Maakt deel uit van:Nieuwe stemmen met diverse achtergrond
Mustafa KÖR
Konya (Turkije), 28 juni 1976
BIOGRAFIE
28 juni 1976: Geboren in Konya, Turkijë.
1979: Op zijn derde emigreert hij met zijn vader van Turkije naar België, naar de mijnstreek in Limburg.
- Armoede dreef de familie Kör begin jaren zestig uit Anatolië. Met de trein vertrok de vader vanuit Istanbul, om dan meer dan twintig jaar lang diep in de mijnen van Marchiennes-au-Pont de door boerenpaarden voorgetrokken wagons met steenkool te vullen.
Mustafa, het nakomertje uit 1976, krijgt een pendelende jeugd, ‘heen en weer tussen soep en patatten’. Naar België op zijn 3de, en terug naar Turkije zes jaar later, om vanaf zijn 11de kwakkelend te aarden in Maasmechelen, Belgisch Limburg. Zijn ouders keren definitief terug naar Turkije, en de afwezigheid van vader en moeder bedrukt zijn gemoed.
Vanaf zijn zestiende draait hij mee in de kebabzaak van zijn broer in Opgrimbie.
20 september 1998: Tot hij op zijn 22ste op de Duivelsberg in Maasmechelen achter het stuur in slaap viel, uit de bocht gaat en wakker wordt met een gebroken rug. Dwarslaesie, onherstelbaar.
- Kör heeft een baan bij de gemeente, afdeling ‘dienstbetoon’, waar hij hoort van een schrijfcursus voor jonge allochtonen. Na drie maanden cursus neemt mentor en schrijver Koen Peeters hem apart. “Je moet absoluut publiceren Mustafa,” gebiedt deze. “Op de terugweg naar huis besloot ik schrijver te worden.”
2003: Debuteert met het verhaal ‘Uitverkorene’, dat in Nederland werd bekroond met de Nederlandse El Hizjra-literatuurprijs. Het verhaal zal de basis worden voor zijn eerste roman De lammeren.
2006: Een tweede verhaal De afrikaantjes in moeders tuin wordt opgenomen in de verhalenbundel Kifkif. Nieuwe Stemmen uit Vlaanderen
2007: De sterk autobiografische roman De lammeren, wordt zijn eersteling. Men zegt al eens dat het de eerste ‘allochtone roman’ in Vlaanderen is.
- De roman valt op door zijn ongewone lyrische en barokke taal. Het centrale thema van De lammeren is het opgroeien van de migrant Umut, een jonge dertiger, tussen twee totaal verschillende leefgebieden. Enerzijds zijn geboortedorp in Anatolië, dat hij zich liefdevol herinnert en dat hij in de vakantie gaat bezoeken, anderzijds het Limburgse Maasland, waar hij woont en werkt, waar hij nieuwe Vlaamse en Turkse vrienden heeft en dat als het ware zijn nieuwe biotoop is geworden
- Voor dit debuut ontving Mustafa Kör de 2-jaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen en de publieksprijs van De Groene Waterman.
27 januari 2008: Stadsdichter van Genk.
2013: Los van dit dichterschap heeft Kör zich de afgelopen jaren, willens nillens, ontpopt tot een woordvoerder van mindervaliden in een rolstoel. Deze sleutelrol hangt samen met een artikelenreeks in de Standaard. Voor die krant rolde hij in 2012 met het openbaar vervoer van Opgrimbie naar De Panne, en bracht daar verslag van uit
2016: Bij uitgeverij Vrijdag verschijnt zijn eerste poëziebundel Ben jij liefde, een muzikale bundel, vol beelden van een bucolische geboortestreek tot Brabantse velden. Intiem en donker tegelijk schept de dichter uit een barokke bron en vraagt aan stenen, vogels en koningen: Ben jij liefde.
2018: Maakt deel uit van het Europese dichtersplatform Versopolis.
2019: Poëziejongens. Kör gaat de uitdaging aan om samen met dertien jongeren, klasgenoten in de Technische School THHI Tessenderlo, gedurende enkele weken een project aan te gaan , waar hij d.m.v. taal en bewustwording een groep jongeren warm wilde maken voor kunst en cultuur. Een uniek poëzieproject voor het secundair onderwijs met verrassende resultaten.
Hoe hij het heeft aangepakt, waarom en wat de reacties waren kun je lezen in zijn eigen woorden: Mustafa Kör over ‘Poëziejongens’ – deBuren
21 maart 2021: Mustafa Kör volgt in 2022 de Franstalige Dichter des Vaderlands Carl Norac op en zal twee jaar lang de rol vervullen van Dichter des Vaderlands. Mustafa zal per jaar 6 gedichten schrijven over verschillende thema’s die het hele land aanbelangen.
- Over zijn rol als Dichters des vaderlands zegt Mustafa Kör het volgende:
- Ik wil de poëzie weghalen uit de botanische tuinen waarin zij vaak gehuisvest is. Van die kostbare, maar niettemin hermetische omgeving wil ik de gedichten meenemen naar tuinwijken en zaaien, in de hoop dat mijn poëzie zal bloeien en woekeren als hybride, amorfe, nieuw en affirmatieve vormen.
- In de periode die nog voorafgaat aan zijn officiële aanstelling als Dichter des Vaderlands zal Mustafa Kör al nauw samenwerken met Carl Norac voor verschillende projecten. Zo worden de banden over de taalgrenzen heen verder versterkt. Wanneer Kör de fakkel overneemt van Norac in januari 2022 blijft die laatste ook de ambassadeur van Mustafa.
27 april 2024: Mustafa Kör geeft de fakkel van Dichter des Vaderlands door aan zijn opvolgster Lisette Lombé. In de drietalige verzamelbundel Tot u / Vers vous / An dich, bundelt hij 12 gedichten uit zijn tweejarige termijn en houdt hij een pleidooi voor het belang van de poëzie. “Ga niet voor structuur en het conventionele. Ga voor verwarring en betovering”.
- Kör bestrijkt in de bundel een ruime waaier van onderwerpen: suïcidepreventie, de met uitsterven bedreigde inheemse boomsoort zwarte populier, aardbevingen en mijnwerkersvrouwen, andertaligen, gehandicapten en de Noordzee.
Een siddering die uit de buik van de aarde opsteeg
trok door ons heen toen we beiden inzagen
dat het er niet toe deed of we elkaars talen spraken.
MEER OVER MUSTAFA KÖR
Vlaanderen. Jaargang 58 · dbnl biedt een kort overzicht van de Turkse migrantenliteratuur in Nederland en Vlaanderen.
GERAADPLEEGDE BRONNEN
Website
Genk – Mustafa Kör: een succesverhaal met een handicap
BEKRONINGEN
- 2003: El Hizjra-literatuurprijs.voor het verhaal ‘De uitverkorenen’,
- 2007: 2-jaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen en de publieksprijs van De Groene Waterman voor De lammeren.
SMAAKMAKER
Genker liefde
Het was in die zonderlinge herfst
Dat mijnziel blijvend is getroffen
Met een valies vol dromen
Zette ik een voet op Genker bodem
De ontvankelijke deerne
Verleidde me met goudbeloftes
Diep in haar verborgen
Koortsachtig als ik was drong
ik haar vol overgave binnen en
Dwaalde in haar mysteries
Ofschoon elk haar stofdeeltje me
Lieflijk wurgde en thans d’r
Karbonkels doofden
Het waren haar koolzwarte ogen
Die mijn moslimlippen niet
Genoeg konden kussen
Mustafa Kör
BIBLIOGRAFIE
Woordje vooraf
De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij
- Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience –Antwerpen.
- Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles
- Poëziecentrum vzw, Gent
Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klik op de foto
Chronologisch overzicht