
2019 Wraakengel. (roman)

Omslagontwerp: Bart Heideman.
Auteursfoto: Geertje de Waegeneer.
Typografie: Crius Group, Hulsthout

Amsterdam: Lebowski Publishers. -256p.

Afmetingen: 21 x 13.50  (paperback)

2021 Verlos ons van het kwaad. (roman)

Coördinatie: Sam De Graeve; Nils De Malsche & Joni Verhulst.
Redactie: Els Buyse.
Binnenwerk: Pauline Scharmann, Studio Luc Derycke.
Ontwerp cover: Bart Luyten.
Auteursportret: Geertje De Waegeneer.

Gent: Borgerhoff & Lamberigts. -240p.

Afmetingen: 20 x 15 (zachte kaft met flappen)

 

Theaterteksten

Originele theaterteksten

 • Sorry voor alles (2013)
 • Otaku -aka how The West was won by the nerd (2008)
 • They Eat People (2008)
 • Lala-land (2007)
 • Hoaw Hoaw Hoaw
 • Versus

Bron: Joost Vandecasteele – Auteurs – Schrijverspodium

FILMOGRAFIE

2017 Generatie B (of hoe de wereld perfect functioneert zonder mij).
TV REEKS
Cast: Jeroen Van der Ven, Eva Binon, Jeroen Perceval, Mungu Cornelis, Ella-June Henrard, Efrat Galai, Zou Zou Ben Chikha
Gastacteurs/actrices: Vivianne Demuynck, Katelijne Damen, Josse De Pauw, Damiaan De Schrijver, Mourade Zeguendi, Peter Van den Eede, Bert Haelvoet, Joris Van den Brande, Maaike Neuville, Chiel Van Berkel, Günter Lesage, Anemone Valcke en Sara Debosschere.
Regie: Pieter Van Hees & Joost Vandecasteele.
Productiehuis: deMENSEN

JOOST VANDECASTEELE IN VERTALING

SPAANS

2012: Por qué el mundo funciona perfectamente sin mí. vert. uit het Nederlands door Gonzalo Fernández. Uitgever: Tropo Editores, Zaragoza: 2012. Fictie, Vert. van Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij. Amsterdam, etc.: De Arbeiderspers, 2009.

2014: Masa.  Vert. uit het Nederlands door Gonzalo Fernández. Uitgever: Tropo Editores,  Zaragoza. 2014. Fictie, paperback. Vert. van Massa. Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2012. Vertalersnaam in boek: Gonzalo Fernández Gómez