Maakt deel uit van:de theaterwereld
Walter van den Broeck
Olen, 28 maart 1941 – Turnhout, 5 februari 2024
Walter Stefaan Karel van den Broeck is een Kempisch schrijver van romans, toneelstukken en radio- en televisiespelen.
Medeoprichter van het tijdschrift Heibel.
Hoogtepunten uit zijn oeuvre zijn de briefroman Brief aan Boudewijn (1980), de vierdelige romancyclus Het beleg van Laken (1985-1992) en Groenten uit Balen, een geëngageerd toneelstuk uit 1972 geïnspireerd op een waargebeurde staking in de Kempen, werd talloze malen uitgevoerd en in 2011 ook verfilmd.
“Hij staat als auteur in een grote traditie van Vlaamse sociale romans, vanaf – jawel – Hendrik Conscience (met De loteling) via Cyriel Buysse, Gerard Walschap en Piet van Aken naar Louis Paul Boon. En voor mij loopt de lijn door naar mensen als Erik Vlaminck en Geertrui Daem”, poneert Lanoye. (Bron: Dirk Leyman in De Morgen, 6 februari 2024)
BIOGRAFIE
28 maart 1941: Geboren te Olen.
- Walter Stefaan Karel van den Broeck, zoon van een Duitse moeder en een vader met een Vlaamse en Mexicaans-Filipijnse achtergrond, groeide op in de cité naast de koperfabriek in Olen, waar zijn vader werkte.
1947-1953: Lager onderwijs aan de Jongensschool te Olen en de R.M.S. te Herentals
1953-1959: Middelbaar onderwijs aan de Rijksmiddelbare School te Herentals en het Koninklijk Atheneum te Lier.
1961: Studeert af als regent Nederlands-geschiedenis aan de Rijksnormaalschool te Lier. Hij zal tot 1974 aan verschillende middelbare scholen les geven.
1963: Betrokken bij de oprichting van de Herentalse Kunstkring, met o.a. Frans Depeuter, Robin Hannelore, Rik Andries, Renaat Veris, Bertiven
1965: Trouwt met Eliane de Winter en verhuist naar Balen, waar hij aan de Rijksmiddelbare school als leraar Nederlands aan de slag gaat.
1965: Samen met Frans Depeuter en Robin Hannelore richt hij het tijdschrift Heibel op, dat kritisch, humoristisch en polemisch gevestigde literaire waarden op de korrel neemt. Na 8 nummers verlaat hij in 1967 de redactie; later – in 1970 – wordt hij opnieuw medewerker; voor de 9de en 10de jaargang neemt hij zelfs het redactiesecretariaat waar.
- In de beginselverklaring van het tijdschrift klinkt het zo: ‘Art. 7: Heibel zal zich niet gebonden voelen aan religieuze, politieke of andere vooropgestelde waarden, en evenmin aan tegenwaarden. Dit om de volledige objectiviteit te waarborgen. Art. 8: Het tijdschrift is kritisch zonder meer’. In 1975 hield de redactie ermee op en werd een overgangsjaar ingelast.
- Heibel was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de zgn. “gestencilde revolutie”, waarbij de gestencilde vorm werd gezien als protest tegen de gangbare uitingsvormen van de gevestigde cultuur. (Ook de tijdschriften Bok, Mep … hoorden hierbij)
Januari 1966: Geboorte van zijn oudste zoon Stefan van den Broeck (eveneens schrijver), in december van datzelfde jaar zijn jongste, Karl.
1967: Verhuist met zijn gezin naar Turnhout.
1967: Geeft zijn debuut ‘De troonopvolger’ uit in eigen beheer.
- De troonopvolger is een symbolisch-autobiografische roman rond een vader-zoonrelatie.
- Een aantal typische procédé’s zijn reeds zichtbaar, zoals het opvoeren van bestaande personen in een fictieve situatie.
Daarna publiceert hij twintig jaar lang bij de uitgeverij Manteau.
1970: Hij neemt afstand van de alwetende verteller en kiest voor de vorm van perspectivisme. In 362.880 x Jef Geys krijgt de lezer in negen hoofdstukken evenveel verschillende visies op het ‘hoofdpersonage’.
Samen met Frans Depeuter en Robin Hannelore schrijft hij in hetzelfde jaar de briefroman ‘Troïka voor spoken’.
Opnieuw redacteur van het tijdschrift Heibel.
1972: Debuteert als toneelschrijver met het geëngageerde toneelstuk Groenten uit Balen dat geïnspireerd was op de waargebeurde staking bij de fabriek Vieille Montagne (het latere Union Minière) en zijn gevolgen in deze stille Kempense gemeente.
Het toneelstuk beleefde een voorpremière op 8 januari 1972 in het Volkshuis te Balen-Neet (precies een jaar nadat de staking was begonnen) door het Brussels Kamertoneel in een regie van Johan van der Bracht en Wim Meeuwissen, en Jos Simons, Arnold Willems, Joanna Geldhof, Annelies Vaes en Johan Van Lierde acteerden. De officiële première vond plaats op 13 januari in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel.
- 1982: 10 jaar later voert hij opnieuw de familie De Bruycker ten tonele. Het blijkt dat het succes van de staking een Pyrrhus overwinning is geweest. De grotere materiële welvaart van het gezin weegt niet op tegen het sociale isolement waarin het verzeild is geraakt en tegen de internationale economische en politieke dreiging waartegen het zich machteloos voelt.
1973: Voor radio en televisie maakt hij “Top 31” (luisterspel in opdracht van BRT Radio). Bel de 500 ( TV-feuilleton in samenwerking met Staf Knop en Lode Verstraete).
Voor het theater: De rekening van het kind (toneel – KNS 1973/74 Regie Dré Poppe);
1974: In De dag dat Lester Saigon kwam worden ook ‘vreemde’ (dus niet door hem geschreven) teksten opgenomen, wat ook voorkomt in Aantekeningen van een stambewaarder (1977), gebaseerd op uitgebreid opzoekwerk rond zijn familiegeschiedenis, en met heel wat archiefmateriaal.
1974: Neemt in september ontslag uit het onderwijs, en aanvaardt een maand later een part-time betrekking als hoofdredacteur van het gratis informatie- en advertentieweekblad Turnhout Ekspres.
1979: Redactielid van het Nieuw Vlaams Tijdschrift. (van jaargang 32 tot 36)
1980: Met de roman Brief aan Boudewijn vestigt hij zich als romancier. In het boek geeft hij fictief de toenmalige Belgische koning een rondleiding door zijn eigen huis, leven en omgeving, en schetst zo de koning een beeld van Vlaanderen en meer bepaald van de Kempen van onderaf.
- Niet toevallig is 1980 ook het jaar waarin België zijn 150ste verjaardag vierde en waarin het Parlement de federalisering van de Belgische staat goedkeurde.
- 1983: Een spin-off van deze roman kon televisiekijkend Vlaanderen op 5 januari 1983 zien bij Kurt Van Eeghems’ programma Kurt & co waarin Van Eeghem als koning Boudewijn met de Rolls Royce samen met de auteur door Olen rijdt en het bezoek bij Walter alsnog plaatsvindt.
1985-1992: Het hoofdwerk van Van den Broeck is de vierdelige romancyclus Het beleg van Laken, waarvoor Brief aan Boudewijn de opmaat vormt.
- Deze romans bevatten twee zich spiegelende niveaus, enerzijds bestaan ze uit duidelijk autobiografisch gekleurde herinneringen aan de jeugd van de auteur en zijn ouders (vooral in Het gevallen baken, het derde deel), anderzijds speelt de verbeelding een belangrijke rol, de fictionele situatie waarin de koning de auteur gevangen heeft gezet in de kelders van zijn kasteel. De koning wil hem pas vrijlaten wanneer hij kan uitleggen waarom hij schrijver is geworden, waar hij pas in deel vier, Het leven na beklag, een bevredigend antwoord op kan formuleren.
- Uit het eerste deel van deze cyclus werd het succesvolle toneelstuk De Tuinman van de Koning (1986) gedestilleerd, in Vlaanderen welbekend door de meesterlijke vertolking door acteur Luc Philips.
1986: Het Manteaufonds valt uit elkaar en Van den Broeck volgt Julien Weverbergh naar diens nieuwe uitgeverij Houtekiet.
1986: Wanneer de Socialistische Partij de stekker uit de krant De Morgen trekt, komt Van den Broeck op de proppen met een boud reddingsplan. Met de actie “1.000 voor 100.000” wordt in 3 maanden 57 miljoen frank (ca 3.1 miljoen euro) opgehaald.
- Toenmalig hoofdredacteur Paul Goossens: “Hij heeft die actie ‘1.000 voor 100.000’ op zeker ogenblik bedacht en geformuleerd. Hij kon de redactie daarvan overtuigen. Wij zijn toen samen naar de bank geweest. Walter was daar bijzonder betrokken bij, belde mij dagelijks en stak de handen uit de mouwen. Met het gekende resultaat.”
1987: Kan zich voortaan fulltime schrijver noemen.
1991: Stapt over naar de uitgeverij De Bezige Bij.
Zowel in zijn geboortedorp Olen, als in zijn woonplaats Turnhout wordt hem het ereburgerschap toegekend.
2008: Lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.
2021: Walter van den Broeck draagt zijn volledig literair archief over aan het LETTERENHUIS te Antwerpen. Het omvat zowel de complete literaire productie (documentatiemappen, kladversies,verbeterde versies) als de zakelijke en literaire correspondentie.
2023: Met De lastige liefde, – voluit een broederboek -, vult Walter van den Broeck eindelijk de opvallende leemte in zijn tumultueuze familiegeschiedenis.
Jules van den Broeck, de dertien jaar oudere broer van Walter, vertrekt in 1950 als tweeëntwintigjarige naar Amerika, op uitnodiging van zijn grootvader. Hij werkt er als timmerman, magazijnmeester, bordenwasser en croupier. Maar het botert niet tussen de gewetensvolle grootvader en zijn levenslustige kleinzoon. Jules zit te veel achter de meiden aan. Twee jaar later trouwt hij met een Mexicaanse. Terwijl hij in Mexico een bestaan opbouwt als zakenman, krijgt hij af te rekenen met aardbevingen, drugsoorlogen en economische crises. Zijn huwelijk komt evenzeer in zwaar vaarwater terecht. Ondanks talloze beloftes keert Jules pas na zestien jaar voor het eerst terug naar zijn vaderland.
5 februari 2024: Overlijdt te Turnhout op 82 jarige leeftijd
BEKRONINGEN
- 1972: Premie van de Provincie Antwerpen voor kinderliteratuur “Mietje Porselein en Lili Spring-in-’t-Veld”
- 1973: Edmond Hustinxprijs voor Dramatische Kunst voor zijn gezamenlijk toneelwerk
- 1973: Premie van de Provincie Antwerpen voor dramatisch werk voor “Groenten uit Balen”
- 1978: Yangprijs voor “Aantekeningen van een stambewaarder”
- 1978::Premie van de Provincie Antwerpen voor niet- beschouwend proza voor “Aantekeningen van een stambewaarder”
- 1981: SABAM-prijs voor zijn dramatisch werk
- 1981: Literaire prijs Dirk Martens van de stad Aalst voor “Brief aan Boudewijn”
- 1981: Prijs van de Vlaamse Provincies voor theaterliteratuur voor Tot Nut van ‘t Algemeen
- 1982: Henriëtte Roland-Holst-prijs voor “Brief aan Boudewijn”.
- 1982: Driejaarlijkse Staatsprijs voor zijn dramatisch werk.voor zijn totale toneeloeuvre
- 1986: Premie van de Provincie Antwerpen voor niet- beschouwend Proza voor “Het beleg van Laken 1.”
- 1989: Noord-Zuid-trofee voor de hoorspelbewerking van “Lijmen/ Het been” van Willem Elsschot.
- 1993: Van Ackerprijs voor zijn literair werk.
- 1993: Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor het proza voor”Het beleg van Laken 4.”
- 1997: Gouden Gids Publieksprijs voor de Nederlandse toneelproductie van “Amanda”
- 2008: Toneelkijkersprijs voor de toneelproductie van “Amanda” door Theaterproductiehuis Zeelandia
ONDERSCHEIDINGEN
- 2001 Eremedaille en -diploma van SABAM
- 2001 Ereburgerschap van de gemeente Olen
- 2008 Ereburgerschap van de stad Turnhout
- 2008 Lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde
GERAADPLEEGDE BRONNEN
Websites
Referenties
- Jos Borré, Grote Ontmoetingen Walter Van den Broeck, Manteau, Antwerpen, 1985, 132p.
SMAAKMAKER
DE MOL
Ik rek mijn leden, zucht : ik ben. Ben op mijn hoede. De zon staat pal boven het gazon waarin een mol onmerkbaar grote aardpuisten verwekt. Hoe kan ik hem vangen ? Je opent een gang en plant er een lege fles in. De wind doet er een onheilspellende toon in zwellen. Paniek bij de familie Mol ! Of je drukt, zoals Lazlo, vele jaren geleden, scheermesjes in een heuveltje en wacht geduldig tot de blinde dompelaar zijn weke neusje splijt. Radicaler nog is de Buchenwald-methode. Je verbindt, door middel vaan een rubberslang, de uitlaat van je auto met de mollepijp en je laat de motor draaien. Verhalen doen de ronde dat de dikste mol zich opoffert voor zijn clan. Hij zet zich schrap in een nauwe gang, belet het gas zijn giftig werk te voltrekken in de huiskamer van de familie Mol. Je kan ook wachten. Net als Lazlo. Op het middaguur is het graaftijd. Als zijn heuveltje beweegt schep je hem met een spade naar de oppervlakte. Je kan met één slag het kopje van de romp scheiden. Of je kan het vel bewaren. Van vijftig mollevellen maakt je vrouw een mooie bontcape.
Doch Lazlo heeft dit alles reeds lang vóór mij verricht. Mollen interesseren hem niet langer. Hij verkiest de zwijgzame vijandschap der vissen boven de ijselijke kriepgeluidjes van stervende mollen. Laat mij dus trachten een modus vivendi te zoeken. Geef toe : een gazon-met-mol is geen gezicht. Ten slotte weet je nooit wat een mol zich in het hoofd haalt. Hij kan je huis ondergraven, onbewoonbaar maken. Muren verzakken, plafonds storten in. Boven huilen je kinderen : de trap is weg ! je sluit je kroost in de veranda op. Bij onraad iedereen onder tafel ! Op je werk zeg je verstrooid ‘Dag mol !’ tegen je patroon, en hij kijkt je vreemd aan. Van nu af ben je een mol-noemer, een gevaarlijke mol-noemer ! Dat weet ook je buurman. Hij wil onmiddellijk verhuizen, want mensen die naast mol-noemers wonen zijn ook niet zuiver op de graat.
Daar komt bij dat mol-noemeritis besmettelijk is, dat iedereen die tegen beter weten in het gezelschap van een mol-noemer zoekt, wordt aangestoken en op zijn beurt de omgeving gaat verpesten. Een land van mol-noemers betekent een ernstig gevaar voor de wereldvrede. De Veiligheidsraad besluit het helemaal om te ploegen en er één groot gazon van te maken. De Groene Zone van West-Europa.
Uit: Trojka voor Spoken. 1970
BIBLIOGRAFIE & FILMOGRAFIE
Woordje vooraf
De bibliografie bevat meerdere afdelingen
- Chronologisch overzicht
- overzicht per genre
- Bijdragen in diverse publicaties 1970-1984
- Filmografie
- Kort overzicht van zijn werk in vertaling
De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij
- Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen
- Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles.
- Piet Devos: Van reuzen tot dwergen. Bibliografie – Vlaamse schrijvers in de 20ste eeuw – Eerste drukken. Kortrijk, eigen beheer 2007
- Literatuur Vlaanderen Vertalingendatabank
Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klikt u op de foto
Chronologisch overzicht
BIJDRAGEN IN DIVERSE PUBLICATIES 1970-1984
Overgenomen uit Jos Borré, Walter Van den Broeck Grote Ontmoetingen, 1985, Manteau, Antwerpen
A.. Verhalen
- ‘Waarschijnlijk stomdronken’, in Drinken tot we zinken. Dronkenmansverhalen. Standaard Uitgeverij, Antwerpen-Amsterdam, 1980, pp 22-32 (ook opgenomen in Vlaamse verhalen na 1965 (samengesteld door Paul de Wispelaere), Manteau, Antwerpen, 1984, pp 90-99.
- ‘Het kruis’, in Playboy (Nederlandse edittie, jg. 1, nr. 1, mei 1983
- ‘Als een luchtballon’, in Snoecks 85, Snoeck-Decaju & Zoon, Gent, 1984, pp 27-45.
- ‘Hou mij heel hard heel’ (briefverhaal) in de bundel: Cahier d’Amour. Liefdesbrieven, 1994, pp.90-92.
- Opstellen, bijdragen, teksten, brieven, ‘Heibeltjes’
- ‘Roger Van de Velde en ik’ in Heibelboek, Brito, Antwerpen-Amsterdam, 1970, pp 49-60
- ‘Nou horen jullie ’t ook es van een ander’, in, Schrijvers voor de spiegel, Paris-Manteau, Amsterdam-Brussel, 1971, pp. 7-8.
- ‘Voorlopige memoires van een Heibelier’, in Heibel, VII (1971-1972), nr. 2, pp 3-18.
- ‘Wat ik het meest verafschuw’, in Manteau-auteurs scheren hun zwarte schapen, Paris-Manteau, Brussel-Den Haag, 1973, p. 6.
- ‘Heibelletjes’, in Heibel, VIII (1973-1974), nrs. 3-4, pp 94-95; nrs. 5-6, pp 84-85. & Heibel, IX (1974), nr. 1, pp 86-87; nr. 2, pp 91-82; nr. 3, pp 98-99.
- ‘Het literaire leven anno 1975 voor u uit het koffiedik gelezen…’ , in Heibel, IX (1974), nrs. 4-5-6, pp 95-103.
- ‘Tien jaar Heibel en nu … ? Heibel, X (1975-1976), nr.1, pp 31-35.
- ‘Bij het einde van een decennium …’, in Heibel, X (1975-1976), nrs. 4-5-6 pp 88-94.
- ‘Het effekt’, in Heibel, XII (1977-1978), nr.1, pp 2-7.
- ‘1 kledingstuk’, in Heibel, XII (1977-1978), nr. 3 pp 62-65
- ‘Hoe het gekomen is’, i ‘Humo’s Bijzondere Boekenbijlage’, bij Humo nr 2147, 29 okt. 1981, pp XVI-XVII.
Overzicht per genre
Toneel
- 1971 Mazelen
- 1972 Groenten uit Balen
- 1972 Een andere Vermeer
- 1973 De rekening van het kind
- 1974 Greenwich
- 1975 Het wemelbed
- 1977 De horzel in de nek ( = vijf toneelstukken)
- 1979 Tot Nut van ‘t Algemeen
- 1980 Au bouillon belge
- 1980 Tien jaar later: ‘t jaar 10
- 1986 De tuinman van de koning
- 1990 Het proces Xhenceval
- 1993 Amanda en de widowmaker
- 1994 De bloemen, de vogels, de gruwel…
- 1999 De Ronde van Vlaanderen (Mooi en Meedogenloos)
- 2003 Vermist
- 2008 Meedogenloos Mooi ( = 4 toneelstukken)
- 2009 Getelde dagen
- 2012 Biechten
Proza
- 1967 De troonopvolger (roman)
- 1968 Lang weekend (roman) – 2016 heruitgave bij Uitgeverij Polis te Antwerpen.
- 1970 362.880 x Jef Geys (roman)
- 1970 Trojka voor spoken (roman i.s.m. Frans Depeuter en Robin Hannelore)
- 1971 Mietje Porselein en Lili Spring-in-’t-Veld (kinderboek)
- 1972 In beslag genomen (roman)
- 1974 De dag dat Lester Saigon kwam (roman)
- 1977 Aantekeningen van een stambewaarder (roman)
- 1980 Brief aan Boudewijn (roman)
- 1985 Het beleg van Laken 1. (roman)
- 1986 Aangewaaid (verhalen)
- 1988 Querido hermano! (brievenkroniek)
- 1990 Het beleg van Laken 2. Gek leven na het bal! (roman)
- 1991 Het beleg van Laken 3. Het gevallen baken (roman)
- 1992 Het beleg van Laken 4. Het leven na beklag (roman)
- 1994 Amanda en de widowmaker (novelle)
- 1998 Verdwaalde post (roman)
- 1999 Het beleg van Laken. (compleet)
- 2001 Een lichtgevoelige jongen. (roman)
- 2004 De Beiaard en de dove man. (roman)
- 2005 De Bondsdagen. (varia)
- 2007 De veilingmeester. (roman)
- 2009 Terug naar Walden.
- 2010 Brief aan Boudewijn (jubileumeditie met een ‘tussentijds rapport’ over de stand van het land)
- 2011 Een vrouw voor elk seizoen. (verhalen)
- 2013 Het alfabet van de stilte. (roman)
- 2015 De vreemdelinge. (roman)
- 2016 Lang weekend. Heruitgave van de gelijknamige roman uit 1968 ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de auteur.
- 2017 De babyboomboogie (roman)
- 2019 Niets voor de familie (roman)
- 2021 Crossroads (roman)
- 2022 Tijl Uilenspiegel (roman)
- 2023 De lastige liefde (roman)
Essay
- 2003 Op gelijke voet.
- 2010 Het land van Pernath. (lezing)
Radio
- 1973 Top 31 (hoorspel- ‘Een stereo-luisterspel van Walter Van den Broeck en vele, vele anderen…’ In opdracht van de B.R.T. (op 100 ex. gestencild uitgegeven) en op 23 en 30 september 1973 uitgezonden.
- 1988 Lijmen/ Het been (3-delig hoorspel naar de romans van Willem Elsschot)
- 1990 Berichten uit de Vrijheidstraat (columns)
- 1993 De toestand is hopeloos maar niet ernstig (columns) (1994-2002)
- 1997 Nachtverkeer (hoorspel)
Televisie
- 1973 Bel de 500 (TV feuilleton – gemaakt in samenwerking met Staf Knop en Lode Verstraeten – werd op 8 en 22 april, 6 en 20 mei, 3 juni 1973 (5 afleveringen) uitgezonden).
- 1978 Gelukkige verjaardag (tv-film – uitgezonden – in regie van Anton Stevens – door de B R.T. op 1 mei 1979).
- 1988 Tot Nut van ‘t Algemeen (tv-film)
- 1991 Annie Chanovsky goes solo (tv-monoloog)
- 1997 Tot nooit meer weerziens (tv-film)
Filmscenario’s
- 1987 Hector (i.s.m. Urbain Servranx en Stijn Coninx)
- 1988 Blueberry Hill (i.s.m. Robbe de Hert)
- 1995 Brylcream Boulevard (i.s.m. Robbe de Hert)
FILMOGRAFIE
2011 | Groenten uit Balen. Naar het gelijknamige toneelstuk voor het eerst gecrëeerd in 1972. Regie: Frank van Mechelen. Scenario: Guido van Meir en Walter Van den Broeck. Cast: Evelien Bosmans, Stany Crets, Tiny Bertels, Michel van Dousselaere, Clara Cleymans, Maarten Ketels, Lucas Van den Eynde, Herwig Ilegems, Koen De Bouw, Vera Dobbelaere, Bart Hollanders, Matthijs Schepers, Axel Daeseleire, Tom Dewispelaere, Rik Verheye, Natalia Druyts. Duur: 110 minuten. |
VERTALINGEN VAN HET WERK VAN WALTER VAN DEN BROECK
DUITS
- 2001: Amanda Duits / vert. uit het Nederlands door Andrea Landshoff, Maartje Landshoff. Bad – Domburg: Hunzinger Bühnenverlag. Toneelstuk. Oorspronkelijke titel: Amanda en de widowmaker. Amsterdam: De Bezige Bij, 1994.
FRANS
- 1984: Lettre à Baudouin Frans / vert. uit het Nederlands door Xavier Hanotte. Bruxelles: Labor. Fictie, paperback. Oorspronkelijke titel: Brief aan Boudewijn. Antwerpen: Manteau, 1980.
- 1987: Extrait de ‘Lettre à Baudouin’ Frans / vert. uit het Nederlands door Xavier Hanotte. In Septentrion: revue de culture néerlandaise, jrg.16 (1987) nr.1, p.13-16. Toneelstuk, Nederlandse en Franse tekst. Fragment van ‘Lettre à Baudouin’ (Brief aan Boudewijn).
SERVOKROATISCH
- 1994: [Amanda]. Servokroatisch / vert. uit het Nederlands door Ivana Šćepanović. Beograd: NOVA, (Edicija svetska knjizevnost; 12; Kolo Belgijiske knjizevnosti). Fictie, paperback. Oorspronkelijke titel: Amanda en de widowmaker. Amsterdam: De Bezige Bij, 1994.
- 1996: Sprdacni pozdravi iz Balena. Servokroatisch / vert. uit het Nederlands door Ivana Šćepanović. Novi Sad: Prometej (Biblioteka Holandsko-flamanska knjizevnost). Toneelstuk, paperback. Oorspronkelijke titel: Groenten uit Balen. Brussel: Manteau, 1978.