home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Peeters, Marnix

PEETERS Marnix

Beverlo, 15 juli 1965

Aanvankelijk muzieksamensteller, dan journalist, nu schrijver van romans

 

BIOGRAFIE

15 juli 1965: Geboorte van Marnix Peeters te Beverlo (Beringen), waar hij opgroeit als jongste van drie kinderen en middelbare school loopt in het Beringse Sint-Jozefscollege.

Begin van de jaren 90: Samensteller van het programma Update op Studio Brussel

1990-1996: Muziekjournalist bij het weekblad Humo

1992, 1994 en 1996: Lid van de jury van Humo’s Rock Rally in.

1996-2010: Interviewer en reportagemaker voor de krant Het Laatste Nieuws.

 • Hij schopt het tot sterreporter die elke week beklijvende interviews publiceert met iedereen die in de kijker liep, van politici en artiesten tot kirrende BV’s. En plots was het op. Hij nam een jaar tijdskrediet op, kocht voor een prikje een stulp aan het oostelijk einde van België in Burg-Reuland in de Oostkantons en ging schrijven.

Tevens actief in kranten en tijdschriften als Oor, Guitar World, Deng, RifRaf, Mao, Algemeen Dagblad en Goedele.

Sinds 2010: Levert geregeld bijdragen (interviews, reportages, columns en kortverhalen) aan de krant De Morgen en De Morgen Magazine

2011: Bij uitgeverij Halewijck verschijnt zijn boek God In Vlaanderen.

 • Lege kerkstoelen vertellen niet het hele verhaal, vond Marnix Peeters, want buiten de kerk tiert het volksgeloof op vele plaatsen nog welig.
 • Samen met fotograaf Rudi Van Beek geeft hij een overzicht van de vele verschijningsvormen van de Vlaamse volksdevotie.

2012: Debuutroman, De dag dat we Andy zijn arm afzaagden (uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen).

 • Een zeer eigenzinnig debuut wars van vele literaire conventies, met een verbeelding die kruipt naar waar ze niet gaan kan, vitaal plastisch proza
 • Twee jaar nadat hij door zijn vader aan de schrale zorgen van de aartslelijke zusters Crique is toevertrouwd, trekt Werner Plöts de wereld in. Met Orzas, een vadsige beer die een poot mist, aan zijn zijde sukkelt hij van de regen in de drop. Wie hij ook ontmoet, er wordt van de aimabele jongen geprofiteerd, hetzij voor geld, hetzij voor seks.
 • Het boek werd prompt genomineerd voor De Bronzen Uil 2012, de prijs voor het beste Nederlandstalige debuut.

December 2012: Speciaal voor de gedetineerden in de gevangenis van Turnhout schrijft Marnix Peeters een kort verhaal. Dat kreeg als titel ‘Het hutje in de hemel’ en heeft een gedetineerde als hoofdpersoon.

 • Op vrijdag 7 december trok Marnix Peeters naar de gevangenis waar hij zijn verhaal voorlas. Achter gesloten deuren. Daarmee vervulde hij een van de doelstellingen van de Lange Nacht: levende literatuur brengen op plaatsen waar mensen verblijven die normaal niet naar literaire manifestaties kunnen komen. De Lange Nacht van het Korte Verhaal is een evenement van cultuurhuis de Warande en internationaal literatuurhuis Passa Porta in het kader van Turnhout Vlaamse Cultuurstad 2012.
 • Het verhaal verschijnt op zaterdag 15 december in De Morgen Magazine, geïllustreerde door Randall Casaer..

Maart 2013: De Italiaanse uitgeverij Elliot Edizioni koopt de rechten op De dag dat we Andy zijn arm afzaagden. De Italiaanse vertaling, getiteld Il giorno che segammo il braccio a Andy, verschijnt in de zomer van 2013

Augustus 2013: Bij De Bezige Bij Antwerpen zijn verschijnt tweede roman, Natte dozen.

 • Het blijkt een roman met rauw/ruwe inhoud te zijn, beklijvend en soms afstotend tegelijk. De kritiek is dan ook niet eenduidig positief of negatief. Alleszins voldoende controverse om een schrijverspolemiek in gang te zetten, vond Christophe Van Gerrewey (zie verderop in de rubriek : Meer over…). Of een tijd gecensureerd te worden op de online winkel van computergigant Apple.

Augustus 2014: Voor het derde opeenvolgende jaar stuurt Peeters met veel lawaai een nieuwe roman de wijde wereld in: “De tenondergang en de ongelooflijke wederopstanding van Eddy Vangelis”. En nogmaals steekt hij een scabreus tandje bij.

 • Eddy ‘Vangelis’ Van Geel was een ‘ambitieuze jongeman’, ‘ambtenarengraad A2R’ en projectleider op het ministerie van Justitie. Maar er is iets gebeurd. Iets deed Eddy besluiten: het hoeft niet meer. Hij wil demotie, kweekt zich doelbewust een alcoholverslaving aan en jaagt in de stinkende café’s bij Brussel-Noord op bejaarde vrouwen.

Voorjaar 2015:  Hollands Diep, de nieuwe uitgeverij van gewezen Bezige Bij-directeur Robbert Ammerlaan, publiceert Peeters’ novelle De Trapchauffeur, later op het jaar gevolgd door de roman Niemand hield van Billie Vuist, waarin mensenhandel en sekstoerisme centraal staan.

 • Pastoor Pelkmans is een groot liefhebber van minderjarige Thaise meisjes, vriend van Satan en fervent reiziger naar Pattaya, het grootste openluchtbordeel ter wereld.
 • Samen met de moeder van de obese jongen Billie Vuist runt hij de vzw Phantasia. Op papier organiseert de organisatie deugddoende vakanties bij Vlaamse gastgezinnen voor arme minderjarige Thaise meisjes, in werkelijkheid verhuurt ze die meisjes aan pedofielen.
 • In de zomer van 2008 maakte Peeters in opdracht van Het Laatste Nieuws een reportagereeks over sekstoerisme in Pattaya, een aangrijpende ervaring die in zijn hoofd was blijven hangen.

2016:  Een nieuwe roman “Kijk niet zo, konijntje“, waarin het hoofdpersonage uit “Natte dozen“, Oscar Van Beuseghem, opnieuw zijn intrede doet.

December 2016: De Kalmthoutse Carbolineum Pers brengt de novelle Der Pottwall uit, een verhaal dat door Peeters zelf werd geïllustreerd. Het betreft een bibliofiele uitgave, met de hand gezet, op vijftig genummerde en gesigneerde exemplaren.

Maart 2017: De ervaring met het uitgeven van de bibliofiele uitgave bracht Peeters ertoe om een eigen uitgeefinitiatief te nemen. Het werd Pottwal Publishers. Geld voor dit initiatief vond Peeters bij Gumption, een ondernemersplatform voor start-ups.  Uitgeverij WPG – waa2018r Pottwal Publishers is ingebed – zorgt voor de druk en distributie. Conform haar beleid biedt Pottwal Publishers bij elk papieren boek tevens een code aan waarmee je gratis het e-boek kunt downloaden.

2017: Pottwal publishers publiceert twee van Peeters’ boeken “Zei mijn vrouw” (maart 2017) en “In elke vrouw schuilt haar moeder” (september 2017)

 • In ‘Zei mijn vrouw’ bundelt Marnix Peeters de gesprekken die hij voert met zijn vrouw.
  • Reflecties over vrijheid, over vogels, over zijn leven als schrijver en huisman verschenen eerder als Brieven uit de Oostkantons, Marnix’ reeks columns in De MorgenAls Zeus en Hera wonen Marnix en Jana op hun berg in de Oostkantons.
 • In elke vrouw schuilt haar moeder is een bizar en komisch verhaal over een gravin en haar hofhouding die werken aan een vrouwonvriendelijk boek.

2018: Op de site van zijn eigen uitgeverij pottwalpublishers.be  verschijnen regelmatig gratis verhalen. Zo vindt men daar op dit ogenblik een bundeling van zijn Zeno-columns en het verhaal Was ik maar Jamal

2018: Ik heb aids van Johnny Diamonds.

 • Een verhaal vol hilarische en maffe toestanden, met thema’s als  grensoverschrijdend gedrag, dubbele moraal, normvervaging, levenskeuzes, hoop en vervuiling, stiekeme homofilie, leeftijdsverschillen, zelfbedrog, egoïsme, passie, lust, jonge meisjes, het ware geluk, drugs en de vertwijfeling van de eenentwintigste-eeuwse mens. Het is ook een zoektocht naar ethiek. Ook dat nog.

2019: Zo donker buiten. Afscheid van een moeder met Alzheimer.

 • Peeters, auteur van baldadige boeken (zie hoger), laat zich in dit boek van zijn tedere kant zien. Hij beschrijft in korte fragmenten hoe zijn moeder steeds meer gevangene wordt in haar eigen hoofd, en wat hij daar zelf bij voelt: de frustratie van haar onbereikbaarheid.

2019: De zomer van 1938. Een tijdreis door België met de Guide Michelin

 • Op een rommelmarkt vonden Jana Wuyts en Marnix Peeters een Guide Michelin 1938-1939. Het werd het begin van een wonderbaarlijke tijdreis door het België van 80 jaar geleden: het land in zijn laatste zomer vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

2021: De jacht op Ursula Graurock, een sprankelende picareske roadtrip. Prikkelend volks taalgebruik, soms een beetje politiek incorrect, soms wat platvloers maar vol mededogen voor de scheldende schelmen die dit verhaal bevolken.

Maart 2024: Bij Pottwal Publishers verschijnt de roman De ontluikende sekslust van Emma Mus (15).

2024: Marnix Peeters schrijft het eerste Boekenweekgeschenk ‘Als de liefde faalt‘, een bundel met drie kortverhalen, voor de Vlaamse Boekenweek 2024.

 • Sinds 2014 werken boekhandelaars in Vlaanderen en Nederland samen voor het Boekenweekgeschenk. Dat is een uitgave die gratis wordt aangeboden aan klanten die tijdens de Boekenweek voor een zeker bedrag boeken komen aanschaffen. Vorig jaar werd in Vlaanderen en Nederland nog De eerlijke vinder van de Antwerpse auteur Lize Spit naar voor geschoven.Vanaf 204 kiest koepelorganisatie Boekhandels Vlaanderen dus voor een ander pad.

SMAAKMAKER

Uit: De dag dat we Andy zijn arm afzaagden. Openingszin.

Ik ben ontsnapt de dag dat we Andy zijn arm afzaagden. Hij was zwart geworden en de oudste van de gezusters Crique, Magdalena, die het meest over dat soort zaken wist, had gezegd dat afzagen de enige oplossing was, want dat die ontstekingen voort het lichaam inkruipen, onstuitbaar als dominosteentjes, tik-tik-tik, dat men er langzaam van sterft terwijl men nog in leven is, en dus moest de dodenrit gestopt worden, arm eraf, amen en uit.

Uit: Natte dozen. Openingszinnen.

Luister.

Ik ben van pure ellende gestopt met de firma.

Het was altijd hetzelfde. Dat laat zich in dienst nemen, en een paar maanden later staat dat met blozende wangen in uw kantoor om te zeggen dat ze vol zitten. Eén heeft het ooit bestaan om haar predictor te laten zien, nog nat van de ochtendurine, of het moest haar zweet geweest zijn, want het was een dikke, en ik kan mij bovendien voorstellen, hoe schaamteloos ze het ook uitdokteren en inplannen, toch nog ergens een effect heeft op het geweten. Zeker op het moment dat ze het met hun paarse smoel moeten opbiechten aan de baas, die geen andere keus heeft dan maar te knikken en hun proficiat te wensen ook. Niet voor die kleine, wel voor het feit dat ze zo kunstig en bovendien op wettelijke basis in zijn zakken zitten, en dat hij weer zijn hele organisatie kan herplannen dankzij die erwt die in hun vadsige schoot aan een groeiproces is begonnen, voor zijn lorrige moeder uit knikkerend en later hink-stap-springend van zwangerschapsverlof via postnatale herstelperiode naar ouderschapsvakantie.

[…]

Nee, ik krijg het schijt van wijven.

 

GERAADPLEEGDE BRONNEN

Websites

Referenties

 

MEER OVER MARNIX PEETERS

Lees de schrijverspolemiek met Christophe Van Gerrewey in de krant De Morgen.

BIBLIOGRAFIE

De gegevens van deze bibliografie werden onder meer nagekeken bij

 • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen.
 • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles

Om de foto in de fotogalerij te vergroten, klikt u op de foto

Chronologisch overzicht

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
2011 God In Vlaanderen: de kerken lopen leeg, maar de mensen vieren in velden en straten. (non-fictie)

Fotografie: Rudi Van Beek.
Leuven: Uitgeverij Van Halewijck.   -191p. (Ill.)

Afmetingen: 24.90 x 20.20 (paperback)
2012 De dag dat we Andy zijn arm afzaagden. (roman)

Boekverzorging: Herman Houbrechts
Zetwerk: Karakters, Gent
Foto auteur: Koen Broos.
2013: vertaald naar het Italiaans door door David Santoro als Il giorno che segammo il braccio a Andy. Uitgever: Roma: Castelvecchi.
Antwerpen: De Bezige Bij.   -297p.

Afmetingen: 20 x 13,50 (paperback)
2013 Natte dozen. (roman)

Foto achterflap: Koen Broos
Boekverzorging: Herman Houbrechts
Zetwerk: Ready2Print
Tekening blz. 289: J.E. Wuyts
Antwerpen: De Bezige Bij.   -324p.

Afmetingen: 21,50 x 13,80 (ingenaaid – licht kartonnen kaft met flappen)
2014 De tenondergang en de ongelooflijke wederopstanding van Eddy Vangelis. (roman)

Omslagontwerp: Kris Demey
Foto omslag: Coen Dekkers/ BNO/Kisses urinoir van Bathroom Mania!, ontwerp Meike van Schijndel
Foto auteur: Charlie De Keersmaecker
Zetwerk: Mat-Zet bv, Soest
Peeters Marnix 4 Amsterdam: Uitgeverij Prometheus.   -319p.

Afmetingen: 21.30 x 13.80 (paperback)
2015 De trapchauffeur. (roman)

Omslagontwerp: Studio Jan de Boer, Amsterdam
Typografie: Perfect Service, Schoonhoven
Foto auteur: © Karoly Effenberger
 Peeters Marnix 4  Amsterdam: Hollands Diep.   -142p.

Afmetingen: 17 x 11 (gebonden – harde kaft met stofomslag)
2015 Niemand hield van Billie Vuist. (roman)

Omslagontwerp: Kris Demey.
Foto omslag: Corbis Images.
Foto auteur: Charlie De Keersmaecker.
Zetwerk Mat-Zet bv. Soest.
Peeters Marnix 6  Amsterdam: Uitgeverij Prometheus.   -302p.

Afmetingen: 21.30 x 13.80 (ingenaaid – kaft met flappen)
2016 Kijk niet  zo, konijntje. (roman)

Omslagontwerp: Kris Demey.
Foto omslag: Peety Cooper/Getty Images.
Foto auteur: Charlie De Keersmaecker.
Zetwerk Mat-Zet bv, Soest
Peeters Marnix 7 Amsterdam: Uitgeverij Prometheus.   -223p.

Afmetingen: 21.30 x 13.80 (ingenaaid – kaft met flappen)
2016 Der Pottwal: een grotesk liefdesverhaal. (novelle- bibliofiele uitgave)

Dit is het eerste bibliofiele boek van Marnix Peeters en tevens het eerste boek dat hij zelf illustreerde. Ondanks de Duitse titel is de tekst van de novelle wel degelijk in het Nederlands. De tekst is met de hand gezet uit de Horley Old Style 12 punt en met de handpers gedrukt op geschept Zerkall papier. De illustraties zijn eveneens met de handpers afgedrukt. 23 cm.

peeters-marnix-8 Kalmthout: De Carbolineum Pers.   -47p. ill.

De oplage bestaat uit 50 genummerde en gesigneerde exemplaren: de nummers 1 tot 40 ingenaaid in een rood omslag (75 euro), en de nummers I tot X gebonden in perkament en met een stofomslag en een originele tekening toegevoegd (250 euro)
2017 Zei mijn vrouw. Berichten uit de Oostkantons. (gebundelde columns)

‘Zei mijn vrouw’  is een bundeling van de in Zeno (De Morgen)  verschenen vergezichten.
Beeldzorg: Herman Houbrechts.
Foto omslag: Karoly Effenberger
Peeters Marnix 9 Antwerpen: Pottwal Publishers.   -150p.

Afmetingen:  20.00 x 13.50 (paperback)
2017 In elke vrouw schuilt haar moeder. (roman)

Vormgeving: Jirka De Preter
Foto auteur: Thomas Sweertvaegher
Peeters Marnix 10 Antwerpen: Pottwal Publishers.   -325p.

Afmetingen:  21.20 x 13.9 (ingenaaid – zachte kaft met flappen)
2018 Ik heb aids van Johnny Diamond. Het verslag van een midlifecrisis. (roman)

Vormgeving en concept omslag: Shop Around.
Illustratie: Xaviera Altena

Antwerpen: Pottwal Publishers.   -251p.

Afmetingen: 21.20 x 13.80 (paperback)

2019 Zo donker buiten. Afscheid van een moeder met Alzheimer. (roman)

Ontwerp cover: Luc Derycke, Studio Luc Derycke.
Fotografie: Helena Pelsmaekers.
Binnenwerk: Jeroen Wille, Studio Luc Derycke.
Coordinatie: Sam De Graeve; Nils de Malsche.
Eindredactie: Saskia Martens

  Gent: Borgerhoff & Lamberigts. -119p.

Afmetingen: 20 x 13 (gebonden – harde kaft  met blindpreeg)
Gedrukt in Nederland

2019 Femke & Lobke gaan veldrijden. (verhaal- bibliofiele editie)

Tweede bibliofiele en erotische verhaal van Marnix Peeters bij Carbolineum Pers.Een vettige vertelling met tekeningen van de auteur.
De sierletters zijn van Luc Boudens.

2024: Een aangepaste versie met dezelfde titel is opgenomen in het Boekenweekgeschenk voor de Vlaamse Boekenweek 2024

Kalmthout : De Carbolineum Pers.

Dit onuitgegeven verhaal van Marnix Peeters is in mei 2019 met de hand gezet uit de Pastonchi en met de handpers gedrukt op geschept Hahnemühle papier. De tekeningen van de auteur en de sierletters van Luc Boudens zijn eveneens met de handpers afgedrukt. Driekleurendruk.​

De oplage bestaat uit 50 genummerde en gesigneerde exemplaren, waarvan de nummers 1 tot 40 gebonden zijn in Hahnemühle papier en de nummers I tot X gebonden werden in perkament, met de hand gekleurd en met een originele tekening toegevoegd

2019 De zomer van 1938. Een tijdreis door België met de Guide Michelin.

Auteurs: Jana Wuyts en Marnix Peeters
Reportagefotografie: Geert Van de Velde.
Cover en vormgeving binnenwerk: Pascal van Hoorebeke
Met illustraties

Antwerpen: Uitgeverij Angèle. -191 p.

Afmetingen: 24 x 17 (paperback)

2020 Oogje. Het kleine meisje uit de Lange Tafelstraat. (roman)

Omslagontwerp: Rouwhorst + Van Roon.
Portret auteur: Koen Broos.
Typografie: Perfect Service, Reeuwijk

Amsterdam/Antwerpen: Het Getij – Uitgeverij De Arbeiderspers. -247p.

Afmetingen: 21.50 x 13.50 (garenloos gebrocheerd – zachte kaft)

2021 De jacht op Ursula Graubock. (roman)

Omslagontwerp: Rouwhorst + Van Roon.
Omslagillustratie: © Tomasz Pluta.
Portret auteur: Koen Broos.
Typgrafie: Perfect Service, Reeuwijk

Amsterdam/Antwerpen: Het Getij – Uitgeverij De Arbeiderspers.-191p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (garenloos gebrocheerd – kaft met flappen)

2022 Komt een priester bij Beëlzebub. (roman)

Omslagontwerp: Herman Houbrechts (Beeldzorg)
Typografie: Intertext

Antwerpen: Pottwal Publishers.  -192p.

Afmetingen: 20 x 13.50 (paperback)

2023 El mirlo poliamoroso. (erotisch verhaal – bibliofiele uitgave)

Derde bibliofiele en erotische verhaal van Marnix Peeters bij Carbolineum Pers.
De tekst is in september-oktober 2023 met de hand gezet uit de Van Dijck letter en met de handpers gedrukt op geschept Zerkall Burgund papier, met tekeningen en sierletters van de auteur zelf – in beschermend schuifdoosje.
2024: Een aangepaste versie met de titel in vertaling ‘De polyamoureuze merel’  is opgenomen in het Boekenweekgeschenk voor de Vlaamse Boekenweek 2024

Kalmthout: De Carbolineum Pers.  -38p.

Van de 50 genummerde en gesigneerde exemplaren zijn er 35 gebonden in rood Hahnemuhle papier en XV in perkament. In deze XV exemplaren zijn de tekeningen en sierletters handgekleurd en ze bevatten een originele tekening van Marnix Peeters

2024 De ontluikende sekslust van Emma Mus (15).  (roman)

Omslagontwerp: Herman Houbrechts (Beeldzorg)
Opmaak: Intertext
Redactie: Ilse Van Nerum

Antwerpen: Pottwal Publishers.  -161p.

Afmetingen: 20 x 13.50 (gebonden – harde geïllustreerde kartonnen kaft)

2024 Als de liefde faalt. Drie verhalen over verdwaalde hartstocht.

Geschenk voor de Vlaamse Boekenweek 2024
Omslagontwerp: Herman Houbrechts (Beeldzorg)
Foto auteur: Sebastiaan Franco
Zetwerk: Peter De Greef (Intertext)
Redactie: Ilse Van Nerum.
Bevat: Femke en Lobke gaan veldrijden (pp 7-36); Chocomousse met Baileys (pp 37-52); De polyamoureuze merel (pp 53-75).

Antwerpen: Pottwal Publishers.   75p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (garenloos gebrocheerd – zachte kaft met flappen)

Nota:
‘Femke en Lobke gaan veldrijden’  is een adaptatie van het verhaal dat onder dezelfde titel
in 2019 bibliofiel verscheen bij Carbolineum Pers te Kalmthout.’ Chocomousse met Baileys’verscheen eind 2023 in kerstvorm in het weekblad Kerk en Leven ; De polyamoureuze merel verscheen in 2023 bibliofiel bij De Carbolineum Pers te Kalmthout.

VERTALINGEN

Italiaans

 • Il giorno che segammo il braccio a Andy. Italiaans / vert. uit het Nederlands door David Santoro. Roma: Castelvecchi, 2013 (Narrativa). Fictie, paperback. Vert. van De dag dat we Andy zijn arm afzaagden. Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2012.