home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Claes Bavo

CLAES Bavo

Boom, 8 september 1949

Journalist, nieuwslezer op de VRT en schrijver

BIOGRAFIE

8 september 1949: Geboren te Boom

Eind de jaren zestig, en begin de jaren zeventig: Studeert Romaanse talen aan de Katholieke Universiteit Leuven.

  • Hij werkt er twee jaar als assistent, en gaat vervolgens aan de slag als televisiejournalist bij de openbare omroep.

1975-2005: Werkzaam bij de VRT tijdens zijn loopbaan achtereenvolgens genoemd: BRT, BRTN en VRT.

1975: Een korte tijd werkt hij op de radionieuwsdienst, daarna op de redacties van het tv-nieuwsmagazine ‘Panorama’ en van het tv-journaal (als verslaggever, presentator en eindredacteur).

1987: Het Journaal brengt verslag van het ongeluk met de Herald of Free Enterprise en Claes presenteert die dag het journaal zonder das. Ook pakt hij minister van verkeer Herman De Croo veel harder aan dan voor die tijd gebruikelijk was. Dat presenteren zonder das was een eenmansprotestactie tegen het afschaffen van een (voor hem) belangrijke nieuwsbron.

1987: Wordt onderscheiden met de ‘Ha! van Humo’ voor zijn werk als anchorman van het hoofdjournaal.

Oktober 1997: Debuteert als literair schrijver met de roman Kraai.

  • Hij krijgt er de NCR Literair Prijs voor, een toenmalige tweejaarlijkse onderscheiding voor auteurs die maximaal drie prozawerken hadden gepubliceerd.
  • Een tv-journalist raakt danig van streek nadat zijn vader aan kanker gestorven is. Aangrijpende herinneringen dringen zich op, onder meer aan zijn moeder die hij verloren heeft toen hij tien was. Gaandeweg wordt duidelijk dat er kort na de dood van zijn vader, in een bergplaats van het ziekenhuis, iets is gebeurd wat te erg voor woorden is: Zeg dat ik het niet gedaan heb. Was mij wit als sneeuw, zeg dat het niet gebeurd is.

2002: Sinds de vernieuwing van het journaal in 2002 presenteerde Claes niet langer het 7-uurjournaal. Sommigen doen uitschijnen dat hij als te serieus wordt beschouwd. Deze beslissing ontlokte toen protest.

Vrijdag 30 september 2005: Presenteert voor het laatst Het Journaal op de omroep. Precies 30 jaar heeft hij voor de VRT gewerkt.

2005: Hartproblemen doen hem besluiten om de VRT te verlaten.

2015: Achttien jaar na het verschijnen van zijn eersteling rolt een tweede roman van de persen: Vijftig

  • ‘Vijftig’ schetst, op een ontroerende én geestige manier, het dagelijks leven van drie mensen die vijftig worden in het jaar 2000. Er is een vrouw die een boekwinkel houdt, een man die een talkshow op tv presenteert, en een journalist die de kost verdient bij een krant. En er zijn problemen op het werk en in de liefde, die aan het eind van de roman tot een huiveringwekkende tragedie leiden. Humor is de beschaafde vorm van wanhoop, heeft een Frans schrijver ooit gezegd, en ‘Vijftig’ is daar de perfecte illustratie van.
    Een verhaal over de aantrekkingskracht van vrouwenlichamen. En over de verwoesting van vrouwenlevens. De uppercutroman van het jaar werd het boek op Twitter genoemd.

2016-2017: Zo af en toe leest Bavo Claes een week lang een dagelijkse column voor in de rubriek ‘Middagjournaal’ van het radioprogramma ‘Nieuwe Feiten’ (VRT, Radio 1). U kunt de columns lezen of beluisteren via de website van Bavo Claes.

 

GERAADPLEEGDE BRONNEN

Website

BEKRONINGEN

1997: de NCR Literair Prijs voor de roman Kraai

SMAAKMAKER

Openingszinnen van de roman Kraai

Ik loop voor het Mariabeeld om de gang in, en opeens wordt de paffe stilte gespleten door een schreeuw. Een varken met een kapmes in zijn strot, de kamenierster die, haar lippen gesperd, een lijk vindt in de badkuip, zo’n schreeuw. Laten we aannemen dat toen alles begonnen is. Want ik had natuurlijk geschokt moeten zijn. Ik had bezorgd de pas moeten versnellen, mijn hart dreunend als een volautomatische degelpers. Misschien zat ik dan nu niet tot over mijn bescheten oren in wat u ongetwijfeld weet. – Wel ’s gezien, een degelpers ?

Maar ik loop de gang in en zie de aanzet van haar dij in de spleet van haar openvallende verpleegstersjas terwijl ze , hurkend bij de etenskar, een hortend kogelwiel bekijkt, en ik zal allicht hebben gedacht: zou ze nog kleren aanhebben ? Het is geen geheim dat verpleegsters, anders dan hun evenbeelden in apotheken of op labs, vaak hun kleren uitdoen voor ze hun witte plunje aantrekken, omdat het in die ziekenhuizen altijd zo broeierig is. Of nee, misschien niet. Misschien was het al de vorige dag begonnen.

BIBLIOGRAFIE

Woordje vooraf

De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij

  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience –Antwerpen.
  • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles
  • Piet Devos: Van reuzen tot dwergen. Bibliografie – Vlaamse schrijvers in de 20ste eeuw – Eerste drukken. Kortrijk, eigen beheer 2007

Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klik op de foto

Chronologisch overzicht

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1997 Kraai. (roman)

Typografie: John van Wijngaarden.
Omslagontwerp: Marjo Starink.
Omslagillustratie: Marlene Dumas, Mother explains life to her old son.
Foto auteur: Filip Claus.
1997: eerste druk.
2001: zevende druk
2015: heruitgave bij Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen.
De omslagillustratie is een litho van Salvador Dali Montre-fleur
Claes Bavo 1 Amsterdam/Antwerpen: Uitgeverij Atlas / Contact. -191p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (gebonden- harde linnen kaft met stofomslag)
 
Claes Bavo 2 2015 Uitgave 2015
 2015  Vijftig. (roman)

mei 2015: eerste druk
juni 2015: tweede druk
juli 2015: derde druk
september 2015: vierde druk
mei 2017: vijfde druk
Claes Bavo 3  Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag. -453p.
 2017  Vijftig. (roman)

Vijfde herdruk in een nieuwe lay-out en aan verminderde prijs.
Omslagontwerp: Mario Debaene.
Foto auteur: Els Matthysen.£Omslagillustratie: Leon De Smet, Roze harmonie, 1912, olie op doek, 142 x 136,50 cm – Privébezit.  Foto: Dominique Provost.
Vormgeving binnenwerk: theSWitch, Antwerpen.
Claes Bavo 4  Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag. -453p.

Afmetingen: 23 x 17 (paperback)