Maakt deel uit van:vrouwelijke auteurs
Lut De Block
Hamme, 28 december 1952
Dichteres
BIOGRAFIE
28 december 1952: Geboren te Hamme.
Vindt als tienjarige haar vader dood op de keukenvloer, wat zowel een jeugdtrauma oplevert als een belangrijke inspiratiebron voor haar werk.
1984: Debuteert met Vader (Yang Poëzieprijs 1984) in het spoor van de nieuw-realistische poëzie.
1988: Haar tweede bundel Landziek rolt van de persen.
1993: Prozadebuut met de korte roman Huizen van gras.
1995: Optreden tijdens Poetry International in Rotterdam.
1997: Haar dichterlijke stem ontwikkelt zich daarna tot een opmerkelijk vitalisme in haar derde bundel Entre deux mers (1997, Poëzieprijs van de Provincie Oost-Vlaanderen), een bijzonder harde en zuivere bundel waarin de ik-persoon als dochter, minnares en moeder centraal staat.
- Lut De Block woonde en werkte als freelance-journaliste en copywriter enkele jaren in Parijs en Luxemburg, studeerde later filosofie aan de Universiteit Gent en is lid van Honest Arts Movement.
- Ze schreef en schrijft ook voor o.a. De Standaard, Knack, Poëzie-krant. Daarnaast verzorgt ze voordrachten en geeft cursussen (o.a. het vrouwelijke schrijven) aan vormingsinstituten voor volwassenen en in culturele centra.
- Terugkerende thema’s in haar bundels : het vlieden van de tijd, de aspecten van haar vrouw-zijn en de natuur. Afwezigheid en leegte worden in haar werk opgevangen door een intense verbondenheid met aarde en bloed. De man-vrouw relatie is altijd ambivalent : zowel emanciperend als lijdend, zowel agressief als solidair.
2000: Een selectie van haar gedichten verschijnt in Franse vertaling Ni gagnants, ni perdants (Maison de la Poésie, Nord/ Pas de Calais).
2002: Publicatie van de bundel De luwte van het late middaguur.
Het gebeurt. In de luwte van het late middaguur
als de dag zich ontdoet van haar hitsige kleren
en een vrouw zich opent. Het wordt windstil en
later want de tijd en de dingen gaan door. Het leven
beweegt. Zijn stem wrenst, zijn geur schraapt
Lut De Block studeert in 2002 af als licentiate in de wijsbegeerte aan de Universiteit Gent met een scriptie over ‘ Sterfelijkheid: een uitdaging voor het leven.” Een hoofdstuk hieruit handelt over het Gilgamesh-epos en daarmee was de link met de literatuur en de culturen van het Oude Nabije Oosten gelegd.
2003: Op een colloquium aan de Universiteit Gent (26/2/03) over de opgravingen in Pessinus (Turkije) houdt ze een lezing over ‘de mythe van de moedergodin’. Deze lezing wordt nadien nogmaals geprogrammeerd o.a.in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen en Volkshogeschool Moritoen te Brugge. Haar belangstelling voor vrouwelijke spiritualiteit in het algemeen en de godinnenverering van het Oude Nabije Oosten in het bijzonder, neemt stilaan concretere vormen aan.
2005: Start een doctoraal onderzoek met als inhoud een wetenschapsfilosofische doorlichting en een interdisciplinaire analyse van de beeldvorming rond de godin Inana vanaf de Sumerische bronteksten tot haar inlijving in de feministische literatuur en haar verschijnen in de vrouwelijke spiritualiteit- en religiestudies.
2005: Stelt in opdracht van het Poëziecentrum Gent, een bloemlezing samen: ‘Nooit te vangen met haar eigen pen’, de vrouwelijke stem in de Nederlandse poëzie in 200 gedichten
2007: Benoemd tot eerste “plattelandsdichter” door de provincie Oost-Vlaanderen. Die moet het buitengebied bezingen in al zijn facetten.
- De keuze valt op de 55-jarige Lut De Block. Het idee is een initiatief van de Provinciale Landbouwkamer voor Oost-Vlaanderen, die een beroep deed op de Provinciale Adviescommissie Kunsten om de geschikte dichter te vinden.
- Gespreid over twee jaar zal De Block een achttal gedichten schrijven over het Oost-Vlaamse platteland en over de relatie stad-platteland.
2009: Haar aanstelling als plattelandsdichter wordt verlengd met een termijn van twee jaar tot 2012.
2010: Dichtbundel ‘Het holst van de lente. Plattelandsgedichten 2007 – 2009’.
- De bundel bevat 8 gedichten over het platteland: Geheugenkaart, Kluisbos in januari; Mei; Weldendreef; Solstitium; Een bijzondere dag; Wat het Lieveken zich herinnert en Winterjaarmarkt te Sint-Lievens-Houten. Deze bundel bevat ook een CD met de gedichten door Lut de Block zelf ingesproken.
- De plattelandsgedichten werden tijdens haar ambtstermijn op verschillende manieren gevisualiseerd. Ze verschenen op kaartjes, draagtassen, stickers, posters, …
2012: De oogst van vier jaar plattelandsdichterschap verschijnt in een fraaie verzamelbundel ‘Door de bomen het bos’.
- Het is een prestigieuze, gebonden uitgave in linnen kaft met diepdruk en kleurenfoto’s. De teksten krijgen een meerwaarde door de originele iPhonografie van vormgever en colorist Injas Devoldere, met wie De Block al eerder samenwerkte. Gewapend met enkel een iPhone, legde Devoldere voor deze bundel pure, ongemanipuleerde beelden van het Vlaamse platteland vast.
Vele van de gedichten werden geïntegreerd op locatie en kunnen vandaag zodoende ook en route ontdekt worden.
Één hiervan is het gedicht “Schelde bij Rupelmonde” dat prijkt op industriële verkeersborden langs de kaaimuur van Rupelmonde:
Ga niet naar zee. Hier ben je groots van oever tot oever van hoger naar lager wal. Groter kan niet oeverloos evenmin Omarm dit land en zijn aangelanden. Een kind en een vrouw spreiden je zelling een man zit te peuteren in ebdiepe schorren. Verzuip niet in dromen van meerschuim en zilt. Stroom niet naar zee. Blijf. Rivier.
Haar gedichten zijn vertaald in het Frans, het Engels en het Afrikaans.
2014: Op verzoek van vele lezers verscheen bij PoëzieCentum de bloemlezing Af & Toe uit haar oudere, niet meer te verkrijgen werk.
2015: Een nieuwe poëziebundel bij De Arbeiderspers: Een tijdelijk onderdak.
Bij PoëzieCentrum verschijnt dan weer het poëzie-essay Een vindplaats geen schuilplaats. De Block maakt hierin een analyse van hoe ze tot het lezen en tot het schrijven van poëzie is gekomen.
BEKRONINGEN
- 1984: Yang poëzieprijs voor Vader.
- 1985: Wedstrijdprijs van het tijdschrift “Muzisch Meerdal” voor Gedichten
- 1988: Nationale poëzieprijs van de Stad Poperinge voor Frankrijk (uit Landziek)
- 1988: Poëzieprijs van de Leuvense Schrijversactie voor Je houdt je hart vast als ze uit jouw dampkring trekt.
- 1994: Poëzieprijs van de Stad Izegem voor Drie gedichten zonder titel
- 1997-1999: Driejaarlijkse Arthur Mergelynck-prijs voor poëzie (KANTL) voor Entre deux mers.
- 2001: Vierjaarlijkse Provinciale Prijs voor Letterkunde van Oost-Vlaanderen voor Entre deux mers.
Bron: Frans Heymans, Het goud van de Vlaamse letteren. 170 jaar prijzen voor de Nederlandse literatuur in België (1830-2000). Snoeck-Ducaju & Zoon, Gent, 2001.
GERAADPLEEGDE BRONNEN
SMAAKMAKER
Ik heb je niet begraven vader
Ik heb je niet begraven vader, ik sleep je jaren op mijn rug. Toen je stierf, vluchtte ik weg in het ritueel van de in leven houdende herinnering. Ik dacht: zolang er bloed is op de keukenvloer is leven mogelijk. En toen de kist er was en heerlijk geurde naar zwart en smart en veel familieleden wist ik ze leeg of vol met stenen. Want jij was weg, je hield ons allen voor de gek. En later verzon ik allerlei verhalen. Jij was ontvoerd, beroofd van al je zinnen… Maar eens zou je verschijnen, mij uiteindelijk bevrijden, want ik heb je niet begraven vader. Ik sleep je jaren op mijn rug.Uit: Vader
Zeug
Als de worp van je vlees is verwijderd, je spenen verdorren, je gekrijs werd gesnoerd en jij zonder morren van fokker naar meststal verdreven, Pas dan op voor het flemen van hem die je houdt om het vlees, het gebraad, je gebroed en je bloed, het genot in je zenen. Slik dan liever zijn zaad en zijn voer maar lik nooit zijn hielen, verwar niet de drift in zijn bloed met de klop in je venen, de bronst van de beer met de geur van de dood, met de vlijm die je spoedig zal kelen. Uit: Entre deux merBIBLIOGRAFIE
De gegevens van deze bibliografie werden onder meer nagekeken bij
- Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen.
- Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles.
- POËZIECENTRUM VZW – Gent
Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klikt u op de foto.
Chronologisch overzicht