home | Login
Aantal schrijvers: 595 | Aantal boeken:

19.538

 

 

Van Brabant, Luc

LUC VAN BRABANT

Lokeren, 10 oktober 1909 – Veurne, 12 mei 1977

Dichter, vertaler, essayist
Medestichter met Marcel Coole en Johan Daisne van het tijdschrift Klaverendrie (1937-1948).

Luc Van Brabant schreef niet alleen een eigen poëtisch oeuvre bij elkaar, hij bestudeerde ook de gedichten van de 16de-eeuwse Franse dichteres Louise Labé, vertaalde haar sonnetten en publiceerde verscheidene opstellen over haar leven en werk

Hij was de vader van journalist en maçonniek auteur Piet Van Brabant.

 

BIOGRAFIE

10 oktober 1909: Lucien Jules Ernest Marie van Brabant wordt geboren te Lokeren.

Verliet op 16-jarige leeftijd de oude humaniora om zich – zoals zijn vader – te richten op de fotografie. Hij zal dan ook later het beroep van opticien en fotograaf uitoefenen.

Rond 1930: Begint poëzie te schrijven wat een paar jaar later uitmondt in zijn eerste bundel ‘Op de hielen van mijn leven’, een bundel die nog volledig in de lijn ligt van de toen overheersende  humanitaire poëzie.

1934-1936: Debuteert als dichter met ‘Op de hielen van mijn leven’ in ‘De Cahiers van de Waterkluis’ bij uitgeverij Varior. Ook zijn volgende bundels ‘Verzen van tussen de dagen’ (1935) en ‘Brieven zonder zegel’ (1936) verschijnen bij deze uitgeverij.

  • De Cahiers van de Waterkluis’ verschenen in schriftvorm, gepubliceerd door de uitgeverij Varior, onder leiding van Paul de Ryck. Ze verschenen tussen november 1933 en oktober 1938 (5 jaargangen) en bevatten meestal één volledige publicatie (dichtbundel, novelle, essay)
  • ‘De Cahiers van de Waterkluis’ ontstonden op de breuklijn van veranderende maatschappelijke waarden. Plots kwam het cultureel activisme van de generatie Van Ostaijen of het links flamingantisme van Vermeylen lijnrecht tegenover een Vlaams-nationalistische stroming te staan van een elitair-fascistische Van Severen of een meer populairdere Staf de Clercq, met auteurs als Ferdinand Vercnocke of Ernest Van der Hallen.
  • In die context was de positie van ‘De Cahiers van de Waterkluis’ eerder zwak. Ze vormde een podium aan een “losse” groep jongeren die elkaar vinden in een “neutraal” en “onprogrammatisch” perspectief.

Opmerkelijk zijn sommige gedichten van Luc van Brabant door hun provocatieve, sensualistische inhoud. Dergelijke poëzie vinden we ook bij Marcel Coole of Julia Tulkens.

1937: Richt – samen met Marcel Coole en Johan Daisne – het tijdschrift Klaverendrie (1937-1948) op met in zijn vaandel de leuze ‘poëzie uit en voor het leven’

1940: Aan deze leuze beantwoordt zeker zijn bundel ‘Zeven ellen liefde’.

  • Het thema is de vrouw, maar niet een mythische of geïdealiseerde vrouw. Van Brabants poëzie is in de eerste plaats ervaringspoëzie. Zijn gedichten brengen een relaas van zijn in de liefde ervaren ontroeringen, verrukkingen, dromen en ontgoochelingen.

1941: Het boek Analene – een cyclus van 45 gedichten, verdeeld over 4 zangen – handelt over het ontwaken en de groei van de zinnelijkheid bij een jong meisje.

  • De bundel ontlokte bij heel wat critici die in deze vreemde tijden opgeld maakten, commentaren die men niet zonder huiver leest.

1945:Klein viaticum’ bevat niet allen bezinningslyriek die aansluit bij het vroegere werk, maar ook een aantal oorlogsballaden die een beeld ophangen van de radeloze burger in de greep van de oorlog.

1946 is een keerpunt in de literaire carrière van Luc van Brabant. Hij ontdekt Louize Labé, een zestiende-eeuwse dichteres aan wie hij voortaan het grootste deel van zijn literaire aandacht zal aan besteden.

  • Zonder enige wetenschappelijke vorming maar met niet aflatende speurzin gaat hij alles verzamelen wat met haar betrekking heeft. Dat mondt uit in meerdere lijvige studies. Met deze werken ontpopt Luc van Brabant zich tot een belangrijk essayist.

1946/1947: Twee Franstalige essays over ‘La belle Cordelière’, zoals men de zestiende-eeuwse gepassioneerde dichteres Louise Labé uit Lyon soms noemt, verschijnen bij de uitgeverij Les Editions les Belles Sans Sy te Koksijde:  Louïze Labé et ses aventures amoureuses avec Clément Marot et le Dauphin Henry (1946) & Les baisers littéraires et le salon de Dame Louise Labé (1947)

1952:Het Hart van Buskruit’ is een verzamelbundel gedichten waarin tevens onuitgegeven poëzie – ‘Alles is niets’ – voorkomt.

1960: Publiceert een uitstekende vertaling van de sonnetten van Louise Labé: ‘De vijfentwintig sonnetten van Louïze Labé’.

  • De vertaling wordt bekroond met de Koopalprijs als de beste vertaling in het Nederlands in 1960-1961.

1961: ‘Verzen bij moeders dood’ – een bundel die hij in 1942 had geschreven – bevat 13 heldere en sobere gedichten waarin hij zijn verwarring bij de dood van zijn moeder uitspreekt en geleidelijk berust in het onvermijdelijke.

1963: Op de 20ste Vlaamse Poëziedagen te Wemmel (5 oktober 1963), houdt Luc Van Brabant een referaat over ‘Een amoureuze dichteres uit de XVIe eeuw: Louise Labé’.

1963-1966: Dat onderzoek naar de figuur van dichteres Louise Labé hem passioneel bezig hield tonen zijn publicaties in Franstalige tijdschriften ten volle aan

  • Luc van BRABANT, « La solution du problème des Jardins de Louize Labé », Cahiers d’Histoire, publiés par les Universités de Clermont-Lyon-Grenoble, 1963, 4, p. 423-424.
  • Luc van BRABANT, « A propos de la date de naissance de Louize Labé », Revue des Langues vivantes, 1966, 1, p. 36-41.
  • Luc van BRABANT, « Analyse analogique de quelques extraits de l’”Epistre du coq à l’asne a Lyon” de Clément Marot. Étude critique dans le cadre de nos recherches sur Louise Labé », Revue des Langues vivantes, 1966, 6, p. 567-586.

1966-1969: Drie lijvige Franstalige essays over Louise Labé verschijnen in een definitieve versie.

  • Luc van BRABANT, Louize Labé et ses aventures amoureuses avec Clément Marot et le Dauphin Henry. Suivi de deux études au sujet du lieu et de la date de naissance de Louïze Labé, Coxyde-sur-Mer, Les Editions de la Belle sans Sy, 1966.
  • Luc van BRABANT, Les baisers littéraires et le salon de Dame Louize Labé. Ensemble avec: Maurice Scève et le coeur astral de Louize Labé, l’explication de sa devise et son arbre généalogique, Coxyde-sur-mer, Les Editions de la Belle sans Sy, 1967.
  • Luc van BRABANT, Présence de Louize Labé au coeur de l’oeuvre de Clément Marot, Coxyde-sur-mer, Les Editions de la Belle sans Sy, 1969.

12 mei 1977: Overlijdt te Veurne.

 

MEER OVER LUC VAN BRABANT

  • Lexicon van West-Vlaamse schrijvers, Torhout, 1985.
  • W.M. Roggeman, ‘Luc van Brabant, vitalistisch dichter’, in: De Vlaamse Gids 61 (1977) 6, p. 8-11;
  • E. van Itterbeek, ‘Luc van Brabant als dichter van zijn tijd’, in: De Vlaamse Gids 72 (1988) 6, p. 47-51.

 

GERAADPLEEGDE BRONNEN

Website

Referentie

  • V. UYTTEBROECK, Luc Van Brabant. Mijn vuist ontsluiten VWS-cahiers 4, (1969). -22p

 

BEKRONINGEN

1960-1961: Koopalprijs voor zijn uitstekende vertaling ‘De vijfentwintig sonnetten van Louïze Labé’

 

SMAAKMAKER

Surprise-party

Het was een donkre meid, met donkre glinsterogen.
In geest had meer dan één met haar zijn vrouw bedrogen,
maar allen keerden weer met pijn-schroeiende nieren
om de onvolbrachte daad op schimmen bot te vieren.

Waarom, ik weet het niet, zij kwam op ’t eerste vragen:
geen ruwer bed heeft ooit een ruwer drift gedragen…
Noch woord, noch naam, noch zoen, noch waan van schijn-beminnen,
alleen een plekje bloed liet zij, op ’t witte linnen.

Cahiers van de Waterkluis, 3,4 p 16 (apr.1936) / Ook in ‘Brieven zonder zegel p. 16)

BIBLIOGRAFIE

Woordje vooraf

De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij

  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience –Antwerpen.
  • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles
  • Piet Devos: Van reuzen tot dwergen. Bibliografie – Vlaamse schrijvers in de 20ste eeuw – Eerste drukken. Kortrijk, eigen beheer 2007
  • POËZIECENTRUM vzw – Gent

Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klik op de foto

Chronologisch overzicht

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1934 Op de hielen van mijn leven. (gedichtenbundel) Sint-Amandsberg: Uitgeverij Varior.   -16p.

Afmetingen:
Reeks: Cahiers van de Waterkluis. – Sint-Amandsberg; vol. 1: 8

1935 Verzen van tussen de dagen. (gedichtenbundel) Sint-Amandsberg: Uitgeverij Varior.   -28p.

Afmetingen:
Reeks: Cahiers van de Waterkluis. – Sint-Amandsberg; vol. 2: 5

1936 De “Onze vader”. Voor een nieuw humanisme.

Onder pseudoniem AUG. URK

Coxyde: De Wasteele.    -16p.

Afmetingen: 16 x 12 (geniet – zachte kaft)
Colofon: “De Onze Vader” van Aug. Urk, wordt op 80 exemplaren gedrukt waarvan 10 genummerd van I tot X en door de dichter gehandtekend de preferente uitgave vormen.

1936 Brieven zonder zegel. (gedichtenbundel)

Sint-Amandsberg: Uitgeverij Varior.   -32p.

Afmetingen: 23.50 x 16 (ingenaaid – zachte kaft)
Reeks: Cahiers van de Waterkluis. – Sint-Amandsberg; derde reeks – vierde schrift,
Colofon: “Brieven zonder zegel” door Luc van Brabant, is het vierde schrift van de derde reeks “Cahiers van de Waterkluis”. Benevens de gewone uitgave werden 10 preferente exemplaren gedrukt van 1 t/m 10 en door de dichter gehandtekend. April 1936

1940 Zeven ellen liefde. (gedichtenbundel) Gent: Klaverendrie.   -64p.
1941 Het Boek Analene (gedichtenbundel) Antwerpen: De Nederlandsche Boekhandel.   -58p.

Afmetingen: 21 x 12 (garenloos gebrocheerd – zachte kaft)
Oplage: 250 exemplaren.

1945 Klein Viaticum. (gedichtenbundel) Hoogstraten: Moderne Uitgeverij.   -19p.

Afmetingen:
Reeks: De spiegel: maandblad voor poëzie. – Hoogstraten, 1945 – 1946; vol. 1: 5

1946 Louïze Labé et ses aventures amoureuses avec Clément Marot et le Dauphin Henry. (studie)

1966: 2de druk

Coxyde: Les Editions les Belles Sans Sy.   -173p.
1947 Les baisers littéraires et le salon de Dame Louïze Labé. (studie)

1967: 2de druk

Coxyde: Les Editions les Belles Sans Sy.   -179p.

Afmetingen: 22.00 x 14.50 (gebrocheerd – met stofomslag)

1952 Het Hart van Buskruit (poëzie – verzamelbundel)

Een verzamelbundel gedichten waarin tevens onuitgegeven poëzie – ‘Alles is niets’

Koksijde: Eigen uitgave.   -120p.

Afmetingen: 16.00 x 25.00
Drukkerij A. Hessens

1960 De vijfentwintig sonnetten van Louïze Labé. (vertaling)

Bevat: Inleiding door de vertaler; Vertaling van de 25 sonnetten; Glossarium en commentaar; Bespreking van de 25 sonnetten; Kronologische volgorde van de werken van Louïza Labé.
1961:
Bekroond met de Koopalprijs.

Antwerpen: De Nederlandsche Boekhandel. -140p.

Afmetingen: 17,5 x 11,50 (ingenaaid – zachte kaft)
Reeks: Klassieke Galerij vol. 144.
Opnieuw vertaald, voor de eerste maal verklaard en voorafgegaan van een biografische inleiding, gesteund op een groot aantal ontdekkingen.

1966 Louïze Labé et ses aventures amoureuses avec Clément Marot et le Dauphin Henry. Vol I.

Bevat drie gravures buiten tekst.
Suivi de deux études au sujet du lieu et de la date de naissance de Louïze Labé.

Koksijde: Les Éditions de la Belle sans Sy.  -173p.

Afmetingen: 21.50 x 14 (garenloos gebrocheerd – zachte kaft).
Colofon: De la présente édition il a été tiré 66 exemplaires de luxe, présentés sous couvertures Kromekote, numérotés de 1 à 66 et signé par l’auteur.

1967 Les baisers littéraires & le Salon de Dame Louize Labe. Vol. II.

Geïllustreerd met meerdere gravures.
Bevat: Deel I : Les baisers littéraires & le Salon de Dame Louize Labé (pp 9-76); Deel II : Maurice sceve et le coeur astral de Louize Labe (pp 89- 164).

Coxyde:  Les Editions les Belles Sans Sy.  -174p.

Afmetingen: 21.50 x 14 (garenloos gebrocheerd – zachte kaft.
Ce livre est sorti au mois d’octobre 1967 des presses de l’imprimerie Drukkerij Groeninghe à Courtrai en Flandre, Belgique. D/1967/Luc van Brabant, éditeur.
Colofon: De la présente édition ila été tiré 67 exemplaires de luxe, présentés sous couvertures Kromekote, numérotés de 1 à 67 et signé par l’auteur.

1969 Présence de Louise Labé au coeur de l’oeuvre de Clément Marot. Vol. III.

Dit boek bevat meerdere essays (klik op de scan)

Koksijde: Les Éditions de la Belle sans Sy.   -261p.

Afmetingen: 21.50 x 14 (garenloos gebrocheerd – zachte kaft.
Ce livre est sorti au mois d’octobre 1969 des presses de l’imprimerie Drukkerij Groeninghe à Courtrai en Flandre, Belgique. D/1967/Luc van Brabant, éditeur.
Colofon: De la présente édition ila été tiré 68 exemplaires de luxe, présentés sous couvertures Kromekote, numérotés de 1 à 68 et signé par l’auteur.

1974 Stephanie Verzele-Madeleyn : als nooit tevoren. (monografie)

Inleiding door Luc van Brabant

Koekelare: Vereniging van Westvlaamse Schrijvers.  -16p.

Afmetingen: 21.50 x 13.80 (geniet – papieren kaft)
Reeks: VWS-cahiers : bibliotheek van de Westvlaamse letteren / Vereniging van Westvlaamse Schrijvers. – Koekelare, 1966 – 2014; vol. 52