home | Inloggen
Aantal schrijvers: 594 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Broeckhoven, Diane

Maakt deel uit van:

Diane Broeckhoven

Antwerpen, 4 maart 1946

Aanvankelijk schrijfster van jeugdboeken, evolueerde  naar romans voor volwassenen.

Tevens journaliste van beroep voor diverse damesbladen en later freelance.

Haar romans kennen een ruim succes in het buitenland.

BIOGRAFIE

4 maart 1946: Geboren in Antwerpen als Diane Hélène Jacques Broekhoven.

Studeerde ‘Voordracht en Nederlandse Letterkunde’ aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen

1967: Begint haar beroepsleven als jonge leerling-journalist bij De Standaard. Na een interne opleiding komt ze in de tijdschriftenwereld terecht, toen nog ‘damesbladen’ geheten.

Eind 1969: Zet de stap van de Antwerpse Libelleredactie naar de Nederlandse in Haarlem. Ze werkt er slechts kort in vaste dienst.

1970-2000: Woont vanaf 1970 gedurende dertig jaar in Nederland.

1971: Wordt freelance journalist voor diverse bladen in België en Nederland.

 • Voor Libelle maakt ze doorwrochte ‘human interest’ verhalen op allerlei gebied. Ze schrijft o.a. bijna 600 afleveringen van de meest gelezen rubriek ‘Mijn Verhaal‘.
 • Voor het Nederlandse Onkruid, een tweemaandelijkse spiritueel tijdschrift, werkt ze al zolang het bestaat met grote affiniteit. Ze interviewde groten der aarde op spiritueel gebied (Zohra, Vimala Thakar, Michael Barnett),  deed o.a. stof opwaaien met een omstreden artikel over zin, onzin en risico’s van kindervaccinatie, en haalde de voorpagina van alle Vlaamse kranten met haar exclusieve interview  met Rachel Vanderhoven, moeder van één van de Dutroux-slachtoffers.
  Rachel, die voor het eerst sinds de moord op haar dochter, die ze in het artikel niet met naam wil noemen, over haar spirituele verwerkingsproces spreekt, zegt daarin dat ze Dutroux vergeven heeft.  Wat niet betekent dat hij geen eerlijk en rechtvaardig proces moet krijgen.
 • Voor de weekendbijlage Zerty van Gazet van Antwerpen schrijft ze iedere maand een human interestinterview dat aansluit bij jaarthema’s en actualiteit.
 • Ook bij het maandblad Milo (‘Midlife rocks’) is Diane Broeckhoven een gewaardeerd medewerkster.

1980: Debuteert  met ‘Dagboekje van Matthijs’ een boekje voor lezertjes vanaf 5 jaar

 • Tot 1998 zal ze blijven jeugdromans schrijven voor allerlei leeftijden.
 • Op een indringende manier worden  taboedoorbrekende onderwerpen aangereikt, b.v. over de dood van een kind in Een dood vogeltje, over aids in Kristalnacht, over de kloof tussen arm en rijk in Een god met warme handen.

Haar jeugdboeken worden meermaals bekroond.

1998: Schrijft haar eerste roman voor volwassenen Het verkeerde keelgat, een semi-autobiografische roman over een voordrachtkunstenares die keelkanker krijgt en dat zwijgend en dus helemaal geïsoleerd moet zien te verwerken.

2000: Terugkeer naar Antwerpen.

Ze legt zich vanaf nu meer toe op literatuur voor volwassenen.

2001: In de ingetogen novelle ‘De Buitenkant van Meneer Jules’ (uitgeverij The House of Books) schetst ze met karige middelen een pakkend tafereel dat zich voltrekt in één dag. Meneer Jules is van het ene ogenblik op het andere stilletjes doodgegaan en zijn vrouw Alice kan zomaar niet naar die nieuwe situatie overstappen.

Het boek wordt een bestseller in Duitse vertaling en zorgt voor een internationale doorbraak.

 • Van de Duitse vertaling van De buitenkant van Meneer Jules (Ein Tag mit Herrn Jules) zijn intussen meer 250.000 exemplaren verkocht.
 • Naast het Duits is het in zowat 16 talen beschikbaar waaronder Koreaans, Pools, Japans, Spaans en Catalaans.
 • In binnen- en buitenland wordt het tot theaterstuk bewerkt. Het wordt ook verfilmd door een Duits-Zwitsers productiehuis.
 • In het Nederlands taalgebied verschijnt het boek op de longlist van de Ako-literatuurprijs.

Een beetje uitgeversgeschiedenis: In 2001 werd het boek uitgegeven door uitgeverij The House of Books. In 2003 richtte Rudy Vanschoonbeek (tot dan werkzaam bij The House of Books) zijn eigen Uitgeverij Vrijdag op en nam de rechten voor Jules over in zijn nieuwe uitgeverij. Sindsdien zijn er bij Uitgeverij Vrijdag al 7 drukken van deze bestseller verschenen.

Reiskoorts (2006) is het vervolg op dit boek.

Met grote regelmaat worden van haar hand romans op de markt gebracht. Empathische verhalen over gewone mensen, familierelaties binnen de opeenvolgende generaties maken haar romans zeer herkenbaar.

2010: Vergrijzing. In 100 verhalen behandelt de auteur de grote thema’s die zich verschuilen achter alledaagse levens. De verhalen zijn doorheen de seizoenen gerangschikt en afwisselend lyrisch, poëtisch, kritisch, lang uitgesponnen of slechts een momentopname kort. Ze spelen zich af in het heden en verleden en hebben hoofdpersonen van zeer uiteenlopend pluimage.

2013: Haar nieuwe roman Wat ik nog weet is opgebouwd als een triptiek: In drie luiken, die zich in 1987, 1944 en in 2008 afspelen, zijn we getuige van de gecompliceerde band tussen een moeder -Manon- en haar zoon -Peter- tegen de achtergrond van ingrijpende en soms dramatische familiegebeurtenissen. De liefde tussen de twee wordt in de eerste twee delen vaak bedolven onder wederzijdse vooroordelen en onbegrip, maar komt in het derde deel, met de dood voor ogen, tot volle wasdom.

2016: Verschijnt haar nieuwe boek Wat vooraf ging. Een openhartige roman en biografie van haar moeder én van zichzelf, waarin ze poogt de turbulente relatie tot haar overleden moeder uit te klaren.

Haar debuut Het verkeerde keelgat wordt ter ere van haar 70ste verjaardag in maart 2016 in een nieuw jasje opnieuw uitgegeven.

2017: In september 2017 verschijnt Diane Broeckhovens roman, Niemand heeft het gedaan, een beklemmend en broeierig verhaal over een meisje dat haar alleenstaande moeder niet kan delen met de man die haar gelukkig wil maken.

2019: Het zijn de kleine dingen uit een leven die er toe doen. Dat blijkt alweer uit het literaire dagboek Kroniek van een overzichtelijk jaar dat Broeckhoven haar lezers aanbiedt. Snedig en precies, een warm geschreven relaas, met veel humor en mededogen.

2021: Het is een zaadje dat reeds eerder werd geplant. Geïntrigeerd ? Lees de passage van 18 april in Kroniek van een overzichtelijk jaar (2019). Het groeide uit tot de roman De souffleur

2021: Op 5 december wordt het muziektheaterstuk Svenja, het meisje met de viool uitgevoerd in het Internationaal muziekcentrum AMUZ te Antwerpen. Diane Broeckhoven schreef er de tekst voor, Rik Ghesquière zorgde voor de muziek en acteur Kurt Defrancq is de verteller.

Het idee voor deze voorstelling ontstond in 2017 op het Literair festival Woordfees in Stellenbosch (Z.A.). Ze ontmoette er Rik Ghesquière (dirigent/trompettist) die er een dergelijk muziektheaterstuk dirigeerde, dat was gebaseerd op bestaande sprookjes (Repelsteelkie, Roodkappie).
Broeckhoven: “Na afloop sprak Rik de wens uit een dergelijke voorstelling ook eens in België te brengen, maar dan met een origineel geschreven verhaal. Of ik dat wilde schrijven? Ja dus. In het onderwerp was ik volledig vrij. Het is dus ‘Svenja’ geworden, een verhaal over een vluchteling dat een mooie einde kent. Ik had Kurt Defrancq (die ook in Stellenbosch was om daar de monoloog ‘De buitenkant van Meneer Jules’ te spelen) al meteen als verteller in gedachten. Rik heeft prachtige bestaande en toegankelijke muziek bij de tekst gezocht, heeft een topvioliste gevonden… het is een zeer mooie en intense voorstelling geworden. We hebben het al drie keer opgevoerd: in een kerk in Gent, in de schouwburg in Roosendaal (Nl) en in cc De Kern in Wilrijk, telkens met violiste Svenja Van den Driessche. Voor deze 4e opvoering in Amuz (Antwerpen) speelt een Armeense violiste de solopartij.” (uit een mail dd 8 november 2021 aan Schrijversgewijs)

BEKRONINGEN

 • 1981:  Prijs Provincie Antwerpen
 • 1981 : Prijs Lannoo-Tielt Boekenstad
 • 1986 : Prijs Lannoo-Tielt Boekenstad voor Een dood vogeltje
 • 1987 : Boekenleeuw voor Een dood vogeltje
 • 1987:  Prijs van de Vlaamse provincies voor Een dood vogeltje
 • 1994:  Boekenleeuw voor Bruin zonder zon
 • 1997:  Kinder- en Jeugdjury Limburg voor Kristalnacht
 • 1997:  Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Kristalnacht
 • 2007:  Derde prijs in de Kinder-en Jeugdjuryboeken 2007, in de Categorie van 14+ jaar voor Zwanendrift.

GERAADPLEEGDE BRONNEN

Websites

 

BIBLIOGRAFIE

Woordje vooraf

De bibliografie bestaat uit vier rubrieken

 1. Chronologisch overzicht
 2. Verhalen opgenomen in diverse publicaties (selectie)
 3. Beknopt overzicht per genre (alfabetisch op titel)
 4. Diane Broeckhoven in vertaling

De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij

 • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles.
 • Zie ook website van Diane Broeckhoven
 • Literatuur Vlaanderen Vertalingendatabank

Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klikt u op de foto.

Chronologisch overzicht

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1980 Dagboekje van Matthijs. (verhalen 5+)

Omslagontwerp en illustraties: Tine Vercruysse.
Bekroond met de prijs van de provincie Antwerpen voor het kinderboek.

broeckhoven Diane 15 Tielt: Uitgeverij Lannoo. -46p.

Afmetingen: 21 x 12.40 (ingenaaid – met zachte kaft)
Gezet, gedrukt en gebonden bij Drukkerij-Uitgeverij Lannoo pvba – Tielt.
1981 Als een lopend vuurtje. (jeugdroman 12+)

Onder pseudoniem MA ANAND DIANE
Omslagtekening: Tine Vercruysse.
Foto achterkant omslag: Vlaamse Uitgeversmaatschappij NV.
Puberdagboek van een meisje dat met haar ouders de Indiase ashram van de omstreden Bhagwan Shree Rajneesh bezoekt.
Het manuscript werd bekroond met de BGJG en Lannooprijs, maar dat deed na de bekendmaking zoveel stof opwaaien in katholiek Vlaanderen, dat Lannoo afzag van publicatie. De Amsterdamse uitgeverij Arcanum gaf het boek uit.

broeckhoven Diane 10 Amsterdam: Uitgeverij Arcanum. -120p

Afmetingen: 21 x 13.50 (paperback)
Druk: Krips Repro Meppel.
Bekroond met de BGJG/Lannoo-prijs.
1982 Een binnenbrandje. Hartsverslag uit Oregon. (dagboek)

Onder pseudoniem MA ANAND DIANE
Bhagwan foto: Rajneesh Foundation International.
Algehele verzorging en lay-out: Anubhava Rajneesh Meditatie Centrum, Topweer 7, 9865 VD Opende.
broeckhoven Diane 9 Tilburg: Privé uitgave Ma Anand Diane. -77 + [II]p.

Afmetingen: 20.30 x 14.4

1982 De waterlanders. (jeugdroman 8+)

Illustraties en omslag: Tine Vercruysse.
Telkens als David verdrietig is om een of andere reden, verbergt hij zich achter in de tuin, tussen de takken van de treurwilg. Daar huilt hij zoveel dat zich een vijvertje vormt.
Als daarin waarachtig een waterlelie groeit, een sprekende kikker en later een salamanderpaar verschijnen, die allemaal David vertellen dat hij rekening moet houden met de anderen en vooral met zijn eigen goede gaven… Ja, dan begint voor David een nieuw leven, een adembenemend avontuur.
broeckhoven Diane 13 Tielt: Uitgeverij Lannoo. -91p.

Reeks: Lannoo’s dolfijnboeken
Afmetingen: 21 x 12.40 (ingenaaid – paperback)
Gezet, gedrukt en gebonden bij Drukkerij-Uitgeverij Lannoo pvba – Tielt.
1984 Grapje van Silvester. (jeugdroman 8+)

Illustraties en omslag: Kristien Comijn.
Verhaal over de relatie tussen kinderen en ouderen. Joke (het Engelse woord voor grapje) loopt samen met een oude man en zijn hond weg uit het bejaardentehuis. Maar ze komen niet ver!
broeckhoven Diane 16 Tielt: Uitgeverij Lannoo. -100p.

Reeks: Lannoo’s Dolfijnboeken
Afmetingen: 21 x 12.40 (ingenaaid – paperback)
Gezet, gedrukt en gebonden bij Drukkerij-Uitgeverij Lannoo pvba – Tielt.
1986 Een dood vogeltje. (jeugdroman 10+)

Omslagontwerp en illustraties Ingrid Godon.
Belettering: Studio Lannoo.
Bekroond met de kinderboekenprijs ‘Tielt Boekenstad’ 1986.
1999: Herdruk door uitgeverij Averbode. Illustratie An Westerduin.
1990: Vertaald in het Duits als Auf Wiedersehen, Vogelkind door Helga von Beuningen (uitg. Wittig)
1991: Vertaald in het Deens (uitg. Sommer en Sorensen)
broeckhoven Diane 12 Tielt: Uitgeverij Lannoo. -120p.

Afmetingen: 20.10 x 12.20 (ingenaaid – harde geïllustreerde kaft)
Gezet, gedrukt en gebonden bij Drukkerij-Uitgeverij Lannoo pvba – Tielt
1989 Buitengewoon gewoon. (jeugdroman 13+)

Een jaar uit het dagboek en het leven van een dertienjarige jongen.
Omslagillustratie: Fred de Hey.
Belettering: Studio Lannoo.
broeckhoven Diane 11 Tielt: Uitgeverij Lannoo. -142p.

Reeks: totem
Afmetingen: 21 x 12.40 (ingenaaid – paperback)
Gezet, gedrukt en gebonden bij Drukkerij-Uitgeverij Lannoo pvba – Tielt.
1991 Mijn vader is zo gek nog niet. (jeugdroman 10+)

Omslagillustratie: Chris Vandendriessche.
Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -88p.

Afmetingen: 21 x 14 (paperback)
Reeks: Standaard cirkels 10+

1992 Schipper mag ik overvaren? (jeugdroman 14+)

Omslagillustratie: Wil Kroon.
Typografie: Compagnie Paul Verrept.
Coördinatie: Uitgeverij Clavis.
1994: Vertaald in het Duits als ‘Tage mit Goldrand’. door Rolf Erdorf. (Uitg. Dressler verlag, eerste druk 1994, tweede druk pocketuitgave DTV junior 1999)
Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -128p.

Reeks: Maanlicht.
Afmetingen: 20 x 13.30 (ingenaaid – hard geïllustreerde kartonnen kaft

1993 Bruin zonder zon. (jeugdroman)

Omslagontwerp: Johan Dockx
1994: tweede druk.
Bekroond met de Boekenleeuw.
Vertalingen:
1997: Vertaald in het Duits als ‘Braun ohne Sonne’ door Helga van Beuningen. Hamburg (uitgeverij Dressler verlag)

2004: Heruitgegeven bij Uitgeverij Malmberg Van Inn.
broeckhoven Diane 18 Antwerpen-Baarn: Uitgeverij Houtekiet. -140p.

Afmetingen: 23.60 x 15.50 (ingenaaid- harde geïllustreerde kaft)

1993 Tussen twee vuren. (novelle)

Omslagillustratie: Marieke van den Broeck.
Verantwoordelijke uitgever: Jan Geerts.
broeckhoven Diane 23 Averbode: Uitgeverij  Altiora. -32p.

Reeks: Vlaamse filmpjes  nr. 2056
Weekblad 63e jg. Nr 35 – 1.5.1993
Afmetingen: 17 x 12.30 (geniet)
1995 Een soort zusje. (jeugdroman 14+)

Omslagillustratie: Johan Dockx.
Vormgeving: Gregie de Maeyer.
Auteursfoto binnenflap: Alex van den Berg
Antwerpen-Baarn: Uitgeverij Houtekiet. -127p.

Afmetingen: 21 x 13 (ingenaaid – kaft met flappen)

1996 De taxidermist. (jeugdroman 10+)

Illustraties: Johan Docks.
Leesproject bij de kinderboekenweek.
Uitgeverij NCJ

 

1997 Kristalnacht. (jeugdroman 14+)

Omslagillustratie: Johan Dockx.
Vormgeving: Gregie de Maeyer
‘Dat komt in onze kringen niet voor’ denken veel mensen nog steeds over de ziekte aids. Ook in het gezin van Lara. Tot oom René met de kerstdagen overkomt en zijn nichtje tijdens een dramatische ‘Kristalnacht’ zijn geheim onthult. De hele familie is geschokt. Lara niet in het minst, maar na het eerste ongeloof is ze bereid haar grenzen te verleggen. Dat lijkt haar en haar leeftijdgenoten veel beter af te gaan dan haar ouders, die gevangen zitten in gevoelens van schuld en schaamte.
broeckhoven Diane 14 Antwerpen-Baarn: Uitgeverij Houtekiet. -139p.

Afmetingen: 21 x 13 (ingenaaid (kaft met flappen.

1997 Lijsterstraat 44. (novelle)

Omslagillustratie: Lieve Germer

Broeckhoven Diane 25 Averbode: Uitgeverij Altiora. -32p.

Afmetingen: 17 x 12,30 (geniet)
Reeks: Vlaams filmpje nr. 2279
Weekblad 68ste jaargang-nr 3 19.9.1997

1998 Jacobs laddertje. (jeugdroman 5+)

Illustraties: Tom Schamp.
Typografie: Johan Buys
broeckhoven Diane 17 Antwerpen: Standaard Uitgeverij. -32p.

Afmetingen: 16.50 x 16 (gebonden – harde geïllustreerde kaft)

1998 Het verkeerde keelgat. (roman)

Omslag:  Jan Hendrickxs naar A. Feuerbach ‘Nana’, 1861
2016: Herdruk bij uitgeverij Vrijdag, Antwerpen ter gelegenheid van haar 70ste verjaardag.
Broeckhoven Diane 27 Antwerpen/Baarn: Uitgeverij Houtekiet. -137p.

Afmetingen: 21 x 13 (paperback)
Zetwerk: Intertext, Antwerpen
1998 Déja vu. (jeugdroman 12+)

Omslagillustratie: Marcel Kenting.
Leesproject middelbare scholen in Nederland.
Utrecht: Uitgeverij Prestige.

 

1999 Een god met warme handen. (jeugdroman 12+)

Omslag: Jan Hendrickx.

broeckhoven Diane 20 Antwerpen/Baarn: Uitgeverij Houtekiet. -124p.

Reeks: Houtekiet Jeugd.
Afmetingen: 21 x 13 (ingenaaid – kaft met flappen)
Zetwerk: Intertext Antwerpen.
1999 Wereldreis in Etten Leur.

Omslag: Christophe de Wit.

Roosendaal: Uitgeverij Globio -119p.

 

2000 Time is an Illusion. Life stories of Michael Barnett.

Omslag: Christophe de Wit.

Roosendaal: Uitgeverij Globio. -191p.

 

2001 De buitenkant van Meneer Jules. (novelle)

Omslagontwerp: Studio Jan de Boer BNO, Amsterdam.
Omslagdia: © Image Store, Mauritius-Nonstock.
Auteursfoto: Christophe De Wit.
Binnenwerk: Phaedra creative communications.
Vertaald in het Duits, Afrikaans, Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Japans en Koreaans (zie rubriek Broekhoven in vertaling)

Broeckhoven Diane 29 Antwerpen/Vianen: Uitgeverij The House of Books. -78p.

Afmetingen: 20.50 x 13 (gebonden – harde linnen kaft met stofomslag)
Nota: In 2003 werden de rechten overgenomen door uitgeverij Vrijdag waar het boekje ondertussen al 7 drukken  kon beleven

2002 Woensdag weegdag. (jeugdroman)

Foto cover: Frans Lemmens/Getty Images.
Vormgeving: Guido Goris en Katrijn de Vleeschouwer
broeckhoven Diane 21 Averbode: NV Uitgeverij Altiora. -58p.

Reeks: Fahrenheit-reeks.
Afmetingen: 17.50 x 12 (pocket)
2002 Voor altijd de jouwe. (roman)

Geschreven samen met Marcella Baete. Met thrillergehalte.
Omslagontwerp: Studio Jan de Boer BNO, Amsterdam.
Omslagdia: © Image Store b.v.
Auteur foto Marcella Baete: Benny de Grove
Auteur foto Diana Broeckhoven: Christophe de Wit.
Binnenwerk: Phaedra creative communications, Westerlo.

Baete Marcella 5 Antwerpen/Vianen: Uitgeverij The House of Books. -142p.

Afmetingen: 21 x 14 (paperback)

2004 Eens kind, altijd kind. (roman)

Omslagontwerp: Toni Mulder, Mulder-van Meurs.
Auteursfoto: Christophe de Wit.
Binnenwerk: Phaedra creative communications
2
005: vertaald in het Duits als ‘Einmal Kind, immer Kind’ door Isabel Hessel. (Verlag C.H. Beck, München)

Broeckhoven Diane 28 Antwerpen/Vianen: Uitgeverij The House of Books. -158p.

Afmetingen: 21 x 14 (paperback)

2005 Zwanendrift. (jeugdroman 14+)

Omslagontwerp: Toni Mulder, Mulder-van Meurs.
Auteursfoto: Christophe de Wit.
Binnenwerk: Phaedra creative communications.
broeckhoven Diane 22 Antwerpen/Vianen: Uitgeverij The House of Books. -139p.

Afmetingen: 21 x 14 (paperback)

2006 Reiskoorts. Een verhaal voor onderweg. (roman)

Omslagontwerp: Mulder van Meurs, Amsterdam
Auteursfoto: Christophe de Wit
Binnenwerk: Phaedra creative Communications, Westerlo
2008: Vertaald in het Duits door Isabel Hessel als ‘Eine Reise mit Alice’. ( Reinbek bei Hamburg)
broeckhoven-diane-1 Antwerpen/Vianen: Uitgeverij The House of Books. -73p.

Afmetingen: 20.20 x 12 (gebonden – harde geïllustreerde kartonnen kaft)

2007 Mise en bouteille. (roman)

Omslagontwerp: Toni Mulder, Mulder-van Meurs
Auteursfoto: C. De Wit
Binnenwerk: Phaedra creative Communications, Westerlo
2008: Vertaald in het Duits door Jörn Pinnow als’ Herrn Sylvains verschlungener Weg zum Glück’. (Verlag C.H. Beck, München)
Antwerpen/Vianen: Uitgeverij The House of Books. -157p.

Afmetingen: 20.20 x 11.80 (gebonden – harde kartonnen kaft)

2009 Kruisweg. (roman)

Omslagontwerp: Studio Mulder van Meurs
Zetwerk: Monique Shih
2012: Vertaald in het Duits door Isabel Hessel als ‘Kreuzweg’ (Verlag C.H. Beck, München)
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag. -103p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (gebonden – harde geïllustreerde kartonnen kaft)

2010 Vergrijzing. Getijdenboek.  (verhalen)

Omslagontwerp: Mulder van Meurs, Amsterdam.
Foto’s omslag en binnenwerk: Christophe de Wit.
Vormgeving: theSwitch, Antwerpen.
broeckhoven 6 Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag. -192p.

Afmetingen: 20.50 x 12.70 (gebonden – harde kartonnen geïllustreerde kaft)
2011 Hoed u voor namaak. Confidenties en ontboezemingen. (brievenboek)

Een correspondentie tussen de 43-jarige Jean-Paul Mulders en de 65-jarige Diane Broeckhoven.
Omslagontwerp: Loudmouth, Utrecht
Foto auteurs: Benny De Grove.
Vormgeving: theSwitch, Antwerpen.
Broeckhoven Diane 1 Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag. -190p.

 

2013 Wat ik nog weet. (roman)

Omslagontwerp: Mulder van Meurs, Amsterdam
Foto achterplat: Christophe de Wit
Vormgeving: theSwitch, Antwerpen.
2016: Vertaald in het Duits door Isabel Hessel als Was ich noch weiß. Uitgever: C.H. Beck, München.
Broeckhoven Diane 2 Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag. -146p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)

2014 De poppendokter (novelle)

Omslagontwerp: Mulder van Meurs, Amsterdam.
Foto voor- en achterplat: Christophe de Wit.
Vormgeving binnenwerk: The SWitch, Antwerpen.
Broeckhoven Diane 3 Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag. -128p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
2015 P.S. Oorlogsherinneringen van Paula Sémer, opgetekend door Diane Broeckhoven. (kroniek)

 

Broeckhoven Diane 24 Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag. -176p.

Afmetingen: 15.70 x 10.50  (pocket)
2016 Wat voorafging (roman)

Omslagontwerp: Mulder van Meurs, Amsterdam.
Vormgeving binnenwerk: The SWitch, Antwerpen.
Foto auteur: Christophe de Wit.
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag. -240p.

Afmetingen: 21.10 x 14.00  (garenloos gebrocheerd – zachte kaft)
2017 Niemand heeft het gedaan. (roman)

Omslagontwerp: Mulder van Meurs, Amsterdam.
Vormgeving binnenwerk: TheSWitch, Antwerpen.
Foto auteur: Christophe de Wit.
Broeckhoven Diane 31 Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag. -p.

Afmetingen: 21.00 x 14.00  (ingenaaid)
2019 Kroniek van een overzichtelijk jaar. (literair dagboek)

Omslagontwerp: Mulder van Meurs, Amsterdam.
Vormgeving binnenwerk: theSwitch, Antwerpen.
Foto cover en auteur: Christophe de Wit.

Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag.  -230p.

Afmetingen:   21.00 x 14.00 (ingenaaid)

2021 De souffleur. (roman)

Omslagbeeld en foto auteur: Christophe de Wit.
Vormgeving omslag: Merel van Meurs, Amsterdam.
Vormgeving binnenwerk: theSwitch, Antwerpen.

Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag.  -133p.

Afmetingen:   20.00 x 12.00 (gebonden – harde geïllustreerde kartonnen kaft)

2021 Svenja, het meisje met de viool. (tekst voor muziektheater) Eerder uitgevoerd in Gent, in de schouwburg in Roosendaal (Nl) en in cc De Kern in Wilrijk.
2022 Je fluistert in mijn oor: Julie Van Espen, 1996-2019

Het verhaal van Julie van Espen, opgetekend door Diane Broeckhoven

Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag. -125 +[16]p platen.

Afmetingen: 21.1 x 14.1 (paperback)

2023 Gemis. (roman)

Foto auteur: Christophe de Wit
Vormgeving omslag: Shortlife, Deventer
Vormgeving binnenwerk: theSWitch, Antwerpen

Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag. -160p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (gebrocheerd – zachte kaft met flappen)

 

Verhalen op genomen in diverse uitgaven

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
Kerstwoorden. (kerstverhaal)

In: Op een winternacht : verhalen over kerst / Diane Broeckhoven, Rosa Bromet, Marianne Busser & Ron Schröder … et al. ;
Kerstwoorden pp. 42-44
Illustraties van Harmen Van Straaten
Ontwerp omslag en binnenwerk RAM Vormgeving, Asperen.
 broeckhoven Diane 8 Antwerpen/Vianen: Uitgeverij The House of Books. -76p.

Afmetingen: 24 x 23.50 ‘gebonden – harde geïllustreerde kaft)
2001 Een zeldzame zachte zeester. (kortverhaal)

Kortverhaal opgenomen in het boek ‘Ik heb ook maar twee vleugels’, een literair educatief project over kinderrechten.
Uitgeverij Jeugd en Vrede.
2001 De geest van Stanneke. (kortverhaal)

Literair kortverhaal opgenomen in het boek ‘Honing halen uit de zon’, een verzameling verhalen, teksten, gedichten met als thema ‘dromen’.
N.a.v. dertig jaar jeugdboekenweek.
Antwerpen/Viaenen: Uitgeverij The House of Books.
2008 Meisterinnen des Lichts / Paintings in a man’s world.

In december 2007 is het kortverhaal ‘Helldunkel’ verschenen. (oorspronkelijke Nederlandse én Engelse titel: ‘Clair-obscur’) in een literaire pocket die samen met de kunstcatalogus wordt uitgegegeven bij een expositie van vrouwelijke impressionisten in Frankfurt.
Het betreft een tentoonstelling met origineel werk van Berthe Morisot, Mary Cassatt, Eva Gonzalès en Mary Bracquemont.
Vier Europese schrijfsters werden uitgenodigd een verhaal te schrijven over één van deze vier.
Deze verhalen worden gebundeld en er wordt nog een essay over impressionisme aan toegevoegd.
Diane Broeckhoven schreef een fictief, op biografische gegevens gebaseerd verhaal over de Amerikaanse schilderes Mary Cassatt (1844-1926).
Uitgeverij Hatje Cantz.

 

BEKNOPT OVERZICHT PER GENRE

Alfabetisch op titel

Voor de jeugd

 • Als een lopend vuurtje (Arcanum) 1981
 • Bruin zonder zon (Houtekiet) 1993
 • Buitengewoon gewoon (Lannoo) 1989
 • Dagboekje van Matthijs (Lannoo)  1980
 • De taxidermist (NCJ)  1996
 • De waterlanders (Lannoo)  1982
 • Een dood vogeltje (Lannoo) 1986Voor de jeugd
 • Een god met warme handen (Houtekiet)  1999
 • Een soort zusje (Houtekiet) 1995
 • Grapje van Silvester (Lannoo) 1984
 • Jacobs laddertje (Standaard Uitgeverij)  1998
 • Kristalnacht (Houtekiet)  1997
 • Mijn vader is zo gek nog niet (Standaard Uitgeverij) 1991
 • Schipper mag ik overvaren? (Standaard Uitgeverij) 1992
 • Woensdag weegdag (Altiora Averbode)  2002
 • Zwanendrift (The House of Books)  2004

Voor volwassenen

 • De buitenkant van Meneer Jules (The House of Books)  2001
 • De poppendokter. (2014)
 • De souffleur. (Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag). 2021
 • De vergrijzing. (2010)
 • Eens kind, altijd kind (The House of Books)  2004
 •  Gemis (Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag). 2023
 • Het verkeerde keelgat (Houtekiet)  1998
 • Hoed u voor namaak. Confidenties en ontboezemingen. (brievenboek) 2011
 • Je fluistert in mijn oor: Julie Van Espen, 1996-2019 (Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag). 2022
 • Kroniek van een overzichtelijk jaar. (Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag). 2019
 • Mise en Bouteille (The House of Books)  2007
 • Niemand heeft het gedaan. (2017)
 • P.S. Oorlogsherinneringen van Paula Sémer, opgetekend door Diane Broeckhoven.(2015)
 • Reiskoorts (The House of Books)  2006
 • Voor altijd de jouwe (The House of Books)  2002
 • Wat ik nog weet. (Uitgeverij Vrijdag) 2013
 • Wat voorafging. (Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag) 2016

 

DIANE BROECKHOVEN IN VERTALING

AFRIKAANS

 • 2015  Die buitekant van Meneer Jules. Afrikaans / vert. uit het Nederlands door Christine Barkhuizen-Le Roux. Uitgever: Tygervallei, Naledi. Fictie, paperback. Vert. van De buitenkant van meneer Jules. Antwerpen; Vianen: The House of Books, 2001.

ARABISCH

 • 2017:  [(De buitenkant van meneer Jules)]. Arabisch / vert. uit het Engels door n.n.. Uitgever: Dar Oktob, Cairo. Fictie, Vert. van De buitenkant van meneer Jules. Antwerpen; Vianen: The House of Books, 2001.

CATALAANS

 • 2010: Un dia amb el senyor Jules Catalaans / vert. uit het Nederlands door Ann Gyles. Uitgever: Pagès, (Collecció Lo Marraco; 231), Lleida. Fictie, paperback. Vert. van De buitenkant van meneer Jules. Antwerpen; Vianen The House of Books, 2001.

CHINEES

 • 2011: [(De buitenkant van meneer Jules)]. Chinees / vert. uit het Nederlands door n.n.. Uitgever: Everight Book, s.l.. Fictie, Vert. van De buitenkant van meneer Jules. Antwerpen; Vianen: The House of Books, 2001.
 • 2011: [(De buitenkant van meneer Jules)]. Complex Chinees / vert. uit het Nederlands door n.n.. Uitgever: Business Weekly Publications, Taipei. Fictie, Vert. van De buitenkant van meneer Jules. Antwerpen; Vianen: The House of Books, 2001.

DEENS

 • 1991: Pa gensyn, lille fugl. Deens / vert. uit het Nederlands door n.n.. Illustraties: Ingrid Godon. Uitgever: Sommer & Sørensen, København. Kinder- en jeugdliteratuur; Prentenboek, Vert. van Een dood vogeltje. Tielt: Lannoo, 1986.

DUITS

 • 1990: Auf Wiedersehen, Vogelkind!. Duits / vert. uit het Nederlands door Helga van Beuningen. Illustraties: Annette Herzel. Uitgever: Wittig, Hamburg. Kinder- en jeugdliteratuur, gebonden. Vert. van Een dood vogeltje. Tielt: Lannoo, 1986.
 • 1994: Tage mit Goldrand. Duits / vert. uit het Nederlands door Rolf Erdorf. Uitgever: Dressler, Hamburg. Kinder- en jeugdliteratuur, gebonden. Vert. van Schipper mag ik overvaren?. Antwerpen: Standaard, 1992.
 • 1997: Braun ohne Sonne. Duits / vert. uit het Nederlands door Helga van Beuningen. Uitgever: Cecilie Dressler, Berlin. Kinder- en jeugdliteratuur, gebonden. Vert. van Bruin zonder zon. Antwerpen: Houtekiet, 1993.
 • 1999: Tage mit Goldrand. Duits / vert. uit het Nederlands door Rolf Erdorf. Uitgever: Deutscher Taschenbuch Verlag, (DTV Junior; 78131), München. Kinder- en jeugdliteratuur, paperback. Vert. van Schipper mag ik overvaren?. Antwerpen: Standaard, 1992. 1e druk: 1994
 • 2005: Ein Tag mit Herrn Jules. Duits / vert. uit het Nederlands door Isabel Hessel. Uitgever: C.H. Beck, München. Fictie, gebonden. Vert. van De buitenkant van meneer Jules. Antwerpen; Vianen: The House of Books, 2001.
 • 2005: Einmal Kind, immer Kind. Duits / vert. uit het Nederlands door Isabel Hessel. Uitgever: C.H. Beck, München. Fictie, gebonden. Vert. van Eens kind, altijd kind. Antwerpen; Vianen: The House of Books, 2004.
 • 2006: Einmal Kind, immer Kind. Duits / vert. uit het Nederlands door n.n.. Uitgever: Hörbuch Hamburg, Hamburg. Fictie, Vert. van Eens kind, altijd kind. Antwerpen; Vianen: The House of Books, 2004. Ingelezen door Elisabeth Schwarz.
 • 2006: Ein Tag mit Herrn Jules. Duits / vert. uit het Nederlands door Isabel Hessel. Uitgever:  Rowohlt Taschenbuch, (Rororo; 24155), Reinbek bei Hamburg. Fictie, paperback. Vert. van De buitenkant van meneer Jules. Antwerpen; Vianen: The House of Books, 2001. 1e druk: 2005.
 • 2006: Ein Tag mit Herrn Jules. Duits / vert. uit het Nederlands door Isabel Hessel. Uitgever:  Rowohlt Taschenbuch, (Rororo Grossdruck; 33235), Reinbek bei Hamburg. Fictie, paperback. Vert. van De buitenkant van meneer Jules. Antwerpen; Vianen: The House of Books, 2001. 1e druk: 2005.
 • 2007: Eine Reise mit Alice. Duits / vert. uit het Nederlands door Isabel Hessel. Uitgever: C.H. Beck, München. Fictie, gebonden. Vert. van Reiskoorts. Antwerpen; Vianen: The House of Books, 2006.
 • 2007:  Einmal Kind, immer Kind. Duits / vert. uit het Nederlands door Isabel Hessel. Uitgever: Rowohlt Taschenbuch, (Rororo; 24357), Reinbek bei Hamburg. Fictie, paperback. Vert. van Eens kind, altijd kind. Antwerpen; Vianen: The House of Books, 2004. 1e druk: 2005.
 • 2008: Eine Reise mit Alice. Duits / vert. uit het Nederlands door Isabel Hessel. Uitgever: Rowohlt Taschenbuch, (Rororo; 24771), Reinbek bei Hamburg. Fictie, paperback. Vert. van Reiskoorts. Antwerpen; Vianen: The House of Books, 2006. 1e druk: 2007.
 • 2008: Herrn Sylvains verschlungener Weg zum Glück Duits / vert. uit het Nederlands door Jörn Pinnow. Uitgever: C.H. Beck, München. Fictie, gebonden. Vert. van Mise en bouteille. Antwerpen; Vianen: The House of Books, 2007.
 • 2012: Kreuzweg. Duits / vert. uit het Nederlands door Isabel Hessel. Uitgever: C.H. Beck, München. Fictie, gebonden. Vert. van Kruisweg. Antwerpen: Vrijdag, 2009.
 • 2016: Was ich noch weiß. Duits / vert. uit het Nederlands door Isabel Hessel. Uitgever: C.H. Beck, München. Fictie, gebonden. Vert. van Wat ik nog weet. Antwerpen: Vrijdag, 2013.

ENGELS

 • 2010: A day with Mr. Jules Engels / vert. uit het Nederlands door Liedewy Hawke. Uitgever: Dundurn, Toronto. Fictie, paperback. Vert. van De buitenkant van meneer Jules. Antwerpen; Vianen: The House of Books, 2001.

FRANS

 • 2011: Une journée avec Monsieur Jules. Frans / vert. uit het Nederlands door Marie Hooghe. Uitgever: NiL, Paris. Fictie, paperback. Vert. van De buitenkant van meneer Jules. Antwerpen; Vianen: The House of Books, 2001.

JAPANS

 • 2009: [(De buitenkant van meneer Jules)] Japans / vert. uit het Nederlands door Masako Olsen. Uitgever: Akachan to Mama Sha, Tokyo. Fictie, Vert. van De buitenkant van meneer Jules. Antwerpen; Vianen: The House of Books, 2001.

KOREAANS

 • 2010: [(De buitenkant van meneer Jules)] Koreaans / vert. uit het Nederlands door Liedewy Hawke.  Uitgever: Munhakdongne, Seoul. Fictie, Vert. van De buitenkant van meneer Jules. Antwerpen; Vianen: The House of Books, 2001.