Gilbert Grauws
Sint Agatha Berchem, 16 augustus 1953
Pseudoniem van Gilbert André Marie Roox, (St. Agatha-Berchem, Brussel 16.8.1953)
Journalist en prozaschrijver
BIOGRAFIE
16 augustus 1953: Geboren te St-Agatha-Berchem, Brussel
De naam Gilbert Grauws zegt weinig mensen meer iets.
1987: Debuteerde met de verhalenbundel ‘De papegaaienschommel’ en die werd uitstekend ontvangen. Hij kreeg er de Vlaamse debuutprijs 1988 en de NCR-prijs 1988 voor.
- In ‘NRC Handelsblad’ schreef Eric Rinckhout op 22-07-1988: ‘De verhalen van Gilbert Grauws grijpen naar de keel. Grauws toont een verhevigd, felbelicht beeld van verscheurde levens en hopeloze mensen, zonder daarbij in pathetiek of melodrama te vervallen. Hij registreert, beknopt, koel en vaak filmisch. Zijn deprimerende verhalen zijn een sterk tegengif voor het modieuze, het oppervlakkige optimisme en de schone schijn, waarmee tegenwoordig al te vaak geflirt wordt.’
1988: Het boek werd in het Frans vertaald: ‘Le Perroquet et autres nouvelles’.
1992: Publicatie van een tweede roman ‘Dronken droom, verloren strand’.
- Hierin schetst Grauws via de personages, die doorgaans tot de randfiguren behoren (boeven, junks), een existentiële ellende die wordt opgevoerd tot een tragische apotheose.
Daarna werd het oorverdovend stil.
BEKRONINGEN
- 1988: NCR-prijs voor De papegaaieschommel.
- 1988: Prijs voor het literair debuut voor De papegaaieschommel.
Bron: Frans Heymans, Het goud van de Vlaamse letteren. 170 jaar prijzen voor de Nederlandse literatuur in België (1830-2000). Snoeck-Ducaju & Zoon, Gent, 2001.
MEER OVER GRAUWS
- Karel Osstyn, ‘Grauws & Verbruggen’, in: Ons Erfdeel 31 (1988) 3, p. 426-428;
- Lut Missinne, ‘Schaamteloos voyeurisme’, in: Yang 24 (1988) 138, p. 56-57;
- Karel Osstyn, ‘Gilbert Grauws: Dronken droom, verloren strand’, in: Ons Erfdeel 36 (1993) 5, p. 762-763.
GERAADPLEEGDE BRONNEN
Websites
- lay-out 94 (www.gierik-nvt.be/Nr94/Gierik94.pdf) – zeer interessant nummer omwille van de de enquête over het waarom een aantal auteurs na een beloftevol debuut, soms beginnende schrijverscarrière, afhaken.
- Gilbert Grauws – dbnl · digitale bibliotheek voor de Nederlandse …
SMAAKMAKER
‘Wie ben ik? Ik ben niemand meer. Uitzichtloos zijn mijn dagen en de nacht is zonder moed. Ik dwaal rond, alleen in straten waar niemand me kent. Mijn ziel is dood, en zelfs God heeft me verlaten. De hel met al haar sjeitans moge me opslokken. Ik ben onwaardig. Ik verdien niet dat ik nog één dag langer leef.’
Aan het woord in deze passage uit Dronken droom, verloren strand, is de Libanees Khalib, in een PLO-kamp opgeleid om te schieten om te wreken. Hij maakt met de broers Max en Harry Boors, rode Anna en een paar Duitsers deel uit van het COLLECTIEF, een groep stadsguerrillero’s aanvankelijk geïnspireerd door Che en Baader, nadien zonder ideologische motivering en louter crimineel bezig met bankovervallen en heroïnesmokkel.
BIBLIOGRAFIE
De gegevens van deze bibliografie werden onder meer nagekeken bij
- Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen.
- Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles.
- Piet Devos: Van reuzen tot dwergen. Bibliografie – Vlaamse schrijvers in de 20ste eeuw – Eerste drukken. Kortrijk, eigen beheer 2007
Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klikt u op de foto.
Chronologisch overzicht