home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Unigwe, Chika

Maakt deel uit van:

Chika Unigwe

Enugu (Nigeria), 12 juni 1974

Schrijfster van Nigeriaanse afkomst

Poëzie, kinderboeken, korte verhalen en romans.

Verhalen van haar werden uitgezonden op de BBC World Service, Radio Nigeria, en andere radiostations van de Commonwealth.

Haar romans schrijft ze in het Engels, haar tweede taal. Uitgegeven worden ze telkens eerst in Nederlandse vertaling: ‘De Feniks‘ (2005), ‘Fata Morgana‘ (2007), ‘Nachtdanser‘ (2011) en ‘De zwarte messias’ (2013).

Unigwe schrijft over migratie, prostitutie, identiteit, meer dan hedendaagse thema’s dus, in een sobere stijl.

‘Als schrijfster ben ik altijd bezig met woorden en betekenissen. Wat mij in eerste instantie interesseert, is te weten met welke term ik benoemd word. Voor mensen die uit het Zuiden naar het Noorden verhuizen, kunnen we kiezen tussen migrant, vluchteling of asielzoeker. Wie in de andere richting verhuist, is een expat. Mijn man is in de VS vanzelfsprekend een expat, want hij is blank. Voor mij geldt dat niet.’

 

BIOGRAFIE

12 juni 1974: Chika Nina Unigwe wordt geboren in Enugu, Nigeria als zesde in een gezin met zeven kinderen. Haar vader was Nigeriaans bouwondernemer en parlementslid. Ze behoort er tot Igbo gemeenschap.

Middelbare school volgt ze aan de Federal Government Girls’ College in Abuja te Nigeria.

1993: Nog tijdens haar studentenjaren debuteert ze als dichteres in Nigeria met de bundel Tear Drops. en even later volgt de bundel Born in Nigeria (1995).

  • Naast enkele afzonderlijke gedichten in diverse tijdschriften gaat haar aandacht vanaf 1995 hoofdzakelijk naar het proza (zowel fictie als non-fictie). Voor haar kortverhalen zal ze in 2003 gelauwerd worden in de BBC Short Story Competition voor ‘Borrowed Smile’ en genomineerd voor de 2004 Caine Prize for African Writing voor ‘TheSecret’

1995: Behaalt een licentiaatsdiploma in Engelse taal en literatuur aan één van de topuniversiteiten van de Universiteit van Nigeria, Nsukka.

1995: Huwt en emigreert naar België met haar Belgische echtgenoot Jan, die ze had leren kennen tijdens haar studententijd aan de universiteit in Nigeria. Hij deed er burgerdienst als burgerlijk ingenieur. Zo komt ze in Turnhout terecht, zonder één woord Nederlands te spreken in een land vol clichés en kinderlijke vooroordelen over zgn. ‘zwarten’.

1999: Behaalt vervolgens een post-graduaat in de Engelse taal aan de KU Leuven.

2000-2003: Brengt 2 jaar door in Seattle ( USA) maar woont daarna tot in 2013 in België

2003: Wint de BBC Short Story Competition met haar kortverhaal, “Borrowed Smile”, en krijgt een eervolle vermelding in de Commonwealth short story writing competition 2003/2004 met “Weathered Smiles” en een Vlaamse literaire prijs met haar eerste Nederlandstalige kortverhaal, “De Smaak van Sneeuw.”

In 2004 is ze een finalist voor de Caine Prize (ook wel de African Booker genoemd) met haar kortverhaal “The Secret.”.

November 2004: Doctor in de literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden (Nederland) op een proefschrift getiteld: In the shadow of Ala. Igbo women writing as an act of righting.

  • Met dit werkstuk plaatst ze zich uitdrukkelijk in de lijn van vrouwelijke Nigeriaanse schrijfsters als Flora Nwapa (1931-1993) of Buchi Emecheta (1944), voor wie schrijven een daad van emancipatie en rechtvaardigheid is, maar ook traditionele Nigeriaanse literatuur, volksverhalen en –liedjes vormen haar literair erfgoed.

2005: Publicatie van haar eerste roman, De Feniks, uitgegeven door Meulenhoff / Manteau;

  • Het is de eerste roman van een Vlaamse immigrante schrijfster
  • Het gaat over de Nigeriaanse vrouw Oge die in Turnhout woont, en moet opboksen tegen heimwee, onbegrip, afstandelijkheid en tegenslagen zoals het verlies van haar zoontje.
  • Thema’s als rouw, ziekte en eenzaamheid kwamen ook in haar kortverhalen aan bod.

2007 -februari 2010:  Gemeenteraadslid in Turnhout voor CD&V.

2007: In haar nieuwe roman Fata Morgana (Meulenhoff / Manteau) volgt Chika Unigwe vier Afrikaanse vrouwen, die op zoek naar een beter leven maar in het Antwerpse prostitutiewereldje van het Schipperskwartier terechtkomen.

  • Fata Morgana – in de Engelstalige versie On Black Sisters Street – zorgt voor een internationale doorbraak. Het boek zal in 2012 bekroond worden met de Nigeria Prize for Literature.

2007: Krijgt een “Unesco-Aschberg fellowship for creative writing”

2009: Krijgt een “Rockefeller Foundation fellowship for creative writing”.

Februari 2010:  Chika Unigwe neemt ontslag uit de Turnhoutse gemeenteraad als CD&V-gemeenteraadslid en wil zich toeleggen op haar schrijverscarrière.

2011: In haar derde roman Nachtdanser beschrijft Unigwe de tegenstelling tussen traditie en het moderne leven in haar geboorteland Nigeria.

2012: Wint de begeerde Nigeria Prize for Literature voor haar roman On black sisters street, de Engelse versie van Fata morgana.

  • Het is de grootste Afrikaanse literaire onderscheiding, goed voor 100.000 dollar, gekregen van haar vaderland, dat grote schrijvers voortbracht als Wole Soyinka, Ben Okri of Chinua Achebe. Chika Unigwe werkt trouwens aan een project voor een schrijvershuis in haar geboortedorp.

2013:  “De zwarte messias“, haar vierde roman is opnieuw een schot in de roos.  Deze goed onthaalde roman is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een slaaf die zich opwerkt tot anti-slavernij-activist.

  • De roman focust op de figuur van Olaudah Equiano, de beroemde 18de eeuwse slaaf die, nadat hij zichzelf had vrijgekocht, een prominente stem werd in de anti-slavernij beweging. Bekend zijn de memoires die hij schreef onder de titel The Interesting Narrative of the Life of Olaudah Equiano, or Gustavus Vassa, the African, Written by Himself (1789).

2013: Chika Unigwe verhuist naar Atlanta, Georgia in de Verenigde Staten.

2016: Wordt aangesteld als Bonderman Professor of Ceative Writing aan de Brown Universiteit.

  • The Bonderman professorship is a one-to-three-year teaching appointment in the Department of Literary Arts at Brown University, a prestigious American university located in Providence, Rhode Island. Unigwe is one of two writers awarded the position.

2019: Bij Cassava Republic Press in Abuja & London verschijnt een nieuwe verhalenbundel onder de titel Better never than late.

  • Het is een verzameling samenhangende verhalen, die een fresco vormen over Nigeriaanse migranten die hun weg zoeken in België.

2020: Bij uitgeverij Polis te Antwerpen verschijnt de Nederlandse vertaling onder de titel Beter nooit dan laat.

 

BEKRONINGEN

  • 2003: BBC Short Story Competition met haar kortverhaal, Borrowed Smile, een Commonwealth Short Story Award met Weathered Smiles.
  • 2004: Laureaat van de Vlaamse VDAB in een Nederlandstalige verhalenwedstrijd.met “De Smaak van Sneeuw.”
  • 2004: Finaliste voor de Caine Prize met haar kortverhaal The Secret
  • 2005: Finaliste voor Million Writers Best Online met Fiction Dreams , een kortverhaal.  Haar Thinking of Angel was ook genomineerd voor dezelfde prijs.
  • 2005: Derde prijs voor de Equiano Prize for Fiction met Confetti, Glitter and Ash.
  • 2012: Nigeria Prize for Literature voor haar roman On black sisters street, de Engelse versie van Fata morgana.

GERAADPLEEGDE BRONNEN

 

BIBLIOGRAFIE

Woordje vooraf

De gegevens van deze bibliografie werden onder meer nagekeken bij

  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen.
  • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles
  • Een uitstekende bibliografische website over Chika Unigwe inclusief publicaties in tijdschriften en secundaire literatuur,  is die van de Luikse professor Daria Tunca. Professor Tunca werkt is verbonden aan the postcolonial research group CEREP  van de Luikse Universiteit. Voor de bibliografie: The Chika Unigwe Bibliography – cerep

Chronologisch overzicht

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1993 Tear Drops. (poëzie) Enugu: Richardson Publishers
1995 Born in Nigeria. (poëzie) Enugu: Onyx Publishers
2003 A rainbow for dinner. (educatief) Londen: Macmillan.
2003 Itje at school. (educatief) Londen: Macmillan
2004 De smaak van sneeuw. (verhaal)

Bekroond met de prijs van de Vlaamse VDAB in een Nederlandstalige verhalenwedstrijd.
2012: ook opgenomen in de Wablieft – boek ‘De smaak van sneeuw’ Manteau. -96p. (zie aldaar)

In : De Eerste Keer: Tien jonge talenten aan de start van hun schrijversloopbaan (Antwerpen: Manteau & Standaard, 2004), pp. 82-97.
2004 In the shadow of Ala; Igbo women’s writing as an act of righting. (Proefschrift Universiteit Leiden) Leiden : Universiteit Leiden. faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen en die der Geneeskunde. -213p.
2005 De Feniks. (roman)

Vertaling : Hans E. Van Riemsdijk
Engelse versie: 2007 The Phoenix. Lagos: Farafina. -185p.
Amsterdam :Meulenhoff /Antwerpen: Manteau. -212p.
2007 Fata Morgana. (roman)

Vertaling : Hans E. van Riemsdijk.
Boekverzorging: Dooreman & Houbrechts.
Zetwerk:Karakters, Gent.
Vertalingen:
Italiaanse versie (2008) Uitgever: Neri Pozza; Milano vertaler Giorgio Testa.
Engelse versie 2009: On black sisters street. Londen: Jonathan Cape. -298p.
Hongaarse versie 2010: Fekete pillangok. Budapest Uitg. Nyitott (Vertaler: Krisztina Törő)
Duitse versie 2010: Schwarze Schwestern. Uitgeverij Tropen (Vertaling: Ira Wilhelm)
Bekroond met Nigeria Prize for Literature.
In 2011 heruitgegeven met andere cover door De Bezige Bij te Antwerpen.
2014: verschenen in Cuba onder de titel En la calle de las hermanas negras.

Amsterdam : Meulenhoff /Antwerpen:Manteau.  -319p.

Afmetingen:20 x 13.50 (gebonden – harde kartonnen kaft met flashy plastic stofomslag)

2009 Diep in uw schoot – Nieuwkomers in Turnhout. (non fictie)

Met bijdragen van Wouter Van Bellingen en Tom Lanoye en foto’s van Bart Van der Moeren
Copyright teksten: Chika Unigwe, 2008
Copyright voorwoord: Tom Lanoye, 2008
Vormgeving: Steve Reggers.
Foto’s : Bart Van der Moeren.
Druk: Proost, Turnhout.
unigwe 9 Turnhout: De Warande, Warandestraat 42, Turnhout., België -72p.

Reeks: Literatuur in Turnhout nr 3
Afmetingen: 21 x 17 (gebrocheerd in harde kartonnen kaft)
2010 Nkiru. (erotisch kortverhaal)

Omslagontwerp en vormgeving: Katleen Miller.
Samenstelling: Danny Ilegems.
Illustraties: Jan De Maesschalck.
Fotogravure: Steurs.

2011: hetzelfde verhaal wordt opgenomen in Hart en teder. Nederlandse en Vlaamse erotica. pp 34-40 Samengesteld door Thomas Blondeau.

Uit de bundel: Alles kan heter (2). 15 erotische verhalen pp 118-125

Uitgave van Sanoma Magazines Belgium.
Druk Printer Portuguesa

2011 Nachtdanser. (roman)

Boekverzorging: Herman Houbrechts.
Zetwerk: Karakters, Gent
V
ertaling : Hans E.van Riemsdijk
Verscheen in 1912 als Night Dancer uitg. London Jonathan Cape.
Unigwe 3  Antwerpen: De Bezige Bij. -284p.

Afmetingen: 20 x 13.50 (gebonden – harde kartonnen kaft met stofomslag)
2011 Hoop. (verhaal)

Boekverzorging: Koen Bruyneel
Zetwerk: Karakters, Gent
Illustraties: Eva Mouton
2011 20 onder 40  Uit de bundel: 20 onder 40. Nieuwe verhalen van de beste jonge schrijvers. pp 264-275.

Antwerpen: De Bezige Bij. -316p.
Afmetingen: 20 x 13.50 (gebonden – harde kartonnen kaft)
2011 Nkiru (verhaal)

In 2010 opgenomen in Alles kan heter (2). 15 erotische verhalen. Een Sonoma uitgave.

In: Hart en teder. Nederlandse en Vlaamse erotica. pp 34-40 Samengesteld door Thomas Blondeau.
Uitgever: Prometheus Amsterdam. -213p.
Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
2012 De smaak van sneeuw. (novelle)

Verscheen voor het eerst in: De Eerste Keer. Antwerpen: Manteau Uitgeverij, 2004. (pp. 82-87)

2004 De eerste keer

Unigwe 5 Antwerpen: Manteau. -84p.

Reeks: Wablieft-boeken / Wablieft [Mechelen] – Mechelen; vol. 2012: 2
2013 De zwarte messias. (roman)

Vertaling : Hans E. van Riemsdijk
Boekverzorging: Herman Houbrechts
Omslagbeeld: Portrait of an African, Alan Ramsay
Zetwerk: Ready2print
Foto auteur: Koen Broos
Unigwe 6 Antwerpen: De Bezige Bij. -293p.

Afmetingen: 21.50 x 14 (paperback)
2018 Anekdotes om rond de tafel te vertellen. (verhaal) In: Zwart. Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen 2018 pp 195-202, onder redactie van Vamba Sherif en Ebissé Rouw. Uitgegeven bij Uitgeverij Contact, Amsterdam. -208p. , paperback.
2019 Better Never Than Late. (verhalenbundel)

A collection of interconnected stories following a group of Nigerian migrants making their way in Belgium.

2020: Vertaald in het Nederlands door Theo Veenhof als Beter nooit dan laat. Uitgeverij Polis, Antwerpen.

Abuja & London: Cassava Republic Press. -144p.

Paperback
Reeks: series Cassava Shorts

2020 Beter nooit dan laat (verhalenbundel)

Oorspronkelijke titel: Better Never Than Late. (2019)
Vertaald door Theo Veenhof.
Omslagontwerp: Wouter De Boeck.
Portret auteur: Giovanni Giovannetti/effigie.

Bevat: De gedaanteverwisseling van Rapu (pp 9-28); Geloof vinden (pp 29-48); Welvarend worden (Prosperous) (pp 49-72); Iedereen verdient genade (Agu) (pp 73-88); Beter nooit dan laat (pp 89-110); Speel jij lijk, speel ik doodgraver(pp 111-128); Toestemming om op te stijgen (pp 129-140); Liefde van een dikke vrouw (pp 141-154); Hoe overleef je een hittegolf (pp 155-168); Je hart is waar je huis is (pp 169-182); Dankwoord (pp 183).

Antwerpen: Uitgeverij Polis. -184p.

Afmetingen: 20 x 13.50 (paperback)