home | Inloggen
Aantal schrijvers: 546 | Aantal boeken:

15793

De Stoop, Chris

Chris De Stoop

De stoop 0 Foto VRT

Sint-Gillis-Waas, 1958

Journalist en auteur van fictie en non-fictie. Werk van hem werd in een tiental landen vertaald en werd bekroond met literaire en journalistieke prijzen.

Begon in 1982 als journalist bij Knack magazine.

Hij schreef in 1992 de bestseller Ze zijn zo lief, meneer, over een internationale bende vrouwenhandelaars, een boek dat grote indruk maakte in binnen- en buitenland. Andere opgemerkte boeken waren De Bres (2000), Zij kwamen uit het Oosten (2003) en Het complot van België (2007). Het recente Moedermoord is zijn negende boek. Hij schreef zowel fictie, non-fictie als faction. Werk van Chris De Stoop werd met journalistieke en literaire prijzen bekroond en in meer dan tien landen vertaald.

 

BIOGRAFIE

1958: Geboren te Sint-Gillis-Waas in de Wase polder.

Zijn roots liggen dus in het Waasland, op de boerderij waar De Stoop met zijn broers en zussen opgroeit, en waar hij op jonge leeftijd al een varken keelt. Een ander belangrijk deel van zijn jeugd speelt zich af op zolder, achter de zelf verdiende Olympia-schrijfmachine.

1970: Op zijn twaalfde weet hij al heel duidelijk dat hij wil schrijven, al zijn er nauwelijks boeken op de boerderij. Wanneer de pastoor misdienaars komt ronselen is er eerst niemand van de klas geïnteresseerd. Zo gauw hij hoort dat de koster elke maand een enveloppe met geld zou verdelen haast hij zich om zich aan te bieden. Met dat geld kooopt hij een verrekijker om vogels te bespieden vanuit een schuilhut, en een Olympia- schrijfmachine.

1974-1976: Op zijn veertiende  worden er vier toneelstukken van hem gepubliceerd door De Sikkel, en zelfs opgevoerd in scholen.

1976-1980: Studeert Germaanse filologie aan de K.U.Leuven en volgt daarna nog een extra jaar Communicatiewetenschappen.

1982: Na zijn studies gaat hij in 1982 als reporter aan de slag bij Knack magazine.

1992:  Debuteert met de geruchtmakende bestseller Ze zijn zo lief meneer, waarin hij de internationale vrouwenhandel van binnenuit beschrijft. Het boek veroorzaakt grote commotie in de politieke wereld met de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie als gevolg.

  • Ook in het buitenland kent het boek succes: het wordt door de BBC tot een documentaire film verwerkt en in diverse landen worden parlementaire onderzoekscommissies opgericht, criminele netwerken ontmanteld, nieuwe wetten gestemd.
  • Hij mag hierover ook spreken op de begrafenisdienst van Koning Boudewijn in 1993.

1996:  De Stoop brengt een volgende spraakmakende boek, Haal de was maar binnen, dat eveneens groot tumult in binnen- en buitenland verwekt. Het is het relaas van zijn verblijf van meer dan een jaar in het milieu van de illegalen in Europa.

  • Het wordt vertaald door gerenommeerde Europese uitgeverijen zoals Fisher Verlag in Duitsland en Actes Sud in Frankrijk.

1998:  Daarna volgt  Ik ben makelaar in hasj (1998), een misdaadverhaal in het drugsmilieu.

1999: Vestigt zich in het bedreigde polderdorp Doel.  Zijn ervaringen bij de ontreddering en teloorgang van de dorpsgemeenschap in dit door havenuitbreidingen bedreigde polderdorp verwerkt hij in zijn boek De Bres (2000).

  • Literair zet De Stoop met De bres voorzichtig de stap van non-fiction naar een meer persoonlijke aanpak. De lijn tussen objectiviteit en betrokkenheid is voor de onderzoeksjournalist altijd al subtiel, maar in zijn boek over Doel, het spookdorp op de Antwerpse linkeroever dat door de uitbreiding van de haven in de verdrukking is gekomen, gunt hij zichzelf een veel prominentere rol dan in zijn vorige docudrama’s.

2003: Voor Zij kwamen uit het Oosten, een vertelling over een Albanese sekswerker, ontvangt Chris de Stoop de Gouden Uil Prijs van de Lezer. Uit het juryverslag: ‘Als volleerd romanschrijver zet hij de geaccepteerde waarheden op hun kop. Dit boek is een prachtige, meeslepende en zorgvuldig gecomponeerde vertelling.’

2005: Zijn eerste roman De vuurwerkmeester, brengt een rijk geschakeerde familiegeschiedenis van zeven generaties vuurwerkmakers.

2007:  Het complot van België, dat vooral over zijn ervaringen tijdens de genocide in Rwanda gaat, wordt in 2008 genomineerd voor de AKO Literatuurprijs in Nederland.

2010:  Zijn boek Vrede zij met u, zuster (2010), het verhaal van de eerste westerse zelfmoordterroriste en van de jihadisten naar Syrië en Irak, wordt met veel lof onthaald in België en Nederland.

2012:  Publicatie van de roman Moedermoord, een vertelling over een familiedrama.

2015: Zijn (voorlopig) laatste boek, Dit is mijn hof, beschrijft op scherpe wijze de neergang van de boeren en de spanning tussen het oude boerenland en de ‘nieuwe natuur’..

2016: Publicatie van Ex reporter. Smaakmakende reportages.  Na ruim ruim dertig jaar voor Knack magazine waar hij als journalist een duizendtal artikelen heeft geschreven, meestal over sociale problemen in binnen- en buitenland,  stapt Chris de Stoop eruit met een uitvoerig, kritisch verhaal over de evolutie in de journalistiek en met een selectie van zijn meest beklijvende reportages.

Trivia

  • In het Kiekeboe-album De onweerstaanbare man zegt Timothea Triangl over haar mannelijke slaven: “Ze zijn zo lief, meneer”, een verwijzing naar De Stoops gelijknamige boek.

 

GERAADPLEEGDE BRONNEN

Website

 

BEKRONINGEN

  • 2003: Gouden Uil Prijs van de Lezer voor Zij kwamen uit het Oosten.
  • 2016: Eerste Confituur Boekhandelsprijs voor Dit is mijn Hof

BIBLIOGRAFIE

Woordje vooraf

De bibliografische gegevens werden onder meer nagekeken bij

  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience –Antwerpen.
  • Koninklijke Bibliotheek van België – Brussel / Bibliothèque Royale de Belgique – Bruxelles

Om de foto’s in de fotogalerij te vergroten klik op de foto

Chronologisch overzicht

Jaar Titel Fotogalerij Uitgeverij 1ste druk
1975 Dit is een hold-up: klucht in twee bedrijven. (jeugdtheater voor de lagere klassen S.O. en 6e jaar L.O.) Kapellen: Uitgeverij ‘De Sikkel’/ De Nederlandsche Boekhandel n.v.   -29p.

Reeks: Toneel in de klas. – Kapellen;
Afmetingen: 19.40 x 12.40 (geniet)
1975 Inbrekers op het uitbrekerspad: toneelspel in drie bedrijven. (jeugdtheater voor de lagere klassen S.O. en 6e jaar L.O.)

Omslag: Pierre Leterme
 De Stoop 12 Kapellen: Uitgeverij ‘De Sikkel’/ De Nederlandsche Boekhandel n.v.  -31p.

Reeks: Toneel in de klas. – Kapellen; vol. 1975: 1
Afmetingen: 19.40 x 12.40 (geniet)
1975 De gestolen broche: toneelspel in twee bedrijven. (jeugdtheater voor de hogere klassen) Kapellen: Uitgeverij ‘De Sikkel’/ De Nederlandsche Boekhandel n.v.  -31p.

Reeks: Toneel in de klas. – Kapellen; vol. 1975: 2
Afmetingen: 19.40 x 12.40 (geniet)
1976 Drama in barak 15: toneelspel in twee bedrijven. (jeugdtheater voor de hogere klassen)

Omslag: Pierre Wagemans
de-stoop-11 Kapellen: Uitgeverij ‘De Sikkel’ / De Nederlandsche Boekhandel.  -32p.

Reeks: Toneel in de klas. – Kapellen; vol. 1976: 2
Afmetingen: 19.40 x 12.40 (geniet)
1992 Ze zijn zo lief, meneer: over vrouwenhandelaars, meisjesballetten en de bende van de miljardair. (literaire journalistiek)

1993: in het Frans vertaald door Charles de Trazignies uitgegeven door Longue Vue, Paris onder de titel: Elles sont si gentilles, monsieur : les trafiquants de femmes en Belgique et en Europe
Leuven: Uitgeverij Kritak. -284p.
1995 Van badhuis tot eroscentrum : Prostitutie en vrouwenhandel van de middeleeuwen tot heden [Dossier]

Er bestaat ook een Franstalige versie: Des étuves aux eros centers: prostitution et traite des femmes du moyen âge à nos jours: dossier accompagnant l’exposition du même nom aux Archives générales du royaume (24 octobre 1995 – 20 janvier 1996)
Brussel: Algemeen Rijksarchief. -118p.

Reeks: Geschiedenis van de loterijen in de Zuidelijke Nederlanden (15de eeuw -1934): dossier bij de gelijknamige tentoonstelling in het Algemeen Rijksarchief Brussel, 21 april-25 juni 1994 / Eggers, Ilse. – Brussel, 1994; vol. 11
1996 Haal de was maar binnen. Aziza, of een verhaal van deportatie in Europa. (literaire journalistiek)

Omslag: Leendert Stofbergen.
Foto: D. Geeraerts.
1996: Vertaald in het Duits als ‘Hol die Wäsche rein. Die Geschichte einer ganz gewönlichen Abschiebung’. Uitgever: Frankfurt am Main : Fischer-Verlag. –
 De Stoop 9 Amsterdam: Uitgeverij De Bezige Bij. -376p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
Druk: Hentenaar, Wijk bij Duurstede
1998 Ik ben makelaar in hasj. (literaire journalistiek)

Omslag: Hollands lof, Michel Ruyven.
Omslagfoto: Sylvain Saustier, copyright by Gamma
 De Stoop 2 Amsterdam: Uitgeverij De Bezige Bij. -258p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
Druk: Groenevelt bv Landgraaf
2000 De bres. (literaire journalistiek)

Omslag: Paul Koeleman.
Vormgeving binnenwerk: A/Z grafisch serviceburo b.v.
Foto omslag: B. Bourgeois, Isopress, Brussel.
Foto auteur: Wim Van Cappellen.
 De Stoop 3 Amsterdam: Uitgeverij De Bezige Bij. -230p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (paperback)
2003 Zij kwamen uit het Oosten. (literaire journalistiek)

2004: Vertaald naar het Frans door Anne-Laure Vignaux als Les filles de l’Est. Uitgever : Pire [Luc], Bruxelles. Reeks: Voix du Jour. -182p.
 De Stoop 4 Amsterdam: Uitgeverij De Bezige Bij. -207p.

 
2005 De vuurwerkmeester. (roman)

Omslagontwerp: Robert Nix.
Omslagillustratie: Jacob Tuggener, Nach dem Rennen (1949).
Foto auteur: Patrick de Spiegelaere.
Vormgeving binnenwerk: Peter Verwey, Heemstede.
 De Stoop 5 Amsterdam: Uitgeverij De Bezige Bij. -301p.

Afmetingen: 21.50 x 13.50 (gebonden – harde linnen kaft met stofomslag)
Druk: Wöhrmann, Zutphen.
2007 Het complot van België. (roman)  De Stoop 6 Amsterdam: Uitgeverij De Bezige Bij. -205p.
2010 Vrede zij met u, zuster. Het verhaal Het verhaal van een Westerse zelfmoordterroriste.

Omslagontwerp: Studio Jan de Boer.
Omslagillustratie: Corbis.
Foto auteur Bart Michielsen.
Vormgeving binnenwerk: Aard Bakker.
Druk: Koninklijke Wöhrmann, Zutphen

Amsterdam: Uitgeverij De Bezige Bij. -285p.

Afmetingen: 21.50 x 13.50 (paperback – kaft met flappen)

2012 Moedermoord. Een vertelling. (roman)  De Stoop 8 Amsterdam: Uitgeverij De Bezige Bij bv. -205p.

Afmetingen: 20 x 12.50 (zachte kaft)
2015 Dit is mijn hof. (roman)

Omslagontwerp: Brigitte Slangen.
Omslagbeeld: Trevillion Images / Paul Grand.
Foto auteur: Michiel Hendryckx.
Vormgeving binnenwerk Ceevan Wee, Amsterdam.
Kaart binnenwerk © 2015 Bert Stamkot, cartografisch bureau MAP, Amsterdam.
De Stoop 1 Amsterdam/Antwerpen: De Bezige Bij. -286p.

Afmetingen: 21,50 x 13,50 (gebonden – harde linnen kaft met stofomslag)
Druk Koninklijke Wöhrmann; Zutphen
2016 Ex reporter. Spraakmakende reportages.

Omslagontwerp: b’IJ Barbara.
Foto auteur: Michiel Hendryckx.
Vormgeving binnenwerk: Adriaan de Jonge, Amsterdam.
de-stoop-10 Amsterdam/Antwerpen: De Bezige Bij. -270p.

Afmetingen: 21.5 x 13.5 (zachte kaft)
Druk: Bariet, Steenwijk.
2018 Wanneer het water breekt. (roman)

Omslagontwerp Brigitte Slangen.
Omslagillustratie Jason deCaires Taylor, Raft of Lampedusa,2016 © Jason deCaires Taylor. All rights reserved,  c/o Pictoright/DACS/Artimage 2018.
Photo: Jason deCaires Taylor.
Foto auteur Lenny Oosterwijk.
Vormgeving binnenwerk CeevanWee, Amsterdam.

Amsterdam: De Bezige Bij. 288p.

Afmetingen: 22.20 x 14.70 (gebonden – harde kaft)
 Druk Wilco, Zutphen