Thomas Blondeau
Poperinge, 21 juni 1978 – aldaar, 19 oktober 2013
Romanschrijver, dichter en journalist.
BIOGRAFIE
21 juni 1978: Geboren in het West-Vlaamse stadje Poperinge.
Na zijn middelbare schooltijd studeerde hij aanvankelijk aan de Katholieke Universiteit Leuven, maar ging uiteindelijk naar Leiden om daar literatuurwetenschappen te gaan studeren.
Als student begon hij te freelancen voor het universitaire blad Mare, iets later werd hij redactielid; al snel klom hij op tot de functie van eindredacteur.
Hij begon ook te schrijven voor allerlei andere tijdschriften zoals Deng, De Revisor en Dif.
Weldra kwamen er poëzievoordrachten en werden zijn korte verhalen gepubliceerd in verschillende tijdschriften in o.a. Blue-turns-Grey, De Brakke Hond, De Revisor, Deus ex machina, Passionate, Vice
2006: Zijn eerste roman eX, die door de kritiek gunstig werd opgepikt, beschrijft een groepje losgeslagen, aandachtsgeile en individualistische jongeren.
Begin 2010 verscheen zijn tweede roman, Donderhart.
2011: Bij uitgeverij Prometheus rolden twee door hem samengestelde bloemlezingen Hard en teder, Nederlandse en Vlaamse erotica en Agent provocateur, 20 onder 35. Deze laatste samen met Hassan Bahara.
2013: Met zijn derde roman Het West-Vlaams versierhandboek was hij goed op weg om zich een eigen plek in het literaire domein te veroveren .
Blondeau schreef ook poëzie. Gedichten van hem zijn verschenen in o.a. Bunker Hill, De Revisor, Lava, Tirade, Tzum
19 oktober 2013: Geheel onverwacht overleed Thomas Blondeau op 35-jarige leeftijd aan een hartaderbreuk in zijn geboorteplaats Poperinge.
Epiloog
2014: Op 30 januari verschijnt postuum de dichtbundel Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen.
- Met Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen brengen bevriende dichters een eerbetoon aan de veel te jong gestorven Thomas Blondeau. De dichter had niet zoveel op met zijn eigen gedichten, hij hield zich meer bezig met het schrijven van romans en columns. Na zijn dood in oktober 2013 zijn Christiaan Weijts en Ellen Deckwitz op zoek gegaan naar de poëzie van Blondeau en stelden deze bundel samen. Aan de gedichten werden de tekst toegevoegd, waarnaar het boekje genoemd is, en een nawoord van de bevriende dichteres Ellen Deckwitz.
In het najaar verschijnt De boekendokter een bundel essays.
- Speciaal voor de Vlaamse Boekenbeurs had Thomas Blondeau het concept van ‘de boekendokter’ bedacht. De opzet was geniaal in al zijn eenvoud: in een nagebouwde doktersspreekkamer gaf hij antwoord op alle vragen en verzuchtingen waarmee een lezer kan zitten. Blondeaus optredens op de Boekenbeurs waren al snel legendarisch. Hij wist voor elke aandoening het juiste recept, want voor elk kwaaltje, van eksteroog tot liefdesverdriet, bestaat een roman die ons lijden kan verzachten.
- Op verzoek van De Bezige Bij maakte Roderik Six een selectie van de beste recepten om daarna de rol van doktersassistent aan te nemen. Met zachte hand leidt Six de lezer de onderwereld binnen om op zoek te gaan naar de mythische boekendokter. Wat volgt is een geraffineerd verhaal over de helende kracht van literatuur, over de schrijnende onmacht van de taal, over dood en verdriet, maar bovenal over een innige vriendschap die veel te vroeg eindigde.
SMAAKMAKER
trappenhuis
de hemel is van koper je moet die dag alles maken zoals het ooit voor haar was de kamer is prikkeldraad hier en daar wat wol geen schaap te bekennen dat alles op zolder staat zegt de conciërge die ik op eenzaamheid betrap maar dan van de vuige soort slak van het trappenhuis is hij een man die binnen blijft om over het weer te klagen en dan zijn er opeens tredes zo uitgesleten dat ze podia zijn waardoor je midden in de nacht op je borst roffelt van de liftschacht een kinkhoorn maakt voor dat ene lied dat je als sinds je kattenknieën aan het slijpen bent boven veeg je met wol het zweet van je voorhoofd en vraagt hoeveel zout nodig is voor een slakkenhuis leeg genoeg voor echo
GERAADPLEEGDE BRONNEN
- Thomas Blondeau – Wikipedia
- Thomas Blondeau (eigen website)
BIBLIOGRAFIE
De gegevens van deze bibliografie werden onder meer nagekeken bij
- Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen.
- Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles
Chronologisch overzicht